Meniu

Restrictii dupa operatia de hernie inghinala: Sfaturi si interdictii

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

După o operație de hernie inghinală, este mai probabil ca pacienții să aibă dureri timp de câteva zile. De asemenea, aceștia se pot simți obosiți și pot avea mai puțină energie decât în mod normal. Aceste simptome sunt comune, însă este important să se respecte anumite restricții pentru a evita complicațiile.

Sfaturi și restricții după operația de hernie inghinală

Odihniți-vă

Odihna adecvată este importantă, iar pacienții ar trebui să o prioritizeze pentru o vindecare mai rapidă. Este recomandabil să se ia o săptămână de pauză de la muncă, școală sau alte obligații care necesită efort fizic. Majoritatea pacienților care au suferit o operație de hernie inghinală își pot relua activitățile de muncă neextenuante, exercițiile fizice și sarcinile casnice ușoare până în săptămâna a doua.

Nu îndepărtați pansamentul de pe rană fără aprobare medicală

Pansamentul trebuie să rămână la locul lui timp de cel puțin 24 până la 48 de ore după procedură pentru a minimiza riscul de infecție. De asemenea, acesta fie se dezlipește singur, fie este scos de către medic la una din ședințele de monitorizare.

Păstrați o dietă sănătoasă

O alimentație adecvată este esențială înainte și după orice procedură chirurgicală, iar operațiile de hernie inghinală nu sunt diferite. Creșterea aportului de lichide și consumul de mai multe fructe și legume contribuie la menținerea unei mai bune funcționări digestive și intestinale. Inițial, după procedură, poate exista o întârziere în capacitatea de a elimina gazele și scaunele. Înmuierea scaunelor cu laxative poate fi de ajutor.

Nu ignorați durerea sau disconfortul

Medicii pot prescrie analgezice pentru gestionarea durerii și a inflamației, care trebuie luate conform prescripției. Utilizarea medicamentelor fără prescripție medicală, cum ar fi paracetamolul și AINS (medicamente antiinflamatoare nesteroidiene) poate ajuta, de asemenea, la minimizarea disconfortului, inflamației și umflăturii. Printre elementele suplimentare care pot contribui la vindecare se numără plăcuțele de încălzire, compresele cu gheață și hobby-urile pentru a reduce anxietatea și a distrage atenția. În primele 48 de ore, se recomandă utilizarea compreselor cu gheață pentru a calma zona. De asemenea, plăcuțele de încălzire trebuie utilizate cu precauție pentru a evita arsurile.

Monitorizați și îngrijiți zona operației herniei inghinale

În timpul procesului de vindecare pot apărea unele scurgeri clare sau secreții ușoare. Zona trebuie curățată cu un săpun blând și apă caldă, dacă medicul nu a recomandat altfel, și trebuie uscată prin tamponare. Orice rest de adeziv cutanat sau bandă chirurgicală trebuie lăsată să cadă de la sine. Pacienții sunt încurajați să respecte toate instrucțiunile de îngrijire a plăgii pentru a minimiza riscul de complicații. Dacă există drenaje și capse la locul lor medicul va oferi instrucțiuni specifice privind modul de gestionare a acestora.

Utilizați un suport scrotal

Un suport scrotal poate fi utilizat dacă este necesar pentru a ajuta la minimizarea senzațiilor neplăcute în zona penisului și a scrotului din cauza umflăturilor și vânătăilor de la operația de hernie inghinală.

Participați la toate programările de monitorizare

Pacienții trebui să nu neglijeze nicio programare de urmărire sau recomandări de tratament. În timpul tuturor consultațiilor de urmărire, medicul evaluează operației herniei inghinale pentru a se asigura că se vindecă în mod corespunzător. Pacienții ar trebui să îl informeze cu privire la orice îngrijorare pe care o au la examene.

Contactați imediat medicul la primul semn al următoarelor simptome

  • Durere, umflături sau roșeață la nivelul locului operației sau în zonele inghinale
  • Scăderea debitului de urină
  • Greață sau vărsături care nu se rezolvă
  • Tuse sau dificultăți de respirație
  • Puroi de culoare albă, galbenă sau verde
  • Pierderea poftei de mâncare
  • Febră de 38 grade sau mai mare, cu sau fără frisoane

Disconfortul pe termen scurt al operației herniei inghinale poate cauza probleme cu eructația, înghițirea sau balonarea. Aceste efecte secundare pot apărea la scurt timp după operație, adesea se rezolvă de la sine și nu necesită tratament. Riscurile suplimentare de complicații ale operației de hernie inghinală includ infecția și deteriorarea organelor și țesuturilor (vezica urinară, vasele de sânge, nervii sau epididimul la bărbați) din zona inghinală și din apropierea locului operației, însă acestea sunt rare. Este extrem de rar ca herniile inghinale operate să reapară. În cazuri extrem de rare, este necesară o nouă operație sau o dilatare endoscopică.  

Rămâneți activ, dar nu exagerați

Intervenția chirurgicală este o procedură majoră care necesită ca pacienții să se odihnească și să o ia ușor în timpul recuperării. Pentru a promova o vindecare adecvată, pacienții ar trebui să încerce să rămână cât mai activi posibil, fără a neglija nevoile lor de îngrijire postoperatorie. Scurtele sesiuni de mers pe jos și de urcare a scărilor pot fi de-ajuns pentru prima perioadă.

Nu faceți băi

Este important să se evite băile, mersul la înot sau scufundatul în apă, pentru ca rana care se vindecă să intre cât mai puțin în contact cu apa.

Nu ridicați greutăți 

Nu trebuie să se ridice mai mult de 10 până la 20 de kilograme în primele câteva săptămâni după operație pentru a evita stresarea mușchilor abdominali, a zonei inghinale și a operației herniei. Unor pacienți le este interzis să ridice greutăți în general. De asemenea, medicii pot sfătui evitarea activității sexuale până când aceasta este sigură în faza de recuperare.

Concluzie

Îngrijirea ulterioară este o parte esențială a tratamentului și a siguranței că vindecarea are loc cum trebuie. Unele restricții după o operație de hernie inghinală în ceea ce privește dieta, nivelul de activitate fizică și îngrijirea rănilor, pot ajuta pacientul să se vindece mai repede și fără complicații. În cazul în care pacientul nu este sigur de ceea ce poate sau nu poate face, este indicat să contacteze medicul. Aceștia pot oferi sfaturi mai bune și asistență personalizată.