Meniu

Lipoaspiratie laser

Actualizat pe:

Lipoaspirația cu laser oferă liposucției tradiționale un impuls de distrugere a grăsimii. Pentru cei care își doresc un corp mai suplu cu un efort minim, liposucția este una dintre cele mai populare soluții rapide. Dar, ca orice lucru care pare prea bun ca să fie adevărat, procedura de reducere a grăsimii vine cu câteva dezavantaje, mai ales dacă pielea nu este destul de elastică. Buzunarele de piele lăsată pot anula scopul utilizării chirurgiei estetice de distrugere a grăsimii. Aici intervine tehnica nou concepută a lipoaspirației cu laser, care preia locul liposucției tradiționale, acolo unde aceasta se oprește. Cercetătorii cred că această tehnică îmbunătățită ar putea fi cheia pentru o modelare optimă a corpului.

Ce este lipoaspirația cu laser?

Lipoaspirația cu laser este considerată a fi o procedură chirurgicală minim invazivă, efectuată sub anestezie locală sau generală, care lichefiază și îndepărtează grăsimea care nu poate fi eliminată prin dietă sau exerciții fizice. În cadrul acestei proceduri, se utilizează un laser pentru a topi celulele adipoase de sub piele, care sunt apoi îndepărtate prin aspirație. Lipoterapia cu laser strânge, de asemenea, pielea, datorită producției de colagen și elastină pe care o declanșează.

Este important de reținut, totuși, că, la fel ca liposucția, lipo laser nu este o formă de control al greutății. În schimb, procedura este un instrument de reducere a volumului de grăsime, ceea ce înseamnă că scopul său este elimine volumul de grăsime din cadrul unei zone. Un stil de viață sănătos este necesar pentru a se asigura că rezultatele procedurii durează pe termen lung. Zonele corpului în care liposucția cu laser este cel mai des utilizată includ abdomenul, șoldurile, coapsele, fesele, spatele și fața. În urma lipoaspirației cu laser sunt vizibile puține vânătăi, iar țesuturile implicate în operație nu sunt afectate.

Cum funcționează lipoaspirația cu laser?

Lipoaspirația cu laser este o procedură minim invazivă care utilizează căldura produsă de lasere cu fibră optică cu diferite lungimi de undă pentru a topi grăsimea corporală. Acesta este un proces diferit de cel al liposucției, care presupune îndepărtarea grăsimii din corp cu ajutorul aspirației prin vid. Beneficiul suplimentar al acesteia este că stimulează producția de colagen proteic, ceea ce face ca pielea să fie mai elastică. Cercetătorii au constatat că, în general, pacienții pierd o cantitate semnificativă de grăsime în diferite părți ale corpului și pot observa o creștere a fermității pielii, după efectuarea lipoaspirației cu laser. Pacienții nu suferă de complicații majore, deși unii raportează dureri minore și mici vânătăi.

Înainte de procedură

Modul în care trebuie să vă pregătiți pentru procedură depinde de tipul de anestezie care se folosește, precum și de tipul de lipoaspirație cu laser care se face. S-ar putea să trebuiască să evitați să luați anumite tipuri de medicamente pentru o anumită perioadă de timp înainte de tratament pentru a reduce riscul de complicații. Dacă fumați, rețineți că fumatul îngreunează vindecarea ulterioară a corpului.

În timpul procedurii

În timpul lipoaspirației cu laser, nu ar trebui să simțiți nicio durere. Un medic calificat efectuează procedura aplicând mai întâi un anestezic local înainte de a face o mică tăietură pe piele. Laserul este apoi introdus în incizie. Odată ce laserul se află sub piele, acesta acționează pentru a topi grăsimea de sub piele prin perforarea celulelor astfel încât acestea să se dezumfle. Grăsimea este apoi eliberată în lichidul interstițial și eliminată de sistemul limfatic. Apoi, medicul introduce un mic tub în aceeași zonă pentru a aspira grăsimea lichefiată înainte de a închide incizia. În afară de topirea celulelor de grăsime, razele laser coagulează și vasele mici de sânge, ceea ce reduce sângerarea.

După procedură

După lipoaspirația cu laser, trebuie să vă așteptați să aveți unele dureri care dispar treptat. Acest lucru durează de obicei câteva zile, timp în care s-ar putea să fie nevoie să vă limitați activitățile. De asemenea, este posibil să trebuiască să purtați o îmbrăcăminte de compresie pentru o anumită perioadă de timp pentru a ajuta procesul de vindecare și pentru a reduce riscul de complicații. În afară de aceasta, în funcție de tipul de liposucție cu laser pe care l-ați avut, există unele variații ale lungimilor de undă ale laserului între fiecare instrument, ceea ce poate contribui la timpul de recuperare și de efectuare a procedurii. Deși liposucția cu laser vă oferă rezultate eficiente, rețineți că trebuie să fiți dispus să luați măsurile potrivite pentru a duce un stil de viață sănătos. 

O procedură de lipo laser nu durează de obicei mai mult de o oră, iar rezultatele sunt permanente și produc o diferență vizibilă în profilul corpului într-o perioadă foarte scurtă de timp, fără traume excesive sau tratamente agresive. De asemenea, procedura poate necesita mai multe ședințe pe parcursul a mai multor săptămâni, în funcție de pacient și de zona tratată.

Care sunt efectele secundare ale lipoaspirației cu laser?

Riscurile și efectele secundare comune ale lipoaspirației cu laser includ durere sau amorțeală în zona de tratament, disconfort și piele flască sau decolorată. Unele persoane se confruntă cu arsuri sub piele după ședință. Dacă aceasta durează mai mult de câteva zile, ar putea fi un semn de acumulare de lichid și poate fi tratată de către medicul dumneavoastră. Alte persoane pot observa țesut cu gropițe sau noduli în zona de tratament. Acesta poate fi un rezultat temporar al umflăturii sau poate fi un rezultat  semipermanent. Dacă aveți în continuare gropițe în piele la șase săptămâni după tratament, consultați-vă medicul.

În cazuri rare, unele persoane dezvoltă:

  • țesut cicatricial sub piele
  • infecție la fața locului
  • cheaguri de sânge
  • necroză cutanată (moartea țesutului) la locul inciziei

Lipoaspirație cu laser sau liposucție tradițională?

Lipoaspirația cu laser diferă de cea tradițională, care este considerată o intervenție chirurgicală majoră și necesită anestezie generală (pacientul este adormit în timpul procedurii). În cazul liposucției chirurgicale, chirurgul introduce instrumente într-un strat de grăsime și folosește un tub pentru a sparge celulele adipoase și a le aspira. Recuperarea poate dura luni de zile. Chiar dacă lipoliza cu laser poate fi eficientă de una singură pentru îndepărtarea grăsimii, integrarea lipolizei cu laser cu liposucția tradițională produce, în general, cele mai bune rezultate pentru strângerea și micșorarea pielii. S-a demonstrat că combinarea liposucției tradiționale cu lipoliza cu laser are ca rezultat corpuri bine sculptate și piele elastică. Mulți oameni nu încearcă liposucția deoarece au auzit că pielea se lasă adesea după ce grăsimea este îndepărtată. Acest lucru este valabil mai ales pentru persoanele care doresc să piardă grăsimea abdominală, dar care au nevoie, de asemenea, ca pielea să se retragă.

Lipoaspiracția cu laser oferă multe beneficii față de liposucția tradițională. Acest tip de tratament folosește energia laser pentru a arde grăsimea, care este apoi eliminată metabolic din organism prin mijloace naturale. Nu este implicată nicio aspirație, așa cum se întâmplă în cazul liposucției tradiționale, ceea ce duce la un risc mai mic de complicații. Lipoterapia cu laser este, de asemenea, mult mai puțin invazivă, ceea ce duce la un risc mai mic de cicatrici. De asemenea, lipoaspirația cu laser oferă o perioadă de recuperare mai mică decât cea tradițională, de obicei aproximativ două zile, comparativ cu până la 10 zile pentru liposucția tradițională. 

Cine este un candidat pentru lipoaspirația cu laser?

Lipoaspirația cu laser este considerată o procedură sigură pentru multe persoane. Cei mai buni candidați sunt persoanele active din punct de vedere fizic și cu o stare de sănătate bună, a căror greutate este optimă și care au un tonus bun al pielii și așteptări realiste. Liposucția cu laser este o opțiune bună pentru persoanele care caută să scape de zonele de grăsime după ce alte metode, cum ar fi exercițiile fizice și dieta, au eșuat.

Cu toate acestea, persoanele cu anumite afecțiuni nu sunt, de obicei, considerate candidați buni pentru lipo laser. Persoanele însărcinate sau aflate la menstruație ar trebui să evite liposucția cu laser. La femeile aflate la menstruație, celulele adipoase reprezintă un punct focal major al metabolismului și funcției hormonale. Prin urmare, reducerea celulelor adipoase pe o perioadă scurtă de timp, în special în volume mari, poate afecta temporar echilibrul hormonal. De asemenea, această procedură nu este menită să trateze obezitatea și nu poate fi utilizată dacă o persoană suferă de obezitate.

Persoanele cu următoarele afecțiuni ar trebui, de asemenea, să evite tratamentul lipo cu laser:

  • Boli de inimă
  • Boală de ficat
  • Cheaguri de sânge
  • Cancer
  • Scleroză multiplă
  • Implanturi
  • Diabet
  • Creșterea anormală a țesuturilor
  • Afecțiuni vasculare
  • Utilizarea unui stimulator cardiac sau defibrilator

Prețul lipoaspirației cu laser

Nu există un preț standard pentru lipoaspirația cu laser, deoarece costul depinde de zona corpului care este tratată. Se estimează că lipoaspirația cu laser poate costa între 1.200 și 2.500 de euro pe zonă, în funcție de partea corpului care primește tratament. Zonele de tratament mai mari, cum ar fi abdomenul și fesele, sunt, în general, mai scumpe.

Prețurile variază, de asemenea, în funcție de locație și de clinician. Alți factori care determină prețul includ tipul de lipoaspirație cu laser utilizat, care poate varia în funcție de preț. Deoarece lipo laser este considerată o procedură cosmetică similară cu liposucția, de obicei nu este acoperită de asigurare.

Întrebări frecvente

  1. Ce este lipoaspirația asistată cu laser?
    Lipoaspirația asistată cu laser diferă de lipoaspirația cu laser. Aceasta combină elemente de liposucție chirurgicală cu utilizarea unui laser pentru a distruge celulele adipoase. Procedura necesită incizii mici și introducerea instrumentelor sub piele. Cu toate acestea, nu este la fel de invazivă ca liposucția tradițională, iar recuperarea este mult mai ușoară.
    Medicul dvs. va folosi un anestezic local pentru a amorți locul de tratament, dar veți fi treaz pentru procedură. Odată ce pielea este amorțită, medicul va face o mică incizie și va introduce un laser în țesutul adipos de sub piele. Laserul va rupe celulele adipoase și va lichefia grăsimea, care este apoi aspirată.
  2. Funcționează lipoaspirația cu laser?
    Studiile arată că lipoaspirația cu laser funcționează în reducerea grăsimii corporale și în creșterea fermității pielii. Unele rapoarte sugerează că pacienții au pierdut în medie 2,5 cm din talie și șolduri și 2 centimetri din fiecare picior. Cu toate acestea, cei care nu au urmat un plan de alimentație sănătoasă și exerciții fizice au recăpătat rapid această grăsime înapoi.
  3. Este lipoaspirația cu laser sigură?
    Lipoaspirația cu laser este considerată a fi sigură, fiind o procedură neinvazivă și fără riscuri. Cu toate acestea, veți avea nevoie de câteva zile de repaus după aceea înainte de a vă întoarce la serviciu și de aproximativ trei săptămâni înainte de a participa la activități intense. Laserele utilizate în cadrul procedurii au caracteristici de siguranță smartsense și de ghidare termică. Aceste tehnologii permit chirurgului să controleze căldura astfel încât pacientul să obțină o strângere maximă a pielii fără arsuri sau decolorări. De asemenea, se evită hiperpigmentarea din cauza căldurii controlate.
    Persoanele care se supun unei liposucții cu laser pot prezenta o cantitate mică de umflături, vânătăi și o ușoară durere. Acestea fiind spuse, liposucția cu laser poate fi efectuată în cabinetul medicului, ceea ce înseamnă că nu este nevoie ca pacientul să rămână în spital peste noapte. La fel ca în cazul oricărei proceduri, este important să lucrați cu un profesionist certificat, care are experiență în această tehnică.

Concluzie

Procedurile tradiționale de lipoaspirație implică tehnici invazive care vin cu anumite riscuri, dar lipoaspirația cu laser vă oferă o opțiune mai puțin invazivă care produce rezultate eficiente. Există unele riscuri ale lipo laserului, dar simptomele, cum ar fi roșeața și umflarea, sunt ușoare. Există, de asemenea, un mic risc de infecție la locul inciziilor făcute în timpul procedurii, însă acestea sunt foarte rare.  

Dacă alegeți lipo cu laser, veți începe să vedeți rezultate de reducere a grăsimii aproape imediat. Rezultatele vor fi mai vizibile după ce orice vânătăi sau umflături au dispărut. În timp ce veți vedea schimbări la locul intervenției în prima săptămână, ar putea dura până la șase luni pentru a vedea toate beneficiile procedurii.