Meniu

Viata sexuala dupa operatia de hernie inghinala

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Operația de hernie inghinală este adesea cea mai eficientă modalitate de a elimina problema și simptomele acesteia. Cu toate acestea, ca după orice intervenție chirurgicală, va exista o perioadă de recuperare. Timpul de recuperare va varia de la o persoană la alta și există anumite lucruri pe care o persoană ar trebui și nu ar trebui să le facă. De aceea, unii se întreabă cum se va schimba viața lor sexuală după operația de hernie inghinală.

Cum este afectată viața sexuală după operația de hernie inghinală?

Este foarte puțin probabil ca o operație de hernie inghinală să aibă ca rezultat orice tip de problemă de disfuncție sexuală. Cu toate acestea, în cazuri rare, intervenția chirurgicală pentru hernie inghinală poate afecta funcția sexuală prin afectarea cordonului spermatic, a testiculelor și a scrotului. În timpul operației canalele deferente, arterele și venele testiculare pot fi lezate în mod direct. Pot exista complicații reversibile și complicații ireversibile ca urmare a leziunilor testiculare. Vasele de sânge către testicule pot fi și ele ocazional compromise de operația de hernie. Cu toate acestea, un singur testicul poate produce mai mult decât suficient testosteron, prin urmare, acest lucru nu reprezintă o preocupare decât dacă ambele structuri testiculare sunt afectate.

Când se poate relua viața sexuală după o operație de hernie inghinală? 

Majoritatea oamenilor nu vor avea efecte negative pe termen lung după operația de hernie inghinală. De fapt, este foarte posibil ca intervenția chirurgicală să îmbunătățească orice durere sau disfuncție legată de hernie cu care pacientul se confrunta înainte. Deși poate fi necesară o scurtă perioadă de recuperare, aceștia ar trebui să poată începe viața sexuală la scurt timp după operație. 

Medicul poate recomanda evitarea sexului timp de câteva zile până la câteva săptămâni, în funcție de:

  • Locația herniei
  • Tipul de intervenție chirurgicală
  • Vârsta și starea generală de sănătate a pacientului
  • Dacă au existat sau nu complicații în timpul procedurii

Sexul va durea după o operație de hernie inghinală?

Durerea este cu siguranță un aspect de luat în considerare în zilele de după operația de hernie. Acest lucru se datorează inciziilor și faptului că organismul se adaptează la orice plasă implantată. La bărbații care se confruntă cu umflarea postoperatorie a penisului și testiculelor, este posibil să nu existe prea multă dorință de a avea relații sexuale. Poate fi prea dureros sau cel puțin destul de inconfortabil pentru o vreme. Un alt factor este localizarea herniei și a mușchilor implicați. 

Concluzie

Viața sexuală a unei persoane poate fi afectată după operație de hernie inghinală, fiind resimțite dureri sau disconfort. În cele mai multe cazuri, pacienții pot reveni la aceasta după 1-2 săptămâni de la operație, alții însă trebuie să aștepte mai mult. Timpul de recuperare poate depinde de tipul de operație și de alți factori de vindecare, cum ar fi vârsta. Cu toate acestea, pacienții pot primi sfaturi personalizate de la medic sau pot încerca să se conecteze mai bine cu partenerii lor pentru a face față perioadei de vindecare.