Meniu

RMN Sani

Actualizat pe:
Scris de Dr. Aurora Albu

RMN-ul sânilor utilizează un câmp magnetic puternic, unde radio și un computer pentru a produce imagini detaliate ale structurilor din interiorul sânului. Este utilizat în principal ca instrument complementar la screeningul mamar cu mamografia sau ecografia. Acesta poate fi utilizat pentru a depista femeile cu risc ridicat de cancer de sân, pentru a evalua amploarea cancerului după diagnosticare sau pentru a evalua în continuare anomaliile observate la mamografie. RMN-ul mamar nu utilizează radiații ionizante și este cea mai bună metodă pentru a determina dacă implanturile mamare cu silicon s-au rupt.

Spuneți medicului dumneavoastră despre orice probleme de sănătate, operații recente sau alergii și dacă există posibilitatea să fiți însărcinată. Câmpul magnetic nu este dăunător, dar poate provoca funcționarea defectuoasă a unor dispozitive medicale.

Ce este un RMN de sân?

RMN-ul mamar este o tehnică care utilizează un câmp magnetic pentru a crea o imagine a țesutului mamar, folosind sute de imagini realizate foarte rapid. Nu utilizează radiații sau raze X, așa cum face o mamografie. RMN-ul mamar implică, de obicei, o injecție într-o venă din braț. Acest lucru se datorează faptului că țesutul anormal din sân tinde să atragă substanța de contrast și devine mai ușor de detectat pe fotografiile sau imaginile realizate de aparatul RMN. Substanța de contrast lichid nu este radioactivă.

Care sunt câteva utilizări comune ale procedurii?

RMN-ul sânului nu înlocuiește mamografia sau imagistica cu ultrasunete, ci mai degrabă este un instrument suplimentar care are multe utilizări importante, printre care:

Depistarea la femeile cu risc ridicat de cancer de sân

Pentru femeile cu risc ridicat de cancer de sân, de obicei din cauza unui istoric familial puternic, RMN-ul poate fi un instrument adecvat pentru depistarea cancerului de sân. Un istoric familial puternic este, de obicei, o mamă sau o soră care a avut cancer de sân înainte de vârsta de 50 de ani. Poate fi vorba, de asemenea, de mătuși sau verișoare, inclusiv de cele din partea tatălui dumneavoastră. Rudele care au avut cancer ovarian vă cresc, de asemenea, riscul. Radiologul dumneavoastră sau medicul dumneavoastră de familie poate analiza istoricul familial și poate determina dacă RMN-ul poate fi adecvat pentru dumneavoastră. În funcție de istoricul familial, se poate recomanda, de asemenea, consilierea genetică.

Determinarea extinderii cancerului după un nou diagnostic de cancer de sân

După ce ați fost diagnosticată cu cancer de sân, se poate efectua un RMN mamar pentru a determina:

  • cât de mare este cancerul și dacă acesta implică mușchiul subiacent.
  • dacă există alte cancere în același sân și dacă există un cancer nesuspectat în sânul opus.
  • dacă există ganglioni limfatici anormal de mari în axilă, ceea ce poate fi un semn că cancerul s-a răspândit în acel loc.

Evaluarea suplimentară a anomaliilor greu de evaluat observate la mamografie

Uneori, o anomalie observată la o mamografie nu poate fi evaluată în mod adecvat doar prin mamografie și ecografie suplimentară. În aceste cazuri rare, RMN-ul poate fi utilizat pentru a determina definitiv dacă anomalia necesită biopsie sau poate fi lăsată în siguranță.

Evaluarea locurilor de lumpectomie în anii care urmează tratamentului cancerului de sân

Cicatricile și cancerul recurent pot avea un aspect identic la mamografie și ecografie. În cazul în care o modificare a unei cicatrici de lumpectomie este detectată fie prin mamografie, fie prin examen fizic, RMN-ul poate ajuta la determinarea dacă modificarea este o maturizare normală a cicatricei sau o recidivă a cancerului.

În urma tratamentului chimioterapic la pacientele care primesc chimioterapie neoadjuvantă

În unele cazuri, cancerul de sân va fi tratat cu chimioterapie înainte de a fi îndepărtat prin intervenție chirurgicală. Aceasta se numește chimioterapie neoadjuvantă. În aceste cazuri, RMN-ul este adesea utilizat pentru a monitoriza cât de bine funcționează chimioterapia și pentru a reevalua cantitatea de tumoare încă prezentă înainte de efectuarea intervenției chirurgicale.

Evaluarea implanturilor mamare

RMN-ul mamar este cel mai bun test pentru a determina dacă implanturile de silicon s-au rupt.

Când ar trebui să vă faceți un RMN la sân?

Un RMN mamar se efectuează, de obicei, după o biopsie care a fost pozitivă pentru cancer. RMN-ul mamar poate arăta furnizorului dumneavoastră de servicii medicale amploarea bolii. De asemenea, RMN-ul mamar poate fi utilizat împreună cu mamografia ca instrument de screening pentru depistarea cancerului de sân la unele persoane.

Identificarea simptomelor clinice

Scurgerea mamelonului care este fie clară, fie sângeroasă, cum ar fi de la papilom sau de la cancere mamare in situ și invazive, este evaluată mai întâi cu o mamografie și o ecografie. În cazul în care aceste modalități nu găsesc o cauză pentru secreția mamelonară, se poate utiliza RMN-ul pentru a evalua mai departe.

Vizualizarea cancerului mamar necunoscut în ganglionii limfatici din axilă

Ocazional, cancerul mamar este descoperit în ganglionii limfatici din axilă înainte de a fi identificat un cancer la sân. Dacă mamografia și ecografia nu sunt capabile să identifice tumora malignă primară, se efectuează RMN-ul mamar. RMN-ul mamar poate identifica cancerele mici care au dus la boala metastatică din axilă, ajutând la planificarea tratamentului.

Inversiunea mamelonului

Atunci când o pacientă are o nouă inversiune mamelonară, se efectuează mai întâi mamografia și ecografia pentru a identifica o cauză subiacentă suspectă. Atunci când nu se identifică nicio cauză, se poate utiliza RMN-ul mamar. Acesta poate demonstra deseori unde trebuie făcută biopsia și care sunt următorii pași.

Problemă de imagistică dificilă

Ocazional, atunci când o leziune definitivă nu poate fi identificată prin mamografie sau ecografie, un RMN mamar poate ajuta la clarificarea constatărilor care sunt confuze la imagistica anterioară.

Cât costă un RMN mamar?

Pe lângă faptul că sunt mai puțin periculoase pentru sănătatea și bunăstarea dumneavoastră generală, imaginile prin RMN sunt mult mai clare și mai precise; în special atunci când vine vorba de imaginile țesuturilor moi.

Un RMN mamar poate costa între 1.000 și 1.500 RON, incluzând și substanța de contrast. Costurile pot depinde de zonă și de clinicile la care mergeți.

Cum funcționează procedura?

Spre deosebire de examenele cu raze X și tomografie computerizată (CT), RMN-ul nu utilizează radiații. În schimb, undele radio realiniază atomii de hidrogen care există în mod natural în organism. Acest lucru nu provoacă nicio modificare chimică în țesuturi. Pe măsură ce atomii de hidrogen revin la alinierea lor obișnuită, aceștia emit cantități diferite de energie în funcție de tipul de țesut în care se află. Scanerul captează această energie și creează o imagine folosind aceste informații.

În majoritatea unităților RMN, câmpul magnetic este produs prin trecerea unui curent electric prin bobine de sârmă. Alte bobine se află în interiorul aparatului și, în unele cazuri, sunt plasate în jurul părții corpului care face obiectul imaginii. Aceste bobine trimit și primesc unde radio, producând semnale care sunt detectate de aparat. Curentul electric nu intră în contact cu pacientul.

Un computer procesează semnalele și creează o serie de imagini, fiecare dintre acestea prezentând o secțiune mică a corpului. Radiologul poate studia aceste imagini din diferite unghiuri.

RMN-ul mamar este adesea capabil să facă diferența dintre țesutul bolnav și țesutul normal mai bine decât razele X, CT și ultrasunetele.

Cum vă pregătiți pentru un RMN mamar?

Nu este necesară nicio pregătire specială înainte de RMN. Veți putea să vă luați medicamentele obișnuite, cu excepția terapiei de substituție hormonală. Nu este necesar să vă abțineți de la a mânca. 

Dacă aveți o afecțiune care vă împiedică să stați nemișcată într-o zonă închisă sau dacă vă este dificil să stați întinsă pe burtă cu brațele întinse deasupra capului timp de 30 până la 60 de minute fără să vă mișcați, spuneți medicului dumneavoastră și personalului unde veți face RMN-ul în momentul în care faceți programarea. 

Vă rugăm să duceți cu dvs. mamografiile anterioare, ecografiile mamare și rapoartele cu rezultatele biopsiilor atunci când mergeți pentru testul RMN. Acestea sunt foarte utile pentru medicul care vă citește RMN-ul, deoarece oferă adesea informații suplimentare care ajută la interpretarea rezultatelor.

Cum se efectuează procedura?

Examenele RMN pot fi efectuate în regim ambulatoriu.

Tehnicianul vă va poziționa pe masa de examinare mobilă. Acesta poate folosi curele și suporturi pentru a vă ajuta să stați nemișcat și să vă mențineți poziția.

Pentru un RMN al sânului, vă veți întinde cu fața în jos pe o platformă special concepută pentru această procedură. Platforma are deschideri pentru a vă acomoda sânii și pentru a le permite să fie examinați fără compresie. Electronicele necesare pentru a capta imaginea RMN sunt de fapt încorporate în platformă. Este important să rămâneți foarte nemișcată pe toată durata examinării. Cel mai bine este să vă asigurați că vă simțiți confortabil și că vă puteți relaxa, mai degrabă decât să încercați să stați nemișcată în mod activ și să vă încordați mușchii. Asigurați-vă că îl anunțați pe tehnician dacă ceva este inconfortabil, deoarece disconfortul crește șansele ca dumneavoastră să simțiți nevoia de a vă mișca în timpul examinării.

Dacă RMN-ul sânilor este efectuat în singurul scop de a determina dacă aveți o ruptură de implant mamar, nu vi se va administra substanță de contrast. Dacă examenul este efectuat pentru orice alt motiv, va trebui să vi se injecteze intravenos o substanță de contrast. RMN-ul mamar fără substanță de contrast este inadecvat pentru identificarea cancerului mamar.

Dacă examenul dumneavoastră folosește un material de contrast, un medic, o asistentă sau un tehnician va introduce un cateter intravenos (linie IV) într-o venă de la mână sau de la braț. Aceștia vor folosi această perfuzie pentru a injecta substanța de contrast.

Veți fi plasat în magnetul unității RMN. Tehnicianul va efectua examenul în timp ce lucrează la un computer în afara camerei. Veți putea vorbi cu acesta prin intermediul unui interfon.

Dacă examenul dumneavoastră folosește o substanță de contrast, tehnicianul îl va injecta în linia intravenoasă (IV) după o serie inițială de scanări. Ei vor face mai multe imagini în timpul sau după injecție.

Când examenul este finalizat, este posibil ca tehnicianul să vă ceară să așteptați în timp ce radiologul verifică imaginile, în cazul în care sunt necesare mai multe.

Tehnicianul vă va îndepărta perfuzia intravenoasă după terminarea examenului și va pune un mic pansament pe locul de inserție.

Sesiunea de imagistică durează între 30 de minute și o oră, iar examinarea totală este de obicei finalizată într-o oră și jumătate.

Medicul poate efectua, de asemenea, spectroscopie RM în timpul examinării dumneavoastră. Spectroscopia RM oferă informații suplimentare despre substanțele chimice prezente în celulele organismului. Aceasta poate adăuga aproximativ 15 minute la durata totală a examinării.

Ce veți experimenta în timpul și după procedură?

În timpul procedurii

Majoritatea examenelor RMN sunt nedureroase. Cu toate acestea, unii pacienți consideră că este inconfortabil să rămână nemișcați. Alții se pot simți claustrofobi în timp ce se află în scanerul RMN. Scanerul poate fi zgomotos.

Este normal ca zona corpului dumneavoastră care face obiectul imagisticii să se simtă ușor caldă. Dacă vă deranjează, anunțați radiologul sau tehnicianul. Este important să rămâneți perfect nemișcat în timpul înregistrării imaginilor. Pentru unele tipuri de examinări, vi se poate cere să vă țineți respirația. Veți ști când se înregistrează imaginile deoarece veți auzi sunete de bătăi când sunt activate bobinele care generează impulsurile de radiofrecvență. Vă veți putea relaxa între secvențele de imagistică, dar vi se va cere să vă mențineți poziția cât mai mult posibil.

De obicei, veți fi singur în sala de examinare în timpul procedurii RMN. Cu toate acestea, tehnicianul  va putea întotdeauna să vă vadă, să vă audă și să vorbească cu dumneavoastră cu ajutorul unui interfon cu două căi. Vi se va da o „bilă de strângere” care îl avertizează că aveți nevoie de atenție imediat. Multe centre RMN permit ca un prieten sau un părinte să rămână în sală dacă și aceștia sunt supuși unui control de siguranță în mediul magnetic.

Tehnicianul poate oferi (sau puteți solicita) dopuri pentru urechi pentru a reduce zgomotul aparatului RMN. Scanerul produce zgomote puternice de bubuituri în timpul imagisticii. Scanerele RMN sunt dotate cu aer condiționat și bine iluminate. Unele scanere au muzică pentru a vă ajuta să vă treacă timpul.

Când se injectează substanța de contrast, este normal să simțiți răceală și o senzație de înroșire timp de un minut sau două. Acul intravenos vă poate provoca un oarecare disconfort atunci când este introdus. După ce este îndepărtat, este posibil să aveți unele vânătăi. Există, de asemenea, o șansă foarte mică de iritare a pielii la locul de introducere a tubului intravenos.

După procedură

Dacă nu ați fost sedat, nu este necesară nicio perioadă de recuperare. Vă puteți relua activitățile obișnuite și dieta normală imediat după examinare. Câțiva pacienți experimentează efecte secundare din cauza substanței de contrast, inclusiv greață și durere locală. Foarte rar, pacienții sunt alergici la substanța de contrast și prezintă urticarie, mâncărimi la ochi sau alte reacții. Dacă prezentați simptome alergice, un radiolog sau un alt medic va fi disponibil pentru asistență imediată.

Care sunt beneficiile vs. riscurile?

Beneficii

  • RMN-ul nu implică expunerea la radiații. Prin urmare, poate fi utilizat în siguranță pentru depistarea femeilor cu risc crescut de cancer de sân, care trebuie să efectueze un screening mamar la o vârstă mai mică de 40 de ani (când țesutul mamar este mult mai sensibil la efectele radiațiilor). 
  • RMN-ul este cel mai sensibil test pentru depistarea precoce a cancerului de sân în anumite grupuri de femei cu risc ridicat. Printre acestea se numără femeile cu o genă defectuoasă cunoscută care le predispune la apariția cancerului de sân (mutația BRCA 1 sau 2), femeile cu antecedente familiale puternice de cancer de sân și femeile care au fost supuse anterior unui tratament de radioterapie toracică pentru boala Hodgkin sau alt tip de cancer înainte de vârsta de 30 de ani. 
  • Capacitatea RMN de a evidenția anomalii nu este diminuată de țesutul mamar dens (care este frecvent la femeile mai tinere). 
  • Implanturile mamare pot ascunde țesutul mamar în timpul mamografiei. RMN-ul este cea mai bună metodă de evaluare a sânilor femeilor cu implanturi, deoarece are capacitatea de a arăta țesuturile din jurul implanturilor în secțiune transversală. RMN-ul este, de asemenea, capabil să arate dacă un implant mamar s-a rupt, în cazul în care mamografia și ecografia sunt mai puțin precise. 
  • RMN-ul este cel mai precis mod de a determina dimensiunea unui cancer și dacă există și alte tumori prezente în același sân sau în alt sân. Aceste informații pot influența tipul de intervenție chirurgicală necesară. Astfel, se poate preveni îndepărtarea inutilă a întregului sân (în cazul în care există doar o singură tumoare mică) sau un tratament insuficient, în cazul în care se îndepărtează doar o parte din sân (iar acest lucru nu îndepărtează alte tumori pe care mamografia și ecografia nu le-au arătat). 
  • RMN-ul efectuat la jumătatea unui tratament medicamentos poate ajuta la determinarea eficacității medicamentelor.

Riscuri

  • Examinarea prin RMN nu prezintă aproape niciun risc pentru pacient atunci când sunt respectate orientările de siguranță corespunzătoare. 
  • Deși câmpul magnetic puternic nu este dăunător în sine, dispozitivele medicale care conțin metal pot funcționa defectuos sau pot cauza probleme în timpul unei examinări RMN, motiv pentru care vă punem întrebări cu privire la faptul dacă aveți aceste dispozitive ca parte a chestionarului de siguranță înainte de efectuarea testului. 
  • Un număr foarte mic de persoane au o reacție alergică la substanța de contrast gadoliniu. Majoritatea reacțiilor sunt ușoare, cum ar fi o erupție cutanată sau urticarie (pete cu mâncărimi). 
  • Este posibil să vi se ceară un test de sânge pentru a vă verifica funcția renală înainte de scanare. Dacă aveți o funcție renală foarte slabă, nu vi se va administra substanță de contrast. 
  • Fibroza sistemică nefrogenică este în prezent o complicație recunoscută, dar rară, a RMN-ului, despre care se crede că este cauzată de injectarea anumitor (dar nu a tuturor) substanțe de contrast pentru RMN la pacienții cu funcție renală deficitară. 

De ce RMN-ul mamar nu este recomandat pentru toate femeile?

RMN-ul mamar nu este recomandat ca instrument de screening pentru femeile care prezintă un risc mediu de a dezvolta cancer de sân. Da, s-a constatat că RMN-ul mamar este mai sensibil în detectarea cancerelor decât mamografiile, ceea ce pare a fi un avantaj. Cu toate acestea, un dezavantaj major este faptul că screeningul prin RMN mamar duce la mai multe rezultate fals-pozitive – cu alte cuvinte, testul găsește ceva care inițial pare suspect, dar care se dovedește a nu fi cancer. Dacă RMN-ul mamar ar fi adoptat ca instrument de screening pentru toată lumea, multe femei ar ajunge să facă biopsii și alte teste inutile, ca să nu mai vorbim de anxietate și suferință. Acesta este motivul pentru care recomandările actuale rezervă screeningul prin RMN mamar doar femeilor cu risc ridicat.

RMN mamar vs. mamografie

În comparație cu mamografia, screeningul cu RMN mamar are unele dezavantaje:

  • RMN-ul mamar este mai invaziv decât mamografia, deoarece un agent de contrast (gadoliniu) este administrat pe venă (printr-o perfuzie) înainte de procedură. În cazuri rare, oamenii au o reacție la gadoliniu.
  • Gadoliniul se poate acumula în creier în timp la persoanele care fac RMN-uri în mod regulat, cum ar fi femeile cu risc ridicat de cancer de sân care se supun în mod regulat unui screening prin RMN mamar. Dacă această acumulare prezintă sau nu riscuri pentru sănătate este în curs de studiu.
  • RMN-ul mamar are mai multe rezultate fals-pozitive decât mamografia. Un rezultat fals pozitiv arată un posibil cancer de sân, chiar dacă nu este prezent cancerul de sân. Zona suspectă trebuie verificată cu teste de urmărire și, uneori, cu o biopsie, pentru a fi siguri că nu există un cancer de sân.
  • RMN-ul mamar este, de asemenea, susceptibil să provoace supradiagnosticarea. De exemplu, atunci când este utilizat preoperator pentru a lua decizii privind intervenția chirurgicală și când găsește cancere mamare mici, invazive, care nu ar fi provocat niciodată simptome sau probleme dacă ar fi fost lăsate netratate.
  • Unele centre RMN nu au magneții speciali necesari pentru a face un RMN al sânului sau nu au radiologi special pregătiți pentru a citi RMN-urile mamare.
  • RMN-ul mamar este scump și nu este întotdeauna acoperit de asigurare.

Mai aveți nevoie de o mamografie?

RMN-ul mamar nu este un substitut pentru o mamografie. Cu toate că, uneori, va detecta modificări care nu se văd la o mamografie, există, de asemenea, unele tipuri de cancer care apar doar la o mamografie. Femeile cu risc ridicat de cancer de sân ar trebui să facă o mamografie în fiecare an, de preferință în același timp cu RMN-ul. Uneori, se va recomanda și o ecografie de screening.

Cât durează un RMN mamar?

Durata procedurii de RMN mamar poate dura între 30 de minute și o oră.

Care sunt limitările RMN-ului mamar?

Imaginile de înaltă calitate depind de capacitatea dumneavoastră de a rămâne perfect nemișcată și de a urma instrucțiunile de reținere a respirației în timp ce imaginile sunt înregistrate. Dacă sunteți anxios, confuz sau aveți dureri puternice, este posibil să vă fie dificil să stați nemișcat în timpul imagisticii.

Este posibil ca o persoană care este foarte mare să nu încapă în anumite tipuri de aparate RMN. Există limite de greutate pe scanere.

Implanturile și alte obiecte metalice pot îngreuna obținerea unor imagini clare. Mișcarea pacientului poate avea același efect.

O bătaie a inimii foarte neregulată poate afecta calitatea imaginilor. Acest lucru se datorează faptului că unele tehnici temporizează imagistica pe baza activității electrice a inimii.

Datele actuale nu arată nicio dovadă convingătoare că RMN fără contrast dăunează fătului unei femei însărcinate. Cu toate acestea, dacă necesitatea examinării nu este urgentă, medicul dumneavoastră poate amâna examinarea până după naștere. Agenții de contrast RMN cu gadoliniu sunt, în general, evitați în timpul sarcinii, cu excepția unor circumstanțe foarte specifice. Medicul dumneavoastră va discuta cu dumneavoastră despre beneficiile și riscurile oricărei proceduri RMN. Medicii pot efectua RMN după primul trimestru pentru a evalua fătul pentru constatări care nu sunt evaluate complet prin ecografie.

Este posibil ca RMN să nu facă întotdeauna distincția între țesutul canceros și lichidul, cunoscut sub numele de edem.

Un examen RMN costă de obicei mai mult și poate dura mai mult timp decât alte examene imagistice. Discutați cu furnizorul dvs. de asigurări dacă aveți preocupări cu privire la costul RMN-ului.

Uneori, o bucată benignă (necanceroasă) de țesut din sân poate absorbi substanța de contrast și poate apărea ca un punct luminos pe imagine. Adesea, radiologul poate spune după aspectul țesutului dacă este vorba de cancer sau nu. Atunci când acest lucru nu este posibil, pot fi necesare alte teste, cum ar fi ecografia acelui punct specific sau o biopsie. În cazul în care testele suplimentare sau biopsia nu arată niciun cancer, se numește rezultat fals-pozitiv.

Cine interpretează rezultatele și cum le obțineți?

Imaginile vor fi analizate de un radiolog, un medic specializat în supravegherea și interpretarea examenelor radiologice. Radiologul va trimite un raport semnat medicului dumneavoastră de familie sau medicului curant, care vă va împărtăși rezultatele.

Este posibil să aveți nevoie de un examen de urmărire. Dacă da, medicul dumneavoastră vă va explica de ce. Uneori, un examen de urmărire evaluează în continuare o potențială problemă cu mai multe vizualizări sau cu o tehnică imagistică specială. De asemenea, se poate vedea dacă a existat vreo modificare a unei probleme de-a lungul timpului. Examenele de urmărire sunt adesea cel mai bun mod de a vedea dacă tratamentul funcționează sau dacă o problemă necesită atenție.

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

Cum se definește termenul de risc ridicat în mod specific în ceea ce privește femeile și cancerul de sân?

Riscul ridicat se definește atunci când radiologii folosesc RMN-ul mamar. Mai multe modele de risc utilizează tehnici de modelare pentru a prezice riscul de cancer de sân. Fiecare dintre aceste modele de risc are beneficii și dezavantaje, cu factori precum vârsta, rasa, paritatea, vârsta la primul ciclu menstrual și istoricul personal și familial de cancer de sân.

În plus, femeile cu mutații ale genelor BRCA1 sau BRCA2, femeile netestate care au un membru al familiei de gradul întâi cu o mutație BRCA1 sau BRCA2 cunoscută și femeile cu antecedente de radiații toracice între 10 și 30 de ani sunt considerate cu risc ridicat și li se recomandă un RMN mamar anual.

Ar trebui utilizat RMN-ul în plus sau în locul mamografiei de screening?

RMN-ul mamar ar trebui să fie utilizat întotdeauna ca supliment la mamografie. Aceste două modalități pot vizualiza cancerele mamare în moduri diferite și, împreună, oferă cele mai multe informații radiologului. În mod specific, RMN-ul mamar nu este întotdeauna capabil să identifice cea mai timpurie formă de cancer mamar: carcinomul ductal in situ.

În ce condiții se recomandă un RMN anual în plus față de o mamografie anuală?

Femeile cu risc ridicat ar trebui să facă atât o mamografie anuală, cât și un RMN mamar anual. Acestea pot fi efectuate la aceeași dată sau la șase luni distanță, la discreția pacientei sau a furnizorului. De asemenea, este important ca RMN-ul să aibă loc între zilele șapte și 14 ale ciclului menstrual pentru a vizualiza cel mai bine țesutul mamar.

Unde ar trebui ca femeile să solicite consiliere în ceea ce privește evaluarea riscului de cancer mamar și ovarian?

Poate fi foarte complexă punerea cap la cap a istoricului de sănătate personal și familial al unei paciente pentru a determina ce este relevant. Sunt clinici care oferă pacienților un plan de îngrijire și îi ajută să înțeleagă riscul lor, dacă ar trebui să fie testați pentru genele BRCA1 sau BRCA2 și cum ar trebui să depisteze cel mai eficient cancerul de sân și ovarian.

Este util un RMN la sâni atunci când se suspectează că implanturile mamare prezintă scurgeri?

Un RMN la sâni poate fi foarte util în determinarea scurgerilor. Este important să se știe ce tip de implant este amplasat. De exemplu, implanturile saline nu au nevoie de un RMN pentru evaluarea ruperii sau a scurgerilor, deoarece aceste implanturi se prăbușesc pur și simplu atunci când se rup, ceea ce poate fi diagnosticat la examinarea fizică sau la mamografie.

O mare parte din ceea ce se vizualizează la un RMN al sânilor este parenchimul țesutului mamar, iar acesta necesită substanță de contrast. În ceea ce privește implanturile,substanța de contrast nu este necesară. Radiologii caută să vadă unde se află siliconul. Cele trei opțiuni sunt ca siliconul să se afle în implant, în afara implantului, dar în capsula fibroasă pe care organismul o face în jurul implantului, sau liber în țesutul mamar sau în interiorul unui ganglion limfatic.

Rupturile sunt intracapsulare (silicon în interiorul capsulei fibroase a implantului) sau extracapsulare (silicon în afara capsulei implantului și în țesutul mamar și/sau în ganglionii limfatici). Un RMN mamar distinge foarte clar aceste rupturi.

Există un rol pentru supravegherea prin RMN a implanturilor mamare de silicon?

Unii medici folosesc RMN-ul pentru a evalua implanturile datorită unei modificări a examenului clinic sau a examenului fizic, sau a îngrijorării unei paciente. Implanturile recente de silicon, fie că sunt în scop cosmetic sau reconstructiv, necesită ca pacienta să fie de acord să se supună unui RMN pentru a evalua integritatea implantului la fiecare trei ani.

Concluzie

Un RMN mamar este un test foarte eficient. Cu toate acestea, un RMN nu este un înlocuitor al mamografiei.

Imagistica prin RMN poate contribui la stabilirea unui diagnostic precoce și fiabil al cancerului de sân, în special în cazurile dificile. Aceasta poate sprijini o stadializare preoperatorie precisă și un diagnostic diferențial, ceea ce duce la un management mai rapid și mai rentabil al pacienților.