Meniu

Operatie hernie ombilicala

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Hernia ombilicală nu se repară de la sine fără o intervenție chirurgicală și majoritatea pacienților vor alege să o opereze la un moment dat. Intervenția chirurgicală este adesea recomandată pentru herniile care se extind și sunt dureroase. Procedura nu este de obicei urgentă și poate fi programată adesea în regim de ambulatoriu electiv, însă, în general, nu se recomandă așteptarea sub supraveghere.

Ce este o operație de hernie ombilicală?

Dacă o persoană are o hernie ombilicală, va avea o umflătură care iese dintr-o zonă slabă sau o gaură în peretele burții. Această umflătură poate conține o parte din grăsime sau chiar o buclă de intestin. Hernia ombilicală este frecventă la bebeluși, dar acestea dispar de obicei de la sine, fără a avea nevoie de niciun tratament. În cazul în care hernia nu dispare, copilul poate avea nevoie de o intervenție chirurgicală, iar în cazul în care o persoană are o hernie ombilicală ca adult, o bucată de intestin poate rămâne blocată în hernie, iar acest lucru se numește hernie strangulată. O hernie strangulată poate fi periculoasă și necesită o intervenție chirurgicală de urgență. Pentru a reduce șansele de a avea o hernie strangulată, chirurgul poate sfătui o persoană să facă o operație de reparare a herniei ombilicale. În timpul unei operații, chirurgul va împinge conținutul herniei înapoi în burtă apoi va repara zona slabă din peretele burții.

Evaluarea preoperatorie pentru chirurgia herniei

Cele mai multe hernii pot fi detectate în urma unei examinări fizice efectuate de un chirurg calificat. Ocazional, sunt necesare teste suplimentare, cum ar fi o ecografie sau o tomografie computerizată. Înainte de operație pot fi comandate analize de sânge și studii cardiace de rutină, cum ar fi o electrocardiogramă, în funcție de vârstă și de prezența oricăror afecțiuni medicale existente. O persoană poate fi instruită să întrerupă administrarea unor medicamente înainte de operație, însă trebuie să se asigure că chirurgul cunoaște toate medicamentele pe bază de prescripție medicală și fără prescripție medicală pe care le ia pacientul, inclusiv suplimentele naturale sau nutritive.

Pregătirea pentru operația herniei ombilicale

Chirurgul va explica pacientului cum să se pregătească pentru operația herniei ombilicale. Dacă o persoană fumează, o va sfătui să se oprească. Acest lucru se datorează faptului că fumatul poate face ca o persoană să aibă mai multe șanse de a face o infecție a plămânilor sau a rănii, ceea ce poate încetini recuperarea. O operație a herniei ombilicale se face, de obicei, ca o operație de o zi. Acest lucru înseamnă că pacientul pleacă acasă în aceeași zi, dar este posibil să trebuiască să rămână mai mult timp, în funcție de cât de complicată este operația herniei. Pacientul va trebui să aranjeze ca cineva să-l ducă acasă după aceea, deoarece nu va putea conduce. Operația se face de obicei sub anestezie generală. Aceasta înseamnă că o persoană va dormi în timpul operației. Anestezia generală poate uneori să îmbolnăvească o persoană, astfel încât chirurgul sau spitalul va da instrucțiuni clare unei persoane cu privire la mâncare și băutură înainte de operație, care trebuie urmate cu atenție. Asistenta sau chirurgul va discuta cu pacientul despre ce se va întâmpla înainte, în timpul și după procedură, inclusiv despre orice durere pe care o poate avea. Dacă un pacient nu este sigur de ceva, este important să pună întrebări. Faptul de a fi pe deplin informat cu privire la intervenția chirurgicală va ajuta o persoană să se simtă mai liniștită și îi va permite acesteia să își dea consimțământul pentru ca procedura să aibă loc cu succes. 

Tipuri de intervenții chirurgicale oferite pentru hernia ombilicală

Cele două tehnici utilizate pentru operarea herniei ombilicale sunt chirurgia deschisă tradițională și chirurgia laparoscopică. Ambele tehnici oferă rezultate excelente și diferă pe baza câtorva caracteristici. Factorii individuali ai pacientului îl vor ajuta pe chirurg să decidă cea mai bună alegere pentru operație. Este important să se găsească un chirurg care poate oferi atât tehnici laparoscopice, cât și de operații deschise.

Operația laparoscopică

Operațiile laparoscopice presupun efectuarea unor mici incizii (de obicei 3 la număr) la o distanță de hernie prin care se introduc instrumente și o cameră video pentru a efectua operația. Abdomenul este umflat cu dioxid de carbon pentru a crea un spațiu de lucru pentru operație. În cursul intervenției, conținutul herniei este tras înapoi în abdomen. Defectul este uneori închis prin sutură, apoi, o bucată subțire de plasă selectată cu grijă este de obicei suturată sau lipită de țesuturile de susținere înconjurătoare care acoperă defectul. Operațiile laparoscopice pot permite o recuperare mai ușoară datorită reducerii durerii postoperatorii în primele câteva zile după operație.

Operație deschisă

Ocazional, chirurgul poate recomanda efectuarea intervenției chirurgicale folosind o tehnică deschisă. Operațiile deschise presupun efectuarea unei incizii de 2,5 – 7,5 cm în apropierea herniei, apoi reducerea sacului herniar și operarea defectului. Dimensiunea inciziei va depinde de mărimea herniei. O plasă atent selectată este adesea implantată pentru a preveni o tensiune nejustificată asupra operației.

Alternative la operația herniei ombilicale

La un copil, herniile ombilicale se ameliorează adesea de la sine, astfel încât este posibil să nu fie nevoie de o intervenție chirurgicală. Copiii pot avea nevoie de o operație dacă hernia nu dispare până la vârsta de cinci ani sau dacă este mai mare de 2 cm. La adulți, singura modalitate de a scăpa de o hernie ombilicală este de a face o intervenție chirurgicală pentru a repara slăbiciunea din peretele burții. Efectuarea unei operații de hernie ombilicală reduce șansele de a avea complicații grave dacă o bucată de intestin sau alt țesut rămâne prinsă. Dacă o persoană este însărcinată și are o hernie ombilicală, aceasta va fi sfătuită, de obicei, să aștepte intervenția chirurgicală până după naștere. Acest lucru se datorează faptului că un anestezic general ar putea afecta sănătatea copilului. Faptul de a avea o hernie nu ar trebui să afecteze nașterea copilului, însă, de obicei, o persoană va trebui să se opereze în timpul sarcinii doar dacă hernia este strangulată (când o bucată de intestin rămâne blocată în hernie).

Îngrijirea ulterioară pentru operația herniei ombilicale

După operarea herniei ombilicale, o persoană poate simți un anumit disconfort sau durere pe măsură ce efectul anestezicului dispare. Trebuie anunțată o asistentă medicală dacă apare nevoia de calmante pentru durere. De obicei, o persoană va putea pleca acasă în aceeași zi cu operația, de îndată ce se simte pregătită. Dacă hernia a fost mare sau dacă operația a fost complicată, o persoană poate avea un tub de drenaj fin care iese din rană.Un pacient poate fi nevoit să rămână în spital până când acesta este scos. Se pot cere mai multe informații chirurgului dacă un pacient are un tub de drenaj. Un anestezic general poate rămâne în organism pentru o perioadă de timp, din acest motiv, este important să nu se conducă vehicule, să nu se consume alcool, să nu se folosească utilaje și să nu se ia decizii importante timp de 24 de ore după anestezie. 

Asistenta medicală va da sfaturi unei persoane cu privire la îngrijirea rănii care se vindecă înainte ca o persoană să plece acasă. Este important să se păstreze zona operației curată și uscată după operație. Este posibil ca o persoană să trebuiască să evite să înoate sau să facă baie până când capsele, copcile sau pansamentele au fost îndepărtate. De obicei, pentru a dispărea copcile dizolvabile este nevoie de până la trei săptămâni.

Efecte secundare ale operației de hernie ombilicală

După o operație a herniei ombilicale, este posibil ca o persoană să aibă:

  • Unele dureri, disconfort și vânătăi la nivelul burții – acestea ar trebui să se amelioreze treptat după câteva săptămâni.
  • O oarecare încordare a mușchilor burții, similară cu durerea de după efectuarea exercițiilor pentru abdomen – acest lucru este complet normal și se va rezolva de obicei după câteva săptămâni.
  • O oarecare amorțeală în jurul buricului – acest lucru va dura o vreme până când se va ameliora și, în cazul unor hernii mai mari, este posibil să nu dispară complet.

Dacă un pacient a suferit o intervenție chirurgicală laparoscopică, este posibil să aibă dureri în umăr din cauza gazului de dioxid de carbon pe care chirurgul l-a introdus în burtă în timpul procedurii. Poate ajuta la recuperare dacă pacientul se ridică și se plimbă puțin pentru a ușura simptomele.

Complicații ale operației de hernie ombilicală

Complicațiile sunt atunci când apar probleme în timpul sau după o operație. Chirurgul poate informa pacientul cu privire la probabilitatea ca acestea să apară. 

Complicațiile unei operații de hernie ombilicală includ următoarele:

  • Infecția rănii
    Aceasta poate fi roșie, dureroasă și umflată și poate avea o secreție care iese din ea. Pacientul va avea nevoie de antibiotice pentru a o trata. Este mai puțin probabil ca un pacient să aibă o infecție a plăgii dacă a avut o intervenție chirurgicală efectuată laparoscopic.
  • Este posibil ca rana să sângereze după operație
  • Hernia ombilicală poate reveni (hernie recurentă)
    Acest lucru este mai probabil să se întâmple dacă un pacient fumează, dacă este supraponderal sau dacă rana se infectează. Dacă chirurgul a folosit plasă pentru a opera hernia, este probabil ca hernia să fie mai puțin probabilă să revină. Dacă revine, probabil că pacientul va trebui să sufere o altă operație (operația herniei ombilicale recurente), de obicei cu o intervenție chirurgicală laparoscopică.
  • Este posibil să apară o colecție de lichid, numită serom, sub rană
    Aceasta poate dispărea de la sine sau poate fi nevoie să fie drenată cu un ac.

Se recomandă contactarea spitalului sau medicul de familie dacă:

  • Apar dureri care nu dispar sau se agravează
  • Apar crampe la stomac
  • Apare temperatură ridicată sau frisoane
  • Apare o stare persistentă de greață și vomă
  • Apare o scurgere urât mirositoare din rană sau aceasta pare roșie și umflată
  • Pacientul nu a fost la toaletă timp de trei zile după operație

Cât costă o operație de hernie ombilicală?

Costul operației pentru hernia ombilicală începe de la 4000 de roni, însă acesta poate varia în funcție de clinici, nivelul de gravitate a herniei, dar și de tipul operației selectat de către pacient. 

Întrebări frecvente

  1. Care sunt cele două tipuri de operație pentru hernia ombilicală?
    Există, în principal, două opțiuni de operare a herniilor ombilicale: laparoscopic și prin operație deschisă. 
  2. Care operație este cea mai bună pentru hernia ombilicală?
    Cea mai bună operație pentru hernia ombilicală este cea laparoscopică, deoarece poate avea unele avantaje față de chirurgia deschisă în anumite cazuri. Studiile arată că oamenii au mai puțină durere după acest tip de operație și se pot întoarce la muncă și la alte activități mai repede decât după o operație deschisă.
  3. Ce mărime de hernie ombilicală necesită o intervenție chirurgicală?
    Operația laparoscopică este sugerată în principal dacă hernia ombilicală este mare (peste 4 cm). Aceasta poate scădea riscul de infecții ale plăgii, durere postoperatorie, durata spitalizării și alte complicații, mai ales la pacienții cu risc (obezitate, fumat).
  4. În cât timp se realizează o operație de hernie ombilicală?
    Operarea herniei ombilicale este o operație destul de rapidă și simplă, care durează între 20 și 30 de minute și, de obicei, este posibil să plecați acasă în aceeași zi. Cu toate acestea, unele persoane rămân în spital peste noapte dacă au alte probleme medicale sau dacă locuiesc singure.
  5. Operația de hernie ombilicală este foarte dureroasă?
    Timp de câteva zile după intervenția chirurgicală de operare a herniei, o persoană poate suferi dureri ușoare până la severe. Cei mai mulți pacienți se simt mai bine în câteva zile de la operație și se ameliorează vizibil până la șapte zile. Timp de câteva săptămâni după operație, o persoană poate avea vânătăi, tracțiuni sau ușoare junghiuri în zona afectată atunci când se mișcă.
  6. O operație a herniei ombilicale va face stomacul mai plat?
    Dacă aveți o hernie ombilicală, este posibil să observați o umflătură în apropierea buricului. Efectuarea unei intervenții chirurgicale pentru operarea herniei va însemna că nodulul va dispărea, dar întreaga burtă nu va arăta mai plată.
  7. Hernia ombilicală poate reveni după operație?
    În baza unui studiu, s-a contatat că rata de recurență a operației primare prin sutură a fost de 9,8%, iar rata de recurență a plaselor a fost de 2,4%.
  8. Cât durează recuperarea după o operație de hernie ombilicală?
    Cele mai recente tehnici de operare a herniei permit, de obicei, ca o persoană să se recupereze în termen de 2 săptămâni, însă o recuperare completă poate dura între 4-6 săptămâni la unele persoane, mai ales dacă acestea suferă și de alte condiții medicale.

Concluzie

Operația de reparare a herniei ombilicale se efectuează în două moduri diferite: repararea herniei deschise sau repararea herniei pe cale laparoscopică. Fiecare persoană se recuperează în mod diferit după o operație de hernie ombilicală. Un pacient se poate recupera în câteva săptămâni, sau poate avea nevoie de câteva luni pentru a reveni la activitățile obișnuite.