Meniu

Cat creste parul pe luna?

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Părul crește de obicei foarte greu, fie că o persoană așteaptă ca o tunsoare proastă să dispară sau suferă de o afecțiune cronică, creșterea părului poate părea că durează o veșnicie. Poate fi greu de crezut, dar, în cea mai mare parte, părul crește cu aceeași viteză pe tot parcursul anului.

Câți centimetri crește părul pe lună?

În medie, părul tinde să crească cu 1,5 centimetri pe lună. Cu toate acestea, o mulțime de factori afectează viteza de creștere a părului. Bărbații, de exemplu, pot constata că părul lor crește mai repede decât cel al femeilor. Alți factori care influențează viteza de creștere a acestuia sunt genetica, vârsta și sănătatea. Măduva osoasă, care este substanța moale prezentă în interiorul oaselor, este singura parte a corpului care crește mai repede decât părul. De asemenea, dacă o persoană are părul creț, 1,5 cm de creștere va fi probabil mult mai puțin vizibil decât în cazul părului drept, din cauza texturii acestuia. Însă, cu bucle sau fără ele, media de creștere a părului este aceeași.

Cât de repede crește părul într-un an?

Se poate aștepta o creștere a părului în medie de aproximativ 15 cm într-un an. Însă, această lungime nu este precisă întrucât diferă de la o persoană la alta, de asemenea, creșterea naturală a părului într-o an poate fi afectată de mai mulți factori, inclusiv genetica și sexul, părul masculin crescând de obicei puțin mai repede decât cel feminin.

Cât crește părul pe zi?

Indiferent cât de mult o persoană își dorește să-și crească părul, acesta ajunge doar la doi până la cinci milimetri pe săptămână. Cele mai multe fire de păr cresc cu o rată medie de aproximativ 0,3 până la 0,4 mm pe zi. Deci, asta înseamnă că poate crește până la o zecime de centimetru sau puțin mai mult într-o săptămână. Cu toate acestea, creștere diferă în funcție de persoane, genetică, hormoni, nutriție și nivelul de stres. În cazul bărbaților, dacă aceștia au o rată medie de creștere a părului și îl rad în permanență, acesta va crește aproximativ 15 centimetri într-un an, în jurul nivelului urechii sau al bărbiei, în funcție de tipul de păr.

Părul poate crește peste noapte?

În timpul nopții, corpul și metabolismul lucrează continuu. În fiecare moment sângele circulă prin corp și ajunge și la foliculii părului, iar acest lucru înseamnă că părul crește și în timpul nopții. Dar atunci când o persoană nu doarme, metabolismul încetinește, la fel și creșterea părului. Cu toate acestea, orele de maximă creștere a părului sunt între 10-11 dimineața și 14-16 după-amiaza. 

Întrebări frecvente

  1. Cât de repede crește părul cu 1 cm?
    În mod obișnuit, părul crește în medie cu aproximativ 1 cm pe lună, cu toate acestea, realitatea este mai complexă, deoarece nu tot părul crește în mod similar atât ca număr de fire, cât și sub aspect de la o persoană la alta. Studiile demonstrează că părul scalpului crește între 0,5 cm și 1,5 cm pe lună.
  2. Există metode prin care se poate face ca părul să crească mai repede?
    Există puține dovezi care sugerează că utilizarea șampoanelor speciale sau a suplimentelor poate face părul să crească mai repede, însă prin adoptarea unui stil de alimentație echilibrat, respectarea regimului de somn și crearea unei rutine sănătoase de îngrijire a părului, acesta poate fi mai predispus să crească sănătos. 
  3. Câți centimetri va crește părul într-un an?
    Lungimea medie a părului va crește cu aproximativ 0.5-1,5 cm pe lună, iar într-un an, părul va avea aproximativ 15-20 cm lungime. Cât de repede crește părul va depinde de: vârsta unei persoane, tipul de păr, starea generală de sănătate. 

Concluzie

Cei mai mulți oameni nu se gândesc la creșterea părului, fiind o funcție la fel de simplă ca respirația. Dacă o persoană încearcă să-și crească părul sau observă că acesta pare mai subțire decât era înainte, creșterea acestuia devine brusc foarte importantă. Așteptarea ca firele de păr să se transforme în șuvițe lungi și luxuriante poate părea adesea un proces lent și anevoios. Fie că o persoană încearcă de ani de zile să-și crească părul, fie că pur și simplu își dorește o schimbare, trebuie să aibă răbdare pentru a ajunge la rezultatele dorite.