Meniu

Operatie marire penis: Tipuri, etape, efecte secundare si eligibilitate

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Operația de mărire a penisului poate implica implanturi de silicon, transfer de grăsime, diviziunea ligamentelor și alte proceduri. Intervenția chirurgicală este rareori necesară din punct de vedere medical și poate atrage după sine complicații. Deși operația de mărire a penisului poate funcționa în unele cazuri, nu există nicio garanție că va fi eficientă, iar procedurile implică anumite riscuri. Majoritatea persoanelor care optează pentru operație au un penis normal, funcțional, ceea ce face ca intervenția chirurgicală să fie una cosmetică. În aceste cazuri, costul poate fi o barieră pentru multe persoane. 

Ce este operația de mărire a penisului?

Operația de mărire a penisului este o procedură care are ca scop creșterea lungimii sau a circumferinței penisului. Intervenția chirurgicală poate implica inserarea de implanturi de silicon, transferul de celule adipoase sau utilizarea de grefe de piele pentru a crește dimensiunea penisului. Alte abordări pot lua forma unei operații de chirurgie estetică pentru a da aspectul unui penis mai lung. Penuma este o bucată de silicon de calitate medicală în formă de semilună introdusă sub pielea penisului pentru a-l face mai lung și mai lat. Aceasta este furnizată în trei mărimi: mare, extra-mare și extra-extra-mare. Țesuturile care dau forma penisului sunt compuse în mare parte din două tipuri:

 • Corpus cavernosa: două bucăți cilindrice de țesut care se întind paralel una cu cealaltă de-a lungul părții superioare a penisului.
 • Corpus spongiosum: o bucată cilindrică de țesut care se întinde de-a lungul părții inferioare a penisului și înconjoară uretra, pe unde iese urina.

Cine are nevoie de o operație de mărire a penisului?

Pot exista motive medicale pentru a solicita o operație de mărire dacă o persoană are un micropenis sau un penis îngropat. Micropenisul, sau un penis foarte mic, este o afecțiune congenitală, iar cel îngropat se referă la unul ascuns sub pielea de la stomac, coapse sau scrot. Aceasta poate fi de asemenea congenitală sau se poate întâmpla atunci când o persoană înaintează în vârstă. Cei care suferă de aceste afecțiuni caută adesea o intervenție chirurgicală pentru a restabili un penis funcțional. Aceste funcții includ:

 • A urina în picioare
 • A fi capabil de relații sexuale cu penetrare

Tipuri de operații de mărire a penisului

Există câteva proceduri diferite pentru operația de mărire a penisului, fiecare dintre ele având propria metodă.

Implanturi de silicon

Acest tip de intervenție chirurgicală implică introducerea unei bucăți de silicon de calitate medicală în formă de semilună sub pielea penisului pentru a-l face mai lung și mai lat. În prezent, procedura Penuma este singura operație de mărire a penisului autorizată pentru utilizare comercială în conformitate cu regulamentele în vigoare. Un chirurg face mai întâi o incizie deasupra penisului și apoi introduce prin ea un slip de silicon pe axul penisului. Aceștia vor modela implantul de silicon pentru a se asigura că se potrivește cu dimensiunea și forma penisului.

Transferul de grăsime, grefa de țesut și injecțiile de umplutură dermică

Deși creșterea lungimii penisului este un proces complicat și dificil, este posibil să se mărească grosimea acestuia cu proceduri precum injectarea de grăsime autologă și materiale de umplere dermică. Injectarea de grăsime autologă, sau transferul de grăsime, implică îndepărtarea grăsimii din altă parte a corpului cu ajutorul unui dispozitiv de liposucție, apoi injectarea celulelor recoltate în straturile exterioare, medii și profunde ale fasciei penisului. Acest tip de procedură poate adăuga circumferință penisului și este ocazional utilizat pentru a trata bărbații care se simt nemulțumiți de grosimea penisului lor.

Alte operații de mărire

Alte augmentații, mai puțin populare, includ: injecțiile cu acid hialuronic, injecțiile cu acid polilactic și dezasamblarea penisului.

Operație de mărire a penisului

Ce se întâmplă înainte de procedurile de mărire a penisului?

Chirurgul va oferi instrucțiuni preoperatorii amănunțite, va răspunde la orice întrebări pe care pacientul le are înainte de operație, va întocmi un istoric medical detaliat și va efectua un examen fizic pentru a determina dacă pacientul este apt pentru operație. Înaintea intervenției, chirurgul poate cere ca pacientul să:

 • Înceteze să mai fumeze înainte de operație pentru a favoriza o mai bună vindecare.
 • Evite să ia aspirină, anumite medicamente antiinflamatoare și unele medicamente pe bază de plante care pot provoca o sângerare crescută.
 • Se hidrateze înainte și după operație pentru o recuperare sigură.
 • Aranjeze ca cineva să-l conducă acasă după operație și să rămână cu acesta cel puțin în prima noapte după operație, deoarece operația de mărire a penisului este una ambulatorie.

Ce se întâmplă în timpul procedurilor de mărire a penisului?

Operația de mărire a penisului presupune efectuarea a două proceduri, care pot fi efectuate ca o operație combinată sau separat, în momente diferite, care se potrivesc pacientului. Prima etapă de mărire a penisului va implica alungirea acestuia. Aproape jumătate din lungimea penisului se află în interiorul corpului și este atașat în interior de osul pubic prin ligamentul suspensor. Pentru a-l prelungi, acest ligament suspensor va fi eliberat, ceea ce va permite penisului să iasă mai mult în afară și să pară mai lung în repaus. Acest lucru se face prin tăierea ligamentelor printr-o incizie făcută la nivelul abdomenului. Cea de-a doua procedură implică lărgirea circumferinței penisului, ceea ce îl va face să pară mai gros.

Cu toate acestea, există foarte puține metode care să funcționeze în mod fiabil pentru a crește dimensiunea sau lungimea penisului. Materialele de marketing vor folosi adesea fotografii înșelătoare “înainte și după” pentru a atrage potențialii clienți. Procedurile efectuate în mod obișnuit includ:

 • Ligamentoliza
  Ligamentul suspensor care leagă penisul de osul pubian este tăiat chirurgical. Penisul flasc atârnă mai jos și pare mai lung.
 • Extinderea penisului cu ajutorul grăsimii autologe
  Un medic îndepărtează grăsimea prin liposucție, apoi injectează acea grăsime în penis pentru a mări circumferința.
 • Extinderea penisului folosind materiale de umplutură dermică
  Un medic injectează materiale de umplere cosmetice sub pielea penisului (subcutanat). Unele dintre acestea sunt mai sigure decât altele.
 • Implantarea dispozitivului Penuma®
  Acest produs constă în silicon moale. Un chirurg îl plasează sub piele. Este singurul produs de acest tip care are aprobare.
 • Îndepărtarea chirurgicală a pernei de grăsime suprapubiană
  Țesutul gras care înconjoară penisul este îndepărtat chirurgical pentru bărbații cu un penis “îngropat”. Acest lucru nu mărește dimensiunea penisului, dar reduce dimensiunea țesuturilor din jurul acestuia pentru a dezvălui adevărata lungime a penisului.

Ce se întâmplă după operația de mărire a penisului?

După ce pacientul s-a trezit din anestezia generală și după finalizarea operației de faloplastie, este normal să se simtă o oarecare durere și sensibilitate pe corp. Pacienților li se vor administra analgezice pentru a reduce durerea și pentru a minimiza disconfortul, acolo unde este posibil să se facă acest lucru. În plus, penisul poate fi roșu și umflat după operație, ceea ce poate dura câteva săptămâni pentru a dispărea. Acest lucru nu trebuie să alerteze pacientul. Recuperarea completă în urma operației de mărire a penisului este de aproximativ patru până la șase săptămâni. Recuperarea în urma lungimii penisului durează aproximativ una până la două săptămâni. A doua procedură, de lărgire a circumferinței penisului poate fi puțin mai lungă decât aceasta. 

Cum arată perioada postoperatorie și recuperarea? 

 • Pacientul rămâne în spital timp de 1 zi.
 • Se prescriu antibiotice, precum și terapie pentru durere, dacă este necesar.
 • Este necesar un bandaj de compresie pentru următoarele 7 zile.
 • Se recomandă mișcare minimă în primele 7 zile, evitându-se totodată să stați jos.
 • Pentru rănile de pe pielea penisului, se folosesc de obicei copci resorbabile, care se desfac singure, astfel încât nu este nevoie să fie îndepărtate.
 • Începând cu ziua 10, se recomandă aplicarea unei pompe de vid sau un “extender de penis” pentru un efect și mai bun.
 • Eforturile fizice intense, exercițiile fizice, sportul sunt permise la 3 săptămâni după operație.
 • Relațiile sexuale sunt permise la 4-6 săptămâni după operație.

Efecte secundare și riscuri ale operației de mărire a penisului

O persoană poate experimenta:

 • Vânătăi la locul operației
 • Vânătăi de-a lungul penisului
 • Modificări ale formei penisului
 • Sângerare la nivelul inciziei
 • Infecție
 • Umflături
 • Pierderea temporară a senzației la nivelul penisului
 • Durere la erecție
 • Cicatrizare

Utilizarea anesteziei în timpul operației, poate provoca și ea anumite complicații. Aceste efecte secundare pot include:

 • Probleme cu ritmul cardiac
 • Reacții alergice la anestezie
 • Confuzie la trezirea după sedare
 • Conștientizarea în timpul operației

Concluzie

Este normal ca unele persoane să se simtă îngrijorate de mărimea penisului. Cu toate acestea, operația de mărire a penisului sau obținerea materialelor de umplere dermică pentru un penis mai mare nu sunt, în general, recomandate din cauza riscului semnificativ de complicații, precum și a faptului că majoritatea bărbaților nu au nevoie de așa ceva.  Mulți bărbați care iau în considerare soluții de mărire a penisului au de fapt penisuri normale. Un pacient trebuie să fie realist în ceea ce privește așteptările și ar trebui să realizeze că sunt posibile complicații serioase.