Meniu

Implant mamar ruptura

Actualizat pe:

Orice interventie chirurgicala are asociate anumite riscuri, iar in cazul implanturilor mamare, una dintre cele mai neplacute este ruptura de implant. O astfel de problema poate fi insotita sau nu de simptome, insa unul dintre cele mai evidente semne ca ceva nu este in regula cu implantul mamar este modificarea formei sau dimensiunii sanului.
O astfel de ruptura poate avea loc atat imediat dupa operatia de marire a sanilor, cat si la cativa ani dupa aceasta. De aceea este extrem de important sa se respecte indicatiile medicului chirurg in ceea ce priveste perioada de recuperare si ingrijirea sanilor. In plus, evaluarea si verificarea periodica a sanilor pot contribui la prevenirea unor astfel de situatii.

Care sunt cauzele rupturii de implant? Cat de periculos este pentru sanatate?

In general, aparitia riscurilor dupa o operatie estetica este determinata fie de nerespectarea pacientului a indicatiilor medicului sau, fie de lipsa de experienta sau chiar o eroare medicala, cand vine vorba despre o ruptura de implant insa, cauzele pot fi altele.
Operatia de augumentare mamara poate fi insotita si de unele efecte secundare, cum ar fi capsula contractila, care este, de fapt, o reactie naturala a organismului impotriva unui corp strain. Organismul creeaza o capsula fibroasa in jurul implantului, contractandu-l, astfel incat in unele cazuri poate cauza ruperea invelisului sau.
De asemenea, o alta cauza poate fi chiar alegerea incorecta si folosirea unor instrumente chirurgicale nepotrivite pentru efectuarea unei astfel de interventii, ceea ce poate duce la fisurarea implantului si, in timp, la ruperea acestuia.
Alti factori care pot duce la ruperea implanturilor sunt diferite accidente suferite de pacientele care au apelat la o astfel de interventie estetica.
Desi poate parea o situatie periculoasa, o veste buna este ca siliconul de la interiorul implantului nu prezinta niciun risc pentru sanatatea pacientelor, mai ales in ceea ce priveste cele mai noi tipuri de implanturi, deoarece substanta de la interiorul acestora este sub forma de gel si nu se scurge.

Cum poate fi remediata o ruptura de implant?

Singura solutie prin care poate fi remediata o ruptura de implant si la care pot apela pacientele care se afla intr-o astfel de situatie este o noua interventie chirurgicala. Chiar daca siliconul din implant nu este periculos pentru sanatatea organismului, un implant rupt, dar care nu este inlocuit poate duce la aparitia inflamatiilor, care vor provoca dureri si disconfort.
Tocmai de aceea, printre simptomele care pot anunta o astfel de problema a implanturilor se afla si sensibilitatea, senzatia de arsura sau usturime, ori chiar durere, care se poate resimti pana la axila asociata implantului rupt.
In cadrul acestei noi operatii, medicul estetician va indeparta implantul rupt si, daca este cazul, va curata scurgerile de silicon sau tesutul fibros dezvoltat de organism in jurul implantului. Ulterior, va fi inserat un nou implant, ales de medicul specialist impreuna cu pacienta sa. Trebuie mentionat ca in unele situatii poate fi nevoie sa fie inlocuite ambele implanturi mamare.

In concluzie, desi este o situatie neplacuta, mai ales ca este necesara o noua interventie chirurgicala, ruptura de implant nu este periculoasa pentru sanatatea pacientelor.