Meniu

Hernie femurala

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

O hernie femurală apare atunci când țesutul se împinge printr-un punct slab din peretele muscular al zonei inghinale sau al interiorului coapsei. Mușchii sunt de obicei suficient de puternici și strânși pentru a menține intestinele și organele la locul lor, dar o hernie se poate dezvolta dacă există puncte slabe. Simptomele pot include un nodul sensibil sau dureros, disconfort inghinal, dureri abdominale și multe altele.

Ce este o hernie femurală?

Dacă o porțiune de țesut trece prin peretele canalului femural, se numește hernie femurală, și va apărea ca o umflătură în apropierea zonei inghinale sau a coapsei. Canalul femural adăpostește artera femurală, venele mai mici și nervii. Acesta este situat chiar sub ligamentul inghinal din zona inghinală. 

În general, herniile femurale nu sunt frecvente. Majoritatea herniilor care afectează zona inghinală sunt hernii inghinale și mai puțin de 3% din toate herniile sunt femurale. Totu;i, femeile sunt mai predispuse decât bărbații să sufere de acest tip de hernie. De asemenea, mjoritatea herniilor femurale nu provoacă simptome, cu toate acestea, pot duce ocazional la probleme grave dacă hernia obstrucționează și blochează fluxul de sânge către intestine. Aceasta se numește hernie strangulată și este o urgență medicală care necesită o intervenție chirurgicală imediată.

Herniile femurale sunt mai puțin frecvente decât cele inghinale, iar diferențierea acestora este un factor important în examinarea și evaluarea unui pacient care prezintă o umflătură inghinală. De asemenea, opțiunile de tratament și urgența operației pot fi diferite de cele ale unei hernii inghinale. Atât herniile femurale, cât și cele inghinale apar mai des pe partea dreaptă. Acest lucru se datorează probabil unei întârzieri de dezvoltare în închiderea procesului vaginal sau după coborârea mai lentă a testiculului drept în timpul dezvoltării fetale. Există evidențe precum că poziția colonului sigmoid are ca rezultat un efect de tamponare asupra canalului femural stâng, scăzând probabilitatea unui defect pe partea stângă.

Cauzele herniei femurale

Spre deosebire de herniile inghinale, herniile femurale sunt mult mai frecvente la femei, în special la cele în vârstă, iar acest lucru se datorează formei mai late a pelvisului feminin. Acestea pot apărea uneori brusc din cauza tensiunii abdominale, cum ar fi din cauza:

  • Constipației
  • Transportării și împingerii greutăților
  • Naşterii
  • Urinării dificile din cauza prostatei mărite
  • Tusei cronice

Factori de risc pentru hernia femurală

O persoană poate avea un risc mai mare de hernie femurală din cauza:

  • Sexului. Aceste hernii apar de aproximativ 10 ori mai des la femei decât la bărbați, deoarece pelvisul feminin este mai larg decât pelvisul masculin.
  • Vârstei. Herniile femurale sunt mult mai frecvente la adulți decât la copii. Dacă un copil dezvoltă unul, de obicei rezultă dintr-o afecțiune medicală.
  • Istoricului familial. Dacă un membru apropiat al familiei a avut o hernie inghinală, riscul propriu al unei persoane crește. 
  • Istoricul medical personal. O persoană are un risc mai mare de a dezvola o hernie femurala daca suferă de obezitate sau de tuse persistentă și grea.

Semne și simptome ale unei hernie femurale

S-ar putea să nu se realizeze că în unele cazuri o persoană are o hernie femurală. Cele care sunt de dimensiuni mici și moderate nu provoacă de obicei niciun simptom. În multe cazuri, este posibil să nu se vadă nici măcar umflarea unei mici hernii femurale. Cele mari pot fi mai vizibile și pot provoca un oarecare disconfort. O umflătură poate fi vizibilă în zona inghinală din apropierea coapsei. Bombarea se poate agrava și poate provoca durere atunci când o persoană se ridică în picioare, ridică obiecte grele sau se încordează în orice fel. Herniile femurale sunt adesea situate foarte aproape de osul șoldului și, ca urmare, pot provoca dureri de șold.

Simptome severe ale herniei femurale

Simptomele severe pot semnifica faptul că o hernie femurală obstrucționează intestinele. Aceasta este o afecțiune foarte gravă numită strangulare. Strangularea cauzează moartea țesutului intestinal, ceea ce poate pune viața în pericol. Aceasta este considerată o urgență medicală. Simptomele severe ale herniei femurale includ:

  • Durerile severe de stomac
  • Durerea bruscă în zona inghinală
  • Greaţa
  • Voma

Trebuie să se sune la 112 și să se solicite imediat asistență medicală dacă o persoană suferă de aceste simptome. Dacă hernia obstrucționează intestinele, fluxul de sânge către intestine poate fi întrerupt. Tratamentul de urgență poate trata hernia și poate salva viața pacientului.

Diagnosticul unei hernii femurale

Un medic ar trebui să aibă un indice ridicat de suspiciune de hernie femurală atunci când evaluează un pacient care prezintă o umflătură sau o masă dureroasă în regiunea inghinală. Un examen fizic se efectuează atât în poziție dorsală, cât și în picioare, dacă este posibil. Medicul face o inspecție vizuală pentru asimetrie, umflături sau masă. Palparea unui defect inghinal se face adesea prin plasarea vârfului degetului de-a lungul peretelui scrotal invaginat pentru a evalua canalul inghinal și planșeul inghinal. Manevra este utilă pentru a evalua o umflătură în identificarea unei hernii. În mod clasic, o umflătură identificată sub ligamentul inghinal este în concordanță cu o hernie femurală. 

Studiile imagistice, inclusiv ultrasunetele sau tomografia computerizată (TC), pot fi utilizate în evaluarea unei posibile hernii. Ambele studii oferă un grad ridicat atât de sensibilitate, cât și de specificitate în depistarea herniilor femurale și inghinale. Acest lucru permite o mai bună evaluare la pacienții cu obezitate morbidă, la care detectarea poate fi mai dificilă doar la examenul fizic. TC oferă o vizualizare mai bună la pacienții care se pot prezenta cu încarcerare sau strangulare la examen. Laparoscopia nu este, în general, considerată parte a procesului de diagnosticare pentru durerile și umflăturile inghinale.

Alte afectiuni posibile

Diagnosticul diferențial al unei mase inghinale este larg. Anamneza clinică și constatările examenului fizic sunt factori importanți în stabilirea unui diagnostic precis la pacienții care prezintă o hernie femurală. Alte diagnostice posibile includ o hernie inghinală, hidrocel sau varicocel, limfadenopatie, lipom, chist, abces, hematom și pseudoanevrism sau anevrism al arterei femurale. Este important să se evalueze asimetria inghinală contralaterală pentru a ajuta la stabilirea unui diagnostic. Examinarea atentă a organelor genitale externe, a extremităților și a abdomenului este necesară și utilă în timp ce clinicienii lucrează la un diagnostic diferențial. 

Pacienții ar trebui să fie informați cu privire la descoperirea unei hernii femurale atunci când aceasta este detectată la examinarea fizică. Este importantă educarea pacientului cu privire la semnele și simptomele de încarcerare, strangulare și obstrucție care ar trebui să determine o evaluare medicală urgentă. Odată ce managementul chirurgical este considerat necesar, pacienții trebuie să fie pe deplin informați cu privire la natura operației, împreună cu riscurile operatorii asociate și posibilitatea unei viitoare reoperații.

Tratamentul pentru hernia femurală

Hernia femurală poate fi tratată cu ajutorul unei intervenții chirurgicale pentru a împinge umflătura înapoi la locul ei și pentru a întări slăbiciunea din peretele burții. Spre deosebire de alte tipuri de hernie, tratamentul herniilor femurale este aproape întotdeauna recomandat imediat, deoarece există un risc mai mare de apariție a complicațiilor în aceste cazuri. Complicațiile care se pot dezvolta ca urmare a unei hernii femurale includ:

  • Obstrucția
    O secțiune a intestinului rămâne blocată în canalul femural, provocând greață, vărsături și dureri de stomac, precum și o umflătură dureroasă în zona inghinală.
  • Strangularea
    O secțiune a intestinului rămâne blocată și i se întrerupe alimentarea cu sânge. Acest lucru necesită o intervenție chirurgicală de urgență în câteva ore pentru a elibera țesutul blocat și pentru a-i restabili alimentarea cu sânge, astfel încât să nu moară.

Intervenția chirurgicală elimină hernia și previne orice complicații grave, deși există o șansă ca aceasta să revină după operație.

Operarea chirurgicală a herniei

Există două tipuri de intervenții chirurgicale pentru operarea herniei femurale, iar un medic poate recomanda un tip în funcție de mărimea herniei, de vârsta persoanei, de starea generală de sănătate și de alți factori.

  • Operarea chirurgicală deschisă a herniei
    Aceasta implică, de obicei, administrarea unui anestezic general, ceea ce înseamnă că persoana este adormită în timpul procedurii. Cu toate acestea, în unele cazuri simple, echipa poate administra un anestezic local. Acest lucru face ca zona să fie amorțită, dar persoana rămâne trează. Chirurgul începe prin a face o mică incizie în zona inghinală pentru a avea acces la hernie. Apoi, mută țesutul bombat înapoi în abdomen înainte de a opera peretele canalului femural cu copci puternice sau cu o bucată de plasă.
  • Operarea chirurgicală laparoscopică a herniei
    Această operație este minim invazivă, dar persoana primește un anestezic general. Chirurgia laparoscopică nu este potrivită pentru toată lumea, cum ar fi persoanele cu hernii foarte mari. Cei care beneficiază de această intervenție chirurgicală tind să se recupereze mai repede și să aibă mai puține cicatrici decât cei care beneficiază de o intervenție chirurgicală deschisă.

Cum se efectuează operația de hernie femurală laparoscopic?

Pacientul va fi supus anesteziei generale atât în cazul operației deschise, cât și în cazul operației laparoscopice a herniei femurale. Aceasta se poate face atât în ambulatoriu, cât și în regim de internare. Un specialist în colon rectal și un chirurg generalist sunt prezenți pe tot parcursul procedurii. Odată ce anestezia își face efectul, se face o incizie în partea laterală a herniei. 

În cadrul unei anestezii generale, sunt disponibile trei incizii mici în peretele abdominal. Cea mai mare ar putea foarte bine să fie o incizie verticală de aproximativ 2 cm chiar sub ombilic. O mică incizie transversală în teaca superficială cu mușchiul drept abdominal, singura tăiere reală a mușchiului pe această procedură, este fabricată, plus un sistem de dilatare cu balon este trecut în jos pentru osul pubian în legătură cu mușchii abdominali și căptușeala cu abdomenul, peritoneul. Balonul este suflat în sus, separând peritoneul de stratul muscular. Acesta se separă cu ușurință, cu puține sângerări. Balonul este retras după dezumflare și înlocuit cu o structură asemănătoare unui tub denumită port laparoscopic. Zona este umflată cu CO2, precum și un telescop este introdus în spațiu. Nu se introduce nimic în cavitatea abdominală în timpul acestei proceduri, ceea ce reduce considerabil probabilitatea de a afecta organele abdominale sau de a produce aderențe. 

Incizia devine un portal pentru laparoscop. Instrumentele chirurgicale vor fi, de asemenea, introduse într-o altă incizie. Chirurgul va separa apoi sacul herniar de mușchiul abdominal, corectând astfel poziția sa anatomică. Mușchiul defect va fi, de asemenea, operat prin sutură. Dacă închiderea orificiului cu o sutură nu va fi suficientă, se va folosi o grefă de plasă. Aceasta va servi drept suport pentru a evita reapariția proeminenței intestinale pe țesutul defect al peretelui abdominal. Cu toate acestea, utilizarea plasei în operația laparoscopică a unei hernii femurale poate fi contraindicată pentru o persoană care are un istoric de respingere a implantului chirurgical.

În ambele operații, chirurgul va face incizii în zona inghinală pentru a avea acces la hernie. Intestinul sau alte țesuturi care ies din zona femurală sunt readuse în poziția lor corectă. Unele proceduri numite operații fără tensiune sunt minim invazive și nu necesită utilizarea anesteziei generale.

Există avantaje și dezavantaje pentru ambele metode. Tipul de intervenție chirurgicală pe care o va face un pacient depinde de metoda care i se potrivește și de experiența chirurgului. 

Recuperarea după intervenția chirurgicală pentru hernia femurală

Persoanele care se recuperează în urma unei operații de hernie femurală pot pleca de obicei acasă în aceeași zi sau în ziua următoare. În timp ce se recuperează, oamenii trebuie de obicei să:

  • Ia medicamente pentru durere pentru a atenua disconfortul
  • Își limiteze activitățile și mișcările timp de câteva săptămâni
  • Adopte o dietă sănătoasă pentru a preveni constipația 
  • Aibă grijă de rană

Ar trebui să existe posibilitatea de a putea pleca acasă în aceeași zi sau a doua zi după operație. Este important să se urmeze instrucțiunile medicului cu privire la îngrijirile postoperatorii. Acestea includ o dietă bună pentru a evita constipația, îngrijirea rănii și evitarea eforturilor intense prea curând. Recuperarea poate dura 6 săptămâni sau mai mult, dar majoritatea oamenilor revin la activități ușoare după 2 săptămâni de odihnă. 

Prognoză pentru eficiența tratamentului de hernie

În majoritatea cazurilor, succesul intervenției chirurgicale asupra herniei femurale este excelent. Ratele generale de recurență pentru herniile inghinale variază între 5% și 10%. Tehnicile fără tensiune și operațiile pe bază de plasă, dacă este cazul, conduc la o reducere de aproximativ 60% a recidivei ipsilaterale în comparație cu operațiile fără plasă sau pe bază de suturi.

Complicații ale herniei femurale

Dacă o hernie femurală devine încarcerată, obstrucționată sau strangulată, aceasta poate provoca simptome și complicații suplimentare. O hernie strangulată este o urgență medicală care pune viața în pericol și care necesită îngrijiri medicale imediate.

Hernia femurală încarcerată

Cunoscută și sub numele de hernie femurală ireductibilă sau prinsă, aceasta apare atunci când hernia rămâne prinsă în canalul femural și nu se poate deplasa înapoi în abdomen.

Hernia femurală obstrucționată

Aceasta implică faptul că hernia și o secțiune a intestinului se încurcă și poate duce la o obstrucție intestinală dureroasă. De obicei, aceasta apare atunci când o hernie împiedică sângele să ajungă la intestin, fiind o urgență medicală care poate fi fatală fără tratament.  Strangularea este cea mai frecventă complicație gravă a unei hernii femurale, care apare în aproximativ 15-20% dintre cazuri. Ea tinde să se dezvolte atunci când canalul femural este îngust, rigid și neclintit. Simptomele acestei complicații pot include:

  • Durerea bruscă, care se agravează și sensibilitate extremă în zonă
  • Febră
  • Greață
  • Vomă
  • Un ritm cardiac rapid
  • O schimbare a culorii pielii în jurul umflăturii

Fără o intervenție chirurgicală imediată, o hernie femurală strangulată poate provoca moartea și descompunerea țesutului intestinal. Acest lucru poate duce la o infecție care pune viața în pericol și este necesar un tratament imediat.

Când este necesar să se contacteze un medic în privința unei hernii femurale?

Orice persoană care ar putea avea o hernie femurală ar trebui să contacteze un medic, care va decide dacă este necesar un tratament. Cu toate acestea, orice persoană cu simptome de hernie strangulată trebuie să contacteze imediat serviciile de urgență. În mod similar, după o intervenție chirurgicală a herniei femurale, trebuie contactat medicul dacă apare oricare dintre următoarele simptome:

  • Umflătură abdominală
  • Frisoane
  • Urinare dificilă sau dureroasă
  • Febră de 39°C sau mai mare
  • Durere intensă care nu dispare cu medicamente
  • Sângerare persistentă sau abundentă
  • Roșeață în jurul locului inciziei care se agravează cu timpul
  • Greață sau vărsături severe
  • Dificultăți de respirație

Întrebări frecvente

  1. Cum se poate distinge o hernie femurală de o hernie inghinală?
    Hernia poate fi clasificată în funcție de localizarea sa. Dacă se găsește deasupra ligamentului inghinal, atunci se numește hernie inghinală. În cazul în care se formează sub ligamentul menționat, se numește hernie femurală. Din păcate, este foarte greu de identificat ce tip de hernie este prezentă și ar trebui să se consulte un specialist pentru a afla acest lucru. De fapt, mulți medici află tipul exact de hernie prezentă după ce se efectuează o intervenție chirurgicală.
  2. Cum se dezvoltă o hernie femurală?
    Hernia femurală este foarte frecventă în rândul femeilor care au o structură corporală mică, mai exact a celor care sunt slabe. O astfel de afecțiune este, de asemenea, mai răspândită în rândul femeilor în vârstă, în comparație cu bărbații și copiii. Aceasta poate fi cauzată de diverși factori, dar în cele mai multe cazuri se formează în urma eforturilor (atât la eliminarea scaunelor, cât și la urinare). Prin urmare, este, de asemenea, o problemă frecventă în rândul persoanelor care au probleme cu prostata. Alți factori predispozanți sunt tusea cronică și obezitatea.
  3. De ce ar trebui să se facă o operație de hernie?
    Există o serie de motive pentru care se recomandă o intervenție chirurgicală pentru tratamentul herniei. În ordine descrescătoare și după importanță acestea sunt:
    – Posibilitatea ca intestinele să fie prinse în sacul herniar provoacă obstrucția intestinală. Fără o intervenție chirurgicală urgentă, acest lucru va duce probabil la strangulare, reducând alimentarea cu sânge a intestinului, și provocând moartea țesutului, care prin urmare, provoaca peritonită.
    – Apariția durerii sau disconfortului din cauza herniei, în special la întinderi foarte lungi sau mers pe jos pe distanțe lungi. Disconfortul, când este vorba de hernii inghinale la pacienții de sex masculin, poate iradia către testicul.
    – Apariția dificultății în ridicarea de greutăți, deoarece efortul forțează conținutul abdominal în hernie provocând disconfort împreună cu un sentiment de slăbiciune.
    – Se mărește progresiv înălțimia și lățimia herniei cu probabilitate crescândă a acestor complicații și cu dificultăți tot mai mari la tratarea prin intervenție chirurgicală.
    – Apare o a umflătură care poate fi vizibilă și poate provoaca jenă.

Concluzie

Hernia femurală nu este, în general, o afecțiune care să pună în pericol viața, cu toate acestea, obstrucționarea sau strangularea intestinului este un motiv de îngrijorare și trebuie tratată printr-o intervenție chirurgicală de urgență. Tratamentul chirurgical a herniei în sine este foarte sigur, cu puține riscuri. Majoritatea oamenilor se pot întoarce la activități ușoare în decurs de două săptămâni, și se recuperează complet în șase săptămâni. Recurența unei hernii femurale este foarte scăzută.