Meniu

RMN substanta de contrast

Actualizat pe:
Scris de Dr. Aurora Albu

Majoritatea agenților de contrast pentru RMN sunt fie complecși ionici paramagnetici, fie particule de magnetită superparamagnetică și conțin elemente lantanide, cum ar fi gadoliniul (Gd3+). Aceste elemente scurtează timpul de relaxare T1 sau T2, determinând astfel o creștere a intensității semnalului pe imaginile ponderate în T1 sau o reducere a intensității semnalului pe imaginile ponderate în T2.

Despre agenții de contrast

Agenții de contrast RMN sunt agenți de contrast utilizați pentru a îmbunătăți vizibilitatea structurilor interne ale corpului în imagistica prin rezonanță magnetică (RMN). Cei mai frecvent utilizați compuși pentru îmbunătățirea contrastului sunt cei pe bază de gadoliniu. Astfel de agenți de contrast IRM scurtează timpii de relaxare a nucleilor din interiorul țesuturilor corporale în urma administrării orale sau intravenoase.

Agenții de contrast pentru RMN sunt utilizați pe scară largă pentru a crește diferența de contrast între țesuturile normale și cele anormale. La scurt timp după introducerea RMN-ului clinic, în 1981 a fost raportat primul studiu de RMN uman cu substanță de contrast îmbunătățită, folosind clorura ferică ca agent de contrast în tractul gastrointestinal. În 1984, Carr et al. au dovedit pentru prima dată utilizarea unui compus de gadoliniu ca agent de contrast RMN intravascular de diagnosticare. Aproape jumătate din studiile RMN efectuate în prezent sunt studii cu substanță de contrast, iar această tendință este în creștere. În mod constant se descoperă și se investighează agenți de contrast mai noi. 

Ce este contrastul cu gadoliniu?

Contrastul cu gadoliniu este o substanță chimică utilizată în RMN-uri. Atunci când este injectat în organism, contrastul de gadoliniu sporește și îmbunătățește calitatea imaginilor (sau fotografiilor) RMN. Acest lucru permite radiologului (un medic specialist instruit să examineze imaginile și să furnizeze un raport scris medicului sau specialistului dumneavoastră) să raporteze cu mai multă acuratețe modul în care funcționează organismul dumneavoastră și dacă există vreo boală sau anomalie prezentă.

Contrastul de gadoliniu este format din molecule complexe, aranjamente de atomi ținuți împreună prin legături chimice. Legăturile chimice sunt realizate între un ion de gadoliniu și o moleculă purtătoare (un agent chelant). Un agent chelant previne toxicitatea gadoliniului, menținând în același timp proprietățile de contrast. Diferite mărci de substanță de contrast cu gadoliniu utilizează diferite molecule chelante. Contrastul este injectat intravenos (într-o venă) ca parte a unei scanări RMN și este eliminat din organism prin rinichi.

De ce trebuie să mi se administreze substanța de contrast cu gadoliniu?

Contrastul cu gadoliniu este utilizat în aproximativ 1 din 3 scanări RMN pentru a îmbunătăți claritatea imaginilor sau a fotografiilor structurilor interne ale corpului dumneavoastră. Acest lucru îmbunătățește acuratețea de diagnosticare a scanării RMN. De exemplu, îmbunătățește vizibilitatea inflamațiilor, a tumorilor, a vaselor de sânge și, pentru unele organe, a alimentării cu sânge.

Înainte de începerea scanării, radiologul (medicul specialist care supraveghează scanarea) va decide, pe baza notelor trimise de medicul dumneavoastră curant, dacă injectarea de gadoliniu este probabil să fie utilă și dacă ar trebui să fie recomandată pentru RMN-ul dumneavoastră.

Înainte de orice scanare RMN, vi se vor pune o serie de întrebări despre istoricul dumneavoastră medical și despre orice implanturi pe care le aveți, pentru a se asigura că nu veți fi expus la riscuri din cauza câmpurilor magnetice puternice ale scanerului. De asemenea, veți fi întrebat despre afecțiunile care ar putea însemna că o injecție cu gadoliniu nu ar fi recomandată (de exemplu, sarcină, reacție alergică anterioară, boală renală severă). Dacă aveți oricare dintre aceste afecțiuni, atunci nu vi se va administra gadoliniu, dar dacă nu există nicio afecțiune care să împiedice injectarea, s-ar putea să vi se ceară să semnați un formular de consimțământ în cazul în care va fi nevoie de gadoliniu.

De obicei, înainte de efectuarea RMN-ului, tehnicianul sau asistenta medicală vă va informa că se recomandă ca substanța de contrast gadoliniu să fie injectată în timpul examinării. La fel ca în cazul oricărei proceduri medicale, aveți dreptul de a solicita sfaturi suplimentare și/sau de a refuza injectarea de gadoliniu. Tehnicianul care efectuează scanarea RMN, o asistentă medicală sau un radiolog vă va administra injecția.

Uneori, chiar dacă inițial gadoliniul nu ar fi fost necesar pe baza notelor de trimitere furnizate de medicul dumneavoastră, radiologul poate decide în timpul scanării că gadoliniul ar ajuta la obținerea unor imagini mai clare. Dacă vi se spune la o parte a scanării că va fi nevoie de gadoliniu, nu trebuie să vă îngrijorați că acest lucru indică faptul că ceva grav este în neregulă. Cel mai adesea, acest lucru se face pentru a face imaginile mai clare și de o calitate mai bună, astfel încât radiologul să poată oferi medicului dumneavoastră un diagnostic mai precis al simptomului sau afecțiunii dumneavoastră. Dacă gadoliniul nu este administrat după o astfel de recomandare, este posibil să fie necesară o altă scanare ulterior.

Agenții de contrast RMN sunt siguri?

Gadoliniul este extrem de sigur, reacțiile adverse grave apărând la aproximativ 0,03% din toate dozele. După cum au observat cercetătorii în studiile din 2008 și 2015 asupra pacienților expuși la gadoliniu de-a lungul timpului, femeile care nu erau însărcinate și toți cei care nici nu sufereau de insuficiență renală au prezentat rareori efecte secundare.

Cum mi se administrează substanța de contrast cu gadoliniu?

Substanța de contrast cu gadoliniu se administrează prin injectare intravenoasă, adică printr-un ac mic într-o venă din braț, fie prin injectare manuală, fie cu ajutorul unui injector automat.

Voi simți ceva atunci când mi se face o injecție cu substanță de contrast cu gadoliniu?

Majoritatea pacienților nu observă nicio senzație, deși câțiva pacienți vor raporta o senzație de frig în braț în timpul injecției, care nu are nicio importanță. Un număr și mai mic (între aproximativ 1 și 4 din 100) va observa o ușoară greață sau dureri de cap. Pot apărea vărsături, dar acest lucru este rar (mai puțin de 1 din 100 de injecții).

Cât durează o injecție de contrast cu gadoliniu?

Injecția durează între 10 și 30 de secunde. Dacă va exista o reacție imediată (cum ar fi cele menționate mai sus), aceasta va fi aproape întotdeauna evidentă în câteva minute, adică înainte de terminarea scanării.

Care sunt riscurile injecțiilor cu substanță de contrast cu gadoliniu?

Substanța de contrast cu gadoliniu este, în general, foarte sigură. Efectele secundare sau reacțiile sunt mai puțin frecvente, dar pot apărea.

La pacienții cu o funcție renală normală, cea mai mare parte a agentului de contrast gadoliniu injectat (peste 90%) este eliminată prin urină în decurs de 24 de ore.

Reacții tranzitorii

Cele mai frecvente reacții adverse sunt minime: dureri de cap, greață (senzație de greață ușoară) și amețeli pentru o scurtă perioadă de timp după injectare. Câțiva pacienți vor avea o senzație de răceală la locul injectării.

Reacții de tip alergic

Mai rar, la aproximativ 1 din 1000 de pacienți, ar putea apărea o erupție cutanată cu mâncărimi la câteva minute după injecție. Acest lucru pare să se datoreze unei alergii ușoare. De obicei, se calmează de la sine în aproximativ o oră, dar rareori ar putea fi un semn de avertizare privind apariția unei reacții alergice mai grave.

Au apărut reacții alergice severe (anafilactice) la substanța de contrast cu  gadoliniu, dar sunt extrem de rare. Aceste reacții severe, care ar putea implica dificultăți de respirație și umflarea buzelor și a gurii, apar la aproximativ 1 din 10.000 de persoane cărora li se administrează gadoliniu. Aceste reacții severe răspund, în general, foarte bine la tratamentul medicamentos standard de urgență, similar cu cel administrat pentru alte reacții alergice severe. Acestea sunt de obicei medicamente care vor fi administrate prin tubul care a fost plasat în brațul dumneavoastră înainte sau în timpul RMN-ului. Toate unitățile de radiologie în care se administrează injecții cu gadoliniu păstrează stocuri de medicamente necesare pentru tratarea acestor reacții și sunt echipate pentru a le administra atunci când este necesar.

Fibroza sistemică nefrogenă

Fibroza sistemică nefrogenă (FSN) este o boală rară și debilitantă care duce la contracturi cutanate (sau la îngroșarea și strângerea localizată a pielii) și la afectarea organelor interne. Aceasta a apărut cu unele substanțe de contrast pe bază de gadoliniu la o minoritate de pacienți cu anomalii grave preexistente ale funcției renale. Există unele forme de substanță de contrast cu gadoliniu pentru care se pare că există riscuri mai mici de FSN decât pentru altele, iar aceste forme cu risc scăzut sunt utilizate la pacienții cu afecțiuni renale mai puțin severe, dacă beneficiul probabil (un diagnostic mai bun) justifică probabilitatea foarte scăzută de FSN ulterioară. Chiar și la cei cu boală renală în stadiu terminal, se crede că riscul de apariție a FSN după o singură injecție cu un agent cu risc scăzut este mult sub 1 la 100 de injecții.

Din acest motiv, vi se vor pune întrebări cu privire la o eventuală boală de rinichi ca parte a screening-ului de siguranță înainte de efectuarea RMN-ului. Dacă aveți o boală de rinichi, vă rugăm să vă anunțați medicul înainte de procedură, astfel încât dumneavoastră, medicul dumneavoastră și radiologul care efectuează RMN-ul să poată discuta dacă beneficiile posibile ale unei injecții cu gadoliniu depășesc sau nu riscurile posibile în cazul dumneavoastră.

Retenție de gadoliniu

Recent, a fost recunoscut faptul că cantități foarte mici de cel puțin unele forme de contrast cu gadoliniu (aproximativ 1% din doza injectată) sunt reținute în țesuturi, în principal în oase, cu cantități infime în creier. Acest lucru pare să fie mai probabil în cazul acelorași forme de contrast cu gadoliniu care prezintă un risc mai mare de FSN. În acest stadiu, nu se cunosc efecte adverse cauzate de aceste cantități foarte mici de gadoliniu reținute. Această constatare i-a făcut pe radiologi să fie mai atenți la recomandarea substanței cu gadoliniu doar atunci când este posibil să ajute la diagnostic.

Sarcina, posibila sarcină și alăptarea

Dacă sunteți însărcinată sau credeți că ați putea fi însărcinată, vă rugăm să vă informați medicul dumneavoastră sau radiologul înainte de a efectua procedura, astfel încât medicul dumneavoastră să poată lua în considerare și să discute cu dumneavoastră despre riscurile și beneficiile unei scanări RMN și ale unei posibile injecții cu gadoliniu, pentru dumneavoastră și pentru copilul nenăscut. Acolo unde este relevant, veți fi întrebată despre posibilitatea unei sarcini ca parte a screening-ului de siguranță înainte de orice scanare RMN. Dacă sunteți însărcinată sau posibil însărcinată, este puțin probabil să vi se facă o injecție cu gadoliniu, cu excepția cazului în care este absolut esențial. În cazul în care se recomandă o injecție, acest lucru va fi discutat cu dumneavoastră și cu medicul dumneavoastră înainte de a vă administra injecția.

Deși gadoliniul este eliminat din organism prin rinichi, dacă alăptați, s-a demonstrat că o parte infimă (mai puțin de 1 parte din 1000) din gadoliniul injectat poate intra în laptele matern. O cantitate și mai mică de gadoliniu din laptele matern ar putea fi înghițită de către copil și preluată în sângele acestuia. Cantitatea primită de bebelușul dumneavoastră este atât de mică încât nu se consideră că reprezintă un pericol pentru copilul dumneavoastră.

Care sunt beneficiile injecțiilor cu contrast de gadoliniu?

Injecțiile cu substanța de contrast cu gadoliniu îmbunătățesc precizia diagnosticului în anumite afecțiuni, cum ar fi bolile inflamatorii și infecțioase ale creierului, coloanei vertebrale, țesuturilor moi și oaselor, prin faptul că imaginile devin mai clare, astfel încât radiologul poate vedea mai bine care și unde este problema. Natura și amploarea unor cancere și tumori benigne sunt mai bine văzute și evaluate după o injecție de contrast cu gadoliniu.

Scanările care arată funcția vaselor de sânge în timp real pot fi efectuate cu ajutorul substanței de contrast cu gadoliniu, iar multe anomalii cardiace pot fi evaluate pe deplin numai cu ajutorul substanței de contrast cu gadoliniu.

Cine îmi va administra injecția cu substanță de contrast cu gadoliniu?

În cazul în care este necesară o injecție cu gadoliniu, aceasta va fi administrată cel mai probabil de către un radiograf sau o asistentă medicală, fie prin injectare manuală cu ajutorul unei seringi și al unui ac, fie, ocazional, cu ajutorul unui injector mecanic conectat la seringă (acest lucru permite o sincronizare mai precisă și o rată de injectare mai controlată).

Unde se face o injecție de contrast cu gadoliniu?

În mod normal, după efectuarea unor scanări RMN inițiale, injecția cu gadoliniu vă va fi administrată în timp ce vă aflați în scaner, înainte de efectuarea altor scanări.

În cazul în care se efectuează o angiogramă cu gadoliniu, ar putea fi necesare unele scanări preliminare imediat înainte de injectarea de gadoliniu și este important să stați nemișcat între scanarea preliminară și injectarea cu gadoliniu.

Dacă voi avea efecte secundare în urma injecției cu substanță de contrast cu gadoliniu, când vor apărea acestea? Ce se poate face pentru a trata sau a preveni aceste efecte secundare?

Cele mai frecvente efecte secundare de dureri de cap, greață și amețeli apar doar la o mică minoritate de pacienți, dar dacă acestea apar, vor fi observate la câteva minute după injectare. Reacțiile alergice încep, de obicei, la câteva minute de la injecție, când pacientul se află cel mai probabil încă în scaner, sau încă în cabinetul de radiologie sau în spital.

Dacă ați avut antecedente de reacție alergică anterioară la o injecție cu substanță de contrast cu gadoliniu sau o reacție alergică severă la un alt material, vă rugăm să informați medicul și/sau unitatea de radiologie în care vă faceți RMN-ul, deoarece acest lucru va influența dacă se recomandă sau nu o nouă injecție cu gadoliniu. Dacă ați avut anterior o reacție severă la un agent pe bază de gadoliniu, radiologul va lua în considerare, de asemenea, dacă ați putea avea nevoie de unele medicamente preventive înainte de o nouă injecție de gadoliniu.

Nu există nicio modalitate de a prezice ce pacienți vor avea reacții adverse minore, cum ar fi dureri de cap și greață, și nu se cunosc măsuri preventive fiabile. Acestea se vor rezolva de obicei fără tratament sau cu un simplu analgezic pentru durerea de cap.

Fibroza sistemică nefrogenă (NSF) este o afecțiune rară asociată cu substanța de contrast cu gadoliniu administrat pacienților cu afecțiuni renale (renale) severe. Apariția sa are loc la câteva zile, săptămâni sau luni după administrarea de gadoliniu, aproape toate cazurile apărând în termen de 6 luni de la ultima doză. De când unitățile de radiologie au început să depisteze în mod obișnuit pacienții pentru boala renală și să refuze gadoliniul la cei cu boală renală severă, FSN a devenit extrem de rară. 

Concluzie

RMN-ul fără substanță de contrast nu poate ajuta, în general, la evaluarea afecțiunii tumorale date. Imaginile RMN cu contrast sunt mai clare decât imaginile RMN fără contrast. Datorită clarității ridicate a imaginilor adunate de IRM cu contrast, acestea sunt mai ușor de evaluat și de interpretat de către un medic specialist.