O scanare RMN cerebrală este un test nedureros care produce imagini foarte clare ale structurilor din interiorul capului dumneavoastră – în principal, ale creierului. Furnizorii de servicii medicale folosesc RMN-ul cerebral pentru a evalua, diagnostica și monitoriza mai multe afecțiuni medicale diferite care afectează creierul sau alte structuri de la nivelul capului.
Ce este un RMN cerebral?
RMN-ul cerebral este un test neinvaziv care produce imagini detaliate ale creierului și ale trunchiului cerebral. Un aparat RMN creează imaginile folosind un câmp magnetic și unde radio. Acest test este cunoscut și sub numele de RMN cranian. Veți merge la un spital sau la un centru de radiologie pentru a face un astfel de RMN.
O scanare RMN este diferită de o scanare CT sau de o radiografie prin faptul că nu utilizează radiații pentru a produce imagini. O scanare RMN combină imaginile pentru a crea o imagine 3D a structurilor dvs. interne, astfel încât este mai eficientă decât alte scanări pentru a detecta anomalii în structurile mici ale creierului, cum ar fi glanda pituitară și trunchiul cerebral. Uneori se poate administra un agent de contrast printr-o linie intravenoasă (IV) pentru a vizualiza mai bine anumite structuri sau anomalii.
Ce este RMN-ul cerebral cu contrast?
Unele examinări RMN cerebrale utilizează o injecție cu substanță de contrast. Agentul de contrast este adesea Gadoliniu, care este un metal rar. Atunci când această substanță este prezentă în corpul dumneavoastră, modifică proprietățile magnetice ale moleculelor de apă din apropiere, ceea ce îmbunătățește calitatea imaginilor. Acest lucru îmbunătățește sensibilitatea și specificitatea imaginilor de diagnosticare.
Materialul de contrast îmbunătățește vizibilitatea următoarelor elemente:
- Tumori.
- Inflamații.
- Alimentarea cu sânge a anumitor organe.
- Vasele de sânge.
Substanța de contrast poate ajuta, de asemenea, la diagnosticarea sclerozei multiple, a accidentului vascular cerebral, a demenței și a infecțiilor.
Dacă RMN-ul cerebral necesită un material de contrast, furnizorul dumneavoastră de asistență medicală va introduce un cateter intravenos (linie IV) într-o venă de la mână sau de la braț. Aceștia vor folosi această perfuzie pentru a injecta substanța de contrast.
Materialele de contrast sunt medicamente intravenoase (IV) sigure. Apar efecte secundare, de la ușoare la severe, dar reacțiile severe sunt foarte rare.
Pentru ce se recomandă RMN-ul cerebral?
RMN-ul cerebral este efectuat pentru o serie de simptome cu debut brusc sau de lungă durată. Acesta poate ajuta la diagnosticarea unor afecțiuni precum:
- anomalii de dezvoltare
- hidrocefalie – dilatarea spațiilor cu lichid din interiorul creierului (ventricule)
- cauze ale epilepsiei (convulsii)
- infecții
- accident vascular cerebral
- tumori cerebrale
- anumite afecțiuni cronice, cum ar fi scleroza multiplă
- hemoragie la anumiți pacienți traumatizați
- afecțiuni ale ochiului și ale urechii interne
- tulburări ale glandei pituitare
- probleme vasculare, cum ar fi un anevrism (o expansiune în formă de bulă a vasului), ocluzie arterială (blocaj) sau tromboză venoasă (un cheag de sânge în interiorul unei vene).
Cum funcționează RMN-ul cerebral?
Un RMN cerebral utilizează magneți puternici, unde radio și un computer pentru a obține imagini ale creierului. Imaginile RMN sunt mai clare și mai precise decât alte forme de diagnosticare imagistică. Spre deosebire de scanările CT și de razele X, un RMN nu utilizează radiații.
Atunci când corpul dumneavoastră este plasat într-un scaner RMN, acesta intră într-un câmp magnetic puternic care determină protonii de hidrogen să se realinieze. Acest lucru nu provoacă modificări chimice în țesuturile corpului dumneavoastră. Pe măsură ce protonii se deplasează înapoi la alinierea lor inițială, aceștia emit energie. Aparatul RMN captează această energie pentru a crea imagini. Undele radio transmit un semnal către un computer care apoi procesează imaginile RMN-ului.
Deoarece un RMN oferă imagini clare ale țesuturilor moi, este un instrument de încredere pentru diagnosticarea afecțiunilor cerebrale. Țesuturile moi se referă la mușchi, grăsime, vase de sânge, nervi și alte țesuturi din organism. Creierul uman este format din aproape 60% grăsime și aproximativ 75% apă. Țesutul cerebral este, de asemenea, alcătuit din aproximativ 100 de miliarde de celule nervoase. Un RMN este cel mai sensibil test de imagistică pentru scanarea creierului în prezent.
Cât costă RMN-ul cerebral?
Un RMN cerebral costă în jur de 250 de dolari, în funcție de tipul de scanare și de locația clinicii.
De ce am nevoie de un RMN cerebral?
Un RMN cerebral este un instrument util pentru a detecta o serie de afecțiuni ale creierului, inclusiv:
- anevrisme sau umflături în vasele de sânge ale creierului
- scleroză multiplă
- leziuni ale măduvei spinării
- hidrocefalie, o acumulare de lichid spinal în cavitățile cerebrale
- accident vascular cerebral
- infecții
- tumori
- chisturi
- umflături
- tulburări hormonale, cum ar fi acromegalia și sindromul Cushing
- hemoragie sau sângerare
- inflamație
- probleme de dezvoltare sau de structură (cum ar fi o malformație Chiari)
- probleme legate de vasele de sânge
- o problemă datorată unui traumatism cranian anterior
Un RMN cerebral poate ajuta la a determina dacă ați suferit leziuni în urma unui accident vascular cerebral sau a unui traumatism cranian. De asemenea, medicul dumneavoastră poate solicita un RMN cerebral pentru a investiga simptome precum:
- amețeli
- slăbiciune
- crize convulsive
- schimbări în gândire sau comportament
- vedere încețoșată
- dureri de cap cronice
Aceste simptome se pot datora unei probleme la nivelul creierului, pe care o scanare RMN poate ajuta să o detecteze.
Un RMN funcțional cerebral este util pentru persoanele care ar putea fi nevoite să fie supuse unei intervenții chirurgicale pe creier. Un RMN funcțional cerebral poate localiza zonele din creier responsabile de vorbire și limbaj și de mișcarea corpului. Face acest lucru prin măsurarea modificărilor metabolice care au loc în creier atunci când efectuați anumite sarcini. În timpul acestui test, este posibil să trebuiască să îndepliniți sarcini mici, cum ar fi să răspundeți la întrebări de bază sau să vă bateți degetul mare cu vârful degetelor.
În plus, există un tip de RMN numit angiografie prin rezonanță magnetică (MRA), care examinează mai bine vasele de sânge din creier.
Cum mă pregătesc pentru un RMN cerebral?
Personalul medical va trebui să știe dacă aveți metale în organism, inclusiv:
- implanturi în urechea internă
- articulații artificiale
- un defibrilator sau un stimulator cardiac
- anumite tipuri de valve cardiace
- stenturi vasculare
- clipuri pentru anevrisme cerebrale
De asemenea, vă vor întreba dacă ați lucrat vreodată cu metale sau dacă ați fost rănit cu schije metalice. Toate aceste lucruri pot afecta gradul de siguranță cu care puteți fi supus unui RMN. În cazul implanturilor și al stimulatoarelor cardiace, aceste elemente pot înceta să mai funcționeze corect din cauza câmpului magnetic puternic al unui RMN.
Dacă purtați ceva care conține metal, inclusiv bijuterii sau ochelari de soare, va trebui să scoateți acele obiecte. Metalul interferează cu capacitatea aparatului RMN de a produce o imagine clară. Aparatele ortodontice și plombele dentare de obicei nu vor pune probleme. Personalul vă poate cere să purtați o halat de spital sau haine care nu conțin elemente de fixare din metal. Nu puteți avea dispozitive electronice în sala RMN.
Este indicat să spuneți personalului medical dacă sunteți însărcinată înaintea unui RMN cerebral, deși nu se presupune că ar afecta în vreun fel fătul.
Ce se întâmplă în timpul procedurii?
Cele mai multe examinări RMN cerebrale sunt nedureroase, dar pentru unele persoane este incomod să rămână nemișcate timp de 30 de minute sau mai mult. Alții pot experimenta anxietate din cauza spațiului închis în timp ce se află în aparatul RMN. Aparatul poate fi, de asemenea, zgomotos.
Etapele generale ale unei examinări RMN a creierului și la ce să vă așteptați includ:
- Vă veți schimba într-un halat de spital pentru scanarea RMN.
- Veți sta întins cu fața în sus pentru majoritatea examinărilor pe patul de scanare RMN.
- Odată ce sunteți întins pe masă, tehnicianul va poziționa în jurul capului dvs. un dispozitiv special asemănător unei căști numit bobină de cap. Unele bobine de cap au atașată o oglindă care vă permite să vedeți în afara aparatului de scanare sau un mic ecran care vă permite să vă uitați la televizor. Acest lucru poate ajuta la prevenirea sentimentelor de claustrofobie.
- Apoi, tehnologul vă va glisa pe dumneavoastră și patul de scanare în aparatul RMN.
- Pe măsură ce începe scanarea RMN, veți auzi cum echipamentul scoate o varietate de sunete puternice de ciocniri și pocnituri în timp ce ia imaginile. Fiecare serie de sunete poate dura câteva minute. Vi se vor da dopuri pentru urechi sau căști pe care să le purtați pentru a vă proteja auzul înainte de începerea procedurii. De asemenea, este posibil să puteți asculta muzică prin căști.
- Este important să stați nemișcat în timpul examinării pentru a asigura cea mai bună calitate a imaginilor.
- Este normal ca zona corpului dumneavoastră care face obiectul imagisticii să fie ușor caldă. Dacă vă deranjează, spuneți-i radiologului.
- Tehnicianul RMN va putea să vă vadă și poate vorbi cu dumneavoastră în orice moment. Un sistem de interfon permite comunicarea în ambele sensuri în timp ce vă aflați în interiorul scanerului. De asemenea, veți avea în mână un buton de apel pe care îl puteți apăsa pentru a-l anunța pe tehnician dacă aveți probleme sau îngrijorări.
În unele cazuri, RMN-ul dumneavoastră poate necesita substanță de contrast. Dacă acest lucru se aplică în cazul dumneavoastră, furnizorul dumneavoastră de asistență medicală vă va face o injecție intravenoasă cu substanță de contrast înainte de a vă supune RMN-ului. Acul intravenos poate provoca un oarecare disconfort, dar acesta nu va dura mult timp. Este posibil să aveți câteva vânătăi după aceea. Unii oameni experimentează un gust metalic temporar în gură după injecția cu substanță de contrast.
Dacă suferiți de claustrofobie, furnizorul de servicii medicale vă poate recomanda un medicament sedativ pentru a vă simți mai relaxat în timpul examinării sau chiar anestezie.
Ce se întâmplă după procedură?
După test, vă puteți îmbrăca și puteți părăsi sala de testare. Dacă ați fost sedat pentru examinare, personalul vă poate muta într-o zonă de recuperare până când vă treziți – de obicei, la una sau două ore după ce ați primit sedativul.
Un radiolog va analiza imaginile RMN și îi va furniza medicului dumneavoastră rezultatele. Rezultatele dvs. vor fi disponibile rapid dacă RMN-ul cerebral a fost o procedură de urgență.
Următorii pași vor depinde de faptul dacă rezultatele au relevat ceva neobișnuit sau au descoperit cauza oricărei anomalii.
Cine realizează RMN-ul cerebral?
Un radiolog sau un tehnician radiolog va efectua RMN-ul cerebral. Un radiolog este un medic care efectuează și interpretează teste imagistice pentru a diagnostica afecțiuni. Un tehnolog radiolog este un furnizor de asistență medicală care este special instruit și certificat pentru a efectua o scanare RMN.
Care sunt riscurile unui RMN cerebral?
Nu se cunosc efecte nocive ale câmpului magnetic puternic utilizat pentru un RMN. Dar magnetul este foarte puternic. Acesta poate afecta orice implanturi metalice sau alte dispozitive medicale pe care le aveți.
Riscuri cauzate de substanța de contrast
În acest test se poate utiliza substanță de contrast care conține Gadoliniu. Dar, pentru majoritatea oamenilor, beneficiul utilizării acestuia în acest test depășește riscul. Asigurați-vă că îi spuneți medicului dumneavoastră dacă aveți probleme renale sau dacă sunteți însărcinată.
Există o mică probabilitate de reacție alergică dacă se utilizează material de contrast în timpul testului. Dar majoritatea reacțiilor sunt ușoare și pot fi tratate cu ajutorul medicamentelor.
Dacă alăptați și sunteți îngrijorată dacă materialul de contrast utilizat în acest test este sigur, discutați cu medicul dumneavoastră. Majoritatea experților consideră că foarte puțin Gadoliniu trece în laptele matern și chiar mai puțin este transmis copilului. Dar dacă sunteți îngrijorată, puteți întrerupe alăptarea timp de până la 24 de ore după test. Nu folosiți laptele matern pe care îl extrageți în cele 24 de ore de la test.
Limitări
Imaginile de înaltă calitate depind de capacitatea dumneavoastră de a rămâne perfect nemișcat și de a urma instrucțiunile de reținere a respirației în timp ce imaginile sunt înregistrate. Dacă sunteți anxios, confuz sau aveți dureri puternice, este posibil să vă fie dificil să stați nemișcat în timpul imagisticii. Este posibil ca o persoană care este foarte mare să nu încapă în anumite tipuri de aparate RMN.
Utilizarea agenților de contrast pe bază de Gadoliniu (GBCA) prezintă, de asemenea, anumite riscuri, inclusiv efecte secundare, cum ar fi reacții alergice la agentul de contrast. Consultați medicul pentru mai multe informații.
Pentru a produce imagini de bună calitate, pacienții trebuie, în general, să rămână nemișcați pe toată durata procedurii RMN. Bebelușii, copiii mici și alți pacienți care nu pot sta nemișcați pot avea nevoie să fie sedați sau anesteziați pentru procedură. Sedarea și anestezia comportă riscuri care nu sunt specifice procedurii RMN, cum ar fi respirația încetinită sau dificilă și tensiunea arterială scăzută.
ÎNTREBĂRI FRECVENTE
Cât durează un RMN cerebral?
Efectuarea unui RMN al creierului poate dura între 30 de minute și o oră. Este posibil să dureze mai mult dacă vi se face un RMN cerebral cu contrast.
Furnizorul dumneavoastră de servicii medicale vă va putea oferi un interval de timp mai exact, în funcție de motivul specific al scanării.
Întregul corp intră în aparat pentru un RMN cerebral?
În cele mai multe cazuri, întregul corp nu va intra în tunelul aparatului RMN dacă veți face doar un RMN al capului sau al creierului.
Care este diferența dintre un RMN al capului și un RMN al creierului?
Un RMN al capului și un RMN al creierului sunt aceeași procedură. Ambele oferă imagini din interiorul capului dumneavoastră. În timp ce furnizorii de asistență medicală folosesc cel mai adesea RMN de cap și creier pentru a vă evalua creierul, aceste proceduri imagistice oferă imagini și ale altor structuri din cap, cum ar fi oasele faciale, vasele de sânge și nervii.
Când ar trebui să aflu rezultatele testului?
După scanarea RMN, un radiolog va analiza imaginile. Radiologul va trimite un raport semnat către furnizorul dumneavoastră principal de asistență medicală, care vă va comunica rezultatele. De obicei, raportul este gata pentru furnizorul dumneavoastră de asistență medicală în una sau două zile.
Este posibil să aveți nevoie de un examen de urmărire. Dacă da, furnizorul dumneavoastră de asistență medicală vă va explica de ce.
Concluzie
Un RMN cerebral este un test de imagistică care utilizează magneți puternici și unde radio pentru a crea imagini ale creierului și ale țesuturilor nervoase din jur.
În prezent, RMN-ul este cel mai sensibil test de imagistică a capului (în special, a creierului), în comparație cu alte tehnici de imagistică, cum ar fi scanările CT (tomografie computerizată) sau razele X.