Meniu

Hidrocefalie: simptome si optiuni de tratament

Verificat medical
Ultima verificare medicală a fost facuta de Dr. Nicoleta pe data de
Scris de Echipa Editoriala Med.ro, echipa multidisciplinară.

Hidrocefalia reprezintă acumularea anormală a lichidului cefalorahidian (LCR) în ventriculii cerebrali, provocând o presiune crescută în interiorul craniului. Această condiție poate afecta persoane de orice vârstă, de la nou-născuți la adulți, și poate avea consecințe grave asupra funcționării creierului dacă nu este tratată corespunzător.

Simptomele variază în funcție de vârstă și severitatea afecțiunii, incluzând dificultăți de mers, schimbări de personalitate, probleme de vedere și întârziere în dezvoltare la copii. Diagnosticul se stabilește prin examinări neurologice și imagistice, iar tratamentul, de cele mai multe ori chirurgical, implică inserarea unui șunt pentru drenarea LCR sau realizarea unei ventriculostomii endoscopice. Managementul adecvat și intervenția timpurie sunt esențiale pentru a reduce riscul de complicații și pentru a îmbunătăți calitatea vieții pacienților.

Simptomele Hidrocefaliei

Simptomele hidrocefaliei variază în funcție de vârstă și de severitatea acumulării de LCR. La sugari, simptomele pot fi mai ușor de observat datorită caracteristicilor fizice, în timp ce la adulți, simptomele pot fi mai subtile și progresive.

Simptome la Sugari

Dimensiunea Capului Mărită: Unul dintre cele mai evidente semne ale hidrocefaliei la sugari este creșterea rapidă și neobișnuită a dimensiunii capului. Acest lucru se datorează acumulării de LCR în ventriculii cerebrali, care exercită presiune asupra craniului încă flexibil al bebelușului. Măsurarea perimetrului cranian și monitorizarea creșterii acestuia sunt esențiale pentru diagnosticarea timpurie și pentru a preveni complicațiile pe termen lung.

Fontanela Umflată: Fontanela, sau “moalele capului”, este zona moale și neosificată de pe craniul sugarilor. În cazul hidrocefaliei, fontanela poate deveni proeminentă și tensionată la palpare, indicând o presiune intracraniană crescută. Acest semn necesită evaluare medicală imediată pentru a determina cauza presiunii și pentru a iniția tratamentul adecvat.

Vărsături și Iritabilitate: Sugarii cu hidrocefalie pot prezenta vărsături frecvente și o iritabilitate crescută, care sunt răspunsuri la disconfortul și presiunea crescută în interiorul craniului. Aceste simptome pot interfera cu alimentația și somnul, afectând starea generală de sănătate și dezvoltarea copilului.

Convulsii și Somnolență: Convulsiile și somnolența excesivă sunt simptome grave care pot indica o presiune intracraniană severă și o potențială afecțiune a creierului. Convulsiile pot necesita intervenție medicală de urgență, iar somnolența poate fi un semn al afectării funcțiilor cerebrale. Monitorizarea atentă a acestor simptome și tratamentul prompt sunt cruciale pentru a minimiza riscul de leziuni cerebrale permanente.

Devierea în jos a ochilor (Semnul apusului de soare): Acesta este o caracteristică distinctă observată la sugarii cu hidrocefalie, manifestându-se prin incapacitatea de a mișca ochii în sus, astfel încât albul ochilor devine vizibil deasupra irisului. Acest semn poate indica o presiune intracraniană crescută și compresiunea structurilor cerebrale care controlează mișcările oculare. Este un simptom alarmant care necesită evaluare neurologică imediată și poate fi însoțit de alte semne de hidrocefalie, cum ar fi mărirea capului și iritabilitatea. Tratamentul prompt poate preveni deteriorarea permanentă a nervilor oculari și a altor funcții cerebrale.

Simptome la Copii și Adulți

Dureri de cap și greață: Acestea sunt simptome frecvente la copii și adulți cu hidrocefalie și pot varia ca intensitate. Acestea sunt adesea primele semne ale presiunii intracraniene crescute și pot fi însoțite de vărsături, în special la copii. Durerile de cap pot fi mai severe dimineața sau pot fi declanșate de schimbările de poziție. Greața și vărsăturile pot afecta apetitul și starea de nutriție, necesitând intervenție medicală pentru a gestiona simptomele și a identifica cauza subiacentă.

Probleme de vedere: Problemele de vedere la pacienții cu hidrocefalie pot include vederea dublă, pierderea acuității vizuale și dificultăți de focalizare. Aceste simptome pot fi rezultatul presiunii exercitate de LCR asupra nervilor oculari sau pot indica o afectare a structurilor cerebrale responsabile de procesarea vizuală. Problemele de vedere pot afecta performanța școlară și activitățile zilnice, iar evaluarea oftalmologică este esențială pentru a determina tratamentul adecvat.

Probleme de echilibru și coordonare: Tulburările de echilibru și coordonare sunt simptome comune la pacienții cu hidrocefalie și pot afecta capacitatea de a merge sau de a efectua mișcări fine. Aceste probleme pot fi cauzate de presiunea exercitată de LCR asupra cerebelului sau a altor părți ale creierului care reglează mișcarea și poziția corpului. Intervenția terapeutică poate include terapie fizică și ocupațională pentru a îmbunătăți funcția motorie și independența pacientului.

Deficiențe cognitive și pierderea memoriei: Acestea pot varia de la ușoare la severe și pot include dificultăți de concentrare, confuzie și incapacitatea de a reține informații noi. Aceste simptome pot fi rezultatul presiunii exercitate de LCR asupra structurilor cerebrale implicate în cogniție și memorie. Evaluarea neuropsihologică și intervențiile terapeutice pot ajuta la gestionarea acestor simptome și la îmbunătățirea calității vieții.

Probleme de control al vezicii urinare: Incontinența urinară sau urgența micțională sunt probleme frecvente întâlnite la pacienții cu hidrocefalie, reflectând impactul presiunii intracraniene asupra centrilor nervoși care reglează controlul vezicii. Aceste simptome pot duce la scăderea calității vieții și la stigmatizare socială. Managementul include terapie comportamentală, medicamente care modifică dinamica vezicii și, în unele cazuri, utilizarea unui șunt pentru a reduce presiunea intracraniană, ceea ce poate ameliora simptomele de incontinență.

Tulburări de mers și dificultate la mers: Tulburările de mers, cum ar fi mersul nesigur sau schimbarea modelului de mers, pot indica spre hidrocefalie, în special la vârstnici. Acestea pot fi cauzate de presiunea exercitată de LCR asupra structurilor cerebrale responsabile de coordonare și echilibru. Dificultatea de a merge poate crește riscul de căderi și poate afecta independența. Tratamentul poate include terapie fizică pentru a îmbunătăți forța și echilibrul, precum și intervenții chirurgicale pentru a gestiona cauza de bază a hidrocefaliei.

Letargie și somnolență: Acestea sunt simptome care pot sugera o hidrocefalie avansată sau o creștere a presiunii intracraniene. Aceste stări pot afecta capacitatea de a efectua activități zilnice și pot fi însoțite de o scădere a nivelului de conștiență. Evaluarea medicală este esențială pentru a determina severitatea simptomelor și pentru a iniția tratamentul adecvat.

Opțiuni de Tratament pentru Hidrocefalie

Tratamentul hidrocefaliei variază în funcție de tipul și cauza acesteia și poate include abordări chirurgicale sau non-chirurgicale pentru a gestiona simptomele și a preveni complicațiile.

Tratamente Chirurgicale

Plasarea Șuntului: Aceasta este o procedură chirurgicală standard pentru tratamentul hidrocefaliei. Șuntul este un dispozitiv care deviază LCR din creier către o altă parte a corpului, unde poate fi absorbit.

Șunt Ventriculoperitoneal: Acesta este cel mai comun tip de șunt utilizat în tratamentul hidrocefaliei. Acesta constă într-un tub flexibil care conectează ventriculii cerebrali la cavitatea peritoneală, care permite drenarea LCR în afara creierului. Procedura poate reduce eficient presiunea intracraniană și poate ameliora simptomele hidrocefaliei. Plasarea acestui tip de șunt necesită monitorizare regulată și poate necesita intervenții chirurgicale ulterioare pentru ajustări sau înlocuirea șuntului în caz de disfuncție sau infecție.

Alte Tipuri de Șunturi: Pe lângă șuntul ventriculoperitoneal, există și alte tipuri de șunturi utilizate în tratamentul hidrocefaliei. Șunturile ventriculoatriale redirecționează LCR din ventriculii cerebrali în atriul drept al inimii, în timp ce șunturile ventriculo-pleurale duc LCR în cavitatea pleurală. Alegerea tipului de șunt depinde de particularitățile anatomice ale pacientului și de necesitățile specifice ale acestuia. Toate tipurile de șunturi necesită monitorizare atentă pentru a detecta orice semne de disfuncție sau complicații.

Ventriculostomia endoscopică a ventriculului III: Aceasta este o alternativă la plasarea unui șunt și implică crearea unei noi căi pentru circulația LCR, ocolind obstrucția. Procedura folosește un endoscop pentru a perfora podeaua ventriculului al treilea, permițând LCR să curgă direct în spațiile subarahnoidiene. Procedura dată poate fi o opțiune preferabilă pentru pacienții cu hidrocefalie non-comunicantă și are avantajul de a evita complicațiile asociate cu șunturile.

Cauterizarea Plexului Coroid: Aceasta este o procedură care reduce producția de LCR prin distrugerea țesutului care îl produce. Această tehnică poate fi folosită singură sau în combinație cu procedurile anterioare și este adesea recomandată pacienților cu hidrocefalie comunicantă. Deși este mai puțin comună, cauterizarea plexului coroid poate fi o opțiune eficientă pentru pacienții care nu sunt candidați buni pentru plasarea unui șunt.

Complicații și Îngrijirea de Urmărire

Disfuncția Șuntului și Revizia: Disfuncția șuntului este o complicație comună în tratamentul hidrocefaliei și poate necesita intervenții chirurgicale pentru revizie sau înlocuire. Simptomele unei disfuncții de șunt includ reapariția simptomelor hidrocefaliei, cum ar fi durerile de cap sau schimbările neurologice. Revizia șuntului este o procedură care se efectuează pentru a corecta orice probleme, cum ar fi obstrucția sau scurgerea inadecvată a LCR.

Infecția și Supradrenajul: Infecțiile sunt riscuri serioase asociate cu șunturile și pot necesita tratament cu antibiotice sau înlocuirea șuntului. Supradrenajul, când șuntul elimină prea mult LCR, poate duce la complicații precum hematoamele subdurale. Monitorizarea atentă și intervenția rapidă sunt esențiale pentru a preveni aceste complicații și pentru a asigura funcționarea corespunzătoare a șuntului.

Monitorizare Regulată și Consultații: Acestea sunt componente critice în managementul pe termen lung al hidrocefaliei. Pacienții cu șunturi trebuie să efectueze vizite periodice la medic pentru a verifica funcționarea corectă a șuntului și pentru a detecta orice semne timpurii de complicații. Aceste consultații pot include evaluări clinice, teste imagistice și, dacă este necesar, ajustări ale șuntului. Monitorizarea atentă poate ajuta la prevenirea problemelor grave și la menținerea unei calități bune a vieții.

Semne și Simptome ale Disfuncției Șuntului: Acestea pot include dureri de cap, greață, vărsături, schimbări de personalitate sau comportament, probleme de vedere și dificultăți de mers. Este esențial ca pacienții și îngrijitorii să fie conștienți de aceste semne pentru a solicita asistență medicală imediată, deoarece o disfuncție de șunt poate fi o urgență medicală.

Prognostic și Factori care Afectează Rezultatul

Prognosticul hidrocefaliei variază în funcție de cauza, tipul și momentul diagnosticului, precum și de răspunsul la tratament. Factori precum vârsta pacientului, prezența altor afecțiuni și rapiditatea inițierii tratamentului pot influența rezultatul. Managementul eficient și intervenția timpurie sunt esențiale pentru a îmbunătăți prognosticul și pentru a minimiza riscul de complicații pe termen lung.

Întrebări frecvente

Poate fi hidrocefalia prevenită?

Nu există metode cunoscute de prevenire a hidrocefaliei, deoarece multe dintre cauzele sale sunt genetice sau apar ca rezultat al unor evenimente care nu pot fi anticipate sau controlate.

Este hidrocefalia ereditară?

Hidrocefalia poate fi ereditară în cazurile unde este asociată cu anumite condiții genetice, dar majoritatea cazurilor de hidrocefalie nu sunt considerate a fi direct ereditare.

Care este speranța de viață pentru cineva cu hidrocefalie?

Speranța de viață pentru persoanele cu hidrocefalie variază în funcție de severitatea afecțiunii, de succesul tratamentului și de gestionarea complicațiilor, dar mulți pot avea o viață normală cu tratament adecvat.

Pot adulții să dezvolte hidrocefalie?

Da, adulții pot dezvolta hidrocefalie, cunoscută ca hidrocefalie dobândită, care poate fi cauzată de leziuni, boli sau obstrucții care afectează circulația normală a LCR.

Cât de des trebuie înlocuite șunturile?

Șunturile pot necesita înlocuire sau revizie de-a lungul vieții unei persoane, uneori chiar de mai multe ori, în funcție de funcționarea și integritatea șuntului.

Care sunt semnele unei disfuncții a șuntului?

Semnele unei disfuncții a șuntului includ dureri de cap, greață, vărsături, schimbări de comportament, probleme de vedere și dificultăți de mers.

Poate hidrocefalia să cauzeze întârzieri în dezvoltarea copiilor?

Da, hidrocefalia poate cauza întârzieri în dezvoltarea fizică și cognitivă a copiilor, de aceea este importantă diagnosticarea și tratamentul timpuriu.

Există un leac pentru hidrocefalie?

Nu există un leac pentru hidrocefalie, dar există tratamente care pot controla simptomele și pot preveni deteriorarea creierului, cum ar fi plasarea unui șunt sau ventriculostomia endoscopică.

Cum afectează hidrocefalia funcția cognitivă la adulți?

Hidrocefalia poate afecta funcția cognitivă la adulți, provocând probleme de memorie, atenție și dificultăți la rezolvare a problemelor.

Ce schimbări ale stilului de viață pot ajuta la gestionarea simptomelor hidrocefaliei?

Schimbările de stil de viață care pot ajuta includ menținerea unui program regulat de monitorizare medicală, exerciții fizice adaptate și strategii de coping pentru gestionarea stresului.

Există tratamente non-chirurgicale pentru hidrocefalie?

Tratamentele non-chirurgicale pentru hidrocefalie sunt limitate, dar pot include medicamente pentru a reduce producția de LCR sau terapii de reabilitare pentru a ajuta la gestionarea simptomelor.

Cum diferă hidrocefalia de o tumoare cerebrală?

Hidrocefalia este acumularea de LCR în creier, în timp ce o tumoare cerebrală este o masă de celule anormale; ambele pot crește presiunea în craniu, dar au cauze și tratamente diferite.

Poate hidrocefalia să cauzeze convulsii?

Da, hidrocefalia poate cauza convulsii datorită presiunii crescute în craniu sau a afectării țesutului cerebral.

Care este rata de succes a chirurgiei de șunt pentru hidrocefalie?

Rata de succes a chirurgiei de șunt pentru hidrocefalie variază, dar multe persoane experimentează o îmbunătățire semnificativă a simptomelor și calității vieții.

Cum afectează hidrocefalia calitatea vieții?

Hidrocefalia poate afecta calitatea vieții prin simptomele sale, dar cu tratament și suport adecvat, mulți pacienți pot duce o viață activă și împlinită.

Concluzie

Hidrocefalia este o afecțiune complexă cu multiple fațete, care necesită o abordare atentă și personalizată pentru fiecare pacient. În ciuda provocărilor pe care le poate aduce, cu un diagnostic corect, tratament adecvat și suport continuu, persoanele cu hidrocefalie pot avea o calitate bună a vieții. Educația, conștientizarea și cercetarea continuă sunt esențiale pentru îmbunătățirea managementului acestei condiții și pentru a oferi speranță celor afectați.

Ti s-a parut folositor acest articol?

Da
Nu

Surse Articol

Kahle, K. T., Kulkarni, A. V., Limbrick, D. D., & Warf, B. C. (2016). Hydrocephalus in children. The lancet, 387(10020), 788-799.

https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(15)60694-8/abstract

Dr. Nicoleta

Consultați întotdeauna un Specialist Medical

Informațiile furnizate în acest articol au caracter informativ și educativ, și nu ar trebui interpretate ca sfaturi medicale personalizate. Este important de înțeles că, deși suntem profesioniști în domeniul medical, perspectivele pe care le oferim se bazează pe cercetări generale și studii. Acestea nu sunt adaptate nevoilor individuale. Prin urmare, este esențial să consultați direct un medic care vă poate oferi sfaturi medicale personalizate, relevante pentru situația dvs. specifică.