Meniu

Dieta 1200 calorii: meniu pe zile, beneficii, riscuri si alternative

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

O dietă de 1.200 de calorii este cunoscută sub numele de dietă hipocalorică sau cu restricții calorice. Scopul principal al acesteia este pierderea rapidă și eficientă a greutății. Atunci când se urmează o dietă de 1.200 de calorii pe zi, poate fi util pentru persoane să își planifice din timp mesele pentru a le a facilita formarea obiceiului și pentru a-și satisface necesitățile calorice. Planificarea din timp poate asigura consumul unei diete nutritive și echilibrate, rămânând în același timp în limita obiectivului caloric, în special atunci când programul devine aglomerat. Câțiva pași simpli, inclusiv construcțiile de bază ale meselor, întocmirea unei liste de cumpărături, cumpărături strategice și pregătirea metodică a alimentelor din timp, sunt ceea ce face ca planificarea meselor să fie un instrument util pentru a menține persoanele energizate, pentru a-și atinge obiectivele nutriționale, pentru a reduce risipa de alimente și pentru a economisi bani. Nu există o abordare unică pentru un stil de viață sănătos, însă planurile alimentare de succes trebuie să fie individualizate și să ia în considerare toate necesitățile și caracteristicile persoanei. Înainte de a începe un nou plan alimentar, cum ar fi dieta de 1200 calorii, persoanele ar trebui să se consulte cu un medic sau cu un dietetician autorizat. 

Ce reprezintă dieta de 1200 de calorii?

O dietă de 1.200 de calorii se referă la un plan zilnic de alimentație în care o persoană consumă aproximativ 1.200 de calorii pe zi. Acest tip de dietă este adesea considerată una săracă în calorii sau cu restricții calorice și este utilizată de obicei în scopul pierderii în greutate. Distribuția specifică a macronutrienților (carbohidrați, proteine și grăsimi) poate varia în funcție de nevoile și preferințele individuale, dar scopul este de a crea un deficit caloric pentru a promova pierderea în greutate. Este important de reținut că o dietă de 1.200 de calorii poate să nu fie potrivită sau adecvată pentru toată lumea. Nevoile calorice variază în funcție de factori precum vârsta, sexul, nivelul de activitate și starea generală de sănătate. Este întotdeauna recomandabil să se consulte cu un profesionist din domeniul sănătății sau cu un dietetician înregistrat înainte de a începe orice plan de dietă restrictivă pentru a se asigura că acesta corespunde nevoilor și obiectivelor nutriționale specifice. O recomandare comună pentru a declanșa pierderea în greutate este de a reduce aportul caloric cu 500-750 de calorii pe zi. Acest lucru se manifestă, de obicei, printr-o dietă săracă în calorii de 1.200-1.500 de calorii pe zi pentru femeile adulte și de 1.500-1.800 de calorii pe zi pentru bărbații adulți. 

O dietă de 1.200 de calorii se află la capătul inferior al intervalelor de dietă săracă în calorii recomandate pentru femei. Aceste diete sunt de obicei urmate pentru perioade scurte de săptămâni până la luni pentru a promova o pierdere rapidă în greutate. Dietele hipocalorice sunt utilizate în mod obișnuit în medii clinice sub supraveghere medicală, cum ar fi centrele de slăbire, dar sunt populare și în rândul publicului larg. De fapt, mulți antrenori de pierdere în greutate, antrenori personali și site-uri populare de diete oferă planuri de masă cu 1.200 de calorii, promițând că urmarea acestei dieta va ajuta la un proces de slăbire rapid. Însă, aceste diete promovează, de obicei, utilizarea alimentelor cu conținut scăzut de calorii, fără grăsimi și cu conținut redus de grăsimi pentru a ajuta la menținerea unui aport caloric scăzut și implică, de obicei, numărarea caloriilor, astfel încât cei care țin dieta să se asigure că se mențin sub limita zilnică. În timp ce o dietă de 1.200 de calorii poate fi adecvată pe termen scurt în anumite situații, această cantitate este mult prea mică pentru majoritatea adulților. În plus, în timp ce inițial se poate observa o pierdere rapidă în greutate atunci când se reduce drastic aportul de calorii, studiile arată că aceste diete sunt dificile de urmat pe un termen îndelungat.

Poate o dietă de 1200 calorii să faciliteze procesul de slăbire?

Crearea unui deficit caloric este necesară pentru pierderea în greutate, iar reducerea caloriilor cu 500-750 pe zi, așa cum sfătuiesc unii profesioniști din domeniul sănătății, este posibil să încurajeze pierderea în greutate, cel puțin pe termen scurt. Multe studii au demonstrat că urmarea unor diete sărace în calorii, inclusiv a unor diete de 1.200 de calorii, poate favoriza pierderea în greutate. De exemplu, un studiu efectuat pe persoane cu obezitate a demonstrat că o dietă de înlocuire a mesei de 1.200 de calorii, supravegheată medical, a dus la o pierdere medie de grăsime de 4,7% în 12 luni. Totuși, alte cercetări au constatat că, deși pierderea inițială în greutate folosind diete sărace în calorii, cum ar fi dietele de 1.200 de calorii, este de obicei rapidă și substanțială, aceasta este adesea urmată de o mai mare recădere în greutate, în comparație cu dietele care folosesc doar o restricție calorică moderată. Un alt studiu a constat că după ce se urmează o dietă de 1200 calorii, sau alta la fel de restrictivă, persoanele pot recăpăta 50% din greutatea pierdută în medie pe parcursul a 10 luni. Acest lucru se datorează faptului că dietele hipocalorice induc modificări metabolice care conservă energia și împiedică pierderea în greutate, inclusiv creșterea apetitului, pierderea masei corporale slabe și reducerea numărului de calorii arse, toate acestea făcând dificilă menținerea greutății pe termen lung. Acest lucru i-a determinat pe mulți experți în sănătate să recomande modele de alimentație care utilizează doar reduceri mici ale aportului caloric pentru a promova pierderea în greutate, minimizând în același timp adaptările metabolice negative care sunt asociate cu dietele hipocalorice.

Cum arată o dietă de 1.200 calorii pe zile?

Acest plan de masă pentru o săptămână a fost conceput pentru o persoană care are nevoie de aproximativ 1.200 de calorii pe zi și nu are restricții alimentare. Această cantitate este consumată de obicei de cineva care încearcă să slăbească sub îndrumarea unui dietetician sau a unui medic autorizat. Obiectivul zilnic de calorii poate varia de la o persoană la alta. Acesta se poate afla cu ajutorul unui instrument online. După determinarea numărului de calorii, se pot face modificări ale planului de dietă pentru a se potrivi nevoilor personale specifice. Colaborarea cu un dietetician înregistrat sau consultarea cu un medic autorizat este necesară pentru a evalua și planifica nevoile personale dietetice cu mai multă acuratețe.  Dieta cu 1200 calorii pe zi include trei mese și două gustări și conține un echilibru de carbohidrați, grăsimi și proteine. Planul de masă include, de asemenea, multe fibre, vitamine, minerale și antioxidanți din cereale integrale, legume, fructe și leguminoase. Este posibilă schimbarea elementelor similare din meniu cu altele, însă este necesară asigurarea că se folosesc aceleași metodă de gătit. De exemplu, schimbarea puiului la grătar cu pește la grătar este în regulă, însă dacă peștele este prăjit, atunci se modifică grăsimile și caloriile din masă. Băuturile nu sunt incluse în acest plan de masă. Nevoile individuale de lichide variază în funcție de vârstă, sex, nivel de activitate și istoric medical. Pentru o hidratare optimă, experții recomandă, în general, consumul a aproximativ 9 căni de apă pe zi pentru femei și 13 căni de apă pe zi pentru bărbați. Atunci când se adaugă băuturi la planul de masă, trebuie să se ia în considerare numărul de calorii al acestora. 

Ziua 1

 • Mic dejun – 219 calorii, 7 grame de proteine, 29 grame de carbohidrați, 10 grame de grăsimi
  1/2 cană de fulgi de ovăz nefierți (se prepară conform instrucțiunilor cu apă)
  – O lingură de unt de arahide
  – 1/2 cană de afine
 • Prânz – 318 calorii, 17 grame de proteine, 30 de grame de carbohidrați, 15 grame de grăsimi
  – Un pachet de 248 g cu 100% grâu integral
  – Două frunze de salată romană
  – Două felii de roșii
  – 85 grame felii de carne de curcan
  – O lingură de maioneză chipotle
 • Gustare 77 calorii, 0 grame de proteine, 21 grame de carbohidrați, 0 grame de grăsime
  Un măr mic
 • Cină 497 calorii, 31 grame de proteine, 39 grame de carbohidrați, 24 grame de grăsimi
  – 85 grame de piept de pui la cuptor acoperit cu o lingură de pesto
  – O cană de paste integrale amestecate cu o lingură de pesto
  – Șase fire de sparanghel amestecate cu 1 lingură de ulei de măsline, sare și piper, la grătar
 • Gustare – 129 calorii, 2 grame de proteine, 11 grame de carbohidrați, 9 grame de grăsime
  – 15 g  de ciocolată neagră 70%.
  – O cană de popcorn simplu

Totaluri zilnice: 1240 calorii, 57 grame de proteine, 130 grame de carbohidrați, 58 grame de grăsimi

Ziua 2

 • Mic dejun – 313 calorii, 12 grame de proteine, 23 grame de carbohidrați, 21 grame de grăsimi
  – O felie de pâine prăjită 100% din grâu integral
  – Un ou poșat
  – 1/2 avocado mediu
 • Prânz – 337 calorii, 17 grame de proteine, 38 grame de carbohidrați, 14 grame de grăsime
  – 1/3 ceașcă de fasole neagră și 1/4 ceașcă de quesadilla cu brânză cheddar mărunțită pe o lipie integrală din grâu
  – 1/4 cană de salsa
 • Gustare 68 calorii, 2 grame de proteine, 17 grame de carbohidrați, 0 grame de grăsime
  – Un piersic mare
 • Cină – 305 calorii, 23 grame de proteine, 29 grame de carbohidrați, 11 grame de grăsime
  – 85 g de somon la grătar
  – Un cartof dulce mediu copt la cuptor
  – 1/2 cană de broccoli la aburi
 • Gustare – 205 calorii, 4 grame de proteine, 23 grame de carbohidrați, 11 grame de grăsime
  – 3/4 cană de înghețată normală cu lapte integral

Totaluri zilnice: 1228 calorii, 58 grame de proteine, 130 grame de carbohidrați, 57 grame de grăsimi

Ziua 3

 • Mic dejun – 280 calorii, 9 grame de proteine, 44 grame de carbohidrați, 9 grame de grăsimi
  – O felie de pâine 100% integrală
  – O lingură de unt de arahide
  – O banană feliată
 • Prânz – 336 grame, 19 grame de proteine, 46 grame de carbohidrați, 11 grame de grăsimi
  – Burger vegetarian
  – O brioșă englezească din cereale integrale
  – 1/4 avocado
  – Un ardei gras roșu tăiat în felii
 • Gustare – 77 calorii, 1 gram de proteine, 20 grame de carbohidrați, 0 grame de grăsime
  – 15 cireșe
 • Cină – 348 calorii, 16 grame de proteine, 42 grame de carbohidrați, 16 grame de grăsime
  – Spaghetti Squash Pad Thai cu 85 g de tofu
 • Gustare – 133 calorii, 1 gram de proteine, 36 grame de carbohidrați, 0 grame de grăsime
  – Două curmale Medjool

Totaluri zilnice: 1174 calorii, 46 grame de proteine, 188 grame de carbohidrați, 36 grame de grăsimi

Ziua 4

 • Mic dejun 286 calorii, 17 grame de proteine, 64 grame de carbohidrați, 5 grame de grăsimi
  – O cană de cereale integrale bogate în fibre
  – O cană de lapte 1% de grăsime
  – 4 căpșuni mari, tăiate mărunt
 • Prânz – 380 calorii, 15 grame de proteine, 34 grame de carbohidrați, 22 grame de grăsimi
  – Înveliș de humus cu 1/4 cană de humus, 1/2 cană de salată, 1/2 cană de roșii cherry, 1/2 castraveți tăiați, 1/4 cană de măsline și 1/4 cană de brânză feta pe o tortilla 100% din grâu integral
 • Gustare – 116 calorii, 4 grame de proteine, 4 grame de carbohidrați, 10 grame de grăsime
  – 15 migdale
 • Cină 324 calorii, 21 grame de proteine, 41 grame de carbohidrați, 7 grame de grăsime
  – 1 1/2 cești de paste cu linte cu 1/2 ceașcă de sos de roșii, 1/2 ceașcă de broccoli rumenit în o lingură de ulei de măsline și 2 linguri de parmezan
 • Gustare – 148 calorii, 1,5 grame de proteine, 20 grame de carbohidrați, 7 grame de grăsime
  – O prăjitură medie cu fulgi de ciocolată

Totaluri zilnice: 1254 calorii, 59 grame de proteine, 163 grame de carbohidrați, 51 grame de grăsimi

Ziua 5

 • Mic dejun – 316 calorii, 24 grame de proteine, 30 grame de carbohidrați, 11 grame de grăsimi
  – O cană de iaurt grecesc 2%
  – 1/4 cană de granola cu conținut scăzut de zahăr
 •  – 1/4 cană de afine
 • Prânz – 345 calorii, 25 grame de proteine, 48 grame de carbohidrați, 7 grame de grăsimi
  – Două felii de pâine 100% din grâu integral
  – 120 g de carne de curcan feliate
  – O lingură de muștar din cereale integrale, o felie de roșie și o frunză de salată verde
  – 10 morcovi mici
 • Gustare – 85 calorii, 6 grame de proteine, 1 gram de carbohidrați, 6 grame de grăsime
  – Un baton de brânză
 • Cină –  402 calorii, 28 grame de proteine, 34 grame de carbohidrați, 18 grame de grăsimi
  – 85 g de pui la grătar cu o lingură de sos barbecue
  – 1/2 cană de orez brun fiert
  – 1/2 cană de dovleac  la grătar cu o lingură de ulei de măsline
 • Gustare – 46 calorii, 1 gram de proteine, 11 grame de carbohidrați, 0 grame de grăsime
  – O cană de pepene verde tăiat în cuburi

Totaluri zilnice: 1198 calorii, 84 de grame de proteine, 124 de grame de carbohidrați, 84 de grame de grăsimi

Ziua 6

 • Mic dejun – 209 calorii, 7 grame de proteine, 25 grame de carbohidrați, 10 grame de grăsimi
  – 1/2 cană de fulgi de ovăz nefierți, preparați conform instrucțiunilor cu apă
  – O lingură de unt de arahide
  – 1/2 cană de zmeură
 • Prânz –  381 calorii, 15 grame de proteine, 38 grame de carbohidrați, 20 grame de grăsime
  – Salată cu 1/2 ceașcă de năut, 1/4 ceașcă de măsline, 1/4 ceașcă de brânză feta, 1/4 ceașcă de roșii cherry, 1/2 ceașcă de castraveți tăiați și 2 linguri de dressing de oțet balsamic
 • Gustare – 119 calorii, 5 grame de proteine, 13 grame de carbohidrați, 6 grame de grăsime
  – 1/2 cană de morcovi mici
  – 1/4 cană de humus
 • Cină –  337 calorii, 17 grame de proteine, 38 grame de carbohidrați, 14 grame de grăsime
  – 1/3 ceașcă de fasole neagră și 1/4 ceașcă de quesadilla cu brânză cheddar mărunțită pe o tortilla integrală de grâu
  – 1/4 cană de salsa
 • Gustare – 231 calorii, 4 grame de proteine, 39 grame de carbohidrați, 9 grame de grăsime
  – Două curmale Medjool
  – O lingură de unt de migdale

Totaluri zilnice: 1277 calorii, 48 grame de proteine, 153 grame de carbohidrați, 59 grame de grăsimi

Ziua 7

 • Mic dejun – 262 calorii, 18 grame de proteine, 14 grame de carbohidrați, 15 grame de grăsimi
  – Un ou fiert tare
  – O felie de pâine prăjită 100% din grâu integral
  – O felie de brânză elvețiană
 • Prânz – 326 calorii, 26 grame de proteine, 25 grame de carbohidrați, 14 grame de grăsimi
  – O lipie 100% din  grâu integral
  – 85 g de ton din conservă amestecat cu 1/4 de piure de avocado
  – Două frunze  de salată romană
 • Gustare – 178 calorii, 21 grame de proteine, 15 grame de carbohidrați, 4 grame de grăsime
  – O cană de iaurt grecesc 2%
  – 1/2 cană de zmeură
 • Cină – 345 calorii, 27 grame de proteine, 25 grame de carbohidrați, 15 grame de grăsimi
  – O brioșă englezească din cereale integrale
  – O felie de roșie și câteva frunze de salată verde
  – Un burger de curcan de 85 g
  – O lingură de ketchup
 • Gustare – 100 calorii, 0 grame de proteine, 25 grame de carbohidrați, 0 grame de grăsime
  – Trei felii de mango uscat, fără adaos de zahăr

Totaluri zilnice: 1211 calorii, 92 grame de proteine, 104 grame de carbohidrați, 48 grame de grăsimi

Potențiale beneficii ale unei diete de 1.200 de calorii

Urmarea unei diete de 1.200 de calorii poate oferi unele beneficii pentru sănătate, dar este important de reținut că acestea sunt asociate cu restricția calorică, în general, și nu specifice planurilor de masă de 1.200 de calorii. Consumul regulat de mai multe calorii decât are nevoie organismul poate duce la multe consecințe asupra sănătății, inclusiv creșterea în greutate, creșterea factorilor de risc pentru boli de inimă și diabet. 

Alimentarea organismului cu un număr corect de calorii este esențială pentru păstrarea unei bune stări generale de sănătate. Multe studii au arătat că reducerea caloriilor, în general, poate fi benefică pentru sănătate prin promovarea pierderii în greutate, reducerea factorilor de risc pentru bolile de inimă, cum ar fi colesterolul LDL (rău), și scăderea nivelului de zahăr din sânge și a inflamației. Nu există nicio îndoială că pierderea excesului de greutate corporală are efecte pozitive asupra sănătății și că menținerea în limitele nevoilor individuale de calorii este cea mai bună pentru organismul uman. Cu toate acestea, metodele utilizate pentru a facilita pierderea în greutate contează, iar utilizarea unor metode de dietă foarte sărace în calorii și restrictive este asociată cu șanse crescute de recăpătare a greutății în timp. Prin urmare, în timp ce pierderea excesului de greutate corporală poate fi benefică pentru sănătatea generală, este important să se aleagă metode sănătoase și durabile de pierdere în greutate în locul unor modele alimentare mai extreme. Trebuie remarcat faptul că unele cercetări au arătat că persoanele cu obezitate sau obezitate morbidă care urmează diete hipocalorice sau foarte hipocalorice sub supraveghere medicală pierd în greutate și își îmbunătățesc profilul glicemic și lipidic, ceea ce poate îmbunătăți starea generală de sănătate. Cu toate acestea, diete respective sunt de obicei, urmate pentru perioade scurte și sunt asociate cu rate ridicate de abandon din cauza naturii lor restrictive. De fiecare dată când o persoană este interesată să urmeze o dietă hipocalorică pentru pierderea în greutate, este important să se consulte cu un dietetician sau medic calificat pentru sfaturi personalizate.

Potențiale riscuri și considerații ale unei diete de 1200 calorii

Nevoile calorice sunt foarte individualizate și depind de mulți factori, inclusiv mărimea corpului, vârsta și nivelul de activitate. O dietă de 1.200 de calorii este nepotrivită pentru majoritatea adulților, inclusiv pentru femeile scunde. Deși necesarul de calorii variază de la o persoană la alta și nevoile exacte pot fi determinate doar folosind echipamente sau calcule specifice, femeia adultă medie are nevoie de aproximativ 2.000 de calorii pe zi pentru a-și menține greutatea, în timp ce un bărbat are nevoie de aproximativ 2.500. Din nou, aceste cifre sunt doar medii și nu reflectă diferențele în ceea ce privește nevoile calorice datorate unor factori precum vârsta, nivelul de activitate și înălțimea. Cu toate acestea, aceste estimări oferă o idee despre cât de puțin înseamnă 1.200 de calorii. O dietă de 1.200 de calorii este mult prea săracă pentru majoritatea oamenilor și poate avea ca rezultat efecte secundare negative precum: 

 • Amețeli
 • Foame extremă
 • Greață
 • Deficiențe de micronutrienți
 • Oboseală
 • Dureri de cap
 • Calculi biliari

La fel, o dietă de 1200 calorii face mai dificilă obținerea macronutrienților esențiali, cum ar fi proteinele și grăsimile, și micronutrienți, cum ar fi vitaminele și mineralele. Prin urmare, este important să se citească etichetele nutriționale și să se consulte cu un medic înainte de a încerca o dietă de 1200 calorii.

Persoanele care nu ar trebui să urmeze diete foarte sărace în calorii includ:

 • Persoane subponderale
 • Persoanele cu tulburări de alimentație
 • Femeile însărcinate sau care alăptează
 • Copiii, în special copiii foarte mici
 • Persoanele cu deficiențe sau dezechilibre nutriționale specifice
 • Persoanele cărora medicii le-au spus să evite dietele hipocalorice
 • Femeile ale căror cicluri menstruale s-au oprit din cauza faptului că sunt subponderale sau că au urmat o dietă foarte săracă în calorii

O dietă de 1.200 de calorii poate predispune la eșec dacă obiectivul principal este pierderea în greutate pe termen lung. Restrângerea caloriilor duce la schimbări metabolice în corpul uman. Acestea includ creșteri ale hormonilor precum grelina și cortizolul, care conduc foamea, precum și o scădere a ratei metabolice în repaus (RMR), sau a caloriilor care se ard în repaus. Acest lucru duce la șanse mai mari de recâștigare a greutății în timp, precum și la cercul vicios al perioadelor repetate de pierdere în greutate urmate de recâștigarea greutății pe care atât de multe persoane care țin diete cronice îl experimentează, ceea ce duce de obicei la sentimente de disperare. Ciclul de greutate este dăunător pentru sănătatea mintală, iar cercetările au arătat că dietele repetate și ciclul de greutate pot stresa inima și pot duce la un risc mai mare de tulburări de alimentație, diabet de tip 2 și la o mortalitate crescută.

Există alternative mai bune decât o dietă de 1200 calorii?

De obicei persoanele care doresc să slăbească aleg dietele pe baza rapidității cu care pot produce rezultatele dorite, fără a lua în considerare consecințele pe termen lung asupra sănătății pe care le are restricționarea excesivă a caloriilor. În timp ce alegerea unei diete restrictive, sărace în calorii, care oferă cu mult sub necesarul zilnic de calorii, este posibil să ducă la o pierdere rapidă în greutate, o mare parte din această pierdere de greutate este sub formă de masă musculară. Pierderea de mușchi și alte adaptări metabolice pot scădea RMR-ul. Deficitele mari de calorii nu numai că duc la schimbări nefavorabile care fac ca menținerea pierderii în greutate să fie mai dificilă, dar, de asemenea, pot avea un impact serios asupra bunăstării emoționale. Majoritatea studiilor de cercetare sugerează că dietele nu funcționează și că utilizarea unor metode de slăbire mai sănătoase și mai puțin extreme este o alegere mai bună pentru a susține pierderea în greutate și menținerea acesteia în timp. De exemplu, în loc să se reducă aportul la 1.200 de calorii, ceea ce implică, de obicei, urmărirea fiecărui aliment consumat, se poate de încercat câteva dintre următoarele sfaturi de slăbire sănătoasă, bazate pe cercetări științifice:

 • Consumarea alimentelor integrale
  Alimentele integrale, inclusiv legumele, fructele, fasolea, peștele, nucile, semințele și ouăle, ar trebui să reprezinte majoritatea aportului caloric. Acestea sunt pline de fibre, proteine și grăsimi sănătoase de care corpul are nevoie pentru a se dezvolta.
 • Eliminarea zahărului și grăsimilor adăugate
  Reducerea aportului de grăsimi și de zahăr adăugat este o modalitate sănătoasă de a promova pierderea în greutate. Alimentele cu adaos ridicat de zahăr sau grăsimi includ sucuri, prăjituri, înghețată, bomboane și cereale zaharoase.
 • Gătirea meselor acasă
  Limitarea sau chiar evitarea consumului prin livrări, restaurante sau fast-food-uri. Persoanele care gătesc mai multe mese acasă tind să cântărească mai puțin și să aibă o dietă mai sănătoasă decât cele care mănâncă mai multe mese în afara casei.
 • Creșterea activității zilnice
  Una dintre cele mai bune modalități de a promova o pierdere în greutate sănătoasă și durabilă este de a crea un deficit caloric prin creșterea numărului de calorii care se ard. Astfel de activități ar putea să fie un început simplu precum implementarea plimbărilor zilnice în aer liber, urmarea cursurilor de exerciții fizice sau înscrierea la o sală de sport.
 • Consultarea constantă cu un specialist autorizat
  Pierderea în greutate poate fi intimidantă și stresantă. Un dietetician avizat sau un medic calificat  poate ajuta la pierderea  greutății într-un mod sănătos, fără restricții extreme.

În timp ce pierderea în greutate folosind abordări dietetice sănătoase și durabile poate lua mai mult timp, aceasta reduce adaptările nefavorabile care apar în timpul restricției calorice extreme și poate contribui la creșterea șanselor de a menține o greutate sănătoasă pentru totdeauna.

Întrebări frecvente

 1. De ce este importantă nutriția pentru o dietă de 1.200 de calorii?
  Un plan de masă de 1.200 de calorii poate fi potrivit pentru dvs. dacă doriți să pierdeți în greutate. Acest plan de masă vă poate ajuta să realizați acest lucru printr-o combinație de proteine, fibre, grăsimi sănătoase și carbohidrați complecși, incluzând în același timp și alimente plăcute. Se poate urmări ca fiecare masă să fie compusă din 300 până la 350 de calorii, iar gustările să fie compuse din 100 până la 150 de calorii. Includerea combinației potrivite de alimente la fiecare masă și gustare vă va menține sătulă mai mult timp. Totuși, este posibil să aveți nevoie de mai mult sau mai puțin la fiecare masă și gustare, în funcție de nivelul de foame.
 2. Ce greutate se poate pierde cu o dietă de 1200 de calorii pe zi?
  Dacă 1.200 de calorii pe zi este cu peste 500 de calorii mai puțin decât caloriile de menținere a greutății, vă puteți aștepta să pierdeți mai mult de 1 până la 2 kilograme pe săptămână.
 3. Cât de sănătoasă este o dietă de 1200 de calorii pe zi?
  Pentru cei care au nevoie de mai puține calorii, o dietă de 1.200 de calorii este de obicei sigură și potențial eficientă. Numărul de calorii de care o persoană are nevoie în fiecare zi depinde de mai mulți factori, inclusiv vârsta, sexul, nivelul de activitate și mărimea corpului.
 4. Este posibil să nu slăbiți cu  o dietă de 1200 de calorii?
  Dacă o persoană urmează o dietă de 1.200 de calorii însă nu slăbește, s-ar putea ca organismul acesteia să se lupte ca să funcționeze cu atât de puține calorii, iar metabolismul nu funcționează suficient de bine pentru a răspunde la un deficit.
 5. O dietă de 1.200 de calorii poate încetini metabolismul?
  Atunci când se mănâncă mai puțin decât e nevoie pentru funcția biologică de bază, aproximativ 1.200 de calorii pentru majoritatea femeilor, metabolismul va încetini considerabil și va începe să ardă din caloriile rezervate mușchilor, pentru a face rost de energie.
 6. Cum să planificați mesele pentru o dietă de 1.200 de calorii?
  Planificați din timp și pregătiți masa. Planificarea meselor din timp, atunci când aveți ceva timp liber, vă ajută să economisiți timp și să vă țineți de dieta. De asemenea, poate ajuta la reducerea stresului atunci când vă gândiți la ce să mâncați și vă ajută la dezvoltarea unui obicei sănătos.
  Începeți-vă ziua cu un mic dejun echilibrat. Asigurați-vă că includeți la micul dejun o mulțime de proteine, grăsimi sănătoase și fibre pentru a vă da energie și a vă menține sătul până la prânz
  Nu uitați de sincronizare. Trebuie să vă gândiți să mâncați cam la fiecare 3-4 ore. Acest lucru vă menține nivelul de energie ridicat pe tot parcursul zilei și vă împiedică să mergeți la orice masă flămând.
  Un plan de masă de 1.200 de calorii poate fi temporar. Pentru o pierdere în greutate lentă și sustenabilă, planul de dietă trebuie să fie realist și de lungă durată. În timp ce 1.200 de calorii pot fi suficiente pentru dvs. la un moment dat, s-ar putea să nu fie pe termen lung, în funcție de nevoile nutriționale și de stadiul de viață. Evaluați cum vă simțiți și luați în considerare ajustarea planului de masă, dacă este necesar. Discutați cu un dietetician înregistrat dacă simțiți că aveți nevoie de un plan individualizat.

Concluzie

O dietă de 1.200 de calorii este un model de alimentație cu conținut caloric, scăzut care implică, de obicei, numărarea caloriilor și consumul de alimente cu conținut caloric redus pentru a promova o pierdere rapidă în greutate. Deși o dietă de 1.200 de calorii este susceptibilă să promoveze o pierdere în greutate rapidă pe termen scurt, adaptările metabolice care apar în timpul restricției calorice fac ca menținerea greutății pe termen lung să fie extrem de dificilă. Mai mult, 1.200 de calorii este cu mult sub numărul mediu de calorii de care majoritatea adulților au nevoie pentru a-și alimenta organismul. În timp ce dietele care furnizează 1.200 sau mai puține calorii sunt un instrument popular pentru pierderea în greutate, este mai bine pentru sănătatea generală să fie alese diete care alimentează corpul într-un mod sănătos și promovează o pierdere în greutate lentă, dar durabilă, care poate fi menținută pe viață. Planificarea unor mese nutritive și echilibrate nu trebuie să fie dificilă, cu puțină planificare și pregătire. Consultarea cu un dietetician autorizat vă poate ajuta să înțelegeți dacă o dietă de 1200 calorii este potrivită pentru dvs. și vă poate oferi recomandări specifice pentru nevoile individuale de nutriție și obiectivele de sănătate.