Meniu

Otoplastie

Actualizat pe:

In domeniul operatiilor estetice, un tratament mai putin cunoscut, ce poate aduce numeroase beneficii, poarta denumirea de otoplastie. Din cauza ca termenul nu este atat de des intalnit, unii oameni ar putea sa nu cunoasca in ce anume consta el.

Din acest motiv, articolul de fata va aborda, in linii mari, aspectele generale ale acestei operatii si cine ajunge sa beneficieze de ea. Cititorul va avea, astfel, ocazia sa-si imbogateasca nivelul de cultura generala si, de ce nu, sa obtina cateva informatii ce s-ar putea dovedi utile intr-o buna zi.

Ce se intelege prin otoplastie si in ce consta acest tratament

Tratamentul de otoplastie, in linii generale, reprezinta o interventie chirurgicala realizata la nivelul urechilor. In urma acesteia, urechile vor avea parte de numeroase modificari in ceea ce priveste forma, marimea si pozitia acestora. Tratamentul garanteaza o imagine placuta din punct de vedere estetic.

Varsta minima necesara pentru un astfel de tratament este de 6 ani. Pana la acel moment, urechea externa se va afla in plin proces de dezvoltare.

Tratamentul este unul destul de rapid. Inainte de operatie, pacientului ii va fi explicat modul in care va decurge intreaga lucrare. Se vor realiza niste masuratori si se vor face cateva poze ale zonei respective. Urmeaza aplicarea anesteziei si o mica asteptare, cat timp aceasta isi face efectul.

Urmatorul pas consta in operatia propriu-zisa. Aceasta interventie chirurgicala va dura intre 1 si 2 ore. Se face o incizie in spatele lobului urechii, in zona unde este realizata unirea cu capul. Prin intermediul acesteia, chirurgul va obtine acces la sistemul de cartilaje al urechii. Ele vor fi remodelate pentru a se obtine o forma potrivita, conform cerintelor si necesitatilor clientului. Dupa finalizarea lucrarii, vor ramane cateva cicatrici, ce vor urma sa se vindece odata cu trecerea timpului. De asemenea, ulterior, ele se vor estompa si vor deveni invizibile.

Cine apeleaza la tratament de otoplastie?

Tratamentul de otoplastie se poate aplica in mai multe scenarii. Principalele cauze, ce pot impinge oamenii sa apeleze la o astfel de operatie, sunt urmatoarele:

  • Probleme de natura patologica; Urechea poate avea dimensiuni ce ies din parametrii normali, sau poate fi prea indepartata de nivelul capului;
  • Conform statisticilor, o ureche medie prezinta o inaltime de 5-6 cm, iar unghiul dintre aceasta si cap se incadreaza intr-un interval de 20 si 35 de grade. Daca se iese din acesti parametrii, urechile vor fi evidentiate intr-un mod neplacut, chiar daca ele prezinta dimensiuni anatomice normale.
  • Disconfortul psihic pe care trebuie sa-l indure anumite persoane, provenit de la esteticul neplacut al urechilor. Aceasta cauza este predominanta printre copii, aspectul urechilor putand fi utilizat ca subiect de bullying la scoala sau pe afara.

Ce pregatiri trebuiesc facute inaintea unei operatii de otoplastie?

Exista doua conditii necesare, de care trebuie sa se tina cont in ziua operatiei de otoplastie. Trebuie sa se evite consumul de alimente si lichide inaintea lucrarii. De asemenea, se recomanda o dusare si spalare pe cap, deoarece nu va mai exista posibilitatea pentru cateva zile.

Concluzie

Exista foarte multi oameni care aleg sa apeleze la o operatie de otoplastie, aceasta avand beneficii clare.