Hemocromatoza este o afecțiune care face ca organismul să absoarbă și să stocheze prea mult fier din alimente. Această absorbție excesivă duce la niveluri ridicate de fier în sânge, de care organismul nu poate scăpa. Fierul depus în organele vitale, cum ar fi ficatul, inima și pancreasul, poate provoca leziuni ale țesuturilor și organelor pe termen lung. Măsuri specifice legate de stilul de viață, inclusiv modificări ale dietei, ar putea ajuta la gestionarea nivelului de fier din organism.
Care sunt factorii dietetici care trebuie luați în considerare în cazul unui exces de fier în organism?
Pe lângă consumul de alimente cu conținut scăzut de fier, mai sunt și alți factori care trebuie luați în considerare. De exemplu, unele componente alimentare afectează cantitatea de fier pe care o absoarbe organismul. Exemplele includ:
- Tipul de fier. Organismul absoarbe mai ușor fierul hem decât fierul non-hem. Alimentele pe bază de plante conțin doar fier non-hem, în timp ce carnea, peștele și fructele de mare conțin atât fier hem, cât și non-hem.
- Vitamina C. Această vitamină îmbunătățește absorbția fierului non-hem.
- Calciu. Acest mineral poate reduce absorbția fierului, în general.
- Fitate, taninuri și polifenoli. Aceste componente dietetice limitează absorbția fierului non-hemic.
Pe lângă modificările alimentare, medicii pot trata hemocromatoza cu medicamente și flebotomie terapeutică, un tratament care elimină sângele din organism.
- Acidul oxalic. Acidul oxalic (oxalat) este un compus care se găsește în multe alimente pe bază de plante, inclusiv fasole, legume cu frunze verzi, anumite nuci și semințe și multe fructe. Există dovezi mixte cu privire la faptul dacă acidul oxalic poate limita absorbția fierului.
Scopul dietei pentru exces de fier
Fierul este considerat un nutrient esențial. Acest lucru se datorează faptului că organismul nu îl poate produce, în schimb, acesta trebuie obținut din alimente. În mod normal, doar aproximativ 10% până la 13% din fierul pe care o persoană îl mănâncă este absorbit în intestin. La persoanele cu hemocromatoză, însă, un hormon numit hepcidină este inhibat în mod disfuncțional, iar absorbția fierului crește cu până la 400%, ceea ce duce la supraîncărcare cu fier și toxicitate. Dieta pentru exces de fier este utilizată pentru a reduce aportul de fier hem, acesta fiind tipul cel mai ușor de absorbit în intestin, iar sursele principale includ cărnurile roșii și organele comestibile. În dietă se pune mai puțin accent pe reducerea aportului de fier non-hemic, acest tip de fier regăsindu-se în alimente mai benefice precum legumele, fructele și cerealele. În schimb, dieta limitează sau interzice alimentele care cresc absorbția de fier non-hem.
Alimentele care se pot mânca într-o dietă pentru exces de fier
Fructele și legumele
Multe dintre recomandările pentru această afecțiune s-ar concentra pe evitarea legumelor bogate în fier, însă acest lucru s-ar putea să nu fie întotdeauna necesar. Legumele bogate în fier, cum ar fi spanacul și alte legume cu frunze verzi, conțin doar fier non-hemic, iar acesta nu se absoarbe la fel de bine ca fierul hem, ceea ce fac legumele să fie o alegere bună.
Cerealele și leguminoasele
Acestea conțin substanțe care inhibă absorbția fierului, în special acidul fitic. În cazul persoanelor cu hemocromatoză, acidul fitic poate ajuta organismul să nu absoarbă prea mult fier din alimente.
Produsele lactate
Laptele de vacă și alte lactate, cum ar fi brânza sau iaurtul, nu conțin, în general, fier și pot face parte dintr-un plan alimentar echilibrat și sunt potrivite dietei pentru excesul de fier. În plus, s-a constatat că o proteină din lapte, numită cazeină, limitează cantitatea de fier absorbită din alte alimente.
Peștele
Anumiți pești sunt mai săraci în fier. De exemplu, o conservă de ton light în apă de 85g are doar 1 miligram de fier pe porție, adică 6% din necesarul zilnic recomandat. Aceștia pot include:
- Tonul
- Codul negru
- Somonul
Ouăle
Gălbenușurile de ou au un tip de proteină numită fosvitină. Cercetările sugerează că fosvitina din ouă poate limita absorbția fierului.
Ceaiul și cafeaua
Atât ceaiul, cât și cafeaua conțin substanțe polifenolice numite taninuri, cunoscute și sub numele de acid tanic. Taninurile din ceai și cafea pot inhiba absorbția fierului. Ceaiul sau cafeaua pot fi băuturi foarte bune de încercat în cazul unei diete pentru exces de fier.
Proteine animale
Proteinele reprezintă o parte importantă a unei diete sănătoase. Multe surse dietetice de proteine conțin fier, dar acest lucru nu înseamnă că trebuie eliminată complet carnea din dietă. În schimb, trebuie planificate mesele în jurul unor surse de proteine care sunt mai sărace în fier, cum ar fi:
- Carnea de porc
- Curcanul
- Puiul
- Mezelurile precum șunca
Dacă o persoană se confruntă cu această afecțiune, există o mulțime de opțiuni alimentare disponibile pentru a forma un plan de alimentație personal care funcționează cel mai bine.
Alimente pe bază de plante
Acești compuși de origine vegetală se găsesc în spanac, varză, sfeclă, nuci, ciocolată, ceai, tărâțe de grâu, rubarbă și căpșuni. Se crede că aceștia reduc absorbția fierului non-hemic. Chiar dacă spanacul este bogat în fier, oxalații par să limiteze absorbția acestora.
Alimente care trebuie reduse din dieta pentru exces de fier
Pentru a gestiona în mod corespunzător nivelul de fier din organism și pentru a reduce șansele de agravare a simptomelor sau a complicațiilor cauzate de excesul de fier, se poate încerca evitarea sau limitarea anumitor alimente și băuturi.
Excesul de carne roșie
Carnea roșie, inclusiv carnea de vită, este o sursă bună de fier pe care organismul îl poate folosi foarte ușor. Așadar, ar fi bine să fie redus consumul excesiv pentru a preveni absorbția de fier în exces. Carnea roșie poate fi o parte sănătoasă a unei diete bine închegate dacă este consumată cu moderație.
Carnea de organe și carnea de vânat
Este posibil să se dorească limitarea cărnii de organe, cum ar fi ficatul sau rinichii, din cauza conținutului ridicat de fier. Carnea de vânat, este, de asemenea, bogată în fier hem. Totuși se poate mânca cu alimente care scad absorbția fierului.
Fructele de mare crude
În timp ce alimente precum stridiile, midiile sau scoicile crude în sine sunt bogate în fier, experții cred că există ceva în fructele de mare crude care ar putea fi mai îngrijorător. Vibrio vulnificus este un tip de bacterie prezentă în apele de coastă care poate infecta crustaceele din aceste zone. Pentru persoanele cu niveluri ridicate de fier, este important să evite consumul de crustacee crude. Acest lucru se datorează faptului că unele cercetări mai vechi au descoperit că Vibrio vulnificus se dezvoltă cel mai bine în organism atunci când nivelul de fier este ridicat.
Alimente bogate în vitaminele A și C
Vitamina C este una dintre cele mai eficiente modalități de a îmbunătăți absorbția fierului. Deși vitamina C este o parte necesară a unei diete sănătoase, este recomandat să se evite consumul de alimente bogate în vitamina C în exces. În plus, s-a demonstrat că vitamina A crește, de asemenea, absorbția de fier. Multe legume cu frunze verzi conțin vitamina C, vitamina A și fier, dar, deoarece fierul non-hemic din legume nu este la fel de ușor de absorbit, beneficiile pot depăși riscurile.
Alimentele îmbogățite
Alimentele fortificate au nutrienți adăugați în ele, multe dintre ele conțin cantități mari de vitamine și minerale, cum ar fi: calciu, zinc și fier. Dacă o persoană are exces de fier, consumul exagerat de alimente fortificate poate crește nivelul acestui mineral din sânge. Este important să se verifice conținutul de fier de pe etichetele nutriționale înainte de a consuma aceste alimente.
Excesul de alcool
Consumul de alcool, în special consumul cronic de alcool, poate afecta ficatul. Supraîncărcarea cu fier a organismului poate, de asemenea, să provoace sau să agraveze leziunile hepatice. Trebuie să se consume alcool cu moderație, iar prin asta se referă la două băuturi sau mai puțin zilnic pentru bărbați sau o băutură sau mai puțin zilnic pentru femei. Dacă o persoană se confruntă cu o boală hepatică, dar și exces de fier, ar fi bine să se evite alcoolul, care ar putea să afecteze și mai mult ficatul.
Dieta pentru exces de fier – rețete
Următoarele rețete sunt exemple excelente de cum se poate încorpora în continuare carnea și alte alimente care conțin fier în dietă în contextul excesului de fier în organism. Aceste rețete s-ar putea încadra, de asemenea, într-o dietă vegetariană, mediteraneană sau flexitariană.
Quiche de legume
Ingrediente:
- 1 lingură de ulei de măsline
- 1/2 cană de ceapă verde, tocată mărunt
- 1/2 ceașcă de ceapă, tocată mărunt
- 1/2 cană de dovlecei, tocați
- 1 cană de spanac
- 3 ouă, bătute
- 1/2 cană de lapte
- 1 1/2 cești de brânză mărunțită
- 1 crustă de plăcintă precoaptă
Direcții:
- Se preîncălzește cuptorul la 177°C
- Într-o tigaie mare, se încălzește uleiul de măsline. Se adaugă ceapă verde și dovleceii. Se gătește timp de 5 minute.
- Se adaugă spanacul. Se gătește pentru încă 2 minute. Se scot legumele fierte din tigaie și se dau deoparte.
- Se bat ouăle, laptele, jumătate din brânză și sare și piper într-un castron de amestecare, după gust.
- Se toarnă amestecul de ouă în crusta de plăcintă. Se acoperă cu restul de brânză rasă.
- Se coace la cuptor timp de 40-45 de minute sau până când ouăle sunt fierte în întregime.
Curcan chili
Ingrediente:
- 1 lingură de ulei de măsline
- 400g de curcan măcinat
- 1 ceapă mare, tocată mărunt
- 2 căni de bulion de pui
- 1 (800g) cutie de roșii roșii, zdrobite
- 1 (300g) conservă de fasole roșie, scursă și clătită
- 2 linguri de pudră de chili
- 1 lingură de usturoi, tocat
- 1/2 linguriță de fiecare cayenne, paprika, oregano uscat, chimen, sare și piper
Direcții:
- Într-o oală mare, la foc mediu, se încălzește uleiul de măsline. Se adaugă curcanul măcinat și se gătește până se rumenește. Se adaugă ceapa tocată și se gătește până se înmoaie.
- Se adaugă bulionul de pui, roșiile și fasolea boabe. Se adaugă restul ingredientelor și se amestecă bine.
- Se aduce la punctul de fierbere, apoi se reduce focul. Se acoperă și se fierbe la foc mic timp de 30 de minute.
Întrebări frecvente
- Care este diferența dintre fierul hem și fierul non-hem?
Fierul hem este mai ușor de absorbit de organism decât fierul non-hem și se găsește în alimente precum carnea, fructele de mare și păsările de curte. Fierul non-hemic este mai puțin ușor de absorbit și vine din plante și alimente îmbogățite cu fier. - Ce este dieta pentru exces de fier?
Dieta pentru exces de fier este un ghid general de alimente recomandate pentru persoanele cu această afecțiune. Nu există o listă oficială de alimente, dar, în general, dieta include fructe proaspete, legume, cereale integrale, proteine adecvate din anumite surse și o cantitate limitată de carne roșie, citrice, zahăr și produse lactate. - Există alimente care scad nivelul de fier?
Există multe alimente care pot duce la scăderea generală a nivelului de fier prin încetinirea absorbției fierului în intestin. Printre acestea se numără ouăle, varza kale, sfecla, nucile, ciocolata, căpșunile, migdalele, fasolea uscată, lintea, cerealele integrale, cafeaua, cacao, menta, merele, strugurii, orzul, afinele, fructele uscate și ceaiurile din frunze. - Cum poate fi scăzut rapid nivelul de fier?
– Evitarea suplimentelor care conțin fier
– Evitarea suplimentelor care conțin vitamina C, deoarece aceasta crește absorbția fierului
– Reducerea alimentelor bogate în fier și îmbogățite cu fier
– Evitarea peștelui și a crustaceelor nefierte
– Limitarea consumului de alcool, deoarece acesta poate afecta ficatul - Ce alimente reduc absorbția fierului?
Următoarele alimente pot interfera cu absorbția fierului:
– Ceaiul și cafeaua
– Laptele și unele produse lactate
– Alimentele care conțin taninuri, cum ar fi strugurii, porumbul și sorgul
– Alimentele care conțin fitați sau acid fitic, cum ar fi orezul brun și produsele din grâu integral
Concluzie
În general, este posibil să nu fie nevoie de modificări semnificative ale dietei dacă o persoană se confruntă cu un exces de fier, dar ar putea să gestioneze cantitatea pe care o absoarbe organismul. Dacă o persoană este îngrijorată de faptul că are prea mult fier în dietă, poate discuta cu un medic sau cu un dietetician autorizat. Aceștia pot oferi sfaturi privind cea mai sănătoasă și echilibrată dietă personală centrată pe anumiți factori individuali, de asemenea, aceștia se pot asigura că sunt incluse și alimentele preferate.