Meniu

Terapia cu ultrasunete: efecte si indicatii de tratament

Verificat medical
Ultima verificare medicală a fost facuta de Dr. Nicoleta pe data de
Scris de Echipa Editoriala Med.ro, echipa multidisciplinară.

Terapia cu ultrasunete reprezintă o metodă terapeutică non-invazivă, utilizată pentru a stimula procesele de vindecare și pentru a reduce durerea în diverse afecțiuni musculo-scheletale. Prin aplicarea undelor sonore la frecvențe înalte, această tehnică terapeutică contribuie la îmbunătățirea circulației sanguine, la relaxarea țesuturilor și la accelerarea recuperării celulare.

Terapia cu ultrasunete este folosită în tratamentul leziunilor sportive, al durerilor cronice, în procesul de vindecare a fracturilor sau pentru ameliorarea inflamațiilor și edemelor. Datorită efectelor sale termice și non-termice, terapia cu ultrasunete reprezintă o opțiune terapeutică valoroasă în cadrul programelor de reabilitare.

Efecte și mecanisme de acțiune

Terapia cu ultrasunete acționează prin mecanisme complexe, influențând țesuturile la nivel celular și molecular. Aceste mecanisme pot fi împărțite în efecte termice și non-termice, fiecare având rolul său distinct în procesul de vindecare și reabilitare.

Efecte Termice

Creșterea fluxului sangvin și a metabolismului celular: Utilizarea ultrasunetelor induce o încălzire controlată a țesuturilor, ceea ce duce la dilatarea vaselor de sânge și la creșterea fluxului sangvin local. Acest proces favorizează aportul de oxigen și nutrienți către celule, accelerând astfel metabolismul celular și susținând procesele de reparare și regenerare tisulară. În plus, îmbunătățirea circulației sanguine contribuie la eliminarea mai eficientă a produșilor de catabolism și a toxinelor acumulate la nivelul țesuturilor lezate, facilitând astfel reducerea inflamației și a edemului.

Îmbunătățirea elasticității țesuturilor: Căldura generată de ultrasunete poate avea un efect pozitiv asupra elasticității țesuturilor moi, cum ar fi ligamentele, tendoanele și capsulele articulare. Această îmbunătățire a flexibilității țesuturilor contribuie la creșterea amplitudinii de mișcare și la diminuarea rigidității articulare. Pacienții cu afecțiuni care implică limitări ale mobilității pot beneficia astfel de o recuperare mai rapidă și de o ameliorare a simptomelor dureroase asociate cu contracțiile musculare sau cu alte restricții de mișcare.

Efecte Non-Termice (Cavitație)

Modificări ale presiunii mecanice: Cavitația generată de ultrasunete reprezintă un fenomen prin care se produc schimbări rapide de presiune în fluidele corpului, ducând la formarea și colapsul microbulelor de gaz. Aceste variații de presiune pot avea un efect mecanic asupra țesuturilor, stimulând activitatea celulară și îmbunătățind procesele de vindecare. De asemenea, cavitația poate contribui la descompunerea depozitelor de calciu și la reducerea aderențelor tisulare, facilitând astfel recuperarea funcțională a zonelor afectate.

Creșterea permeabilității membranei celulare: Ultrasunetele pot influența permeabilitatea membranei celulare, permițând un schimb mai eficient de substanțe între interiorul și exteriorul celulei. Acest efect non-termic poate facilita pătrunderea ionilor și a altor molecule bioactive în celule, susținând procesele de reparare tisulară și reducând inflamația. În plus, creșterea permeabilității celulare poate fi utilizată în tehnicile de fonoforeză pentru a îmbunătăți administrarea transdermică a medicamentelor antiinflamatorii sau analgezice, oferind astfel o alternativă la metodele tradiționale de administrare a medicamentelor.

Streaming Acustic

Microstreamingul fluidelor: Fenomenul de microstreaming se referă la mișcările fine ale fluidelor la nivel microscopic, induse de undele acustice ale ultrasunetelor fizioterapeutice. Aceste mișcări pot influența comportamentul celulelor și pot stimula procesele biologice, cum ar fi migrația celulară și activitatea enzimatică. Microstreamingul contribuie la optimizarea mediului celular, facilitând astfel procesele de vindecare și regenerare. Prin crearea unui mediu dinamic la nivelul fluidelor, ultrasunetele pot ajuta la dispersarea factorilor de creștere și a citokinelor, esențiale în răspunsul inflamator și în repararea țesuturilor.

Intensificarea activității celulare și difuziunea: Streamingul acustic poate avea un impact semnificativ asupra activității celulare, amplificând schimbul de substanțe între celule și mediul înconjurător. Acest efect non-termic al ultrasunetelor fizioterapeutice poate îmbunătăți difuziunea nutrienților și eliminarea deșeurilor metabolice, contribuind la un mediu celular sănătos. În plus, stimularea activității celulare prin streamingul acustic poate accelera procesele de reparare tisulară și poate reduce timpul necesar recuperării funcționale după leziuni sau intervenții chirurgicale.

Indicații de tratament cu ultrasunete

Terapia cu ultrasunete este utilizată pentru o gamă largă de condiții musculo-scheletale, oferind o alternativă terapeutică eficientă și non-invazivă pentru ameliorarea durerii și accelerarea proceselor de vindecare.

Condiții Musculo-scheletale

Leziuni ale țesuturilor moi (entorse, distensii, tendinite): Ultrasunetele fizioterapeutice sunt adesea recomandate în tratamentul leziunilor țesuturilor moi, cum ar fi entorsele, distensiile musculare și tendinitele. Prin efectele lor antiinflamatorii și analgezice, acestea pot reduce durerea și inflamația, facilitând astfel recuperarea rapidă. Utilizarea ultrasunetelor contribuie la restabilirea funcției și mobilității articulare, permițând pacienților să se întoarcă mai repede la activitățile zilnice și la sport.

Condiții cronice de durere (osteoartrită, durere miofascială): Osteoartrita și sindromul de durere miofascială sunt afecțiuni cronice care se pot ameliora după ședințe de terapie cu ultrasunete. Efectele termice și non-termice ale ultrasunetelor pot ușura rigiditatea articulară și punctele de trigger miofasciale, reducând astfel disconfortul și îmbunătățind calitatea vieții pacienților. Prin stimularea circulației sanguine și relaxarea țesuturilor, ultrasunetele fizioterapeutice pot deveni un instrument valoros în managementul durerii cronice și în îmbunătățirea funcționalității musculo-scheletale.

Vindecarea și Repararea Țesuturilor

Vindecarea rănilor: Ultrasunetele pot juca un rol important în accelerarea vindecării rănilor. Prin stimularea fluxului sanguin și a activității celulare, acestea favorizează formarea de noi vase de sânge și sinteza de colagen, elemente esențiale în procesul de reparare tisulară. Utilizarea ultrasunetelor poate reduce timpul necesar pentru închiderea rănilor și poate îmbunătăți aspectul cicatricilor, făcându-le mai puțin vizibile. În plus, efectul antiinflamator al ultrasunetelor contribuie la diminuarea edemului din jurul rănilor, facilitând astfel un proces de vindecare mai estetic.

Vindecarea fracturilor osoase: Terapia cu ultrasunete poate fi utilizată pentru a sprijini procesul de vindecare a fracturilor osoase. Efectele mecanice și termice ale ultrasunetelor stimulează activitatea osteoblastelor și a celulelor care contribuie la formarea matricei osoase. Această stimulare poate accelera formarea calusului osos și poate reduce perioada de imobilizare necesară după o fractură. De asemenea, ultrasunetele pot fi folosite pentru a trata fracturile care nu se vindecă în mod corespunzător (pseudartroze), oferind o alternativă non-invazivă la procedurile chirurgicale.

Ultrasunete Focalizate de Înaltă Intensitate (HIFU)

Ablația tumorilor (Fibroame uterine, Cancer de prostată): HIFU reprezintă o metodă avansată de tratament care utilizează ultrasunete de înaltă intensitate pentru a distruge țesuturile tumorale. Această tehnică poate fi direcționată precis asupra fibroamelor uterine sau a țesuturilor canceroase de prostată, fără a afecta țesuturile înconjurătoare. Ablația tumorilor cu HIFU este minim invazivă și poate reduce semnificativ simptomele asociate cu aceste afecțiuni, oferind pacienților o recuperare rapidă și o calitate îmbunătățită a vieții.

Ablația cardiacă pentru Fibrilația Atrială: HIFU poate fi folosit și în tratamentul fibrilației atriale, o afecțiune cardiacă caracterizată prin bătăi neregulate ale inimii. Prin focalizarea undelor ultrasonice asupra țesuturilor atriale responsabile de ritmul cardiac anormal, HIFU poate restabili un ritm cardiac normal. Această procedură prezintă avantajul de a fi mai puțin invazivă comparativ cu alte metode de ablație și poate reduce riscul de complicații post-procedurale, cum ar fi sângerarea sau infecția.

Terapia cu Unde de Șoc Extracorporeale (ESWT)

Fragmentarea calculilor renali: Terapia cu unde de șoc extracorporeale este o metodă non-invazivă și eficientă pentru tratarea calculilor renali. Procedura utilizează unde de șoc de înaltă energie pentru a fragmenta pietrele în particule suficient de mici pentru a fi eliminate natural prin urină. Această tehnică reduce semnificativ durerea asociată cu trecerea calculilor și poate evita necesitatea intervențiilor chirurgicale sau a altor proceduri invazive. ESWT s-a dovedit a fi o alternativă sigură și eficientă pentru pacienții care suferă de litiază renală, oferind o recuperare rapidă și minimizând disconfortul pacientului.

Tendinopatiile cronice: ESWT a devenit o opțiune terapeutică valoroasă pentru tratamentul tendinopatiilor cronice, o afecțiune caracterizată prin durere și disfuncție la nivelul tendoanelor. Prin aplicarea undelor de șoc, se induce un răspuns inflamator controlat care stimulează procesele naturale de vindecare ale organismului. Terapia poate îmbunătăți circulația sanguină și poate accelera regenerarea țesuturilor, contribuind astfel la ameliorarea durerii și la restabilirea funcției tendoanelor afectate. ESWT este o alternativă eficientă la tratamentele conservatoare și poate reduce necesitatea intervențiilor chirurgicale în cazurile de tendinopatie.

Întrebări frecvente

Este ultrasunetul terapeutic dureros?

De obicei, ultrasunetul terapeutic nu este dureros. Pacienții pot simți o ușoară senzație de căldură sau vibrație în zona tratată, dar aceasta nu ar trebui să provoace disconfort.

Cât durează o sesiune tipică de terapie cu ultrasunete?

O sesiune tipică de terapie cu ultrasunete durează între 5 și 10 minute, în funcție de zona tratată și de afecțiunea specifică.

Câte sesiuni sunt de obicei necesare pentru rezultate optime?

Numărul de sesiuni necesare variază în funcție de afecțiune și de răspunsul individual, dar în general sunt recomandate între 5 și 10 sesiuni pentru rezultate optime.

Poate fi terapia cu ultrasunete utilizată în combinație cu alte tratamente?

Da, terapia cu ultrasunete poate fi folosită în combinație cu alte tratamente, cum ar fi fizioterapia sau diferite medicamente, pentru a îmbunătăți rezultatele.

Există efecte secundare pe termen lung ale terapiei cu ultrasunete?

Nu sunt cunoscute efecte secundare pe termen lung ale terapiei cu ultrasunete atunci când este utilizată corect și sub supravegherea unui specialist.

Pot primi terapie cu ultrasunete dacă am un pacemaker sau implanturi metalice?

Pacienții cu pacemakere sau implanturi metalice ar trebui să-și consulte medicul înainte de a începe terapia cu ultrasunete, deoarece există anumite precauții care trebuie luate în considerare.

Pot efectua terapia cu ultrasunete acasă?

Terapia cu ultrasunete de obicei se efectuează într-un cadru clinic sub supravegherea unui specialist. Există dispozitive pentru uz casnic, dar este important să consultați un medic înainte de utilizare.

Cât de repede voi putea vedea rezultate după terapia cu ultrasunete?

Unii pacienți pot observa îmbunătățiri după primele câteva sesiuni, în timp ce alții pot avea nevoie de mai multe tratamente pentru a vedea rezultate semnificative.

Există pregătiri specifice necesare înainte de a efectua terapie cu ultrasunete?

În general, nu sunt necesare anumite pregătiri speciale. Este important să purtați îmbrăcăminte confortabilă și să discutați despre orice preocupări cu terapeutul dvs.

Concluzie

Fizioterapia cu ultrasunete reprezintă o metodă terapeutică valoroasă, oferind beneficii semnificative în tratamentul unei game variate de afecțiuni. Cu toate acestea, este esențială utilizarea corectă și monitorizarea atentă pentru a garanta siguranța și eficacitatea tratamentului. Cercetările continuă să exploreze potențialul ultrasunetelor, extinzând aplicațiile și îmbunătățind protocoalele de tratament pentru a oferi pacienților cele mai bune rezultate posibile.

Ti s-a parut folositor acest articol?

Da
Nu

Surse Articol

Ter Haar, G. (1999). Therapeutic ultrasound. European Journal of ultrasound, 9(1), 3-9.

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0929826699000130

Dr. Nicoleta

Consultați întotdeauna un Specialist Medical

Informațiile furnizate în acest articol au caracter informativ și educativ, și nu ar trebui interpretate ca sfaturi medicale personalizate. Este important de înțeles că, deși suntem profesioniști în domeniul medical, perspectivele pe care le oferim se bazează pe cercetări generale și studii. Acestea nu sunt adaptate nevoilor individuale. Prin urmare, este esențial să consultați direct un medic care vă poate oferi sfaturi medicale personalizate, relevante pentru situația dvs. specifică.