Meniu

Avc ischemic: simptome si optiuni de tratament

Verificat medical
Ultima verificare medicală a fost facuta de Dr. Nicoleta pe data de
Scris de Echipa Editoriala Med.ro, echipa multidisciplinară.

AVC ischemic reprezintă o urgență medicală caracterizată prin blocarea fluxului sanguin către o zonă a creierului, ceea ce duce la pierderea funcțiilor neurologice asociate acelei regiuni. Aproximativ 87% din totalul accidentelor vasculare cerebrale sunt de tip ischemic, fiind cauzate în principal de formarea unui tromb sau a unui embol care obstrucționează o arteră cerebrală.

Recunoașterea rapidă a simptomelor și intervenția imediată sunt esențiale pentru limitarea daunelor cerebrale și îmbunătățirea prognosticului. Tratamentul poate include terapii de reperfuzie, cum ar fi administrarea de medicamente trombolitice sau proceduri endovasculare, precum și măsuri de prevenție secundară pentru a reduce riscul unui nou episod.

Simptome și semne ale AVC ischemic

Identificarea timpurie a simptomelor este crucială pentru un tratament eficient și pentru minimizarea daunelor cerebrale. Simptomele pot varia în funcție de zona afectată a creierului și de severitatea ischemiei.

Simptomele de debut brusc

Slăbiciunea sau amorțeala pe o parte a corpului: Unul dintre cele mai comune semne ale AVC ischemic este slăbiciunea sau amorțeala care afectează brusc o parte a corpului, inclusiv fața, brațul sau piciorul. Pacienții pot observa că nu pot mișca partea afectată sau că aceasta cade flască atunci când încearcă să o ridice. Această simptomatologie reflectă afectarea căilor neuronale care controlează mișcarea și senzația și necesită intervenție medicală imediată pentru a limita extinderea leziunilor cerebrale și pentru a maximiza șansele de recuperare.

Lăsarea Feței: Lăsarea feței sau asimetria facială este un simptom frecvent întâlnit în AVC ischemic, indicând afectarea nervilor cranieni sau a regiunilor cerebrale care controlează mușchii feței. Pacienții pot observa că un colț al gurii nu se mișcă sau că un ochi nu se închide complet, în special atunci când sunt rugați să zâmbească sau să arate dinți. Acest semn poate fi unul dintre primele indicii ale AVC-ului și necesită evaluare medicală imediată pentru a determina cauza și pentru a iniția tratamentul corespunzător.

Dificultatea de a Vorbi sau de a Înțelege Vorbele: Disartria și afazia sunt tulburări de comunicare care pot apărea ca urmare a unui AVC ischemic. Disartria implică dificultatea de a articula cuvintele, în timp ce afazia se referă la incapacitatea de a vorbi sau de a înțelege limbajul. Aceste simptome reflectă leziuni în zonele cerebrale responsabile pentru procesarea și producerea limbajului. Recunoașterea timpurie și intervenția logopedică sunt esențiale pentru recuperarea abilităților de comunicare.

Problemele de Vedere: AVC ischemicul poate afecta vederea prin lezarea căilor vizuale sau a cortexului occipital. Pacienții pot experimenta simptome precum pierderea vederii parțiale sau complete într-un ochi sau în amândoi, vederea dublă sau pierderea câmpului vizual. Este important ca pacienții cu astfel de simptome să fie evaluați de urgență pentru a determina sursa ischemiei și pentru a începe tratamentul adecvat.

Amețeala și Pierderea Echilibrului: Acestea pot indica afectarea structurilor cerebrale implicate în coordonare și orientare spațială, cum ar fi cerebelul sau trunchiul cerebral. Aceste simptome pot crește riscul de căderi și necesită evaluare medicală pentru a exclude alte cauze și pentru a începe reabilitarea echilibrului și a mersului.

Durerea de Cap Severă: O durere de cap bruscă și severă poate fi un semn al AVC ischemic, deși este mai caracteristică pentru AVC hemoragic. Durerea de cap asociată cu AVC poate fi diferită de migrenele obișnuite ale pacientului și poate fi însoțită de alte simptome neurologice. Orice durere de cap de acest tip necesită evaluare medicală imediată pentru a exclude sângerarea intracraniană sau alte condiții grave.

Simptomele Accidentului Ischemic Tranzitor (AIT)

Accidentul ischemic tranzitor (AIT), cunoscut și ca mini-AVC, este caracterizat prin simptome similare cu cele ale AVC-ului ischemic, dar care dispar în decurs de câteva minute până la câteva ore. Simptomele includ slăbiciunea bruscă sau amorțeala unei părți a corpului, dificultăți de vorbire sau înțelegere, pierderea echilibrului sau coordonării, și probleme de vedere. Deși simptomele sunt temporare și nu lasă daune permanente, AIT este un semnal de alarmă serios pentru un posibil AVC viitor și necesită evaluare medicală imediată pentru a identifica și trata cauzele subiacente.

AVC Silențios

Acesta este un tip de AVC care nu produce simptome evidente, dar poate fi detectat prin imagistică cerebrală, cum ar fi RMN-ul. Deși pacienții nu prezintă semne clinice imediate, AVC-urile silențioase pot avea efecte pe termen lung asupra funcțiilor cognitive și pot crește riscul de AVC-uri ulterioare. Identificarea și managementul factorilor de risc vasculari sunt esențiale pentru prevenirea AVC-ului silențios și a consecințelor sale pe termen lung.

Opțiunile de tratament pentru AVC ischemic

Tratamentul AVC ischemic variază în funcție de timpul scurs de la debutul simptomelor și de severitatea accidentului vascular. Opțiunile includ terapii de urgență pentru restabilirea fluxului sanguin și tratamente secundare pentru prevenirea recidivelor.

Tratamentul de Urgență

Terapia Trombolitică: Terapia trombolitică, cunoscută și sub numele de tratament cu “medicamente care dizolvă cheagurile”, este o opțiune de tratament de urgență pentru AVC ischemic. Alteplaza este un agent trombolitic care poate fi administrat intravenos și este eficient în dizolvarea trombilor care obstrucționează arterele cerebrale. Pentru a fi eficient, anteplaza trebuie administrată într-o fereastră de timp limitată, de obicei în primele 3-4,5 ore de la debutul simptomelor AVC-ului.

Procedurile Endovasculare (Trombectomia): Procedurile endovasculare, cum ar fi trombectomia, implică îndepărtarea mecanică a trombului din artera cerebrală obstrucționată. Această tehnică poate fi utilizată în cazurile în care alteplaza nu este o opțiune sau nu a fost eficientă. Trombectomia este adesea efectuată folosind un dispozitiv special, cum ar fi un stent, și poate extinde fereastra de tratament până la 24 de ore de la debutul simptomelor pentru anumiți pacienți.

Hemicraniectomia Decompresivă: Aceasta este o intervenție chirurgicală de urgență care poate fi necesară pentru a reduce presiunea intracraniană crescută cauzată de edemul cerebral sever post-AVC. Procedura implică îndepărtarea unei porțiuni a craniului pentru a permite expansiunea țesutului cerebral inflamat și pentru a preveni leziuni suplimentare. Hemicraniectomia poate fi salvatoare de vieți și poate îmbunătăți rezultatele funcționale la pacienții cu AVC ischemic extensiv.

Medicamente pentru Prevenția Secundară

Agenții Antiagreganți Plachetari: Agenții antiagreganți plachetari, cum ar fi aspirina și clopidogrelul, sunt pilonii prevenției secundare a AVC ischemic. Aceste medicamente funcționează prin inhibarea agregării plachetare, reducând astfel riscul de formare a noi trombi. Utilizarea lor este indicată pentru pacienții care au suferit un AVC ischemic sau un AIT, pentru a preveni evenimente vasculare viitoare. Dozajul și combinația de agenți antiplachetari sunt ajustate în funcție de profilul individual de risc și de toleranța pacientului la tratament.

Anticoagulantele: Anticoagulantele, inclusiv warfarina, sunt utilizate pentru prevenția secundară a AVC-ului la pacienții cu fibrilație atrială și alte condiții care cresc riscul de formare a trombilor intracardiaci. Aceste medicamente reduc coagularea sângelui și sunt esențiale în prevenirea formării embolilor care pot migra către creier. Monitorizarea atentă și ajustarea dozelor sunt necesare pentru a menține un echilibru între prevenirea AVC-ului și riscul de sângerare.

Statinele: Acestea sunt medicamente hipolipemiante care scad nivelurile de colesterol și au un rol important în prevenția secundară a AVC ischemic. Prin reducerea formării plăcilor aterosclerotice și stabilizarea celor existente, statinele contribuie la scăderea riscului de evenimente vasculare ulterioare. Beneficiile statinelor depășesc controlul profilului lipidic, având și efecte antiinflamatorii și îmbunătățind funcția endotelială.

Managementul Tensiunii Arteriale: Controlul tensiunii arteriale este esențial în prevenția secundară a AVC-ului ischemic. Hipertensiunea arterială trebuie gestionată printr-o combinație de modificări ale stilului de viață și medicație antihipertensivă pentru a atinge țintele tensionale recomandate. Menținerea unei tensiuni arteriale în limite normale poate reduce semnificativ riscul de AVC recurent și de alte complicații cardiovasculare.

Intervenții Chirurgicale

Endarterectomia Carotidiană: Aceasta este o procedură chirurgicală destinată pacienților cu stenoză semnificativă a arterelor carotide, care sunt principalele vase de sânge ce furnizează oxigen creierului. Intervenția implică îndepărtarea plăcii de aterom care îngustează artera, restabilind astfel fluxul sanguin adecvat. Este o opțiune terapeutică eficientă pentru prevenirea AVC-ului ischemic la pacienții cu stenoză carotidiană simptomatică sau severă și se realizează sub anestezie generală sau locală, în funcție de caz.

Angioplastia și Stentarea: Angioplastia este o procedură minim invazivă care utilizează un balon pentru a dilata artera îngustată, în timp ce stentarea implică inserarea unui stent pentru a menține artera deschisă. Aceste tehnici sunt adesea folosite pentru a trata stenozele arterelor carotide sau cerebrale care nu sunt candidate pentru endarterectomie sau ca alternativă la aceasta. Procedurile pot reduce riscul de AVC ischemic recurent și sunt efectuate de obicei sub control angiografic.

Întrebări frecvente

Care este diferența dintre un AVC ischemic și un AVC hemoragic?

AVC-ul ischemic este cauzat de un cheag de sânge care blochează fluxul sanguin către creier, în timp ce AVC-ul hemoragic este rezultatul ruperii unui vas de sânge în creier.

Poate fi AVC-ul ischemic prevenit?

Da, AVC-ul ischemic poate fi prevenit prin controlul factorilor de risc, cum ar fi hipertensiunea, diabetul și obezitatea, și prin adoptarea unui stil de viață sănătos.

Care sunt semnele de avertizare ale unui AVC ischemic?

Semnele de avertizare includ slăbiciunea bruscă sau amorțeala feței, brațelor sau picioarelor, în special pe o parte a corpului, confuzie, dificultăți de vorbire sau de înțelegere și probleme de vedere.

Cât timp durează recuperarea după un AVC ischemic?

Timpul de recuperare variază de la o persoană la alta și poate dura de la câteva luni până la câțiva ani, în funcție de severitatea AVC-ului și de răspunsul la reabilitare.

Cum pot sa îmi schimb stilul de viață pentru a reduce riscul de AVC ischemic?

Schimbările includ o dietă sănătoasă, exerciții fizice regulate, renunțarea la fumat și gestionarea stresului.

Există efecte pe termen lung ale AVC-ului ischemic?

Da, efectele pe termen lung pot include dizabilități fizice, dificultăți cognitive și emoționale, și o calitate redusă a vieții.

Care este prognosticul pentru cineva care a avut un AVC ischemic?

Prognosticul depinde de severitatea AVC-ului, vârsta pacientului, starea generală de sănătate și accesul la reabilitare.

Poate AVC-ul ischemic recidiva după tratament?

Da, există un risc de recurență, în special dacă factorii de risc subiacenți nu sunt gestionati corespunzător.

Ce suport este disponibil pentru supraviețuitorii AVC-ului și îngrijitorii lor?

Există grupuri de suport, resurse online, servicii de reabilitare și consiliere disponibile pentru supraviețuitorii AVC-ului și îngrijitorii lor.

Cum pot ajuta un membru al familiei care a avut un AVC ischemic?

Puteți ajuta membrul familiei oferind suport emoțional, încurajând participarea la terapia de reabilitare și ajutând la adaptarea stilului de viață pentru a reduce riscul de recidivă.

Care este fereastra de timp pentru tratamentul eficient al AVC-ului ischemic?

Tratamentul eficient, cum ar fi terapia trombolitică, este cel mai eficace dacă este administrat în primele 3-4,5 ore de la debutul simptomelor.

Cum vârsta afectează riscul de AVC ischemic și recuperarea după acesta?

Riscul de AVC crește odată cu vârsta, iar recuperarea poate fi mai lentă la persoanele în vârstă.

Poate boala vaselor mici duce la AVC ischemic?

Da, boala vaselor mici poate reduce fluxul sanguin către creier și poate crește riscul de AVC ischemic.

Care este rolul neuroplasticității în recuperarea după AVC?

Neuroplasticitatea se referă la capacitatea creierului de a se reorganiza și de a forma noi conexiuni neuronale, ceea ce este esențial pentru recuperarea funcțiilor după AVC.

Cum afectează AVC-ul sănătatea mintală și bunăstarea?

AVC-ul poate duce la depresie, anxietate și alte provocări emoționale, afectând bunăstarea generală și calitatea vieții.

Concluzie

AVC-ul ischemic este o afecțiune complexă cu consecințe semnificative asupra sănătății individuale și a societății. Prevenția, recunoașterea timpurie a simptomelor, tratamentul rapid și reabilitarea sunt esențiale pentru îmbunătățirea șanselor de recuperare și reducerea impactului pe termen lung. Prin gestionarea factorilor de risc și accesul la suport adecvat, pacienții și familiile lor pot naviga provocările AVC-ului ischemic și pot îmbunătăți calitatea vieții post-AVC.

Ti s-a parut folositor acest articol?

Da
Nu

Surse Articol

Herpich, F., & Rincon, F. (2020). Management of acute ischemic stroke. Critical care medicine, 48(11), 1654-1663.

https://journals.lww.com/ccmjournal/fulltext/2020/11000/management_of_acute_ischemic_stroke.13.aspx

Dr. Nicoleta

Consultați întotdeauna un Specialist Medical

Informațiile furnizate în acest articol au caracter informativ și educativ, și nu ar trebui interpretate ca sfaturi medicale personalizate. Este important de înțeles că, deși suntem profesioniști în domeniul medical, perspectivele pe care le oferim se bazează pe cercetări generale și studii. Acestea nu sunt adaptate nevoilor individuale. Prin urmare, este esențial să consultați direct un medic care vă poate oferi sfaturi medicale personalizate, relevante pentru situația dvs. specifică.