Operatiile estetice au devenit foarte populare in ultimii ani in randul romanilor, indiferent de sex, insa operatiile chirurgicale cosmetice genitale sunt mai putin discutate de catre oameni, desi numarul celor care apeleaza la ele este unul mare. Una dintre cele mai solicitate este operatia de labioplastie.
Aceasta este o opertie chirurgicala genitala specifica sexului feminin, care are ca obiectiv reducerea marimii sau corectarea formei labiilor.
Ce inseamna si in ce consta operatia de labioplastie?
Dupa cum este mentionat anterior, operatia de labioplastie este o interventie chirurgicala efectuata la nivelul zonei genitale a femeii, la care pacientele apeleaza atunci cand doresc remodelarea sau corectarea formei labiilor.
Pentru cei care se intreaba despre labioplastie ce inseamna, aceasta este o operatie chirurgicala ce poate fi realizata atat la nivelul labiilor mici, cat si la nivelul labiilor mari. De obicei, aceasta se realizeaza sub anestezie locala, impreuna cu o sedare intravenoasa, dar pentru un confort mai ridicat se poate folosi chiar si anestezia totala.
Riscurile asociate acestei operatii chirurgicale sunt, de obicei, cele specifice oricarei interventii chirurgicale – sangerare, infectii, reactii alergice la anestezic. Singurul risc specific operatiei de labioplastie este acela de a aparea o asimetrie minora.
Modul de desfasurare a operatiei de labioplastie difera in functie de zona asupra careia se intervine. De exemplu, in cazul labiilor mari se poate face lipoaspiratie – daca se doreste reducerea volumului acestora – sau se poate face transfer de grasime, pentru a le oferi un aspect mai voluminos. Uneori, in cazul pierderii unui numar important de kilograme, se poate reduce si volumul labiilor.
In cazul labiilor mici insa, procedura este ceva mai complexa, deoarece consta in realizarea unei incizii in zona dintre labii si mucuoasa, pentru a permite inlaturarea pielii in exces.
In ce situatii se recomanda operatia de labioplastie?
Cea mai populara interventie de labioplastie este cea asupra labiilor mici, dar motivele care le fac pe femei sa apeleze la o astfel de operatie chirurgicala gentiala sunt variate.
Un prim motiv este reprezentat de aspectul estetic. Acesta este deranjat fie atunci cand labiile minore sunt mai mari decat cele majore, fie cand labiile majore au un volum prea mare si neplacut in timpul purtarii unor haine stramte.
De asemenea, marimea labiilor poate deveni si deranjata, indiferent daca este vorba despre mers, un timp indelungat petrecut asezat pe scaun, un disconfort resimtit in timpul actului sexual sau activitatilor sportive. Efectele pe care le are labioplastia si ce inseamna aceasta, mai ales pentru psihicul pacientelor sunt foarte importante, imbunatatindu-le calitatea vietii.
De cele mai multe ori, femeile care se confrunta cu astfel de situatii sunt cele care au fost insarcinate, care au slabit un numar mare de kilograme sau femeile care au avansat in varsta. Altfel spus, cauzele care determina schimbare formei sau dimensiunii labiilor pot fi factorii genetici sau hormonali, precum si varsta, piercing-ul genital, calaritul sau mersul pe bicicleta.
Prin urmare, tot mai multe femei isi depasesc preconceptiile, iar subiectul labioplastie nu mai este unul tabu, ci o metoda prin care reprezentatele sexului frumos isi pot recapata incredere in ele.