Meniu

Cum scapi de sughit: remedii casnice si tratare medicala

Verificat medical
Ultima verificare medicală a fost facuta de Dr. Nicoleta pe data de
Scris de Echipa Editoriala Med.ro, echipa multidisciplinară.

Sughițul este un fenomen comun și, de obicei, inofensiv, care poate fi cauzat de diverși factori, precum mâncatul rapid sau consumul de băuturi carbogazoase. Pentru a scăpa de sughiț, există mai multe remedii casnice eficiente, cum ar fi ținerea respirației, băutul apei reci sau stimularea nervului vag.

În cazurile în care sughițul persistă mai mult de 48 de ore, este recomandat să consultați un medic, deoarece ar putea indica o problemă medicală mai gravă.

Remedii casnice pentru a scăpa de sughiț

Există numeroase remedii casnice care pot ajuta la ameliorarea sughițului. Acestea includ tehnici de respirație, metode de băut și înghițire, precum și alte manevre fizice. În continuare, vom explora câteva dintre cele mai eficiente metode pentru a scăpa de sughiț.

Tehnici de respirație

Ținerea respirației: Aceasta este una dintre cele mai cunoscute metode pentru a scăpa de sughiț. Aceasta implică inhalarea unei cantități mari de aer și menținerea acesteia în plămâni pentru aproximativ 10-20 de secunde. Prin ținerea respirației, nivelul de dioxid de carbon din sânge crește, ceea ce poate ajuta la relaxarea diafragmei și la oprirea sughițului. După ce ați ținut respirația, expirați încet și repetați procesul de câteva ori, dacă este necesar. Această metodă este simplă și poate fi efectuată oriunde, fără a necesita echipamente speciale.

Respirația într-o pungă de hârtie: Aceasta este o altă tehnică eficientă pentru a scăpa de sughiț. Aceasta implică plasarea unei pungi de hârtie peste gură și nas și respirarea lentă și profundă în interiorul acesteia. Prin această metodă, nivelul de dioxid de carbon din sânge crește, ceea ce poate ajuta la relaxarea diafragmei și la oprirea sughițului. Este important să nu folosiți o pungă de plastic, deoarece aceasta poate provoca sufocare. De asemenea, nu respirați în pungă pentru perioade lungi de timp, pentru a evita amețelile sau alte efecte adverse.

Alimente specifice, metode de băut și înghițire

Sorbirea apei reci: Aceasta este o metodă simplă și eficientă pentru a scăpa de sughiț. Consumul de apă rece poate stimula nervul vag și poate ajuta la relaxarea diafragmei. Pentru a folosi această metodă, luați câteva înghițituri mici de apă rece, sorbind încet și constant. Repetați procesul de câteva ori, dacă este necesar. Apa rece poate, de asemenea, să reducă iritația esofagului, contribuind astfel la ameliorarea sughițului.

Înghițirea zahărului granulat: Înghițirea unei lingurițe de zahăr granulat este un alt remediu popular pentru sughiț. Zahărul poate stimula nervul vag și poate ajuta la oprirea contracțiilor diafragmei. Pentru a folosi această metodă, puneți o linguriță de zahăr granulat pe limbă și lăsați-l să se dizolve timp de câteva secunde înainte de a-l înghiți. Repetați procesul, dacă este necesar. Această metodă este simplă și poate fi efectuată rapid, fără a necesita echipamente speciale.

Mușcatul unei lămâi sau gustatul oțetului: Acestea sunt două metode populare pentru a scăpa de sughiț. Aciditatea acestor alimente poate stimula nervul vag, ajutând la relaxarea diafragmei și oprirea sughițului. Pentru a folosi această metodă, tăiați o felie de lămâie și mușcați din ea, lăsând sucul să se răspândească în gură. Alternativ, puteți pune câteva picături de oțet pe limbă și să le înghițiți. Aceste metode sunt simple și rapide, dar este important să clătiți gura cu apă după utilizare pentru a proteja smalțul dinților de aciditatea lămâii sau a oțetului.

Manevre fizice

Tragerea genunchilor la piept: Aceasta este o metodă eficientă pentru a scăpa de sughiț prin comprimarea ușoară a pieptului și relaxarea diafragmei. Pentru a folosi această metodă, așezați-vă într-o poziție confortabilă și aduceți genunchii la piept, îmbrățișându-i cu brațele. Mențineți această poziție timp de câteva secunde, apoi eliberați și repetați procesul de câteva ori, dacă este necesar. Această metodă ajută la reducerea tensiunii din diafragmă și poate opri sughițul.

Compresia ușoară a pieptului: Aceasta este o altă metodă eficientă pentru a scăpa de sughiț. Aceasta implică aplicarea unei presiuni ușoare asupra pieptului pentru a ajuta la relaxarea diafragmei. Pentru a folosi această metodă, așezați-vă într-o poziție confortabilă și înclinați-vă înainte, aplicând o presiune ușoară asupra pieptului cu mâinile. Mențineți această poziție timp de câteva secunde, apoi eliberați și repetați procesul de câteva ori, dacă este necesar. Această metodă poate ajuta la reducerea contracțiilor involuntare ale diafragmei și la oprirea sughițului.

Stimularea nervului vag

Tragerea limbii: Aceasta este o metodă simplă și eficientă pentru a scăpa de sughiț prin stimularea nervului vag. Pentru a folosi această metodă, prindeți vârful limbii cu degetele curate și trageți ușor înainte de câteva ori. Această acțiune poate stimula nervii și mușchii din gât, ajutând la relaxarea diafragmei și oprirea sughițului. Este important să efectuați această metodă cu grijă pentru a evita rănirea limbii sau a gâtului.

Masarea arterei carotide: Artera carotidă se află pe ambele părți ale gâtului și este responsabilă pentru furnizarea de sânge către creier. Pentru a folosi această metodă, întindeți-vă pe spate și întoarceți capul spre stânga. Apoi, masați ușor artera carotidă de pe partea dreaptă a gâtului, folosind mișcări circulare timp de 5-10 secunde. Repetați procesul pe cealaltă parte a gâtului, dacă este necesar. Este important să efectuați această metodă cu grijă pentru a evita aplicarea unei presiuni excesive, care ar putea afecta fluxul sanguin către creier.

Opțiuni de tratament medical pentru sughițul cronic

În cazurile de sughiț cronic, care durează mai mult de 48 de ore și nu răspunde la remedii casnice, este necesară intervenția medicală. Există diverse opțiuni de tratament medical disponibile pentru a ameliora sughițul cronic și a îmbunătăți calitatea vieții pacientului.

Medicamente

Clorpromazina: Acesta este un medicament antipsihotic utilizat frecvent pentru tratarea sughițului cronic. Acesta acționează prin blocarea receptorilor de dopamină din creier, ceea ce poate ajuta la reducerea contracțiilor involuntare ale diafragmei. Clorpromazina este eficientă în ameliorarea sughițului persistent, dar poate avea efecte secundare, cum ar fi somnolență, amețeli și hipotensiune. Este important să urmați indicațiile medicului și să monitorizați reacțiile adverse în timpul tratamentului.

Metoclopramida: Acesta este un medicament utilizat pentru tratarea grețurilor și vărsăturilor, dar poate fi eficient și în ameliorarea sughițului cronic. Acesta acționează prin stimularea motilității gastrointestinale și prin blocarea receptorilor de dopamină. Metoclopramida poate ajuta la reducerea contracțiilor diafragmei și la ameliorarea sughițului. Cu toate acestea, poate avea efecte secundare, cum ar fi somnolență, agitație și tulburări extrapiramidale. Este important să discutați cu medicul despre riscurile și beneficiile tratamentului cu metoclopramidă.

Baclofen: Acesta este un relaxant muscular utilizat pentru tratarea spasticității, dar poate fi eficient și în ameliorarea sughițului cronic. Acesta acționează prin inhibarea transmiterii impulsurilor nervoase care provoacă contracțiile diafragmei. Baclofenul poate ajuta la reducerea frecvenței și intensității sughițului, dar poate avea efecte secundare, cum ar fi somnolență, amețeli și slăbiciune musculară. Este important să urmați indicațiile medicului și să monitorizați reacțiile adverse în timpul tratamentului.

Gabapentin: Acesta este un medicament anticonvulsivant utilizat inițial pentru tratarea epilepsiei, dar s-a dovedit a fi eficient și în ameliorarea sughițului cronic. Acesta acționează prin modularea activității neuronale și reducerea excitabilității nervoase, ceea ce poate ajuta la controlul contracțiilor involuntare ale diafragmei. Gabapentinul poate fi prescris pentru sughițul persistent care nu răspunde la alte tratamente. Cu toate acestea, poate avea efecte secundare, cum ar fi somnolență, amețeli și oboseală. Este important să discutați cu medicul despre riscurile și beneficiile tratamentului cu gabapentin și să urmați indicațiile acestuia pentru a monitoriza reacțiile adverse și a ajusta doza, dacă este necesar.

Blocantele nervoase

Acestea sunt o opțiune de tratament pentru sughițul cronic care nu răspunde la alte metode. Această procedură implică injectarea unui anestezic local sau a unui agent blocant în apropierea nervilor frenici sau vagi pentru a întrerupe semnalele nervoase care provoacă contracțiile diafragmei. Blocantele nervoase pot oferi ameliorare temporară sau pe termen lung a sughițului, în funcție de cauza și severitatea acestuia. Procedura este efectuată de obicei de un specialist în anestezie sau un neurolog și poate necesita monitorizare și ajustări periodice. Deși blocantele nervoase sunt în general sigure, pot exista riscuri asociate, cum ar fi infecții, sângerări sau leziuni nervoase. Este important să discutați cu medicul despre riscurile și beneficiile acestei proceduri înainte de a decide să o urmați.

Hipnoza

Aceasta este o tehnică alternativă care poate fi utilizată pentru a trata sughițul cronic. Aceasta implică inducerea unei stări de relaxare profundă și concentrare, în care pacientul este mai receptiv la sugestii terapeutice. Hipnoza poate ajuta la reducerea stresului și a anxietății, care pot contribui la sughiț, și poate modifica răspunsurile fiziologice ale corpului, inclusiv contracțiile diafragmei. Sesiunile de hipnoză sunt de obicei conduse de un terapeut specializat și pot necesita mai multe ședințe pentru a obține rezultate optime. Deși hipnoza nu este eficientă pentru toți pacienții, poate oferi ameliorare pentru cei care nu răspund la tratamentele convenționale. Este important să discutați cu medicul despre această opțiune și să alegeți un terapeut calificat pentru a garanta siguranța și eficacitatea tratamentului.

Întrebări frecvente

Cât durează, de obicei, sughițul?

Sughițul durează, de obicei, câteva minute și dispare de la sine. În cazuri rare, poate persista mai mult de 48 de ore și necesită evaluare medicală.

Este sughițul periculos?

Sughițul nu este de obicei periculos și dispare de la sine. Cu toate acestea, sughițul persistent poate indica o problemă medicală mai gravă și necesită consult medical.

Poate fi sughițul un semn al unei afecțiuni medicale grave?

Da, sughițul persistent poate fi un semn al unor afecțiuni medicale grave, cum ar fi iritarea nervilor, afecțiuni ale sistemului nervos central sau tulburări metabolice.

Care este cea mai bună metodă pentru a scăpa rapid de sughiț?

Metodele eficiente includ ținerea respirației, sorbirea apei reci sau mușcatul unei lămâi. Acestea pot ajuta la relaxarea diafragmei și oprirea sughițului.

De ce unii oameni au sughiț mai des decât alții?

Sughițul poate fi declanșat de factori individuali, cum ar fi obiceiurile alimentare, stresul sau sensibilitatea nervilor. Anumite afecțiuni medicale pot, de asemenea, contribui la frecvența sughițului.

Pot bebelușii să aibă sughiț și cum îi pot ajuta?

Da, bebelușii pot avea sughiț, care este de obicei inofensiv. Pentru a-i ajuta, încercați să-i schimbați poziția sau să-i calmați.

Există tratamente medicale dovedite pentru sughițul cronic?

Da, tratamentele medicale pentru sughițul cronic includ medicamente precum clorpromazina, metoclopramida, baclofenul și gabapentinul. Consultați un medic pentru a primi opțiuni de tratament.

Poate acupunctura sau alte terapii alternative ajuta la sughiț?

Acupunctura și alte terapii alternative pot oferi ameliorare pentru unii pacienți, dar eficacitatea lor variază. Consultați un specialist pentru a discuta aceste opțiuni.

Este posibil să prevenim complet sughițul?

Prevenirea completă a sughițului poate fi dificilă, dar adoptarea unor obiceiuri alimentare sănătoase și gestionarea stresului pot reduce frecvența episoadelor de sughiț.

Când ar trebui să fiu îngrijorat de sughiț și să consult un medic?

Consultați un medic dacă sughițul durează mai mult de 48 de ore, interferează cu activitățile zilnice sau este însoțit de simptome grave, cum ar fi dureri abdominale, toracice sau dificultăți de respirație.

Concluzie

Sughițul este de obicei un fenomen inofensiv care dispare de la sine. Cu toate acestea, sughițul persistent poate indica o problemă medicală mai gravă și necesită consult medical. Adoptarea unor obiceiuri alimentare sănătoase, gestionarea stresului și evitarea factorilor declanșatori pot ajuta la prevenirea sughițului. Dacă sughițul persistă sau este însoțit de simptome grave, este important să solicitați asistență medicală pentru a identifica și trata cauza subiacentă.

Ti s-a parut folositor acest articol?

Da
Nu

Surse Articol

Bobele, M. (1989). Interactional treatment of intractable hiccups. Family process, 28(2), 191-206.

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1545-5300.1989.00191.x

Dr. Nicoleta

Consultați întotdeauna un Specialist Medical

Informațiile furnizate în acest articol au caracter informativ și educativ, și nu ar trebui interpretate ca sfaturi medicale personalizate. Este important de înțeles că, deși suntem profesioniști în domeniul medical, perspectivele pe care le oferim se bazează pe cercetări generale și studii. Acestea nu sunt adaptate nevoilor individuale. Prin urmare, este esențial să consultați direct un medic care vă poate oferi sfaturi medicale personalizate, relevante pentru situația dvs. specifică.