Polipi colon dieta: importanta fibrelor, alimente permise si interzise

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Polipii de colon sunt mici noduli care se găsesc de-a lungul mucoasei intestinului gros. Unele tipuri de polipi, în special cele mai mici, sunt benigne, cu toate acestea, alte tipuri și cei care au devenit mult mai mari se pot transforma în cancer de colon. Deși polipii de colon pot fi îndepărtați (ca în timpul unei colonoscopii), este la fel de important să fie modificată dieta pentru a preveni formarea polipilor în primul rând.

Ce diete se potrivesc pentru polipii de colon?

Există două cauze principale ale apariției cancerului de colon: genetica și obiceiurile alimentare. Din păcate, nu se poate controla ADN-ul, dar, din fericire, obiceiurile alimentare pot fi schimbate și modificate. Cercetările arată că adoptarea următoarelor tendințe alimentare au oferit rezultate pozitive în contextul polipilor de colon:

  • Consumul de cereale integrale
  • Consumul de produse lactate
  • Consumul unei cantități ample de fibre alimentare
  • Reducerea consumului de carne roșie
  • Reducerea consumului de alimente procesate
  • Renunțarea la alcool și la fumat

Adăugarea de alimente dense în nutrienți într-o dietă pentru a preveni polipii de colon

Concentrarea pe legumele roșii, galbene și portocalii

Legumele sunt un grup alimentar important pentru prevenirea unei varietăți de boli și cancere. Cu toate acestea, legumele roșii, galbene și portocalii au niveluri ridicate de vitamine și antioxidanți care pot ajuta la menținerea sănătății colonului. Ceea ce face ca acestea să aibă o culoare deosebită sunt vitaminele și antioxidanții care se găsesc în ele.  Legumele roșii, galbene și portocalii sunt deosebit de bogate într-un antioxidant cunoscut sub numele de betacaroten, care are o culoare portocalie/roșie. Acest antioxidant este adesea asociat cu vitamina A, deoarece este un precursor pentru a deveni vitamina A în corp. Aportul adecvat este, de asemenea, asociat cu o rată scăzută a cancerului de colon. Se poate include o porție de o cană din oricare dintre aceste opțiuni în dietă: 

  • Ardei roșii, galbeni și portocalii
  • Cartofi dulci
  • Dovleac 
  • Morcovi

Includerea alimentelor bogate în folat

Un alt grup de alimente care pot ajuta la protejarea colonului și la rezistența la formarea polipilor sunt alimentele bogate în folat. Din fericire, folatul poate fi găsit într-o mare varietate de alimente. Studiile au arătat că un aport de 400 UI de acid folic în fiecare zi poate ajuta la prevenirea formării polipilor, dar ajută și la prevenirea cancerului de colon. 400 UI de acid folic este ușor de consumat dacă o persoană adoptă o dietă echilibrată și se concentrează pe alimentele bogate în acid folic. Printre alimentele specifice care sunt bogate în folat se numără: 

  • Cerealele îmbogățite pentru micul dejun
  • Spanacul
  • Mazărea cu ochi negri
  • Sparanghelul
  • Broccoli
  • Mazărea verde
  • Pâinea integrală 
  • Alunele

Consumarea alimentelor bogate în calciu

Calciul este un alt mineral comun, care s-a demonstrat că previne formarea polipilor de colon. Includerea unor porții regulate de alimente bogate în calciu poate ajuta la protejarea colonului. Un studiu a arătat, în special, că persoanele care au consumat zilnic 1200 mg de calciu (care poate fi obținut din trei porții de alimente bogate în calciu) au avut cu 20% mai puține recurențe de polipi canceroși de colon. Calciul se găsește cel mai frecvent în alimentele lactate. Pentru a obține o porție adecvată de calciu se poate consuma:

  • Lapte
  • Iaurt
  • Chefir 
  • Brânză de vaci 

În plus, calciul se găsește și în alte alimente pe bază de plante, în afara grupului produselor lactate:

  • Migdalele
  • Broccoli
  • Verdețurile
  • Sucul de portocale îmbogățit 
  • Laptele de soia

Concentrarea pe grăsimile sănătoase

Unele alimente conțin un anumit tip de grăsimi numite grăsimi Omega-3. Cunoscute adesea ca grăsimi sănătoase pentru inimă, acestea sunt, de asemenea, benefice pentru colon. Studiile au arătat că grăsimile Omega-3 ajută la menținerea și chiar la îmbunătățirea sănătății celulelor din colon. Includerea porțiilor regulate de grăsimi sănătoase ajuta la prevenirea polipilor de colon. Grăsimile sănătoase se găsesc într-o mare varietate de alimente. Se poate include zilnic o porție din aceste alimente pentru a proteja colonul și a preveni formarea polipilor:

  • Avocado
  • Ulei de măsline
  • Măsline
  • Somon
  • Ton
  • Sardine
  • Macrou
  • Nuci 
  • Semințe de in

Peștele, în general, are un conținut ridicat de acizi grași omega-3 și poate ajuta la reducerea inflamației din organism. Cele mai bune alegeri ar fi somonul la cuptor sau afumat, tonul și sardinele, deoarece sunt, de asemenea, bogate în vitamina D și calciu.

De asemenea, consumul a cel puțin două porții de nuci de 28 g pe săptămână poate ajuta la menținerea unui nivel scăzut al glicemiei și al insulinei, reducând riscul de a avea diabet de tip 2. Deoarece sunt, de asemenea, pline de acizi grași sănătoși, fibre și flavonoide, nucile pot ajuta, de asemenea, la scăderea șanselor de a avea cancer de colon. Cele mai bune alegeri ar fi nucile de copac, cum ar fi migdalele, caju, alunele, nucile pecan, fisticul și nucile de macadamia.

Consumul de ceai verde

Multe studii au demonstrat beneficiile ceaiului verde în prevenirea polipilor și a cancerului de colon. Se poate încerca schimbarea cafelei de dimineață cu o ceașcă de ceai verde sau se poate bea o ceașcă sau două de ceai verde decofeinizat după cină.

Consumul suficient de lichide

Deși apa nu este un aliment sau un nutrient specific, ea este esențială pentru sănătatea generală. Mai exact, studiile au arătat că un consum de lichide inadecvat poate duce la deshidratare și la formarea de polipi în colon. Atunci când o persoană nu bea cantități adecvate de lichide, corpul va recolta apa liberă din alte zone – cum ar fi scaunul sau alte celule. Acest lucru cauzează deshidratare și constipație. Reducerea timpului de tranzit intestinal și concentrația de compuși cancerigeni care se găsesc în celule poate crește riscul de creștere a polipilor canceroși. Profesioniștii din domeniul sănătății recomandă consumul a aproximativ 8 pahare de apă în fiecare zi. Cu toate acestea, este posibil să fie nevoie să se mărească aportul de apă pentru a preveni constipația.

Dieta bogată în fibre pentru polipii intestinali

Consumul zilnic a unei cantități adecvate de legume

Legumele sunt bogate într-o varietate de substanțe nutritive care pot menține organismul sănătos. Cu toate acestea, ele sunt, de asemenea, bogate în fibre care pot ajuta la protejarea colonului. Acestea sunt esențiale pentru a menține intestinele în mișcare la o viteză sănătoasă. Atunci când tranzitul intestinal este lent, crește riscul de a avea polipi și cancer de colon. Pentru a satisface aportul de fibre recomandat, trebuie incluse zilnic între trei și cinci porții de legume. Trebuie măsurată o cană de legume sau două căni de salată verde. Printre legumele care sunt deosebit de bogate în fibre se numără: 

  • Anghinarele
  • Sparanghelul
  • Avocado
  • Cartofii dulci
  • Germenii de fasole
  • Verdețurile
  • Sfecla
  • Broccoli
  • Conopida 
  • Varza

Pentru sănătatea generală, regula de bază este umplerea a două treimi din farfurie cu alimente vegetale, deoarece acestea sunt bogate în fibre, vitamine, minerale și fitochimicale. Cu toate acestea, pentru a reduce riscul de a avea diabet de tip 2, un alt factor care poate duce la cancer de colon, este sugerat să fie pus accent pe legumele fără amidon. Trebuie consumate cel puțin 3-5 porții de legume fără amidon pe zi, inclusiv salată, varză, varză kale, castraveți, anghinare, broccoli, morcovi, conopidă, țelină, okra și spanac.

Includerea a suficiente porții de fructe

Fructele sunt, de asemenea, bogate într-o varietate de nutrienți, unele însă conțin și fibre. Trebuie incluse zilnic una sau două porții de fructe. Se poate alege o bucată mică de fruct sau se poate măsura 1/2 cană de fructe tăiate. Printre fructele care sunt deosebit de bogate în fibre se numără: 

  • Merele
  • Caisele
  • Fructele de pădure
  • Bananele
  • Pepenele galben
  • Portocalele 
  • Nuca de cocos

Acestea sunt, în general, bogate în antioxidanți, fibre și fitochimicale specifice speciilor care pot ajuta în protejarea împotriva problemelor digestive. Merele, murele, bananele, afinele, portocalele, perele și zmeura sunt unele dintre cele mai bune surse de fibre.

Optarea pentru 100% cereale integrale

Un grup specific de alimente care sunt, de asemenea, cunoscute pentru că sunt foarte bogate în fibre sunt cerealele. Cu toate acestea, trebuie alese 100% cereale integrale în locul celor rafinate pentru un aport cât mai dens în nutrienți. Ori de câte ori o persoană alege să mănânce cereale, cum ar fi pâinea, orezul sau pastele, trebuie să opteze pentru cereale integrale 100%. Aceste alimente sunt mai puțin procesate și mult mai bogate în fibre în comparație cu cerealele rafinate, cum ar fi orezul alb sau pâinea albă.

Includerea zilnică a unor porții de cereale integrale

Trebuie măsurate la 1/2 cană de cereale fierte sau 56 g pe porție. Trebuie alese alimente precum: 

  • Orezul brun
  • Quinoa
  • Fulgii de ovăz
  • Pâinea integrală
  • Pastele fainoase integrale
  • Meiul sau orzul

Alegerea surselor de proteine bogate în fibre

Multe alimente proteice sunt bogate în fibre, iar sursele vegetariene de proteine oferă o cantitate suficientă pentru organism. Leguminoasele nu sunt doar bogate în proteine, ci sunt și foarte bogate în fibre. Acestea sunt un grup de alimente grozav de adăugat la dietă pentru a susține aportul general de fibre. Leguminoasele sunt un grup pe bază de plante care include alimente precum fasolea, lintea și nucile. Toate acestea se încadrează în grupa proteinelor, și respectă recomandările de nutrienți per porție de mâncare. Trebuie măsurată 1/2 cană din aceste alimente pe porție. Se pot alege alimente precum: 

  • Fasolea neagră
  • Năutul
  • Lintea
  • Arahidele
  • Soia
  • Fasolea roșie
  • Fasolea pinto

Alegerea alimentelor îmbogățite cu fibre suplimentare

Deoarece fibrele joacă un rol atât de important în sănătatea generală, mulți producători de alimente au adăugat fibre în produsele lor. Aceasta este o modalitate excelentă de a-i ajuta pe oameni să-și satisfacă nevoile zilnice de nutrienți. Fibrele se găsesc într-o mare varietate de alimente, dar poate fi totuși dificil să fie satisfăcute normele zilnice. Bărbații au nevoie de 38 g de fibre zilnic, în timp ce femeile au nevoie de aproximativ 25 g de fibre zilnic. Pe lângă alegerea alimentelor și a grupurilor de alimente care sunt bogate în fibre, trebuie căutate, de asemenea, alimente care sunt îmbogățite cu fibre. Acestea sunt adăugate în timpul procesării alimentelor și pot suplini aportul zilnic. Alimentele care sunt de obicei îmbogățite cu fibre suplimentare includ: 

  • Iaurtul
  • Laptele de soia
  • Cerealele
  • Pâinea
  • Sucul de portocale 
  • Batoanele de cereale

Eliminarea din dietă a alimentelor care pot cauza apariția polipilor de colon

Limitarea aportului de grăsimi saturate

Deși există multe alimente care ar trebui să fie consumate mai des pentru a ajuta la prevenirea polipilor de colon, există alimente care ar trebui să fie limitate sau evitate. S-a demonstrat că grăsimile saturate, spre deosebire de grăsimile Omega-3, cresc riscul de formare a polipilor de colon și a cancerului de colon. Un studiu a constatat că pentru fiecare 100 de grame de carne roșie consumată în plus (care conține mai multe grăsimi saturate), riscul de cancer de colon crește cu 14%. Trebuie limitat consumul de carne, precum:

  • Bucățile grase de carne de vită
  • Salam
  • Hot dog
  • Șuncă
  • Cârnați
  • Mezeluri. 

Acestea sunt foarte procesate și bogate în grăsimi saturate. Dacă, totuși, sunt alese spre consum aceste alimente ocazional, trebuie respectată porția adecvată de 72 g până la 98 g în total.

Reducerea consumului de zahăr

Un alt grup de alimente care a fost asociat cu polipii de colon și cancerul de colon sunt alimentele îndulcite și zaharoase, respectiv, acestea trebuiesc eliminate din dietă. Zahărul din alimentele îndulcite crește nivelul de glucoză, iar studiile au arătat că, odată cu creșterea nivelului de glucoză, crește și riscul de formare a cancerului de colon. Alimentele care sunt bogate în zahăr și care ar trebui limitate includ: 

  • Băuturile îndulcite
  • Bomboanele
  • Prăjiturile
  • Torturile
  • Plăcintele
  • Înghețata
  • Cerealele zaharoase
  • Produsele de patiserie 
  • Sucurile de fructe

Totuși, dacă sunt alese să fie consumate, o persoană trebuie să se asigure că sunt porții mici și că sunt consumate ocazional – nu în mod regulat. 

Evitarea cărnurilor arse, carbonizate sau prăjite

Pe lângă evitarea sau limitarea anumitor alimente, trebuie să fie tratat cu prudență și modul în care sunt preparate anumite alimente. Carbonizarea sau arderea alimentelor în timpul preparării poate crește riscul de cancer de colon. Atunci când sunt gătite alimente, în special pe grătar, se pot carboniza sau arde. Deși aceste alimente pot avea un gust bun, carbonizarea creează substanțe cancerigene în alimente, care au fost asociate cu rate mai mari de cancer de colon. În timpul mâncării, trebuiesc evitate bucățile înnegrite sau zonele care sunt carbonizate. Se pot îndepărta cu o furculiță și un cuțit, astfel încât să fie eliminate complet din porție.

Limitarea consumului de alcool

Pe lângă băuturile îndulcite, băuturile alcoolice au fost, de asemenea, asociate cu formarea polipilor de colon. Ar trebui să fie limitat consumul total de băuturi alcoolice. Studiile au arătat că un consum regulat de alcool (mai mult decât limita recomandată de unul până la două pahare pe zi) este asociat cu un risc crescut de formare a polipilor de colon. În plus, acele persoane care au avut un istoric de polipi de colon prezintă un risc crescut ca acei polipi să devină canceroși în cazul unui consum mai excesiv de băuturi alcoolice. Se poate încerca limitarea cantității de alcool pe care o consumă o persoană. Femeile nu ar trebui să consume mai mult de o băutură pe zi, iar bărbații ar trebui să își limiteze consumul la două băuturi sau mai puțin pe zi.

Întrebări frecvente

  1. Ce declanșează polipii de colon?
    Fumatul, obezitatea, diabetul și exercițiile fizice necorespunzătoare sunt factori de risc pentru polipi, dar multe persoane care nu prezintă nici unul dintre acești factori de risc, au polipi precanceroși în colon. Există, de asemenea, factori de risc genetic pentru dezvoltarea polipilor.
  2. Ce alimente ar trebui evitate în cazul polipilor?
    Cercetările sugerează că evitarea consumului următoarelor alimente poate avea beneficii pentru sănătate și poate scădea șansele de a dezvolta polipi: alimentele grase, cum ar fi cele prăjite, carnea roșie, cum ar fi carnea de vită și de porc, carnea procesată, cum ar fi șunca, cârnații și crenvurștii.

Concluzie

Nu există o dietă magică pentru polipi de colon, este foarte dificil pentru oamenii de știință să descopere un stil de viață izolat sau un factor alimentar pentru orice problemă de sănătate. Totuși, alegerea unor alimente sănătoase joacă un rol vital în prevenirea cancerului de colon. Deși sunt ghiduri care oferă o perspectivă asupra tipurilor de alimente care să fie  limitate și cele care pot fi consumate mult, este totuși cel mai bine să fie vizitat un medic pentru depistarea cancerului colorectal, deoarece această boală rareori provoacă simptome până când se află într-un stadiu mai grav.