Meniu

RMN Colon

Actualizat pe:
Scris de Dr. Aurora Albu

RMN-ul, cunoscut și sub numele de imagistică prin rezonanță magnetică, este un instrument util care poate ajuta la diagnosticarea cancerului de colon. Scanările RMN pot juca un rol crucial în detectarea cancerului de colon și pot ajuta la ghidarea medicului în crearea unui plan de tratament adecvat. În cazul în care un medic suspectează cancerul de colon, acesta poate recomanda o scanare RMN pentru a ajuta la identificarea masei anormale și la stadializarea cancerului. Un RMN în sine nu diagnostichează cancerul de colon, dar poate ajuta un medic să ajungă la un diagnostic.

Ce este un RMN de colon?

Un RMN este util pentru a determina localizarea și dimensiunea cancerului și dacă acesta s-a răspândit la organele din jur.

RMN-ul la colon prin rezonanță magnetică este o metodă neinvazivă de evaluare a întregului colon. Printre utilizările potențiale se numără stadializarea patologiei colorectale și detectarea cancerului și a leziunilor precanceroase.

O scanare RMN utilizează magneți și unde radio pentru a produce imagini transversale extrem de detaliate ale țesuturilor moi din organism din mai multe unghiuri. Datorită acestor multe vizualizări diferite, o scanare RMN pentru colon poate identifica locația și dimensiunea unei tumori și poate spune dacă aceasta s-a răspândit în țesuturile înconjurătoare. De asemenea, poate fi un instrument util pentru a monitoriza cât de bine funcționează tratamentul.

Pentru a efectua un RMN pentru a detecta cancerul de colon, un profesionist medical poate folosi un colorant special numit gadoliniu. Gadoliniul se colectează în jurul celulelor canceroase, astfel încât acestea apar mai strălucitoare în imagine. Acest lucru poate face ca o scanare RMN pentru colon să facă mai ușor diferența între masele canceroase și necanceroase.

Pregătirea pacientului

Un RMN de colon depinde în mare măsură de o distensie colonică adecvată și de o pregătire intestinală, aceasta din urmă fie prin curățare intestinală, fie prin marcarea fecalelor. Acestea sunt elemente-cheie pentru o vizualizare suficientă a polipilor și a cancerului colorectal. Diferențierea optimă între peretele și lumenul intestinal este esențială pentru identificarea patologiei. În acest scop, se poate utiliza fie o strategie de lumen întunecat, fie una de lumen luminos, referindu-se la intensitatea semnalului conținutului intestinal la secvențele ponderate T1. Scaunele reziduale pot mima sau masca patologia colorectală, ceea ce poate duce la rezultate fals-pozitive și fals-negative.

Există mai multe condiții prealabile pentru RMN-ul de colon. Curățarea intestinelor trebuie să fie efectuată într-un mod similar cu cel necesar pentru colonoscopia optică. Sunt disponibile diferite substanțe pentru curățarea intestinelor, iar procesul de curățare trebuie început în seara dinaintea RMN-ului. Înaintea examinării, pacienții trebuie să fie examinați pentru contraindicații generale la imagistica prin RMN, inclusiv prezența implanturilor metalice sau claustrofobia severă.

Curățarea intestinelor

Curățarea intestinală poate fi realizată cu ajutorul substanțelor utilizate pentru curățarea intestinală înainte de colonoscopie sau de colonografia CT. Soluțiile de polietilen-glicolelectroliți și soluțiile de fosfat de sodiu se aplică în general pentru curățarea intestinală. Cu toate acestea, cea din urmă este hiperosmolară și poate duce la dezechilibre electrolitice și ar putea, în cele din urmă, să ducă la afectare renală. Atunci când se utilizează o pregătire intestinală extinsă pentru RMN-ul de colon, examinarea trebuie efectuată de preferință dimineața după pregătirea intestinală, pentru a reduce disconfortul pacientului.

Marcarea fecală

Marcarea fecală în RMN-ul pentru colon este utilizată pentru a marca în mod omogen materialul fecal prin ingestia de substanțe de contrast orale care modifică intensitatea semnalului conținutului intestinal. Acest lucru sporește capacitatea de a diferenția în mod adecvat lumenul colonic de peretele colonic și poate fi utilizat pentru a reduce povara pregătirii intestinului. Pe lângă modificarea caracteristicilor de semnal ale conținutului intestinal, agenții de contrast pentru marcarea fecalelor ar trebui să se amestece bine cu conținutul intestinal, să nu fie reabsorbiți și să fie ușor de ingerat.

Cum se face RMN-ul de colon?

Tehnica de RMN a colonului se bazează pe achiziția de seturi de date RMN ale abdomenului, cu un accent distinct pe intestinul gros. Datorită caracterului neinvaziv și a lipsei durerii și disconfortului procedural, acceptarea pacienților este îmbunătățită în comparație cu colonoscopia. Seturile de date pot fi afișate într-un mod de reformare multiplanară pe o stație de lucru postprocesare, ceea ce permite analiza peretelui colonului din orice unghi dorit. În plus, pot fi generate vederi endoscopice virtuale, astfel încât leziunile pot fi definite cu mai multă precizie. Concomitent cu evaluarea peretelui colonic pe imaginile RMC, pot fi evaluate și toate organele abdominale aflate în câmpul vizual afișat.

Indicații

Contraindicațiile generale ale RMN-ului de colon, inclusiv prezența unui stimulator cardiac sau a unor implanturi metalice, necompatibile cu RMN-ul, trebuie să fie luate în considerare înainte de trimiterea la RMN. În plus, pacienții cu proteze de șold nu sunt considerați candidați ideali pentru RMN-ul de colon, deoarece artefactele semnificative întunecă predominant regiunea anorectală, reducând semnificativ calitatea imaginii.

Este necesar un colon curat, în special atunci când întrebarea clinică la care trebuie să se răspundă se referă la detectarea polipilor. Metoda de curățare este de obicei aceeași, implementată la nivel local pentru colonoscopia convențională sau CT.

Deoarece majoritatea anselor intestinale sunt colapsate în starea lor fiziologică, este necesară o distensie suficientă a intestinului pentru a optimiza examinarea. Acest lucru permite o diferențiere fiabilă între lumenul intestinal și peretele intestinal. Cele mai multe centre folosesc soluții de apă sau bariu administrate pe rect. S-a propus, de asemenea, utilizarea mediilor gazoase, inclusiv a aerului din încăpere sau a CO 2 . Înainte de umplerea rectală, trebuie administrați intravenos agenți spasmolitici (de exemplu, 20 până la 40 mg de scopolamină sau 1 mg de glucagon). 

Efectul acestor agenți este triplu:

1. Se poate obține un grad mai bun de distensie intestinală.

2. Spasmul intestinal este redus la minimum și, astfel, acceptarea pacientului este îmbunătățită.

3. Absența artefactelor, deoarece mișcarea intestinului este redusă.

Pacienții sunt poziționați culcat pe masa de scanare. În cazul în care se utilizează agenți de contrast lichizi pentru distensia luminală, se administrează 2000 până la 2500 ml prin intermediul unui tub rectal, folosind presiune hidrostatică. Procedura de umplere trebuie oprită ori de câte ori pacienții exprimă un disconfort considerabil. Alternativ, pot fi achiziționate secvențe dedicate pentru a monitoriza procesul de umplere, cum ar fi secvențele de selecție fără secțiune care oferă o imagine de actualizare la fiecare 2 până la 3 secunde. Pentru recepția semnalului trebuie utilizată o combinație de două bobine de suprafață flexibile mari pentru a asigura acoperirea întregului intestin gros. Cu toate acestea, utilizarea bobinei corpului poate fi suficientă, în special pentru pacienții obezi.

Pentru achiziția de date, este preferabilă utilizarea unui scaner de 1,5-T echipat cu sisteme de gradient puternic. Colectarea datelor se realizează în principal în condiții de menținere a respirației. Astfel, timpii de achiziție a secvenței unice nu trebuie să depășească 20-25 de secunde. Secvențele cardinale utilizate în RMN-ul pentru colon sunt aceleași cu cele utilizate în RMN-ul intestinului subțire.

Cât durează un RMN al colonului?

Scanarea este nedureroasă, dar poate fi incomod să stați nemișcat. Spuneți-i radiografului dacă vă înțepeniți și trebuie să vă mișcați. Scanarea poate dura între 15 și 90 de minute.

RMN al colonului VS CT

Utilizarea RMN a colonului cu pregătirea intestinului și distensia colonului (colonografie prin rezonanță magnetică) oferă un instrument potențial de evaluare a colonului, comparabil cu colonografia prin CT și colonoscopia. Deoarece progresele în tehnologia RMN au dus la reducerea timpilor de achiziție și la reducerea artefactelor legate de peristaltism și respirație, colonografia RMN a fost din ce în ce mai mult studiată în ultimul deceniu. Lipsa radiațiilor ionizante și contrastul ridicat al țesuturilor moi reprezintă avantaje considerabile ale RMN-ului față de colonografia prin CT. Colonografia prin RMN este comparabilă cu colonografia prin CT în ceea ce privește caracterul neinvaziv și evaluarea structurilor extracolonice . Cu toate acestea, lipsa de consens în ceea ce privește pregătirea intestinului și metodele de achiziție , precum și costurile mai ridicate și disponibilitatea mai limitată au împiedicat utilizarea RMN-ului.

RMN de colon VS alte teste imagistice 

Un studiu din 2019 care a comparat căile imagistice standard, cum ar fi tomografia computerizată și scanarea PET-CT, cu RMN-ul întregului corp a constatat o acuratețe similară. Utilizarea RMN pe tot corpul poate reduce timpul de stadializare, costurile și numărul de teste necesare pentru stadializarea cancerului de colon.

RMN vs. CT

În prezent, tomografia computerizată este modalitatea standard de imagistică utilizată în stadializarea locală preoperatorie a cancerului de colon. Aceasta are o acuratețe rezonabilă în identificarea cancerului de colon avansat local și nonlocal. Cu toate acestea, studii din 2019 și 2017 sugerează că scanarea RMN ar putea fi mai bună în detectarea metastazelor, sau a răspândirii, cancerului colorectal.

Scanările RMN sunt mai lente decât scanările CT și necesită ca persoana să rămână nemișcată. Cu toate acestea, scanările CT expun o persoană la mai multe radiații.

RMN vs. raze X

După un diagnostic de cancer de colon, o persoană poate face o radiografie toracică pentru a observa cazul în care cancerul s-a răspândit la plămâni. Cu toate acestea, medicii pot folosi alte modalități de imagistică, deoarece acestea oferă de obicei imagini mai bune.

RMN vs. scanare PET

Un medic nu va folosi adesea scanarea PET pentru persoanele cu cancer colorectal. În schimb, este mai probabil ca aceștia să folosească RMN-ul sau tomografiile computerizate. O scanare PET implică injectarea unei forme radioactive de zahăr care se colectează în principal în celulele canceroase.

RMN vs. clismă cu bariu

O clismă de bariu implică utilizarea unui material de contrast calcaros pentru a ajuta la conturarea colonului și pentru a evidenția orice anomalie pe o radiografie. Cu toate acestea, nu este cea mai precisă procedură pentru cancerul de colon și poate fi recomandată ca opțiune doar dacă alte modalități nu sunt posibile.

Concluzie

RMN-ul este o scanare imagistică pe care un medic o poate recomanda ca test suplimentar pentru a ajuta la diagnosticarea cancerului de colon. Deși RMN-ul nu poate diagnostica singur cancerul de colon, acesta joacă un rol vital în procesul de diagnosticare. În plus, îi ajută pe medici să stadializeze cancerul, ceea ce este important pentru a determina un plan de tratament și pentru a oferi o perspectivă.

În afară de RMN, medicii pot folosi și alte modalități imagistice, cum ar fi tomografia computerizată și ultrasunetele, pentru a ajuta la depistarea cancerului de colon. Utilizând, de asemenea, teste de diagnosticare, cum ar fi colonoscopia și biopsiile, un medic poate diagnostica cu precizie cancerul și poate sugera un tratament adecvat.