Deși un RMN este o procedură nedureroasă, neinvazivă și sigură, perspectiva de a face un RMN poate provoca mult stres la milioanele de oameni care suferă de anxietate acută în spații închise. Atunci când nu sunt acomodați în mod corespunzător în timpul unui RMN, pacienții claustrofobi pot suferi atacuri de panică, ceea ce poate atrage după sine creșterea ritmului cardiac, dificultăți de respirație, frisoane, transpirație și alte simptome angoasante.
Claustrofobia este o afecțiune foarte frecventă, afectând până la 5% din populație. Dacă știți că sunteți claustrofobic sau predispus la atacuri de panică, discutați din timp această problemă cu furnizorul de servicii medicale. Planificarea din timp în acest fel va permite profesioniștilor în imagistică și medicilor dumneavoastră să colaboreze pentru a vă oferi toate instrumentele disponibile pentru a vă face procedura cât mai confortabilă.
Ce este claustrofobia?
Frica de RMN este un tip de claustrofobie; o teamă irațională de a fi într-un spațiu închis. Chiar dacă nu există o amenințare sau un pericol real, pacientul dezvoltă o teamă de izolare. Experții spun că aceasta provine de obicei dintr-o traumă punctuală, cum ar fi faptul de a fi ținut într-un spațiu închis, de obicei în copilărie, hărțuire sau abuz sau de a avea un părinte cu claustrofobie. Fobia afectează aproximativ una din 10 persoane.
Simptomele claustrofobiei și ale fricii de RMN pot include hiperventilație, bătăi accelerate ale inimii, creșterea tensiunii arteriale, greață, tremurături, dureri de cap, gură uscată, transpirație, țiuituri în urechi, amețeli, confuzie și senzație de fluturi în stomac. Persoanele care suferă de frica de RMN vor face adesea tot posibilul să evite situațiile care le declanșează simptomele, însă evitarea nu face decât să le întărească și mai mult frica și le poate limita sever stilul de viață.
Sfaturi și trucuri pentru reducerea claustrofobiei RMN în timpul examenului dumneavoastră
Învățați: Fiți conștienți de ceea ce se va întâmpla în timpul examinării. Familiarizați-vă cu aparatul, cu zgomotele acestuia și cu procedurile de examinare. Adresați-i programatorului, medicului și tehnologului orice întrebare pe care o aveți, pe măsură ce apare.
Concentrați-vă pe respirație: Oricât de simplă ar fi, respirația concentrată și alte tehnici de meditație au un efect calmant pentru majoritatea oamenilor.
Acoperiți-vă fața: Acoperirea feței cu un prosop sau pur și simplu ținerea ochilor închiși vă poate ajuta să vă simțiți ca și cum ați fi acasă sau într-un spațiu diferit. Nu puteți vedea unde vă aflați, așa că este mai puțin probabil să vă simțiți prins în capcană.
Ascultați muzică: În unele cazuri, puteți asculta muzică prin căști în timpul examenului. Acest lucru vă poate ajuta să vă distrageți atenția și să vă calmați.
Încercați propria tehnică: Dacă știți deja că ceva funcționează pentru dumneavoastră, cum ar fi aromaterapia sau un anumit sunet sau imagine, întrebați dacă ați putea să vă folosiți propria tehnică în timpul examenului.
Vorbiți cu tehnicianul dumneavoastră: Nu sunteți niciodată singur! Tehnicianul dumneavoastră poate vorbi cu dumneavoastră și dumneavoastră puteți vorbi cu tehnicianul dumneavoastră pe tot parcursul examinării. Veți avea chiar și un buton de apel care vă va semnala tehnicianul în caz de urgență sau disconfort. De asemenea, vă va oferi actualizări cu privire la locul în care vă aflați în procesul de examinare!
Numărați: O altă tehnică simplă este numărarea. Monotonia poate fi liniștitoare, iar dacă numărați încet, poate trece timpul mai repede decât ați putea crede!
Mergeți în „locul vostru fericit”: Poate părea o prostie, dar dacă te gândești la detaliile „locului tău fericit” sau la detaliile unei amintiri bune sau ale unui proces complex, acest lucru îți poate distrage efectiv atenția.
Aduceți sprijin: Puteți aduce un prieten sau un membru al familiei care să vă fie alături în timpul examenului. Uneori, aceștia pot fi chiar în cameră cu dumneavoastră. Asigurați-vă că este cineva care vă înțelege și vă calmează.
Amintiți-vă cine deține controlul: Întotdeauna dețineți controlul asupra examenului dumneavoastră. Nu va trebui să faceți nimic cu care nu vă simțiți confortabil, iar tehnologii noștri vă vor ajuta cu orice tehnică de calmare pe care o alegeți. Nu uitați să vă interesați și de opțiunile de RMN deschis și sedare pe care le oferă UVA.
Respirați și meditați: Dacă vă puteți concentra respirația pe respirații profunde și calme, vă puteți opri din hiperventilație și un atac de anxietate să deraieze testul. O respirație profundă și relaxantă cu ochii închiși vă va menține liniștit. Meditația sau rugăciunea sunt două lucruri care îi ajută pe majoritatea oamenilor să se concentreze pe energia pozitivă atunci când se confruntă cu o teamă.
Luați medicamente: Uneori, indiferent de pregătirea dumneavoastră, anxietatea se simte prea mare pentru a o combate de unul singur și în acest caz; există medicamente disponibile pentru a vă ajuta să vă relaxați. Discutați cu medicul dumneavoastră despre claustrofobia dumneavoastră și cereți un sedativ care să vă ajute. Aceste sedative vă pot face somnoros și adesea oamenii vor adormi în timpul RMN-ului. Asigurați-vă că informați personalul că ați luat un sedativ pentru ca acesta să fie conștient și asigurați-vă că aveți un șofer.
Frica de zgomote puternice
Majoritatea oamenilor tolerează cu ușurință zgomotul puternic produs de un RMN. Cu toate acestea, persoanele cu tulburare de stres posttraumatic (PTSD), în special veteranii militari, spun uneori că le amintește de elicoptere sau de focuri de armă. Unele clinici de RMN oferă dopuri pentru urechi pentru a ajuta la atenuarea acestor zgomote. Atmosfera este menținută cât mai senină posibil.
Teama de radiații
Unii oameni se tem că un RMN folosește radiații care sunt dăunătoare pentru sănătatea lor. Din fericire, RMN-urile nu folosesc radiații pentru a efectua scanarea. Dar pacienții ar trebui să aibă grijă să își informeze medicii și personalul despre orice dispozitive sau implanturi care conțin metal, deoarece magneți puternici sunt folosiți pentru a crea scanarea RMN.
Teama de substanța de contrast
Acest colorant lichid este injectat în braț pentru a obține o imagine mai bună într-o anumită zonă a corpului. Unele persoane au o reacție alergică la colorant, deși acest lucru este rar.
Alternative
RMN cu diametru mare
Nu toate aparatele RMN sunt la fel. Dacă vă îngrijorează faptul că RMN-ul se va simți prea strâmt, întrebați despre accesul la un aparat cu diametru larg. Aparatele RMN cu alezaj larg au deschideri cu 20% mai mari decât aparatele cu alezaj închis și sunt semnificativ mai silențioase. RMN-ul wide-bore are un miez ultra scurt, care oferă o senzație mai deschisă, similară cu cea a unui examen CT, și permite ca peste 80% dintre examinări să fie efectuate cu picioarele înainte. Datorită puterii magnetului său, aparatul wide-bore poate permite, de asemenea, scanări mai rapide și mai precise, astfel încât să puteți ieși mai repede de acolo fără a sacrifica calitatea imaginii.
RMN deschis de câmp înalt
În loc de un aparat asemănător unui tub, acest RMN are laturile deschise și nimic nu vă apasă pe brațe sau umeri. Unii pacienți au o combinație între un indice de masă corporală (IMC) ridicat și claustrofobie, astfel încât aceasta reprezintă o bună alternativă.
RMN deschis în poziție verticală
Un RMN Open Upright este o alternativă pentru pacienții care sunt claustrofobi, care nu se pot întinde din cauza durerii sau a căror dimensiune îi împiedică să fie evaluați într-un RMN tradițional. În timpul scanării puteți sta în picioare sau așezat, cu o vedere liberă în față – puteți chiar să vă uitați la televizor în timpul majorității examinărilor.
Concluzie
Stresul și anxietatea îi pot împiedica pe oameni să programeze un RMN sau, în ultimul moment, îi pot împiedica să se prezinte la programare. Frica de RMN este extrem de frecventă, iar scanerele RMN cu tunel pot fi deosebit de declanșatoare și traumatizante, deoarece pacienții trebuie să stea nemișcați într-un tunel între 15 și 90 de minute. Este un lucru bun că există alternative bune și eficiente care pot reproduce aceleași rezultate de înaltă calitate, dar chiar și așa, membrii personalului înțeleg ce le cer pacienților atunci când fac un RMN și, prin urmare, tratează fiecare persoană cu respect și folosesc o abordare fără grabă, astfel încât fiecare pacient să se simtă în largul său și suficient de confortabil pentru a finaliza cu succes scanarea RMN.