Meniu

De ce albeste parul?

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Mulți oameni consideră că părul și culoarea acestuia fac parte din identitatea lor. Așadar, deși este un lucru natural ca părul șaten, roșcat, blond sau negru să devină gri, alb sau argintiu în timp, procesul de albire prematură nu este întotdeauna o schimbare ușor de acceptat. Este normal ca părul să-și schimbe culoarea pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, dar, părul alb poate apărea aproape în orice moment al vieții, chiar și adolescenții sau persoanele în vârstă de 20 de ani pot observa fire de păr alb. 

Este albirea părului un proces normal?

Foliculii de păr au celule pigmentare cunoscute sub numele de melanină, acestea oferă culoare părului, dar, în timp, foliculii pot pierde pigmentul, determinând culoarea albă a firelor de păr. Nu este neobișnuit ca părul să se schimbe pe măsură ce corpul îmbătrânește, odată cu acest proces se schimbă structura părului, culoarea și volumul lui. Pe lângă îmbătrânire, există și alți factori care influențează culoarea părului și care nu reprezintă motive de îngrijorare. Sunt persoane care au raportat o albire a părului între 20 și 30 de ani, iar cauza ce a determinat încărunțirea, nu a fost legată de vreo cauză gravă. 

De ce se albește părul?

Înainte de a explica ce cauzează albirea părului, este necesar să se cunoască mai întâi mecanismul prin care se formează firele de păr alb. Inițial, părul nu conține pigmenți de melanină și este alb. Acesta devine negru, deoarece pigmentul de melanină este preluat de celulele formatoare de pigment, numite melanocite, din firele de păr aflate în creștere. Motivul pentru care apare culoarea albă este acela că funcția melanocitelor este redusă dintr-un anumit motiv, iar pigmentul de melanină nu mai este produs sau, chiar dacă este produs, este dificil ca acesta să fie livrat către celulele matricei părului. 

Genele

Există o mulțime de motive pentru care părul unei persoane poate albi. Una dintre cauzele cele mai frecvente este genetica. Ele sunt factorul predominant în determinarea vârstei la care părul își pierde pigmentul. Pentru unele persoane, acest lucru se poate întâmpla chiar înainte de a împlini 20 de ani, pentru alții, primele șuvițe albe apar destul de târziu. Rasa și etnia sunt, de asemenea, importante în apariția firelor albe de păr. De exemplu, albirea prematură la persoanele europoide poate începe încă de la vârsta de 20 de ani, în timp ce o persoană asiatică poate înalbi prematur în jur de 25 de ani și o persoană în rândul populației afro-americane albește prematur la vârsta de 30 de ani. Nu se poate schimba genetica, dar datorită metodelor de stilizare a părului poate fi modificată culoarea prin vopsire.

Deficiențele de vitamine

S-a dovedit că deficiențele de vitamine sunt un factor care influențează încărunțirea prematură. Vitaminele care sunt considerate că afectează culoarea părului sunt vitamina B-6, B-12, biotina, vitamina D, fierul, cuprul și vitamina E. Deficiența de vitamina B12 (numită și cobalamină) ar putea fi cea mai conectată cu albirea timpurie a părului. Apariția celulelor foliculilor de păr depinde de sinteza ADN, care, la rândul ei, depinde de vitamina B12, aceasta ajută, de asemenea, la stimularea creșterii părului. Alte studii au constatat că nivelurile scăzute de feritină serică, care stochează fierul în organism, colesterol bun HDL-C, vitamina D, acidul folic și seleniu sunt catalogate drept cauze frecvente la persoanele care albesc prematur. În cazul în care părul alb este cauzat de o deficiență de vitamine, suplimentarea ei poate readuce pigmentarea.

Bolile autoimune

O boală autoimună poate provoca, de asemenea, albirea părului prematur. Aceasta apare atunci când sistemul imunitar își atacă propriile celule. În cazul alopeciei și al bolii vitiligo, sistemul imunitar poate ataca celulele părului și poate provoca pierderea pigmentului. 

  • Vitiligo este o afecțiune caracterizată prin lipsa de melanină în piele și păr. Acest lucru face ca în zonele afectate să apară pete albe, care sunt inițial mici și pot crește treptat. Vitiligo poate afecta și genele, sprâncenele sau barba.  
  • Alopecia areata este o afecțiune autoimună care provoacă căderea părului în smocuri. Această tulburare afectează în special foliculii de păr colorat și poate lăsa doar firele de păr gri. Cauza exactă a alopeciei este necunoscută, dar este posibil să aibă legătură cu genetica. Totuși, există lucruri pe care o persoană le poate face pentru a ajuta părul să crească din nou, însă, acesta poate crește complet gri. 
  • Modificările hormonale cauzate de o problemă tiroidiană, cum ar fi hipertiroidismul sau hipotiroidismul, pot fi, de asemenea, responsabile pentru părul alb prematur. Tiroida este o glandă în formă de fluture situată la baza gâtului, aceasta ajută la controlul multor funcții corporale, cum ar fi metabolismul. Sănătatea tiroidei poate influența, de asemenea, culoarea părului. O tiroidă hiperactivă sau hipoactivă poate influența organismul să producă mai puțină melanină, cauzând apariția firelor de păr alb. 

Fumatul

Dincolo de creșterea riscului de cancer pulmonar și de boli de inimă, fumatul afectează părul. Fumatul este asociat cu îmbătrânirea prematură, care include și albirea părului, astfel se presupune că există o legătură între fumat și apariția părului alb înainte de vârsta de 30 de ani.  Fumul trece prin plămâni în fluxul sangvin și apoi în fiecare organ al corpului uman. Fumatul cauzează constricția vaselor de sânge și reduce fluxul sangvin către foliculii de păr, ceea ce duce la căderea lui și la apariția timpurie a părului alb. Dacă există o cantitate semnificativă de nicotină în sânge, aceasta va afecta vasele de sânge, inclusiv pe cele din păr. 

Stresul

În timp ce albirea părului este în mare parte genetică, stresul oxidativ din organism poate influența albirea prematură a părului. Stresul oxidativ provoacă dezechilibre atunci când antioxidanții nu sunt suficienți pentru a contracara efectele dăunătoare ale radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt molecule instabile, care deteriorează celulele, contribuind la îmbătrânire și la apariția bolilor. Prea mult stres oxidativ poate favoriza apariția unor boli, inclusiv afecțiunea vitiligo, care afectează pigmentarea pielii.

Întrebări frecvente

  1. Poate fi prevenită albirea părului prematură?
    Capacitatea de a inversa sau de a preveni apariția părului alb depinde de cauze. Dacă motivul albirii părului este genetic, nu puteți face nimic pentru a preveni sau inversa permanent această schimbare. Dacă se suspectează o problemă de sănătate, este mai bine să consultați un medic pentru a vedea dacă o afecțiune de bază este responsabilă pentru apariția părului alb. Dacă problema de sănătate de bază este tratată, pigmentarea poate reveni, dar nu există garanții. În cazul în care există o problemă tirodiană, reapariția pigmentării poate avea loc după un tratament de terapie hormonală. Administrarea de injecții sau pastile de vitamina B-12 pentru a corecta o deficiență, poate, de asemenea, să îmbunătățească sănătatea foliculilor de păr și să redea culoare lui. Dacă părul alb apare ca urmare a stresului sau a fumatului, nu există dovezi care să susțină revenirea pigmentării după renunțarea la fumat sau după reducerea stresului.
  2. Poate lipsa somnului să cauzeze albirea părului?
    Nu există un răspuns definitiv la această întrebare. Unii experți consideră că lipsa somnului poate duce la albirea părului, în timp ce alții susțin că nu. Unul dintre principalele motive pentru care lipsa somnului ar putea duce la apariția firelor albe de păr este pentru că, poate determina o persoană să devină stresată. Atunci când o persoană este stresată, organismul produce mai mult cortizol. Cortizolul poate deteriora foliculii de păr, ceea ce poate duce la căderea și la albirea prematură a părului. O altă posibilă explicație este că somnul poate interfera cu producția de melanină. Atunci când producția de melanină este perturbată, părul poate deveni mai deschis sau chiar alb, cu toate acestea, nu există dovezi concludente că lipsa somnului poate duce la albirea părului. 
  3. Pot migdalele să încetinească procesul de albire a părului?
    Nu există dovezi care să arate efectul consumului de migdale asupra încetinirii procesului de albire a părului. Cu toate acestea, unii experți cred în efectele sale benefice asupra părului alb, deoarece migdalele sunt o sursă bună de cupru, iar nivelurile scăzute de cupru sunt o cauză a părului alb. Un alt motiv pentru care migdalele sunt considerate benefice în combaterea părului alb este faptul că uleiurile de migdale conțin catalază, un antioxidant, care ajută la reducerea apariției părului alb. Peroxidul de hidrogen se acumulează în foliculii de păr care duc la încărunțirea lui. Migdalele sunt benefice pentru păr, ajutând la eliminarea peroxidului de hidrogen din foliculi.
  4. De ce albește părul la o vârstă fragedă?
    Dacă observați că aveți părul alb la o vârstă fragedă, este posibil ca și părinții sau bunicii să fi avut părul alb sau cărunt la aceeași vârstă. Alți factori care pot afecta apariția firelor albe prematur sunt stresul excesiv, dieta săracă în alimente nutritive, produsele chimice din rutina de îngrijire a părului sau obiceiurile rele precum fumatul.
  5. Este normal să fie smulse firele de păr albe?
    Smulgerea unui fir de păr alb va duce la apariția unui nou fir de păr alb în locul acestuia deoarece există doar un singur fir de păr care poate crește per folicul. Firele de păr din jur nu se vor albi până când nu vor avea proprii foliculi. Dacă există un fir de păr alb de care trebuie să scăpați, tăiați-l cu mare grijă. Smulgerea poate traumatiza foliculul de păr, iar traumatismele repetate ale oricărui folicul pot provoca infecții, formarea de cicatrici sau, eventual, pot duce la chelie.
  6. Pot anumite alimente să prevină albirea părului?
    Există anumite alimente care se consideră că pot preveni albirea părului. Acestea sunt bogate în vitamine și minerale utile pentru creșterea și menținerea culorii părului.
    Alimentele fermentate, care sunt bune pentru un intestin sănătos, iar un intestin sănătos este important pentru sănătatea părului, deoarece bacteriile intestinale produc vitamina B și biotina.
    Ciocolata neagră, care este o sursă bună atât de fier, cât și de cupru, doi nutrienți care sunt excelenți pentru prevenirea părului alb.
    Ouăle, care sunt bogate în calciu, seleniu și vitamina B12.
    Chiar dacă aceste alimente conțin vitaminele necesare pentru menținerea unui păr sănătos și se consideră că previn apariția firelor albe, nu există nicio garanție că acest lucru se va întâmpla dacă motivul albirii nu este o deficiență de vitamine sau dacă o persoană este predispusă genetic la această schimbare.

    Concluzie

    Părul alb poate fi un motiv de îngrijorare pentru oricine. Acesta poate apărea în urma mai multor cauze, cum ar fi genetica, stresul, fumatul, afecțiuni ale tiroidei și deficiențele de vitamine. Medicii consideră adesea că este dificil să trateze aceste afecțiuni, însă, dacă părul albește prematur și o persoană este sigură că nu este o cauză genetică, sau dacă apare o schimbare bruscă a culorii părului, discutarea simptomelor și a preocupărilor cu medicul este cea mai corectă decizie.