Meniu

Umflatura dupa operatie hernie inghinala: Calendar al evolutiei

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Operațiile de hernie inghinală sunt efectuate de mai mulți ani, iar tehnica și materialele utilizate au cunoscut o dezvoltare extraordinară. Scopul principal al intervenției chirurgicale este de a oferi un sprijin maxim și de a preveni recidiva herniei inghinale. Cu toate acestea, la fel ca și în cazul altor intervenții chirurgicale, după o operație de hernie inghinală se resimt frecvent unele dureri și umflături. Umflătura după operația de hernie inghinală este, de cele mai multe ori, normală și nu este un semn al unei probleme. Cel mai frecvent motiv pentru umflături este răspunsul normal al organismului la intervenția chirurgicală.

De unde provine umflarea după operația de hernie inghinală?

Sunt practicate multe tehnici de operare a herniei inghinale. De exemplu, poate fi introdusă o plasă pentru întărire. După operație, pielea este închisă în straturi, folosindu-se diferite tipuri de suturi pentru a închide diferite straturi de piele. Un bandaj este aplicat peste rană pentru a o menține sigură și uscată. Bandajul se îndepărtează după câteva zile. Însă, pot fi observate unele vânătăi și umflături la locul intervenției chirurgicale. Acestea nu sunt motiv de îngrijorare deoarece face parte din procesul de vindecare. Această umflătură se ameliorează în 10-14 zile. De asemenea, este de așteptat o oarecare durere și disconfort după operație, iar pentru a le face față sunt prescrise analgezice.

După operația de hernie inghinală, bărbații pot avea umflături ale scrotului și penisul poate fi decolorat timp de câteva zile, iar femeile pot avea labiile umflate. Acest lucru se întâmplă din cauza colectării de sânge și fluide care se acumulează în țesuturi în timpul procedurii. Umflarea nu înseamnă că hernia nu a fost operată corespunzător. Există posibilitatea ca umflătura să nu fie vizibilă imediat după operație și să devină vizibilă abia după câteva zile. 

Este obișnuită umflătura după o operație de hernie inghinală?

Umflarea după operația de hernie inghinală este foarte frecventă și, de cele mai multe ori, aceasta nu indică o problemă. Ori de câte ori există o leziune pe orice parte a corpului sau dacă s-a făcut o intervenție chirurgicală, zona se umple cu lichid care ajută la procesul de vindecare. Lichidul este furnizorul de nutrienți de care celulele din zonă vor avea nevoie pentru a se vindeca. În cele din urmă, fluidele sunt absorbite de organism și umflătura scade. În funcție de tipul (și zona) de hernie, umflătura poate varia, iar timpul pentru ca aceasta să dispară poate ajunge până la șase luni sau mai mult.

Împreună cu umflarea/balonarea după operație, câteva picături de sânge se pot aduna în regiunea umflată. De obicei, sângele colectat poate cădea în scrot transformând zona acestuia în albastră sau neagră. Acest lucru ar trebui să se rezolve în câteva zile și culoarea pielii ar trebui să devină normală. 

Cât timp este nevoie pentru ca umflătura să scadă după operația de hernie inghinală?

Calendarul umflăturii după operația de hernie inghinală

 • Între 24 și 48 de ore după operația de hernie inghinală
  În această perioadă este posibil să se resimtă dureri și umflături. Pacientul trebuie să se asigure că păstrează pansamentul timp de câteva zile și poate face un duș după ce s-a îndepărtat pansamentul. În mod normal, pentru a menține rana intactă sunt plasate benzi sterile, care de obicei rămân timp de zece până la paisprezece zile. 
 • 2 săptămâni după operația de hernie inghinală
  Se recomandă ca pacienții să rămână activi în această perioadă, dar să evite orice activitate fizică intensă. Umflătura după operația de hernie este, în general, resimțită în această perioadă și, de asemenea, se rezolvă până la sfârșitul acestei perioade. Mișcarea zilnică ușoară duce la o recuperare mai rapidă și poate preveni complicațiile.
 • După 2 săptămâni de la operația de hernie inghinală
  În acest stadiu pacienții se pot întoarce la muncă dacă locul de muncă nu implică ridicarea de greutăți sau alte activități fizice care pot pune presiune pe locul operației. Se poate reveni la activitățile obișnuite de înainte de operație, iar exercițiile fizice sunt încurajate.

Ce se întâmplă dacă umflătura după operația de hernie nu dispare după câteva luni?

Umflătura după operația de hernie este normală. Însă, un pacient ar trebui să consulte gastroenterologul dacă umflătura nu dispare, deoarece acest lucru ar putea indica o recidivă sau o infecție. Șansele de infecție după o operație de hernie inghinală sunt foarte mici, de obicei în jur de 1%. În restul timpului, este vorba doar de o umflătură normală. Dacă durerea sau umflătura continuă să se agraveze pe zi ce trece și dacă aceasta este însoțită de înroșirea pielii, de obicei indică o infecție și trebuie să se consulte imediat chirurgul.

Șansele de recidivă a herniei inghinale sunt mai mici de 10%. Pentru a identifica recidiva trebuie analizate umflarea/îngroșarea zonei după multe luni de la operație.  În cazurile de recidivă a herniei, medicul poate efectua o altă intervenție chirurgicală.

Cum se gestionează umflătura după operația de hernie inghinală?

Pe lângă gestionarea durerii și a disconfortului, există mai multe lucruri pe care le poate face pacientul pentru a ajuta la reducerea umflăturii și pentru a promova vindecarea după operație. Iată câteva sfaturi de care trebuie să se țină cont:

 • Odihnă și relaxare
 • Aplicarea compreselor cu gheață
 • Hidratarea
 • Dieta sănătoasă
 • Luarea medicamentelor conform instrucțiunilor

Concluzie

Umflătura după o operație de hernie la locul inciziei este destul de frecventă și nu reprezintă un motiv de îngrijorare în majoritatea cazurilor. Organismul secretă lichide pentru a ajuta la vindecarea zonei. Însă, atunci când umflătura nu dispare după câteva luni sau dacă există o decolorare a pielii care nu dispare, va trebui să se consulte din nou medicul. Acest lucru ar putea indica o recidivă care trebuie tratată din nou.