Dieta alcalina: ce sa mananci si ce nu, sfaturi, beneficii și mese

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Dieta alcalină poate sprijini sănătatea prin limitarea alimentelor procesate și promovarea mai multor alimente integrale. Dar, aceasta nu ajută la combaterea bolilor prin faptul că afectează nivelul pH-ului al organismului. Dieta alcalină este una dintre multele diete la modă care pretinde că îți îmbunătățește sănătatea, ajută la pierderea în greutate și chiar la lupta împotriva cancerului, dar aceste fapte nu au o bază științifică.

Ce este o dietă alcalină?

O dietă alcalină este menită să ajute la echilibrarea nivelului pH-ului sanguin al fluidelor din organism, inclusiv sângele și urina. Această dietă poartă mai multe denumiri diferite, printre care:

  • Dieta alcalină cu cenușă
  • Dieta alcalină acidă
  • Dieta acidă cenușie
  • Cieta cu pH
  • Dieta alcalină a Dr. Sebi 

Dieta alcalină se bazează pe teoria conform căreia alimentele care se consumă modifică nivelul pH-ului, fie că este acid, fie că este alcalin. Substanțele acide variază de la 0 la 7, iar alimentele alcaline variază de la 7 la 14. Șapte este un indice considerat neutru, adicp nici acid, nici alcalin. Dieta alcalină se bazează pe faptul că un consum ridicat de alimente acide va dăuna organismului, în timp ce consumul de alimente alcaline sau neutre poate îmbunătăți sănătatea. Metabolismul – transformarea alimentelor în energie – este uneori comparat cu focul. Ambele implică o reacție chimică care descompune o masă solidă. Cu toate acestea, reacțiile chimice din organism au loc într-un mod lent și controlat. Atunci când lucrurile ard, în urma lor rămâne un reziduu de cenușă. În mod similar, alimentele pe care le consumați lasă un reziduu de “cenușă” cunoscut sub numele de deșeuri metabolice.

Aceste reziduuri metabolice pot fi alcaline, neutre sau acide.Dieta alcalină susține că deșeurile metabolice pot afecta în mod direct aciditatea corpului. Cu alte cuvinte, dacă o persoană mănâncă alimente care lasă cenușă acidă, aceasta face ca sângele să fie mai acid. Dacă mănâncă alimente care lasă cenușă alcalină, aceasta face ca sângele să fie mai alcalin. Conform ipotezei acidului-cenușă, se crede că cenușa acidă face organismul vulnerabil la boli și afecțiuni, dar cenușa alcalină este considerată protectoare. Alegând mai multe alimente alcaline, organismul ar trebui să fie capabil să “alcalinizeze” corpul și să îmbunătățească sănătatea. Componentele alimentare care lasă o cenușă acidă includ proteinele, fosfatul și sulful, în timp ce componentele alcaline includ calciul, magneziul și potasiul. Anumite grupuri de alimente sunt considerate acide, alcaline sau neutre:

  • Acidă: carnea de păsări de curte, pește, produse lactate, ouă, cereale, alcool.
  • Neutru: grăsimi naturale, amidon și zaharuri.
  • Alcalin: fructe, nuci, leguminoase și legume.

Cu toate acestea, este important de menționat că această premisă este o simplă ipoteză, ceea ce înseamnă că nu este dovedită științific. Nu există nicio cercetare care să susțină aceste afirmații și, de fapt, o analiză a constatat că organismul uman are capacitatea de a menține un pH constant în sânge, indiferent de dietă. Dieta alcalină încurajează modele alimentare destul de sănătoase, inclusiv accentuarea alimentelor neprocesate și pe bază de plante și limitarea cărnii roșii și a cerealelor rafinate. Un studiu a constatat că urmarea dietei alcaline ar crește mai mulți micronutrienți, cum ar fi potasiul și magneziul, ceea ce ar putea contribui la scăderea riscului de hipertensiune și accident vascular cerebral și la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare, a sănătății oaselor și a cogniției.

Cum funcționează dieta alcalină?

Dieta alcalină clasifică alimentele în funcție de cât de mult acid produc atunci când sunt digerate. Această cantitate nu este neapărat aceeași cu nivelul de aciditate al alimentelor în stare crudă. Alimentele acide produc un pH mai mic de 7, în timp ce alimentele alcaline au ca rezultat un nivel al pH-ului mai mare de 7. Orice alimente care se situează în jurul valorii de 7 sunt considerate neutre. Având în vedere acest lucru, dieta recomandă:

  • Evitarea alimentelor care formează acizi, cum ar fi carnea, lactatele, peștele, ouăle, cerealele și alcoolul.
  • Consumul unei cantități mari de alimente care formează alcalinitate, cum ar fi fructele, legumele, nucile și leguminoasele.
  • Limitarea alimentelor neutre, cum ar fi amidonul, zaharurile și grăsimile naturale.

Există numeroase dovezi care arată că pur și simplu nu este posibil să se schimbe pH-ul organismului prin intermediul dietei. Nivelurile de pH variază în funcție de regiunile corpului, de exemplu, stomacul este foarte acid și trebuie să fie astfel pentru a-și îndeplini misiunea. Rinichii și plămânii sunt în mare măsură responsabili pentru menținerea unui pH echilibrat în organism, iar diferitele niveluri sunt foarte bine reglementate. Rinichii ajută, de asemenea, la echilibrarea nivelurilor de pH din urină. Un pH al urinei de 4 este considerat puternic acid, în timp ce 7 este neutru și 9 este puternic alcalin.

Un stil de alimentație nu poate schimba pH-ul organismului. Este posibil să observați o diferență în pH-ul urinei, care poate fi măsurată cu un simplu test cu tija (numită și bandă de testare a urinei), dar acest lucru nu va spune care sunt nivelurile generale, deoarece pH-ul urinei nu reflectă pH-ul corpului. Acest lucru se datorează faptului că excesul de acid ar putea fi excretat prin urină pentru a echilibra nivelurile de pH ale organismului. Dacă pH-ul corpului se modifică, înseamnă că este din cauza unei probleme grave de sănătate. Urina cu un pH ridicat ar putea indica o infecție a tractului urinar sau pietre la rinichi, în timp ce un pH scăzut ar putea însemna diaree, înfometare sau cetoacidoză diabetică.

Cele mai bune alimente pentru o dietă alcalină

Dieta alcalină este organizată în jurul nivelurilor de pH ale alimentelor individuale. Unele versiuni sunt mai puțin stricte, ceea ce înseamnă că pot permite cereale pentru beneficiile lor pentru sănătate, în ciuda pH-ului lor ușor acid. Premisa de bază a dietei alcaline este de a mânca alimente care se clasează sus pe lista pH-ului și se încadrează în intervalele acceptabile pentru proteine, grăsimi și carbohidrați. De asemenea, nu există restricții cu privire la consumul anumitor alimente specifice sau mâncatul la anumite ore, ci pur și simplu trebuie să se consume alimente care să încline balanța pH-ului spre niveluri alcaline.

Fructele și legumele proaspete promovează cel mai mult alcalinitatea.

Fructe

Unele fructe care pot fi consumate într-o dietă alcalină sunt:

  • Mere
  • Caise
  • Coacăze negre
  • Suc de lămâie
  • Portocale
  • Piersici
  • Pepene verde 
  • Pere
  • Avocado 
  • Grapefruit 
  • Banane 
  • Citrice 
  • Stafide 

Legume

Unele legume care pot fi consumate într-o dietă alcalină sunt:

  • Sparanghel
  • Iarbă de lucernă
  • Iarbă de orz
  • Iarbă de grâu 
  • Broccoli
  • Usturoi 
  • Morcovi
  • Ghimbir 
  • Sfeclă roșie
  • Țelină
  • Anghinare 
  • Castravete
  • Roșii 
  • Varză
  • Țelină
  • Kale 
  • Jicama
  • Fasole verde
  • Ridichi negre de vară 
  • Ciuperci 
  • Spanac
  • Oregano 

În mod ideal, încercați să consumați o bună parte din produse în stare crudă deoarece gătitul acestora epuizează mineralele alcalinizante. Se spune că fructele și legumele nefierte sunt biogenetice sau “dătătoare de viață”. Creșteți consumul de alimente crude și încercați să faceți sucuri sau să gătiți ușor la aburi fructe și legume. Proteinele vegetale, cum ar fi migdalele, fasolea navy, fasolea lima și majoritatea celorlalte fasole sunt alegeri bune pentru o dietă alcalină. Alte alimente care trebuie consumate în cadrul unei diete alcaline includ germeni, kamut, soia fermentată, precum natto sau tempeh, și semințe.

Băuturi

  • Apă alcalină
  • Băuturi verzi. Băuturile făcute din legume verzi și ierburi sub formă de pulbere sunt pline de alimente care formează alcalinitatea și clorofilă. Clorofila este structural similară cu propriul sânge și ajută la alcalinizarea acestuia.
  • Cafeaua, care este ușor acidă poate fi consumată doar cu moderație.
  • Vin roșu și alb, de asemenea,  poate fi consumat într-o dietă alcalină doar cu moderație.

Alimente neutre care trebuie limitate

  • Grăsimi naturale, cum ar fi uleiul de măsline și untul
  • Amidonurile, inclusiv porumbul, quinoa, ovăzul, orezul alb și brun și cartofii dulci
  • Zaharuri

Alimente care trebuie evitate în cadrul unei diete alcaline

Dieta alcalină promovează un consum crescut de fructe și legume, descurajând în același timp alimentele puternic procesate, care sunt bogate în sodiu și grăsimi saturate, și chiar și unele alimente sănătoase.

  • Alimente cu conținut ridicat de sodiu. Alimentele procesate conțin tone de clorură de sodiu (sarea de masă), care contractă vasele de sânge și creează aciditate.
  • Ovăz și produse din grâu integral. Toate cerealele, integrale sau nu, creează aciditate în organism. 
  • Lapte. Produsele lactate bogate în calciu cauzează unele dintre cele mai mari rate de osteoporoză, deoarece creează aciditate în organism. Atunci când fluxul sanguin devine prea acid, acesta fură calciu (o substanță mai alcalină) din oase pentru a încerca să echilibreze nivelul pH-ului. Cel mai bun mod de a preveni osteoporoza este să se consume multe legume cu frunze verzi alcaline.
  • Alune și nuci
  • Paste, orez, pâine și produse din cereale ambalate
  • Carbohidrați: brioșe, gogoși, cereale, biscuiți, cereale și cartofi, cereale procesate.      
  • Fripturi și carne convențională
  • Ouă
  • Pește
  • Carne roșie 
  • Păsări de curte 

Alte tipuri de obiceiuri care pot provoca aciditate în organism sunt:

  • Consumul de alcool și droguri
  • Consumul ridicat de cofeină
  • Utilizarea excesivă a antibioticelor
  • Îndulcitori artificiali
  • Stresul cronic
  • Scăderea nivelului de nutrienți din alimente din cauza agriculturii industriale
  • Niveluri scăzute de fibre în alimentație
  • Lipsa de exerciții fizice
  • Excesul de carne de origine animală în alimentație (din surse care nu sunt hrănite cu iarbă)
  • Excesul de hormoni din alimente, produse de sănătate și de înfrumusețare și materiale plastice
  • Expunerea la substanțe chimice și radiații provenite de la detergenți de uz casnic, materiale de construcție, computere, telefoane mobile și cuptoare cu microunde.
  • Coloranți și conservanți alimentari
  • Exerciții fizice excesive 
  • Pesticide și erbicide
  • Poluare
  • Obiceiuri alimentare și de mestecat necorespunzătoare
  • Alimente procesate și rafinate
  • Respirație superficială

Sfaturi despre cum să urmați dieta alcalină

Cumpărați alimente alcaline organice

Experții sunt de părere că un aspect important în ceea ce privește o dietă alcalină este să vă informați cu privire la tipul de sol în care au fost cultivate produsele, deoarece fructele și legumele care sunt cultivate în sol organic, cu densitate de minerale, tind să fie mai alcalinizante. Cercetările arată că tipul de sol în care sunt cultivate plantele poate influența semnificativ conținutul lor de vitamine și minerale, ceea ce înseamnă că nu toate “alimentele alcaline” sunt create în mod egal. pH-ul ideal al solului pentru cea mai bună disponibilitate generală a nutrienților esențiali în plante este între 6 și 7. Solurile acide sub un pH de 6 pot avea un conținut redus de calciu și magneziu, iar solurile cu un pH de peste 7 pot avea ca rezultat o indisponibilitate chimică a fierului, manganului, cuprului și zincului. Solurile care sunt bine rotite, susținute organic și expuse la viața sălbatică/pășunatul vitelor tind să fie cele mai sănătoase.

Beți apă alcalină

Apa alcalină are un pH cuprins între 9 și 11, cea distilată fiind foarte bună de băut. Apa filtrată cu un filtru de osmoză inversă este ușor acidă, dar este totuși o opțiune mult mai bună decât apa de la robinet sau apa purificată îmbuteliată. Adăugarea de picături de pH, lămâie sau lămâie verde sau bicarbonat de sodiu în apă poate, de asemenea, să îi sporească alcalinitatea. Puteți, de asemenea, să vă preparați propria băutură cu electroliți.

(Opțional) Testați-vă nivelul pH-ului

Dacă sunteți curioși să vă cunoașteți nivelul pH-ului înainte de a trece pe o dietă alcalină, vă puteți testa pH-ul achiziționând benzi de la magazinul local de produse naturiste sau de la farmacie. A doua urinare de dimineață vă va oferi cele mai bune rezultate. Comparați culorile de pe banda de testare cu un grafic care vine cu kitul de benzi de testare. În timpul zilei, cel mai bun moment pentru a vă testa pH-ul din salivă este cu o oră înainte de masă și la două ore după masă. pH-ul din salivă trebuie să fie între 6,8 și 7,2.

Planul de dietă alcalină de 7 zile

Dieta alcalină clasifică grupurile de alimente ca fiind alcaline, neutre sau acide. Persoanele care urmează această dietă sunt instruite să se concentreze pe consumul unei cantități mari de alimente alcaline și mai puține alimente acide. Deși există multe versiuni diferite ale dietei, iată un exemplu.

  • Ziua 1
    Fructe și legume nelimitate; varză kale cu pesto și avocado; zuchinni în spirală cu legume prăjite.
  • Ziua 2
    Legume proaspete crude, sau gătite; salată cu legume și ulei de măsline; cartof dulce mare cu broccoli la aburi la cină.
  • Ziua 3
    Fructe și legume nelimitate; pahar de vin roșu și salată de spanac; salată de fructe cu suc de lămâie proaspăt stors.
  • Ziua 4
    Fructe și legume nelimitate; dovlecei în spirală și sos marinara; cartof dulce cu o bucată mică de unt.
  • Ziua 5
    Fructe și legume nelimitate; supă de bulion de legume și salată de spanac; morcovi spiralați cu sos marinara.
  • Ziua 6
    Fructe și legume nelimitate; conopidă tăiată mărunt cu legume la grătar și ulei de măsline; smoothie verde și legume prăjite.
  • Ziua 7
    Fructe și legume nelimitate; suc de fructe neîndulcit, smoothie de fructe; castraveți și roșii tocate mărunt cu ulei de măsline.

Exemplu de plan de masă

Dieta alcalină permite consumarea tuturor alimentelor recomandate, deși restricționează anumite cantități de cereale, leguminoase, proteine animale și lactate și, prin urmare, nu este considerată neapărat sănătoasă, deoarece poate fi lipsită de nutrienți variați și de echilibru. Acesta nu este un plan de masă atotcuprinzător și, dacă urmați dieta alcalină, este posibil să găsiți alte mese care să funcționeze cel mai bine pentru dvs.

Ziua 1

  • Mic dejun: Mere și scorțișoară.
  • Prânz: Salată de grădină cu legume prăjite, acoperite cu un strop de lămâie.
  • Cină: Cartofi dulci și spanac sărat.

Ziua 2

  • Micul dejun: Smoothie de fructe.
  • Prânz: Sparanghel la aburi și salată de spanac.
  • Cină: Morcovi spiralați cu sos marinara cu ciuperci sotate.

Ziua 3

  • Micul dejun: Pere, piersici și cafea.
  • Prânz: Humus de legume cu morcovi, țelină, roșii și struguri.
  • Cină: Ciuperci, ardei și ceapă la grătar, cu salsa ușoară.

Beneficiile pentru sănătate ale unei diete alcaline

Alimentele alcaline furnizează nutrienți importanți care ajută la stoparea semnelor accelerate de îmbătrânire și la pierderea treptată a funcțiilor organelor și celulelor. Beneficiile dietei alcaline sunt:

Protejează densitatea osoasă și masa musculară

Aportul de minerale joacă un rol important în dezvoltarea și menținerea structurilor osoase. Cercetările sugerează că, cu cât o persoană consumă mai multe fructe și legume alcalinizante, cu atât mai multă protecție ar putea avea în cazul scăderii rezistenței osoase și epuizării musculare pe măsură ce îmbătrânește, cunoscută sub numele de sarcopenie. O dietă alcalină poate sprijini sănătatea oaselor prin echilibrarea raportului dintre mineralele care sunt importante pentru construirea oaselor și menținerea masei musculare slabe, inclusiv calciu, magneziu și fosfat. De asemenea, dieta poate contribui la îmbunătățirea producției de hormoni de creștere și a absorbției de vitamina D, ceea ce protejează și mai mult oasele, pe lângă atenuarea multor alte boli cronice.

Reduce riscul de hipertensiune arterială și accident vascular cerebral

Unul dintre efectele anti-îmbătrânire ale unei diete alcaline este că scade inflamația și determină o sporire a producției de hormoni de creștere. S-a demonstrat că acest lucru îmbunătățește sănătatea cardiovasculară și oferă protecție împotriva unor probleme comune, cum ar fi colesterolul ridicat, hipertensiunea (tensiune arterială ridicată), pietrele la rinichi, accidentul vascular cerebral și chiar pierderea memoriei.

Scade durerea cronică și inflamația

Studiile au găsit o legătură între o dietă alcalină și niveluri reduse de durere cronică. S-a constatat că acidoza cronică contribuie la dureri cronice de spate, dureri de cap, spasme musculare, simptome menstruale, inflamații și dureri articulare. Un studiu a realizat că atunci când pacienților cu dureri cronice de spate li s-a administrat zilnic un supliment alcalin timp de patru săptămâni, majoritatea au raportat scăderi semnificative ale durerii, măsurate prin “scala de evaluare a durerii lombare Arhus”.

Stimulează absorbția vitaminelor și ajută la prevenirea deficienței de magneziu

O creștere a magneziului este necesară pentru funcționarea a sute de sisteme enzimatice și procese corporale. Mulți oameni au deficit de magneziu și, ca urmare, se confruntă cu complicații cardiace, dureri musculare, dureri de cap, tulburări de somn și anxietate. Magneziul este, de asemenea, necesar pentru a activa vitamina D și pentru a preveni deficiența de vitamina D, care este importantă pentru funcționarea generală a sistemului imunitar și endocrin.

Poate ajuta la menținerea unei greutăți sănătoase

Deși dieta nu se concentrează exclusiv pe pierderea de grăsime, urmând un plan de masă cu dietă alcalină pentru pierderea în greutate, poate ajuta cu siguranță la protejarea împotriva obezității. Limitarea consumului de alimente care formează un mediu acid și focusarea pe cele care formează unul alcalin poate facilita pierderea în greutate datorită capacității dietei de a reduce nivelul de leptină și inflamația. Acest lucru afectează atât foamea, cât și capacitatea de ardere a grăsimilor. Deoarece alimentele formatoare de alcalinitate sunt antiinflamatorii, consumul unei diete alcaline îi oferă organismului o șansă de a atinge niveluri normale de leptină și de a se simți satisfăcut mâncând cantitatea de calorii de care are cu adevărat nevoie. Dacă pierderea în greutate este unul dintre obiectivele principale, atunci trebui explorate mai multe opțiuni de diete țintite pa acest obiectiv.

Riscurile și efectele secundare ale unei diete alcaline

Dieta alcalină presupune o îmbunătățire a sănătății prin consumul anumitor alimente care modifică pH-ul organismului. Cu toate acestea, nicio dovadă științifică nu susține că urmarea unei diete sărace în alimente acide oferă beneficii semnificative.Iată câteva dezavantaje ale dietei alcaline. 

  • Lipsa produselor lactate
    Produsele lactate includ o serie de nutrienți esențiali, cum ar fi calciul, magneziul, fosforul și potasiul, care pot fi dificil de înlocuit atunci când se urmează o dietă fără produse lactate. De fapt, oamenii de știință indică faptul că unele persoane consideră că este aproape imposibil să atingă nivelul zilnic recomandat de calciu – care este necesar pentru sănătatea oaselor – atunci când elimină lactatele din dieta lor. În plus, este greu să se obțină suficient calciu exclusiv din legume. Chiar dacă unele legume, cum ar fi spanacul, conțin cantități mari de acest mineral, doar o cantitate mică este absorbită din cauza concentrației mari de oxalați și fitați, care leagă calciul.
  • Lipsa de proteine
    Obținerea unui aport adecvat de proteine din dieta alcalină este dificilă din cauza lipsei de surse de proteine de înaltă calitate, biodisponibile și permise în dietă. Orientările actuale recomandă ca adulții să obțină între 10% și 35% din caloriile zilnice din proteine. În timp ce fructele și legumele pot conține cantități mici de proteine, este o provocare să se consume suficient pentru a obține cantitățile zilnice recomandate. Lipsa de proteine poate contribui la o serie de probleme, cum ar fi reducerea masei musculare și malnutriția.

În concluzie, ceea ce trebuie să urmărească într-o dietă alimentară este un echilibru sănătos. În ceea ce privește pH-ul, este posibil să deveniți prea alcalin, iar consumul unor alimente acide este atât de așteptat, cât și sănătos. Este important să vă asigurați că mențineți un echilibru între alimente care promovează alcalinitatea și cele acide sănătoase și integrale. Pentru a promova un stil de viață sănătos, în general, trebuie încurajat consumul de alimente sănătoase și nutritive, limitându-se în același timp consumul de produse ambalate.

Întrebări frecvente

  1. Ce este dieta alcalină?
    Dieta alcalină se bazează pe o teorie conform căreia unele alimente determină organismul să producă acid, care este dăunător. Speranța este că, mâncând anumite alimente sau bând anumite tipuri de băuturi, puteți schimba nivelul de acid al organismului, numit și nivelul pH-ului. Scara pH-ului măsoară cât de acid sau de bazic este ceva, pe o scară de la 0 la 14. Ceva care este alcalin se află la capătul bazic al scalei, sau mai mare de 7. 
  2. Ce ar trebui să știți dacă vă gândiți să începeți dieta alcalină?
    Dacă vă gândiți să începeți orice dietă, este important să vorbiți mai întâi cu un medic. Trebuie să știți că schimbările pe care le aduce dieta alcalină nu vor avea un impact asupra nivelului pH-ului din sânge, dar ar putea avea un efect pozitiv asupra sănătății în general. Înainte de a începe dieta alcalină se recomandă să vă informați și să cereți sfatul unui dietetician sau al unui medic. 
  3. Dieta alcalină funcționează?
    Dietele moderne au tendința de a fi bogate în grăsimi saturate, zaharuri simple și sare și sunt sărace în minerale alcalinizante precum magneziul și potasiul. Deși, dieta alcalină promovează ideea de reglare a pH-ului în organism, fapt ce nu este demonstrat și susținut științific, aceasta are anumite restricții care limitează consumul de produse bogate în grăsimi saturate și zaharuri. Acest lucru contribuie la sănătatea generală și pierderea în greutate.
  4. Care sunt efectele pe termen lung ale dietei alcaline?
    Efectele pe termen lung ale dietei alcaline vor varia în funcție de versiunea dietei adoptate. Un plan alimentar strict care elimină cerealele, lactatele și alimentele de origine animală poate fi deficitar în proteine, precum și în vitamine și minerale, inclusiv vitamina D, vitamina B12, calciu și fier. Cu toate acestea, dacă urmați o versiune echilibrată a dietei care nu elimină grupe de alimente și include unele cereale și proteine animale, alături de o mulțime de alimente pe bază de plante, efectele pe termen lung pot fi mai pozitive. O alimentație conformă cu sfaturile de slăbire sănătoasă și menținerea unei greutăți sănătoase poate duce la un risc mai mic de boli cardiovasculare, deși acest beneficiu poate fi obținut și prin urmarea oricărei diete sănătoase, variate și echilibrate.
  5. Este dieta alcalină sigură pentru toată lumea?
    La fel ca în cazul tuturor dietelor, femeile însărcinate și cele care alăptează, precum și diabeticii care iau medicamente, ar trebui să ceară sfatul medicului înainte de a se angaja într-un program alimentar restrictiv. În plus, acest tip de dietă poate fi nesigur pentru adolescenți și copii, care, în cazul în care elimină anumite grupe de alimente, ar putea să nu beneficieze de nutrienți esențiali necesari pentru creștere. De exemplu, eliminarea unor grupe întregi de alimente, cum ar fi lactatele, poate duce la insuficiențe nutriționale. Pentru a remedia acest lucru, persoanele care adopteaza dieta alcalină trebuie să găsească surse alternative de alimente și să le consume în cantități adecvate pentru a asigura aportul necesar de nutrienți cheie, cum ar fi calciul și vitaminele A și D. Pentru cei care suferă de boli cronice, inclusiv de cancer, este important de reținut că nu există dovezi clinice care să susțină valoarea și siguranța unei diete “alcaline”, iar în unele cazuri aceasta se poate dovedi dăunătoare. Dacă nu aveți nicio afecțiune preexistentă, dieta alcalină este, în general, sigură, dar este important să înțelegeți cum să obțineți suficiente proteine și calorii din surse vegetale, pentru a vă satisface nevoile organismului.
  6. Este dăunătoare dieta alcalină?
    Dieta alcalină întărește, practic, alimentația sănătoasă de modă veche și bună. Dieta recomandă consumul de mai multe legume, fructe și de mai multă apă și în același timp reducerea consumului de zahăr, alcool, carne și alimente procesate. Toate aceste lucruri vor contribui la îmbunătățirea stării generale de sănătate, vă vor ajuta să pierdeți în greutate și chiar să reduceți riscul de cancer – doar că nu din motivele pe care le susține dieta. Această dietă poate ajuta, de asemenea, la reducerea inflamației. Inflamația este un răspuns natural la leziuni și infecții, dar prea multă inflamație – cunoscută și sub numele de inflamație cronică – poate provoca deteriorarea ADN-ului și poate duce la cancer. Așadar, consumul de alimente care reduc inflamația poate ajuta la reducerea riscului de cancer.
  7. Ar trebui să discutați cu un medic despre dieta alcalină?
    Dacă luați în considerare posibilitatea de a urma dieta alcalină, discutați cu un medic sau cu un dietetician autorizat pentru a vedea dacă ați putea beneficia de aceasta și pentru a discuta despre modalitățile prin care să vă asigurați că obțineți toți nutrienții de care are nevoie organismul. Aceștia vă vor putea oferi o evaluare completă și strategii bazate pe dovezi pentru a vă atinge obiectivele.
  8. Ce alimente sunt cele mai alcaline?
    Fructele, legumele și leguminoasele sunt cele mai alcaline alimente.
  9. Ce nu puteți mânca într-o dietă alcalină?
    Carnea, lactatele, ouăle, amidonul, cerealele și zaharurile sunt alimente acide care nu sunt incluse într-o dietă alcalină.
  10. Cât timp ar trebui să urmați o dietă alcalină?
    Nu există un program prestabilit pentru o dietă alcalină. Cei mai mulți oameni care o urmează o fac pentru a se simți mai bine din punct de vedere fizic și pentru a rămâne alcalini, dar cercetările arată că alimentele nu pot afecta de fapt alcalinitatea întregului organism.
  11. Este apa alcalină bună pentru organism?
    Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina beneficiile pentru sănătate ale apei alcaline, dacă există vreunul. Cu toate acestea, susținătorii ei spun că poate ameliora arsurile la stomac, poate preveni bolile și poate încetini pierderea densității osoase.
  12. Ce este apa alcalină care se găsește în magazine și ce impact are aceasta asupra sănătății dumneavoastră?
    Majoritatea așa-numitelor ape alcaline sunt doar ape minerale îmbuteliate care nu ar trebui nici să vă ajute, nici să vă dăuneze. La fel ca și în cazul alimentelor, această apă ar putea schimba nivelul pH-ului din salivă sau urină, dar nu și din sânge.
  13. Dieta alcalină poate ajuta la pierderea în greutate?
    Deși pierderea în greutate nu este un obiectiv principal al dietei alcaline și nicio cercetare nu o susține ca rezultat principal, orice dietă care restricționează grupurile de alimente tinde să restricționeze caloriile generale. În plus, accentul pus de dieta alcalină pe fructe și legume în detrimentul alimentelor procesate este un principiu acceptat pentru pierderea și menținerea greutății. Există unele dovezi că urmarea unei diete alcaline poate ajuta la păstrarea masei musculare, iar mușchii ard mai multe calorii. Un studiu anterior a constatat că urmarea unei diete mai alcaline a fost asociată pozitiv cu indici de masă musculară mai mari la femei, probabil pentru că fructele și legumele conțin potasiu și magneziu, care ajută la menținerea mușchilor.
  14. Care este legătura dintre dieta alcalină și cancer?
    Unele studii au arătat că celulele canceroase se dezvoltă în medii foarte acide – cu alte cuvinte, medii cu un pH scăzut. Susținătorii dietei alcaline cred că, dacă urmați o dietă bogată în alimente alcaline (cu pH ridicat) și limitați alimentele acide, puteți ridica nivelul pH-ului organismului, făcându-l mai puțin favorabil pentru dezvoltarea cancerului. Cu toate acestea, studiile care sugerează că un mediu acid ajută celulele canceroase au demonstrat că ele nu reprezintă natura complexă a modului în care se comportă tumorile în corpul uman. Mai important, nu există nicio posibilitate ca alimentele pe care le consumați să modifice nivelul pH-ului din sânge. Dacă vă schimbați dieta, puteți observa schimbări în pH-ul salivei sau al urinei, deoarece acestea sunt produse de deșeuri, dar nu există nicio posibilitate să consumați suficiente alimente alcaline încât să aibă un impact asupra sângelui.
  15. Dieta alcalină permite restricții sau preferințe?
    Vegetarieni și vegani: Această dietă funcționează și pentru vegetarieni și vegani deoarece carnea și lactatele sunt interzise.
    Fără gluten: Dieta exclude grâul, dar pentru a evita complet glutenul, va trebui să verificați cu atenție etichetele alimentelor, deoarece glutenul nu se găsește doar în grâu.
    În afară de grâu, dieta elimină majoritatea celorlalți factori declanșatori majori ai alergiilor alimentare, inclusiv laptele, ouăle, arahidele, nucile, peștele și crustaceele. De asemenea, este bună pentru persoanele care încearcă să evite grăsimile și zahărul.
  16. Este dieta alcalină bună pentru anumite afecțiuni?
    A urma o dietă alcalină înseamnă să alegeți fructele și legumele în locul produselor mai calorice și mai grase. De asemenea, veți evita alimentele preparate, care au adesea mult sodiu. Aceste restricții sunt bune pentru sănătatea inimii, deoarece ajută la scăderea tensiunii arteriale și a colesterolului, care sunt factori de risc mari pentru bolile de inimă. Ajungerea la o greutate sănătoasă este, de asemenea, importantă în prevenirea și tratarea diabetului și a osteoartritei.
  17. Care este diferența dintre dieta alcalină și dieta Paleo?
    Dieta Paleo și dieta alcalină au multe lucruri în comun și multe dintre aceleași beneficii, cum ar fi scăderea riscului de deficiențe nutritive, reducerea nivelului de inflamație, o digestie mai bună, pierderea sau gestionarea greutății și așa mai departe. Printre lucrurile pe care cele două le au în comun se numără eliminarea zaharurilor adăugate, reducerea aportului de acizi grași omega-6 proinflamatori, eliminarea cerealelor și a carbohidraților procesați, scăderea sau eliminarea aportului de lactate și creșterea aportului de fructe și legume.
    Cu toate acestea, există câteva lucruri importante de luat în considerare dacă intenționați să urmați dieta Paleo. Aceasta elimină toate produsele lactate, inclusiv iaurtul și chefirul, care pot fi surse valoroase de probiotice și minerale pentru multe persoane. În plus, nu pune întotdeauna accentul pe consumul de alimente organice sau de carne hrănită cu iarbă și crescută în aer liber. În schimb, dieta Paleo tinde să includă multă carne, carne de porc și crustacee, care au propriile lor dezavantaje. Consumul a prea multe surse de proteine de origine animală în general poate contribui de fapt la aciditate, nu la alcalinitate. Carnea de vită, de pui, mezelurile, crustaceele și carnea de porc pot contribui la acumularea de acid sulfuric în sânge, pe măsură ce aminoacizii sunt descompuși. 

Concluzie

Știința nu susține dieta alcalină, deoarece alimentele consumate nu pot modifica pH-ul organismului, care se reglează singur. Anumite condiții de sănătate, cum ar fi bolile renale și diabetul, pot modifica reglarea pH-ului. Cu toate acestea, consumul unor cantități mari de alimente alcaline nu va îmbunătăți starea de sănătate, iar consumul de alimente acide nu va face organismul mai sensibil la boli. Urmarea unei diete alcaline pe termen lung sau pe termen scurt poate să nu fie necesară. De exemplu, dacă obiectivul este pierderea în greutate, acest lucru nu înseamnă neapărat a fi cea mai sănătoasă persoană. Exercițiile fizice, somnul și alți factori legați de stilul de viață joacă, de asemenea, un rol important în sănătatea generală. Cea mai bună dietă este întotdeauna cea care este echilibrată și se potrivește stilului personal de viață.