Meniu

Daca iti cade parul ai cancer?

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Cancerul este una dintre cele mai dificile și mai solicitante boli de tratat. Poate aduce multe schimbări neplăcute în organism și poate slăbi sistemul imunitar – și aproape orice alt sistem, de altfel. Efectele secundare ale cancerului se manifestă, de obicei prin oboseală, slăbiciuni și piele palidă. În plus, se cunoaște că pierderea părului părului în timpul cancerului este un fenomen frecvent întâlnit, dar, mulți sunt îngrijorați dacă acest efect este rezultatul tratamentelor sau și al cancerului în sine.

La ce tip de cancer îți cade părul – este aceasta o cauză a cancerului în sine sau o consecință a tratamentului?

De cele mai multe ori, cauza căderii părului la pacienții cu cancer nu este cancerul în sine, ci tratamentul. Aproximativ 65% dintre pacienții cu cancer, care sunt supuși chimioterapiei, se confruntă cu pierderea părului în timpul procedurii. Acesta este un procent enorm din populația care trece prin aceeași problemă. Mecanismul specific al căderii părului în urma chimioterapiei este de fapt cunoscut sub numele de efluviu telogen. Acest tip de cădere este o tulburare a ciclului de creștere a părului, în care una dintre cele 3 faze este întreruptă din cauza tratamentului pentru cancer. Efluviul telogen este de obicei cauzat de un stresor, care poate fi o intervenție chirurgicală, o traumă majoră, un stres extrem sau chimioterapia.

Căderea părului nu este un efect direct al unei boli, dar există mai multe afecțiuni care indirect pot declanșa căderea părului, de exemplu, psoriazisul, anumite probleme tiroidiene, deficiențele severe de vitamine și minerale, sifilisul și sindromul ovarelor polichistice, însă, acesta nu este un eveniment cauzat direct de cancer. Există, într-adevăr, unele tipuri foarte rare de cancer care ar putea totuși avea o legătură directă cu căderea părului. Un exemplu este cancerul limfomului Hodgkin. În situațiile rare în care boala se răspândește la nivelul pielii, se știe că aceasta poate provoca căderea părului. Este o versiune extremă a iritației pe care boala o poate provoca, și care cel mai frecvent se reflectă sub forma unor simptome mai ușoare, cum ar fi mâncărimea. Căderea părului în aceste situații se va corecta de la sine după ce boala este confruntată, deși cicatrizarea poate fi uneori permanentă. Dar, abordarea bolii de bază este o prioritate mult mai importantă decât grija pentru păr.

Întrebări frecvente

  1. Ce tip de cancer cauzează căderea părului?
    Un exemplu în care a fost găsită o legătură este cel al limfomului Hodgkin. În cazurile rare în care boala se răspândește la nivelul pielii, se știe că aceasta provoacă căderea părului. Este o versiune extremă a iritației pe care boala o poate provoca la probleme, care cel mai frecvent se reflectă sub forma unor simptome mai ușoare, cum ar fi mâncărimea.
  2. Este căderea părului un simptom al cancerului?
    Se presupune pe scară largă că, dacă aveți cancer, în cele din urmă vă veți pierde tot părul. Răspunsul este nu. Alopecia, sau căderea părului, apare ca rezultat secundar al chimioterapiei și al radioterapiei.

Concluzie

Căderea părului la persoanele care suferă de cancer este în mare parte un efect secundar al tratamentului în sine, deoarece chimioterapia este un medicament puternic care afectează toate celulele organismului. Dar, cancerul este rareori considerat a fi legat de căderea părului. Trebuie să se țină cont de faptul că, pentru cea mai mare majoritate a oamenilor, căderea părului în urma tratamentului împotriva cancerului nu este permanentă. Prin  urmare, există o șansă foarte mică ca acesta să nu crească din nou.