Meniu

Convulsii: de ce apar si cum se trateaza

Verificat medical
Ultima verificare medicală a fost facuta de Dr. Nicoleta pe data de
Scris de Echipa Editoriala Med.ro, echipa multidisciplinară.

Convulsiile reprezintă manifestări ale unei activități electrice anormale în creier, care pot varia de la perturbări minore ale conștienței până la pierderea totală a controlului muscular și a cunoștinței. Aceste episoade pot fi unice sau pot indica o afecțiune recurentă, cum ar fi epilepsia.

Identificarea timpurie și tratamentul adecvat sunt esențiale pentru a minimiza impactul convulsiilor asupra vieții individului și pentru a preveni posibilele complicații. 

Cauzele Convulsiilor

Convulsiile pot avea multiple cauze, de la condiții neurologice cronice la factori externi sau leziuni acute. Identificarea cauzei este esențială pentru tratamentul și managementul adecvat al convulsiilor.

Epilepsia – cauza cel mai des întâlnită

Epilepsia este una dintre cele mai frecvente cauze ale convulsiilor recurente, afectând persoane de toate vârstele. Aceasta este definită prin prezența a cel puțin două convulsii neprovocate, separate de un interval de timp de cel puțin 24 de ore. Epilepsia poate avea o varietate de cauze, inclusiv anomalii genetice, leziuni cerebrale dobândite sau factori necunoscuți. Tratamentul epilepsiei se concentrează pe controlul convulsiilor prin medicație antiepileptică, terapie dietetică, stimulare nervoasă sau intervenții chirurgicale, în funcție de tipul și frecvența convulsiilor.

Alte Cauze Potențiale

Leziuni la Cap și Traumatisme Cranio-Cerebrale: Acestea pot perturba funcționarea normală a creierului și pot duce la convulsii. Acestea pot apărea imediat după accident sau pot fi întârziate, manifestându-se la săptămâni, luni sau chiar ani după eveniment. Prevenirea leziunilor la cap, cum ar fi purtarea căștilor de protecție și a centurilor de siguranță, este esențială pentru reducerea riscului de convulsii post-traumatice.

Accident Vascular Cerebral și Hemoragie Cerebrală: Acestea pot cauza convulsii prin afectarea țesutului cerebral și perturbarea activității electrice normale. Convulsiile pot apărea ca parte a evenimentului inițial sau ca o complicație pe termen lung a accidentului vascular. Managementul adecvat al factorilor de risc vasculari și tratamentul prompt al accidentelor vasculare cerebrale sunt cruciale pentru prevenirea convulsiilor asociate.

Infecții Cerebrale (Meningită, Encefalită): Acestea pot provoca convulsii prin inflamarea și iritarea țesutului cerebral. Convulsiile rezultate din infecții cerebrale pot varia în severitate și pot necesita tratament medical urgent. Este importantă recunoașterea simptomelor timpurii ale infecțiilor cerebrale și inițierea rapidă a tratamentului pentru a minimiza riscul de convulsii și alte complicații neurologice.

Tumori Cerebrale: Acestea pot perturba funcționarea normală a creierului și pot fi o cauză semnificativă a convulsiilor. Acestea pot crește presiunea intracraniană sau pot afecta direct țesutul cerebral, provocând activitate electrică anormală. Convulsiile pot fi uneori primul semn al unei tumori cerebrale și pot varia în funcție de localizarea și dimensiunea tumorii. Tratamentul poate include intervenții chirurgicale, radioterapie sau chimioterapie, în funcție de tipul și stadiul tumorii.

Tulburări de Dezvoltare: Tulburările de dezvoltare, cum ar fi tulburările din spectrul autismului și sindromul Down, pot fi asociate cu un risc crescut de convulsii. Aceste tulburări pot afecta dezvoltarea și funcționarea creierului, crescând susceptibilitatea la activitatea electrică anormală. Managementul convulsiilor în cazul tulburărilor de dezvoltare necesită o abordare personalizată și poate include terapii comportamentale și medicamentoase.

Factori Genetici: Aceștia pot juca un rol important în predispoziția la convulsii și epilepsie. Anumite sindroame genetice, cum ar fi epilepsia mioclonică juvenilă și sindromul Dravet, sunt direct legate de mutații genetice specifice. Înțelegerea istoricului familial și testarea genetică pot ajuta la identificarea riscului și la personalizarea tratamentului.

Dezechilibrele Electrolitice: Dezechilibrele electrolitice, cum ar fi nivelurile anormale de sodiu, calciu sau magneziu, pot afecta transmiterea impulsurilor electrice în creier și pot declanșa convulsii. Aceste dezechilibre pot rezulta din deshidratare, boli renale sau tratamente medicamentoase. Corectarea dezechilibrelor electrolitice este esențială pentru prevenirea convulsiilor și menținerea sănătății neuronale.

Glicemie Scăzută (Hipoglicemie): Hipoglicemia, sau nivelul scăzut de zahăr din sânge, este o cauză comună a convulsiilor, în special la persoanele cu diabet. Creierul depinde de glucoză ca sursă principală de energie, iar o scădere bruscă a nivelului de glucoză poate duce la convulsii. Monitorizarea atentă a glicemiei și administrarea de glucide atunci când este necesar sunt măsuri importante pentru persoanele cu risc de hipoglicemie.

Febra Înaltă: Convulsiile febrile sunt asociate cu febra mare și apar frecvent la copii, fiind de obicei inofensive și nelegate de epilepsie. Acestea pot fi îngrijorătoare pentru părinți, dar majoritatea copiilor se recuperează rapid și nu prezintă probleme pe termen lung. Este important ca părinții să mențină copilul într-un mediu sigur în timpul convulsiei și să consulte un medic pentru a exclude alte cauze posibile ale febrei și convulsiilor.

Sevrajul Alcoolului sau al Drogurilor: Acesta poate declanșa convulsii, în special în cazul întreruperii bruște a consumului după o perioadă îndelungată de utilizare. Aceste convulsii pot fi severe și necesită adesea intervenție medicală de urgență. Tratamentul pentru sevraj trebuie să fie monitorizat de profesioniști pentru a asigura siguranța pacientului și pentru a reduce riscul de convulsii.

Anumite Medicamente: Diverse medicamente, inclusiv cele care afectează sistemul nervos central, pot provoca convulsii ca efect secundar. Este crucial ca pacienții să fie conștienți de potențialele riscuri atunci când încep sau încetează un tratament medicamentos și să comunice cu medicul lor despre orice schimbare în regimul de medicație.

Privarea de Somn: Lipsa somnului poate crește susceptibilitatea la convulsii, deoarece somnul insuficient afectează activitatea electrică a creierului. Menținerea unui program regulat de somn și evitarea privării prelungite de somn sunt măsuri importante pentru prevenirea convulsiilor la persoanele susceptibile.

Stresul și Declanșatorii Emoționali: Acestea pot declanșa convulsii la unele persoane, în special la cele cu epilepsie sau alte tulburări neurologice. Tehnicile de gestionare a stresului, cum ar fi meditația, exercițiile fizice și terapia, pot ajuta la reducerea frecvenței convulsiilor declanșate de stres.

Fotosensibilitatea: Aceasta se referă la convulsiile provocate de expunerea la lumini intermitente sau modele vizuale complexe. Această condiție este mai frecventă în rândul persoanelor cu epilepsie, în special în sindromul epileptic cunoscut sub numele de epilepsie fotosensibilă. Evitarea stimulilor vizuali declanșatori, cum ar fi jocurile video cu lumini intermitente sau televiziunea cu efecte de stroboscop, este esențială pentru persoanele fotosensibile. În unele cazuri, purtarea de ochelari cu filtre speciale poate ajuta la reducerea riscului de convulsii.

Opțiuni de Tratament pentru Convulsii

Tratamentul convulsiilor variază în funcție de cauza și tipul acestora, implicând adesea medicamente antiepileptice, dar și alte abordări terapeutice, cum ar fi dieta ketogenică sau intervențiile chirurgicale.

Medicamente Antiepileptice

Medicamente Frecvent Prescrise: Medicamentele antiepileptice sunt tratamentul de bază pentru epilepsie și alte tipuri de convulsii. Printre cele mai frecvent prescrise medicamente se numără levetiracetamul, valproatul, carbamazepina și lamotrigină. Fiecare medicament are un mecanism de acțiune specific și este selectat în funcție de tipul de convulsii, toleranța pacientului și posibilele interacțiuni cu alte medicamente.

Importanța Aderenței la Regimul Medicamentos: Aderența strictă la regimul medicamentos este crucială pentru controlul eficient al convulsiilor. Nerespectarea dozelor prescrise poate duce la reapariția convulsiilor și poate afecta eficacitatea tratamentului. Pacienții trebuie să înțeleagă importanța aderenței și să comunice cu medicul lor despre orice dificultăți întâmpinate în urmarea tratamentului.

Monitorizarea Nivelurilor Medicamentelor și a Efectelor Secundare: Monitorizarea regulată a nivelurilor medicamentelor în sânge poate ajuta la asigurarea că pacienții primesc doza optimă pentru controlul convulsiilor. De asemenea, este importantă supravegherea efectelor secundare, care pot include oboseală, amețeli, probleme de concentrare și alte reacții adverse. Ajustarea dozelor poate fi necesară pentru a menține un echilibru între eficacitatea tratamentului și calitatea vieții pacientului.

Ajustarea Medicamentelor: Ajustarea dozelor de medicamente antiepileptice este o parte esențială a managementului pe termen lung al convulsiilor. Răspunsul la tratament și toleranța pot varia semnificativ între pacienți, motiv pentru care medicul poate decide modificarea schemei terapeutice. Acest proces de ajustare este crucial pentru a maximiza controlul convulsiilor și pentru a minimiza efectele secundare, îmbunătățind astfel calitatea vieții pacientului.

Intervenții Chirurgicale

Chirurgia Resectivă: Aceasta implică îndepărtarea unei porțiuni a creierului de unde se crede că se originează convulsiile. Această procedură este adesea luată în considerare pentru pacienții cu convulsii focale care nu răspund la medicamente. Succesul chirurgiei depinde de localizarea exactă a focarului epileptic și de absența leziunilor în zonele creierului responsabile pentru funcții vitale.

Proceduri de Deconectare: Acestea sunt utilizate pentru a limita răspândirea activității electrice anormale în creier. Procedurile date pot include secționarea anumitor căi neuronale pentru a preveni generalizarea convulsiilor. Aceste intervenții sunt considerate atunci când resecția nu este posibilă sau când convulsiile se răspândesc rapid în zone extinse ale creierului.

Tehnici de Neuromodulare: Tehnicile de neuromodulare, cum ar fi stimularea nervului vag sau stimularea cerebrală profundă, sunt opțiuni terapeutice pentru pacienții cu convulsii refractare la tratamentul medicamentos. Aceste tehnici folosesc dispozitive implantabile pentru a modula activitatea electrică a creierului și a reduce frecvența și severitatea convulsiilor.

Stimularea Nervului Vag: Stimularea nervului vag este o tehnică în care un dispozitiv mic este implantat sub piele și trimite impulsuri electrice la nervul vag. Această stimulare poate reduce frecvența și intensitatea convulsiilor la unii pacienți și este o alternativă pentru cei care nu sunt candidați pentru chirurgie sau alte proceduri de deconectare.

Stimularea Cerebrală Profundă: Aceasta este o procedură chirurgicală care implică implantarea de electrozi în anumite zone ale creierului. Acești electrozi sunt conectați la un generator de impulsuri care este implantat în piept sau abdomen. Stimularea cerebrală profundă este utilizată pentru a modula activitatea electrică în zonele creierului responsabile pentru convulsii, oferind o alternativă de tratament pentru pacienții cu epilepsie refractară la medicamente și care nu sunt candidați pentru alte intervenții chirurgicale.

Terapii Dietetice

Dieta Ketogenică: Aceasta este o abordare terapeutică care implică un regim alimentar bogat în grăsimi și sărac în carbohidrați, ceea ce determină corpul să intre într-o stare de cetoză. Această stare metabolică a fost asociată cu o reducere a frecvenței și severității convulsiilor la unii pacienți, în special la copii cu forme de epilepsie dificil de controlat.

Dieta Modificată Atkins: Aceasta este o variantă a dietei ketogenice care permite o mai mare flexibilitate în alegerea alimentelor și este adesea mai ușor de urmat pe termen lung. Această dietă poate fi benefică pentru pacienții care nu tolerează restricțiile stricte ale dietei ketogenice clasice, oferind totuși avantajele cetogenezei pentru controlul convulsiilor.

Tratamentul cu Indice Glicemic Scăzut: Acesta se concentrează pe consumul de alimente care au un impact redus asupra nivelului de zahăr din sânge. Acest tip de dietă poate ajuta la stabilizarea nivelurilor de glucoză și la reducerea episoadelor de hipoglicemie, care pot declanșa convulsii la unele persoane.

Modificări ale Stilului de Viață

Managementul Stresului: Acesta este un aspect important în gestionarea convulsiilor, deoarece stresul poate fi un declanșator semnificativ. Tehnici de relaxare, cum ar fi meditația, yoga și respirația profundă, pot ajuta la reducerea stresului. De asemenea, terapia cognitiv-comportamentală și consilierea pot oferi strategii eficiente pentru a face față stresului cotidian.

Igiena Somnului: Menținerea unei igiene adecvate a somnului este esențială pentru persoanele cu convulsii. Stabilirea unui program regulat de somn, crearea unui mediu propice pentru odihnă și evitarea stimulilor înainte de culcare pot îmbunătăți calitatea somnului și pot reduce riscul de convulsii asociate cu lipsa de somn.

Evitarea Declanșatorilor: Identificarea și evitarea factorilor care pot declanșa convulsii este crucială. Aceasta poate include lumini intermitente, anumite alimente sau substanțe, privarea de somn și stresul excesiv. Cunoașterea și gestionarea acestor declanșatori pot contribui la reducerea frecvenței convulsiilor.

Activitatea fizică regulată: Aceasta poate avea beneficii multiple, inclusiv reducerea stresului și îmbunătățirea calității somnului. Exercițiile fizice ar trebui să fie adaptate la capacitatea individuală și să nu fie prea intense, pentru a evita suprasolicitarea care ar putea declanșa convulsii.

Menținerea unei Diete Sănătoase: O dietă echilibrată, bogată în nutrienți esențiali, poate ajuta la menținerea sănătății generale și la prevenirea convulsiilor. Dieta ar trebui să includă o varietate de fructe, legume, cereale integrale și proteine, evitând alimentele procesate și consumul excesiv de zahăr și cafeină.

Întrebări frecvente

Ce ar trebui să fac dacă sunt martor la cineva care are o convulsie?

Dacă sunteți martor la o convulsie, asigurați-vă că persoana este în siguranță, îndepărtați obiectele periculoase din jur, așezați persoana pe o parte pentru a menține căile respiratorii deschise și nu încercați să imobilizați mișcările sau să introduceți obiecte în gura acesteia.

Pot fi convulsiile prevenite?

În unele cazuri, evitarea declanșatorilor cunoscuți și aderarea la un regim de tratament pot reduce frecvența convulsiilor, dar nu toate convulsiile pot fi prevenite.

Există anumiți declanșatori care pot provoca convulsii?

Da, anumiți declanșatori pot provoca convulsii, inclusiv lipsa de somn, stresul, febra, lumina intermitentă și consumul de alcool sau droguri.

Cât timp durează recuperarea după o convulsie?

Timpul de recuperare după o convulsie variază; unii se pot simți bine imediat, în timp ce alții pot avea nevoie de câteva ore sau zile pentru a se recupera complet.

Pot copiii depăși convulsiile?

Da, unii copii pot depăși convulsiile, în special convulsiile febrile, pe măsură ce cresc, dar depinde de cauza subiacentă a convulsiilor.

Este sigur pentru persoanele cu convulsii să conducă?

Persoanele cu convulsii pot avea restricții la conducere, în funcție de legislația locală și de controlul convulsiilor lor; este important să se consulte un medic pentru recomandări specifice.

Pot convulsiile cauza leziuni cerebrale?

Convulsiile prelungite sau frecvente pot cauza leziuni cerebrale, dar majoritatea convulsiilor nu au efecte pe termen lung asupra sănătății creierului.

Există tratamente alternative pentru convulsii în afara medicației?

Da, unele tratamente alternative pentru convulsii includ terapii dietetice, cum ar fi dieta ketogenică, stimularea nervului vag și chirurgia, în funcție de caz.

Cum pot să susțin o persoană dragă care a fost diagnosticată cu epilepsie?

Oferiți suport emoțional, informați-vă despre condiție și primul ajutor în caz de convulsii și încurajați aderarea la tratament.

Ce ar trebui să fac dacă ratez o doză de medicament antiepileptic?

Dacă uitați o doză de medicament antiepileptic, luați-o cât mai curând posibil, dar nu dublați doza fără a consulta un medic.

Poate stresul declanșa convulsii?

Da, stresul poate fi un declanșator pentru convulsii la unele persoane.

Cât de des ar trebui să mă prezint la medic dacă am convulsii?

Frecvența vizitelor la medic depinde de controlul convulsiilor și de recomandările medicului; unele persoane pot avea nevoie de vizite regulate pentru ajustarea tratamentului.

Pot femeile cu epilepsie avea sarcini sănătoase?

Da, femeile cu epilepsie pot avea sarcini sănătoase cu monitorizare și gestionare atentă a medicamentelor și a convulsiilor.

Există restricții privind activitățile fizice pentru persoanele cu convulsii?

Persoanele cu convulsii ar trebui să evite activitățile care prezintă un risc ridicat în cazul unei convulsii neașteptate, dar multe activități pot fi sigure cu precauții adecvate.

Concluzie

Convulsiile sunt evenimente complexe care pot avea un impact semnificativ asupra vieții persoanelor afectate. Înțelegerea convulsiilor, recunoașterea simptomelor și aplicarea corectă a primului ajutor sunt esențiale pentru gestionarea acestora. Cu tratament adecvat și suport, persoanele cu convulsii pot duce o viață activă și împlinită. Educația și conștientizarea continuă sunt vitale pentru îmbunătățirea calității îngrijirii și pentru sprijinirea celor afectați și a familiilor lor.

Ti s-a parut folositor acest articol?

Da
Nu

Surse Articol

Jirsa, V. K., Stacey, W. C., Quilichini, P. P., Ivanov, A. I., & Bernard, C. (2014). On the nature of seizure dynamics. Brain, 137(8), 2210-2230.

https://academic.oup.com/brain/article/137/8/2210/2847958

Dr. Nicoleta

Consultați întotdeauna un Specialist Medical

Informațiile furnizate în acest articol au caracter informativ și educativ, și nu ar trebui interpretate ca sfaturi medicale personalizate. Este important de înțeles că, deși suntem profesioniști în domeniul medical, perspectivele pe care le oferim se bazează pe cercetări generale și studii. Acestea nu sunt adaptate nevoilor individuale. Prin urmare, este esențial să consultați direct un medic care vă poate oferi sfaturi medicale personalizate, relevante pentru situația dvs. specifică.