Meniu

Dieta si polipii de colon: Fibrele esentiale si alimentatia corecta

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Polipii de colon sunt mici noduli care se găsesc de-a lungul mucoasei intestinului gros. Unele tipuri de polipi, în special cele mai mici, sunt benigne, cu toate acestea, alte tipuri și cei care au devenit mult mai mari se pot transforma în cancer de colon. Deși polipii de colon pot fi îndepărtați (ca în timpul unei colonoscopii), este la fel de important să fie modificată dieta pentru a preveni formarea polipilor în primul rând.

Ce diete se potrivesc pentru polipii de colon?

Există două cauze principale ale apariției cancerului de colon: genetica și obiceiurile alimentare. Din păcate, nu se poate controla ADN-ul, dar, din fericire, obiceiurile alimentare pot fi schimbate și modificate. Cercetările arată că adoptarea următoarelor tendințe alimentare au oferit rezultate pozitive în contextul polipilor de colon:

  • Consumul de cereale integrale
  • Consumul de produse lactate
  • Consumul unei cantități ample de fibre alimentare
  • Reducerea consumului de carne roșie
  • Reducerea consumului de alimente procesate
  • Renunțarea la alcool și la fumat

Adăugarea de alimente dense în nutrienți într-o dietă pentru a preveni polipii de colon

Concentrarea pe legumele roșii, galbene și portocalii

Legumele roșii, galbene și portocalii sunt deosebit de bogate într-un antioxidant cunoscut sub numele de betacaroten, care are o culoare portocalie/roșie. Acest antioxidant este adesea asociat cu vitamina A, deoarece este un precursor pentru a deveni vitamina A în corp. Se poate include o porție de o cană din oricare dintre aceste opțiuni în dietă: 

  • Ardei roșii, galbeni și portocalii
  • Cartofi dulci
  • Dovleac 
  • Morcovi

Consumarea alimentelor bogate în calciu

Calciul este un alt mineral comun, care s-a demonstrat că previne formarea polipilor de colon. Includerea unor porții regulate de alimente bogate în calciu poate ajuta la protejarea colonului. Un studiu a arătat, în special, că persoanele care au consumat zilnic 1200 mg de calciu (care poate fi obținut din trei porții de alimente bogate în calciu) au avut cu 20% mai puține recurențe de polipi canceroși de colon. Pentru a obține o porție adecvată de calciu se poate consuma:

  • Lapte
  • Iaurt
  • Chefir 
  • Brânză de vaci 

În plus, calciul se găsește și în alte alimente pe bază de plante, în afara grupului produselor lactate:

  • Migdalele
  • Broccoli
  • Verdețurile
  • Sucul de portocale îmbogățit 
  • Laptele de soia

Concentrarea pe grăsimile sănătoase

Unele alimente conțin un anumit tip de grăsimi numite grăsimi Omega-3. Cunoscute adesea ca grăsimi sănătoase pentru inimă, acestea sunt, de asemenea, benefice pentru colon. Includerea porțiilor regulate de grăsimi sănătoase ajuta la prevenirea polipilor de colon. Se poate include zilnic o porție din aceste alimente pentru a proteja colonul și a preveni formarea polipilor:

  • Avocado
  • Ulei de măsline
  • Măsline
  • Somon
  • Ton
  • Nuci 
  • Semințe de in

Consumul suficient de lichide

Deși apa nu este un aliment sau un nutrient specific, ea este esențială pentru sănătatea generală. Mai exact, studiile au arătat că un consum de lichide inadecvat poate duce la deshidratare și la formarea de polipi în colon. Atunci când o persoană nu bea cantități adecvate de lichide, corpul va recolta apa liberă din alte zone – cum ar fi scaunul sau alte celule. Acest lucru cauzează deshidratare și constipație. 

Dieta bogată în fibre pentru polipii intestinali

Consumul zilnic a unei cantități adecvate de legume

Legumele sunt bogate într-o varietate de substanțe nutritive care pot menține organismul sănătos. Cu toate acestea, ele sunt, de asemenea, bogate în fibre care pot ajuta la protejarea colonului. Atunci când tranzitul intestinal este lent, crește riscul de a avea polipi și cancer de colon. Pentru a satisface aportul de fibre recomandat, trebuie incluse zilnic între trei și cinci porții de legume. Printre legumele care sunt deosebit de bogate în fibre se numără: 

  • Sparanghelul
  • Avocado
  • Cartofii dulci
  • Verdețurile
  • Sfecla
  • Broccoli
  • Conopida 
  • Varza

Includerea a suficiente porții de fructe

Fructele sunt, de asemenea, bogate într-o varietate de nutrienți, unele însă conțin și fibre. Trebuie incluse zilnic una sau două porții de fructe. Se poate alege o bucată mică de fruct sau se poate măsura 1/2 cană de fructe tăiate. Printre fructele care sunt deosebit de bogate în fibre se numără: 

  • Merele
  • Caisele
  • Fructele de pădure
  • Bananele
  • Pepenele galben
  • Portocalele 
  • Nuca de cocos

Alegerea surselor de proteine bogate în fibre

Multe alimente proteice sunt bogate în fibre, iar sursele vegetariene de proteine oferă o cantitate suficientă pentru organism. Leguminoasele nu sunt doar bogate în proteine, ci sunt și foarte bogate în fibre. Acestea sunt un grup de alimente grozav de adăugat la dietă pentru a susține aportul general de fibre. Leguminoasele sunt un grup pe bază de plante care include alimente precum fasolea, lintea și nucile. Toate acestea se încadrează în grupa proteinelor, și respectă recomandările de nutrienți per porție de mâncare. Trebuie măsurată 1/2 cană din aceste alimente pe porție. Se pot alege alimente precum: 

  • Fasolea neagră
  • Năutul
  • Lintea
  • Arahidele
  • Soia
  • Fasolea roșie

Eliminarea din dietă a alimentelor care pot cauza apariția polipilor de colon

Limitarea aportului de grăsimi saturate

Un studiu a constatat că pentru fiecare 100 de grame de carne roșie consumată în plus (care conține mai multe grăsimi saturate), riscul de cancer de colon crește cu 14%. Trebuie limitat consumul de carne, precum:

  • Bucățile grase de carne de vită
  • Salam
  • Hot dog
  • Șuncă
  • Cârnați
  • Mezeluri.

Concluzie

Nu există o dietă magică pentru polipi de colon, este foarte dificil pentru oamenii de știință să descopere un stil de viață izolat sau un factor alimentar pentru orice problemă de sănătate. Totuși, alegerea unor alimente sănătoase joacă un rol vital în prevenirea cancerului de colon. Deși sunt ghiduri care oferă o perspectivă asupra tipurilor de alimente care să fie  limitate și cele care pot fi consumate mult, este totuși cel mai bine să fie vizitat un medic pentru depistarea cancerului colorectal, deoarece această boală rareori provoacă simptome până când se află într-un stadiu mai grav.