Meniu

RMN Hernie disc

Actualizat pe:
Scris de Dr. Aurora Albu

Durerile de spate pot începe să îți afecteze calitatea vieții, mai ales atunci când nu știi care este cauza. Este posibil să fi avut dureri de spate după un accident de mașină recent, o accidentare sportivă sau dacă ați alunecat și ați căzut. Sau s-ar putea să vă luptați cu dureri de spate cronice și să nu reușiți să găsiți alinare acasă. Atunci când durerile de spate încep să vă afecteze viața de zi cu zi și să vă împiedice să faceți lucrurile care vă plac, este timpul să vă consultați medicul. Programează un RMN și află care este cauza durerii tale de spate, astfel încât să poți începe un tratament care să te ajute să îți ofere ușurare.

Hernie de disc? Importanța RMN-ului pentru depistarea herniei de disc

Ce este o hernie de disc?

Unul dintre motivele frecvente pentru durerile de spate este hernia de disc. Puteți suferi o hernie de disc în urma unei leziuni acute, cum ar fi o lovitură de bici în urma unui accident de mașină, sau în urma unei leziuni la nivelul spatelui în timpul practicării unui sport, sau în urma unui accident de alunecare și cădere. De asemenea, puteți dezvolta o hernie de disc în timp, pe măsură ce îmbătrâniți, din cauza unei poziții proaste cronice sau din cauza unor afecțiuni care provoacă degenerarea discului.

O hernie de disc se referă la discul vertebral care separă două vertebre din coloana dumneavoastră vertebrală. De la gât până la partea inferioară a spatelui, discurile vertebrale oferă amortizare și suport pentru vertebrele dumneavoastră și chiar ajută la absorbirea șocurilor provocate de mișcările generale în timp ce vă desfășurați activitatea zilnică. Un disc vertebral poate începe încet să își piardă forma și elasticitatea, ceea ce poate face ca acesta să se umfle spre exterior sau să alunece din poziția sa normală. O leziune bruscă la nivelul coloanei vertebrale poate, de asemenea, să provoace alunecarea unui disc vertebral din poziție.

RMN pentru hernia de disc

RMN-ul pentru hernia de disc este un test util folosit pentru a determina locația și starea exactă a problemei. Pacienții care se plâng că se confruntă cu simptome legate de hernia de disc sunt adesea sfătuiți să facă mai întâi o scanare RMN.

Scanarea RMN este cel mai bun test non-invaziv disponibil pentru a găsi hernia de disc și umflăturile de disc și rupturile inelare. Deoarece rezoluția spațială a anatomiei coloanei vertebrale poate fi definită până la 0,5 mm cu o scanare RMN, medicii pot identifica cu o precizie de peste 95% hernia de disc din coloana vertebrală. Tomografiile computerizate folosesc raze X dăunătoare și au o acuratețe mult mai mică din cauza factorilor care reduc vizibilitatea modificărilor structurale ale țesuturilor moi observate în cazul unei hernii de disc. Scanările CT sunt cele mai bune pentru a examina alinierea coloanei vertebrale și problemele osoase, așa cum se observă în cazul fracturilor coloanei vertebrale. Scanările RMN oferă reprezentări foarte precise ale discurilor vertebrale și ale problemelor care se întâmplă în interiorul și în jurul discurilor, cum ar fi inflamația și degenerarea. RMN-ul este considerat standardul de aur în medicină pentru evaluarea leziunilor de disc.

Ce este un RMN de hernie de disc și când este posibil să aveți nevoie de unul?

Scanările RMN sunt adesea folosite pentru a diagnostica și monitoriza herniile de disc. Unul dintre cele mai frecvente moduri în care sunt utilizate este identificarea locației herniei de disc în coloana vertebrală și a gradului de compresie a nervilor. În cazul în care rezultatele RMN indică o hernie de disc, medicul dumneavoastră poate recomanda teste suplimentare pentru a evalua mai bine afecțiunea. RMN-urile sunt utile pentru diagnosticarea herniilor de disc și a discurilor umflate la nivelul gâtului și al spatelui.

Cât costă un RMN pentru hernie de disc?

Costurile unui RMN pentru hernie de disc sunt în jur de 600 RON, în funcție de zonă și de clinica la care alegeți să mergeți.

Este necesar un RMN pentru a diagnostica o hernie de disc?

Unii medici continuă să recomande radiografia și scanarea CT. Cu toate acestea, RMN-ul pentru hernie de disc este cea mai preferată procedură de diagnosticare, deoarece este cea mai delicată tehnică de imagistică pentru această afecțiune și nu expune pacientul la radiații inutile.

Cu toate acestea, medicii pot amâna scanarea RMN până după 6 săptămâni de semne și simptome persistente și înrăutățite. În această perioadă, pacientului i se poate prescrie o combinație de intervenții de management conservator pentru a atenua durerea și a îmbunătăți starea pacientului.

În timp ce majoritatea se vor recupera fără intervenții chirurgicale și alte proceduri majore, unii vor necesita investigații și tratamente suplimentare. Acesta este momentul în care, de obicei, se prescrie RMN-ul.

Pregătirea pentru procedură

În cazul în care medicul dumneavoastră oferă instrucțiuni specifice, este important să le urmați. Uneori, pacienții vor fi instruiți să nu mănânce sau să bea nimic pentru o perioadă de timp înainte de un RMN.

Pentru pacienții cu diabet sau probleme renale și pentru pacienții care se află în primul trimestru de sarcină, asigurați-vă că medicul dumneavoastră știe despre starea dumneavoastră. Este posibil să fie necesare teste suplimentare sau medicul dumneavoastră poate dori să amâne RMN-ul.

Dacă aveți orice tip de implant metalic în corp, asigurați-vă că medicul dumneavoastră este la curent cu acestea, deoarece este posibil ca un RMN să nu fie o procedură sigură.

În cele din urmă, dacă suferiți de anxietate sau de teama de a sta în spații închise, medicul dumneavoastră vă poate prescrie un medicament împotriva anxietății sau anestezie pentru a vă face să vă simțiți mai confortabil în timpul RMN-ului.

Cum funcționează procedura

După ce medicul dvs. vă recomandă RMN-ul pentru hernie de disc, tehnicianul care efectuează RMN-ul vă va plasa într-un dispozitiv asemănător unui tub. Dispozitivul rotește apoi un magnet în jurul corpului pacientului, schimbând nivelul de excitare a atomilor de hidrogen din țesuturile din corpul pacientului. Odată ce câmpul magnetic este îndepărtat, atomii de hidrogen revin la starea lor obișnuită de rezonanță și eliberează o cantitate mică de energie pe care scanerul o poate detecta pentru a produce imaginea cunoscută sub numele de RMN. 

Imaginea generată de scanarea RMN pentru hernia de disc descrie anatomia prin distincția dintre țesuturile cu multă apă (cum ar fi lichidul cefalorahidian sau discurile) și țesuturile cu puțină apă (cum ar fi pielea, oasele, cartilajele și rădăcinile nervoase). Odată ce această imagine este produsă, medicul dumneavoastră o va examina pentru a depista eventuale anomalii pentru a vă diagnostica afecțiunea. RMN-urile sunt deosebit de sensibile pentru a detecta leziuni ale discurilor, cum ar fi hernia de disc lombar, un disc umflat, o ruptură inelară care provoacă disconfort la nivelul spatelui sau chiar un nerv ciupit.

După procedură 

Imaginile produse în timpul RMN-ului pentru hernia de disc vor fi citite de un radiolog și împărtășite medicului dumneavoastră, astfel încât acesta să poată stabili cel mai potrivit plan de tratament pentru dumneavoastră.

Concluzie

Imagistica prin rezonanță magnetică s-a dovedit a fi un instrument indispensabil pentru chirurgul ortopedic al coloanei vertebrale. Valoarea sa în evaluarea anatomiei lombare normale, a chimiei și arhitecturii interne a discului, a caracteristicilor degenerării coloanei lombare și în diagnosticarea herniei de disc lombar a fost bine documentată. RMN-ul este utilizat de obicei pentru a confirma diagnosticul de hernie de disc. Acesta este utilizat pentru a localiza exact punctul de pe coloana vertebrală care prezintă hernie. În acest fel, tratamentul, care în unele cazuri poate implica o intervenție chirurgicală, poate fi mai bine gestionat pentru a optimiza recuperarea pacientului.