Meniu

Operatie hernie inghinala complicatii: Recidiva, infectii si nevralgie

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Operația herniei inghinale este asociată cu rezultate excelente pe termen scurt și lung, dar există și complicații ale procedurii care trebuie cunoscute. Cele mai importante sunt recidiva, infecția și nevralgia, deși pot apărea, de asemenea, leziuni ale vezicii urinare, testiculului sau vaselor deferente.

Complicații ale operației de hernie inghinală

Recidivă

Recidiva herniei în perioada postoperatorie timpurie este rară. Atunci când aceasta apare, este adesea secundară unei infecții profunde, unei tensiuni nejustificate asupra operației sau ischemiei tisulare (flux insuficient de sânge la un organ). Acestea pot agrava problema unei complicații tehnice din partea chirurgului, fie în manipularea țesuturilor inghinale, fie în plasarea plaselor sau a suturilor. 

Pacientul care este hiperactiv în perioada postoperatorie imediată poate fi, de asemenea, expus riscului de recidivă precoce a herniei. În acest fel, se crede că activitatea fizică este efectuată înainte ca sutura sau plasa din cadrul operației să fi avut ocazia de a menține țesutul în poziție și de a favoriza formarea de țesut cicatricial. 

În cadrul postoperator inițial, pacienții pot dezvolta, de asemenea, serome (acumulare de lichid) de-a lungul planurilor de disecție, precum și lichid în sacul herniar obliterat. Aceste consecințe benigne ale intervenției chirurgicale trebuie diferențiate de recidiva timpurie mai îngrijorătoare.

Infecție

Infecția plăgii herniei sau a plaselor este o complicație postoperatorie mai puțin frecventă, dar reprezintă o altă cauză a recidivei herniei. În cabinetele specializate în hernie, incidența infecției plăgii în urma operației de hernie inghinală este de 1% sau mai puțin. Atunci când apare o infecție, flora cutanată este cea mai probabilă cauză și trebuie inițiat un tratament cu antibiotice. Pacienții care sunt supuși plaselor în timpul herniorafiei inghinale prezintă un risc ușor mai mare de infecție postoperatorie a plăgii. Însă, este adesea dificil de determinat dacă plasa în sine este infectată sau dacă doar pielea sau țesutul moale anterior stratului de plasă este infectat. 

Nevralgie          

Durerea inghinală postoperatorie, sau nevralgia, este frecventă, în grade diferite, după operația herniei inghinale. În timpul operației deschise a herniei, unii nervi  sunt cel mai frecvent lezați, în timp ce nervul femorocutanat lateral este mai frecvent lezat în timpul operației laparoscopice. Leziunile nervoase se datorează, de obicei, prinderii unei porțiuni a nervului în plasă sau în linia de sutură plasată într-unul dintre straturile de țesut moale.  

Alte complicații 

Riscurile și complicațiile potențiale ale reparației herniei sunt reduse:

  • Acumularea de lichid în scrot sau în mușchiul abdominal (serom)
  • Colecție de sânge în scrot sau în mușchiul abdominal (Hematom)
  • Afectarea cordonului spermatic (structura tubulară care transportă sperma de la testicule la penis)
  • Leziuni ale organului intern, cum ar fi intestinul, vezica urinară, nervii și vasele de sânge
  • Formarea de țesut cicatricial (aderențe)
  • Leziuni ale testiculului, care provoacă atrofie testiculară (rar)
  • Embolii pulmonare postoperatorii, tromboză venoasă profundă
  • Obstrucția intestinală postoperatorie și formarea de fistule
  • Riscuri ale anesteziei generale, cum ar fi atacul de cord și accidentul vascular cerebral

Complicații ale operației laparoscopice de hernie inghinală

  • Infecție a plaselor
    Infecțiile inciziilor sau ale plaselor după o reparație laparoscopică a herniei inghinale sunt aproape inexistente (sunt foarte rare). În ciuda rarității lor, pacienții pot primi o doză de antibiotice pentru a le preveni. Infecțiile inciziilor sunt tratate prin deschiderea acestora și, uneori, prin administrarea unui antibiotic. Infecțiile cu plasă trebuie tratate prin îndepărtarea plasei.
  • Vezică urinară și urină
    Unii pacienți (mai puțin de 5%) suferă de retenție urinară (au probleme în inițierea unui flux urinar) după o operație laparoscopică a herniei inghinale. Dacă se întâmplă acest lucru, tratamentul poate include introducerea temporară a unei sonde urinare care este de obicei îndepărtată după una până la trei zile. Toți pacienții își recapătă în cele din urmă controlul de bază al inițierii unui flux urinar. Leziunile vezicii urinare în timpul operației sunt extrem de rare, însă dacă pacientul a suferit o intervenție chirurgicală la prostată în trecut, ar trebui să discute acest risc cu chirurgul. 
  • Durerea acută și cronică
    Este foarte important ca chirurgul să fie la curent cu orice dureri inghinale sau de picioare înainte de operație. Recuperarea tipică după o operație laparoscopică a herniei inghinale este asociată cu durere incizională ușoară până la moderată și un ușor disconfort inghinal. Acest lucru poate dura între 2 și 14 zile, dar aproape întotdeauna dispare până în a 3-a sau a 4-a săptămână după operație. Disconfortul inghinal poate fi secundar gazului utilizat în timpul operației, disecției sau, rareori, materialului de plasă sau a copcilor (dacă sunt utilizate). Există o varietate de materiale de fixare a plasei pe care chirurgii pot alege să le folosească și toate au o asociere rară, dar posibilă, cu provocarea durerii inghinale. Aceste opțiuni de fixare includ (capse, copci permanente, copci absorbabile sau adezivi). 
  • Durere inghinală severă după operație
    Durerea inghinală care este severă imediat după operație ar trebui să fie adusă în atenția chirurgului, deoarece aceasta se poate datora iritației directe cauzate de materialul chirurgical și ar putea justifica întoarcerea în sala de operație pentru a îndepărta materialul străin sau adezivul (dacă a fost folosit). Din fericire, acest risc este extrem de rar. Totuși, în cazul în care se produce, leziunea acută a nervilor ar putea crește riscul de a dezvolta dureri cronice.
  • Durere în zona inghinală
    Aceasta este definită ca prezența durerii, disconfortului sau hipersensibilității (care nu era prezentă înainte de operație) existentă timp de peste 3 luni după operație. Conform unor date, chiar și un bărbat sănătos, fără antecedente de durere inghinală, are un risc de a dezvolta disconfort cronic după ce a fost supus oricărui tip de operație a herniei inghinale. 

Concluzie

Ca orice altă intervenție chirurgicală, operația de hernie inghinală poate provoca o serie de complicații pe care pacientul trebuie să le cunoască înainte de a accepta intervenția. Cu toate acestea, aceste complicații sunt foarte rare, iar unele dintre ele sunt ușor de gestionat. Printre aceste complicații se numără infecția, recidiva, nevralgia, durerea cronică și durerea inghinală.