Meniu

RMN deschis

Actualizat pe:

Daca si tu te numeri printre persoanele care sufera de claustrofobie, afla ca ai ocazia sa beneficiezi de serviciile clinicilor care sunt dotate cu un aparat de RMN deschis pentru claustrofobi, care sa nu iti mai creeze aceleasi sentimente neplacute de anxietate.

RMN este acronimul folosit pentru denumirea de imagistica prin rezonanta magnetica, o tehnologie folosita in domeniul medical, care ii ofera pacientului posibilitatea de a fi corect examinat si investigat in interiorul corpului, fara sa fie nevoie de realizarea unei incizii sau chiar a unei operatii. Imagistica utilizata in cadrul RMN-ului este special conceputa pentru a ajuta medicii sa ofere un diagnostic clar, precis, pe baza caruia sa creeze planul pentru tratamentul adecvat.

Care este cel mai adecvat aparat de RMN deschis pentru claustrofobi?

De-a lungul timpului, au fost concepute mai multe tipuri de aparate RMN deschise pentru claustrofobi, astfel incat sa aiba toata lumea posibilitatea de a-si realiza analizele necesare. Unul dintre aceste aparaturi care s-au dovedit a fi de-a dreptul eficiente pentru pacientii care sufera de claustrofobie este chiar RMN 3 Tesla. Are ca scop principal diminuarea sentimentelor de anxietate resimtite in cadrul tunelului clasic de RMN, datorita faptului ca are o deschidere de 70 de centimetri a echipamentului utilizat.

Pe langa acest beneficiu, RMN-ul dotat cu o deschidere mai mare are capacitatea de a obtine rezultate precise intr-un timp scurt, astfel incat pacientul sa nu fie nevoit sa petreaca mult timp nici in timpul sedintei de examinare, nici pentru aflarea rezultatelor.

O alta parte avantajoasa a realizarii examinarii de tip RMN este ca se pot depista boli periculoase cand inca sunt in faza incipienta, cand pot fi tratate cu usurinta, prin folosirea unui tratament adecvat, prescris de medicul specialist. In prezent, exista multe persoane care evita sa mearga la controlul de rutina din diverse motive: lipsa de timp, teama de a nu descoperi o boala incurabila. Astfel, exista riscul ca o simpla afectiune sa degenereze intr-o boala grava, dificil de tratat.

Exista contraindicatii in cadrul tehnologiei de RMN deschis pentru claustrofobi?

Exista si situatii speciale in care analiza de RMN deschis pentru claustrofobi nu este recomandata de medicii specialisti, printre acestea numarandu-se si persoanele care au:

• stimulator cardiac (un dispozitiv folosit pentru controlarea batailor inimii);
• placi metalice, suruburi, tije folosite, de regula, pentru fracturile osoase;
• defribilator implantabil (un dispozitiv care este asemanator cu stimulatorul cardiac, folosit pentru reglarea batailor inimii);
• implanturi pentru ochi;
• implanturi peniene;
• dispozitive intrauterine;
• implant cohlear;
• stimulator nervos;
• cleme chirurgicale, de ligatura tubara etc.

Cu alte cuvinte, exista si exceptii de la regula, iar pacientii care intampina una sau mai multe dintre situatiile de mai sus trebuie sa gaseasca o alternativa pentru realizarea unei astfel de investigatii amanuntite la nivelul diverselor zone ale corpului.

Avand in vedere informatiile furnizate in articol, aparatul de RMN destinat pentru persoanele care sufera de claustrofobie se dovedeste a fi de un real ajutor pentru toata lumea. Pe langa faptul ca reduce semnificativ sentimentele de anxietate, este capabil sa obtina rezultate precise.