FDA anunță că intenționează să investigheze riscul de depuneri cerebrale la pacienții care sunt supuși la mai multe RMN-uri cu ajutorul anumitor agenți de contrast.
RMN-urile ajută la detectarea anomaliilor din organe, vase de sânge și alte țesuturi. GBCA (Agenți de contrast pe bază de gadoliniu) sunt utilizați pentru a spori vizibilitatea imaginilor interne. Problema se învârte în jurul acumulării intracraniene a metalului greu gadoliniu în urma utilizării repetate a GBCA-urilor în RMN-uri.
Un studiu publicat în Radiology a raportat că depozite de gadoliniu au rămas în creierul unor pacienți care au fost supuși la patru sau mai multe scanări RMN cu contrast. Aceste depozite au apărut, de obicei, la mult timp după ultimul RMN.
Această problemă afectează doar GBCA-urile. Ea nu se aplică altor tipuri de agenți de scanare utilizați pentru alte proceduri imagistice, cum ar fi agenții pe bază de iod sau radioizotopi.
Utilizarea limitată a testelor recomandate
Cu toate acestea, cineva se poate întreba dacă efectuarea unui RMN merită riscul.
„Fiecare medic și, potențial, fiecare pacient, va trebui să își pună singur această întrebare”, a declarat Kanal, un oficial al FDA.
Între timp, FDA a sfătuit profesioniștii din domeniul sănătății să limiteze utilizarea GBCA la circumstanțe clinice în care informațiile suplimentare furnizate de substanța de contrast sunt necesare.
În acest stadiu, radiologii trebuie să intervină și să analizeze cu atenție și să aprobe fiecare cerere de RMN cu contrast, a declarat Kanal.
„Ei sunt cei care au grijă de pacient”, a spus el.
Ei sunt educați în mod special în ceea ce privește siguranța acestor agenți, diferențele dintre ei, când ar trebui și când nu ar trebui să fie utilizați și în ce doză ar trebui administrați, a precizat el.
Un cercetător de date a dat un răspuns mai la subiect, spunând:
,,Dacă vă referiți dacă este posibil/sigur să faci două RMN-uri în fiecare zi pentru o perioadă de timp îndelungată, atunci aș spune că nu. În general, se presupune și se acceptă că RMN-urile sunt sigure, deoarece oamenii sunt doar expuși la un câmp magnetic și nu la radiații. Dar câmpurile magnetice pot provoca amețeli și dureri de cap, așa că, din punct de vedere etic, nu se justifică efectuarea de scanări inutile atât de des. Din câte știu, nu există multe studii privind efectele pe termen lung ale scanărilor excesive prin RMN, așa că nimeni nu poate exclude faptul că, de exemplu, durerile de cap devin cronice. Personal, nu cred că s-ar putea întâmpla ceva rău, dar nici nu m-aș simți confortabil să îmi asum acest risc și să semnez pentru asta”.