Meniu

RMN Picior

Actualizat pe:
Scris de Dr. Aurora Albu

Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) utilizează un câmp magnetic, unde radio și un computer pentru a crea imagini detaliate (secțiuni transversale) ale diferitelor părți ale piciorului, gleznei și genunchiului, precum și ale diferitelor tipuri de țesuturi, cum ar fi cartilajul, ligamentele, tendoanele și meniscul (amortizoarele din articulația genunchiului). Tehnologia RMN produce imagini bune ale țesuturilor moi și permite medicului să evalueze diferite tipuri de țesuturi corporale, precum și să distingă țesutul normal, sănătos, de cel bolnav.

Ce este un RMN al piciorului?

Un medic poate solicita o scanare RMN a unui picior pentru a identifica cauza oricărei dureri sau disconfort în zona respectivă. Un RMN este util deoarece arată furnizorilor de asistență medicală dacă există anomalii la nivelul oaselor sau articulațiilor.

Un RMN al piciorului permite furnizorului de asistență medicală să vadă țesuturile moi din corpul dumneavoastră, pe lângă os, ceea ce îi permite să vadă toate elementele din zona care ar fi putut fi rănite.

Un RMN la picior poate arăta imagini detaliate ale oaselor, cartilajelor, tendoanelor, mușchilor, vaselor de sânge și ligamentelor, ceea ce îi permite furnizorului dumneavoastră de asistență medicală să identifice unde se află sursa durerii și ce alte daune au provocat-o.

O scanare RMN de calitate a piciorului poate arăta radiologilor ce ar putea cauza semnele și simptomele dumneavoastră și este important să găsiți cele mai bune aparate și radiologi posibili pentru a primi cele mai bune imagini.

Motive pentru a avea un RMN al piciorului

O scanare RMN a piciorului poate identifica cauza scăderii mișcării sau a creșterii durerii unei anumite articulații. Poate fi efectuată pentru a verifica dacă există anumite tipuri de cancer sau alte boli. RMN-ul piciorului poate arăta țesutul care are celule canceroase și țesutul care nu are celule canceroase, cât de bine funcționează un tratament pentru o boală, iar rezultatele unei scanări RMN de calitate pot ajuta la planificarea celui mai bun tratament pe mai departe.

Furnizorul dvs. poate solicita un RMN al piciorului dacă aveți:

 • O masă care poate fi simțită la un examen fizic
 • O constatare anormală la o radiografie sau la o scanare osoasă
 • Defecte congenitale ale piciorului sau gleznei
 • Durere osoasă și febră
 • Os rupt
 • Diminuarea mișcării articulației gleznei
 • Durere, umflătură sau roșeață la nivelul unui picior
 • Înroșirea sau umflarea articulației gleznei
 • Durere la picior și antecedente de cancer
 • Durere de picior sau gleznă care nu se ameliorează cu tratament
 • Instabilitate a gleznei și a piciorului

Ce poate diagnostica un RMN al piciorului?

Un RMN al piciorului poate permite medicilor să găsească probleme precum infecții sau acumulări de lichid în articulații, cartilaje, ligamente, tendon sau meniscuri deteriorate. De asemenea, îi poate ajuta pe medici să diagnosticheze și să trateze artrita osoasă, fracturile osoase sau orice alte afecțiuni degenerative ale oaselor sau articulațiilor. Un RMN al piciorului poate identifica probleme ale măduvei osoase sau tumori osoase și poate indica, de asemenea, dacă un os este sau nu rupt dacă rezultatele radiografiilor nu ies suficient de clare.

Cât costă un RMN al piciorului?

În funcție de  zona și de clinica la care mergeți, prețul ar trebui să varieze în jurul a 1000 RON pentru un RMN la picior.

Ce se întâmplă în timpul procedurii?

Vă veți întinde pe masa de scanare, cu picioarele în față și cu brațele pe lângă corp. Bobinele (dispozitive speciale pentru îmbunătățirea calității imaginii) vor fi plasate în jurul piciorului dumneavoastră. Masa de scanare vă va glisa partea inferioară a corpului în magnet.

În timpul scanării nu veți simți nimic, dar veți auzi sunete intermitente de bâzâit, lovituri, clicuri și bătăi. Se vor pune la dispoziție dopuri pentru urechi pentru a masca zgomotul și pentru a vă permite să ascultați muzică în unele clinici.

În unele cazuri, medicul imagist solicită un agent de contrast pentru a îmbunătăți calitatea imaginilor. Substanța de contrast este injectată într-o venă din braț și poate provoca o senzație de răceală.

Tehnicianul este întotdeauna capabil să vă vadă și să vă audă în timpul examinării.

Examenul va dura aproximativ 45-60 de minute.

După procedură

Nu vi se aplică nicio restricție. Puteți mânca sau conduce în mod normal, deși, dacă ați luat medicamente de relaxare, veți avea nevoie de cineva care să vă conducă acasă.

Filmele dumneavoastră în urma RMN-ului la picior vor fi examinate de un medic imagist și un raport va fi trimis medicului dumneavoastră. Acesta va analiza rezultatele împreună cu dumneavoastră.

Concluzie

O scanare RMN a piciorului utilizează magneți puternici pentru a crea imagini ale piciorului. Aceasta poate include glezna, piciorul și țesuturile din jur.

Efectuarea unei scanări RMN la picior poate dezvălui cauzele durerii acute sau persistente, identificând atât probleme osoase, cum ar fi osteoartrita, dar și entorse, luxații și rupturi legate de țesuturile moi, precum și compresia nervoasă și tendinita.