Meniu

De ce cade parul?

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Căderea părului este un proces normal zilnic, însă acest lucru poate deveni o problemă atunci când o persoană observă că începe să piardă o cantitate neobișnuit de mare. Subțierea, căderea și pierderea părului afectează atât bărbații, cât și femeile, și fie că este vorba de chelie sau de o subțiere vizibilă, poate fi determinată de diverse motive. Uneori, aceasta este un efect secundar al unei probleme de sănătate, care se remediază de la sine dacă afecțiunea de bază este tratată. În orice circumstanță este important să se consulte un dermatolog, pentru a înțelege cauza problemei și pentru a afla cum poate fi tratată. După caz, se va remedia problema căderea părului sau se vor găsi soluții pentru a stimula creșterea acestuia.

Cele mai frecvente cauze ale căderii părului

Cele mai comune cauze ale căderii părului

  • Modificări hormonale
    Cele mai frecvente modificări hormonale care au un impact asupra căderii părului și a sănătății părului în general, sunt androgenii (hormonii masculini). Dacă aceștia sunt dereglați, efectele se vor răspândi în tot corpul, iar în cazul femeilor se manifestă sub forma căderii părului. Cele mai comune motive ale fluctuațiilor hormonale disfuncționale sunt cauzate de oprirea sau începerea administrării de pilule contraceptive, sarcina și menopauza.
  • Sarcina
    În timpul sarcinii, numărul foliculilor de păr aflați în faza anagen (faza activă de creștere a părului) se mărește. Prin suplimentarea organismului cu estradiol și progesteron în perioada gravidității, se poate extinde faza de creștere, respectiv se poate preveni căderea părului. Totuși, la câteva luni postpartum, când hormonii încearcă să se reechilibreze și să se adapteze la o stare nouă a organismului, pe fundalul acestor modificări, părul cade rapid, și uneori în smocuri. Schimbările suferite în timpul sarcinii sunt comune, totuși, fiecare femeie este diferită și, prin urmare, acestea sunt individuale. În cazul căderii părului în perioada postpartum, majoritatea femeilor vor avea o recuperare completă, însă procesul poate fi lent.
  • Menopauză
    Atunci când nivelurile de estradiol și progesteron scad la menopauză, bufeurile și transpirațiile nocturne nu sunt singurele simptome care apar. Ceea ce multe femei nu știu și de ce nu sunt pregătite, este că, se pot confrunta și cu subțierea părului. În mod similar influențelor perioadei postnatale, acest lucru se datorează hormonilor. Totuși, spre deosebire de perioada postpartum, căderea părului la menopauză este ireversibilă, cu excepția cazului în care se introduce terapia de substituție hormonală. Estrogenul mărește perioada de timp în care părul este în faza de creștere, așa că, atunci când acesta scade, își pierde efecte. Când apar simptomele menopauzei, o recoltă de salivă poate evalua nivelurile de estradiol, progesteron și testosteron, și poate ajuta atât pacientul, cât și medicul să decidă care este cea mai bună strategie terapeutică.
  • Sindromul ovarelor polichistice (SOPC)
    Aceasta este o tulburare endocrină frecventă în rândul femeilor, bazată pe un grup de simptome, în care hiperandrogenismul este cea mai evidentă. În cazul SOPC, hormonii androgeni din organism sunt în exces, astfel cauzează pierderea părului de pe scalp, și în același timp, dezvoltarea părului pe față, piept și spate. Deși nu există un tratament definitiv pentru SOPC, acesta se concentrează de obicei pe gestionarea simptomelor. 
  • Dezechilibru hormonal la bărbați
    Bărbații se confruntă cu dezechilibre hormonale, care, de cele mai multe ori, sunt cauzate de vârstă, mediu, stil de viață, stare emoțională și condițiile medicale. De asemenea, dezechilibrul hormonal la bărbați poate fi cauzat de andropauză, care este versiunea masculină a menopauzei. Deși este normal să se experimenteze modificări ale nivelului de hormoni, organismul masculin îmbătrânit scade semnificativ producția de testosteron, ceea ce poate duce la căderea părului de pe scalp și creșterea părului în locuri precum urechile și nasul. În aceste cazuri se recomandă testele de laborator, care sunt efectuate pentru a evalua echilibrul hormonal al pacientului și pentru a determina dacă dezechilibrul este la un nivel scăzut sau ridicat.
  • Stresul
    Căderea părului poate fi declanșată de o stare intensă de stres, cauzată de apariția unei boli sau o intervenție chirurgicală care solicită corpul și mintea. Stresul poate influența sistemul digestiv, obiceiurile alimentare și problemele scalpului, toate acestea având ca rezultat un impact negativ asupra sănătății părului. Organismul uman percepe stresul mental în același mod în care percepe stresul fizic. Orice factor de tulburare dramatică asupra organismului poate afecta creșterea părului. Mai exact, atunci când este stresat, organismul eliberează hormonul cortizol, ce afectează foliculii și duce la căderea părului sau la pierderea totală a acestuia. Părul începe să cadă, de obicei, la cel puțin trei luni după un eveniment alarmant, iar deși cauzele stresului fizic sunt adesea temporare, efectele asupra scalpului se diminuează pe măsură ce organismul se vindecă.
  • Tulburări tiroidiene
    Una dintre cele mai frecvente cauze ale căderii părului ce ține de hormoni este o problemă tiroidiană. Atât o cantitate prea mare de hormoni tiroidieni (hipertiroidism), cât și o cantitate prea mică (hipotiroidism) poate duce la căderea părului. Tratarea tulburărilor tiroidiene, inversează adesea căderea părului. Dacă o persoană are o problemă cu tiroida, este posibil să observe o subțiere a părului. Unii oameni spun că acesta cade în smocuri atunci când este pieptănat. Hipotiroidismul și hipertiroidismul sever și prelungit pot provoca pierderea părului, iar căderea este difuză și implică întregul scalp, mai degrabă decât zone discrete. Regenerarea este obișnuită în cazul unui tratament reușit al tulburării tiroidiene, deși va dura câteva luni și poate fi incompletă. 

Bolile autoimune

În afară de tulburările tiroidiene, există și alte boli autoimune care pot afecta căderea părului. 

  • Alopecia areata
    Aceasta este o boală autoimună a pielii, care provoacă căderea părului pe scalp și în alte locuri de pe corp.  Sistemul imunitar atacă foliculii de păr, împreună cu alte părți sănătoase ale corpului, iar cel de pe scalp, precum și sprâncenele și genele, încep să cadă. Există diferite tipuri de alopecie areata însă toate vor avea ca rezultat o anumită formă de cădere a părului. Nu există nicio modalitate de a prezice cât de mult va dura sau dacă acesta va reveni, însă există diverse opțiuni de tratament pentru alopecia areata. Printre acestea se numără tratamentele topice, alături de medicamente orale sau injectabile, dar este nevoie de o investigație medicală înainte de a alege un tratament.
  • Lupusul
    Aceasta este o altă boală autoimună care poate viza diferite organe și sisteme din organism. Aceasta duce adesea la inflamație sistemică, oboseală și la pierderea părului. La fel ca alopecia areata și tulburarea tiroidiană, lupusul poate provoca, diferite forme de cădere a părului. Stagnarea creșterii părului apare atunci când anticorpii atacă foliculii de păr, ceea ce face ca părul să slăbească, să se rupă și chiar să cadă. Lupusul poate provoca căderea părului și după o acutizare a bolii sau o schimbare de medicamente. Un tip de lupus numit lupus discoid lasă după căderea părului și cicatrici. În cazul formelor cicatrizante de alopecie, foliculii devin atât de deteriorați încât căderea părului poate fi permanentă.
  • Psoriazisul
    Aceasta este o altă afecțiune autoimună frecventă care afectează pielea și uneori scalpul. În cazul psoriazisului, sistemul imunitar face ca celulele pielii să se transforme prea repede, ceea ce provoacă mâncărimi, scuame și pete inflamate pe piele, cunoscute sub numele de plăci. Atunci când aceste plăci apar pe scalp, pot duce la pierderea părului în zonele afectate. În general, psoriazisul scalpului nu este cicatrizant, ceea ce înseamnă că foliculii nu sunt deteriorați permanent, iar părul poate să crească din nou. Cu toate acestea, în cazurile severe, psoriazisul scalpului poate provoca cicatrici și pierderea permanentă a părului. Unii oameni ar putea, de asemenea, să se confrunte cu pierderea părului din cauza medicamentelor pentru psoriazis.
  • Bolile inflamatorii intestinale
    Bolile inflamatorii intestinale cum ar fi boala Crohn, colita ulcerativă și boala celiacă, pot cauza pierderea părului. Persoanele care se confruntă cu boli inflamatorii intestinale au adesea probleme în a absorbi vitaminele și mineralele adecvat, astfel încât deficiențele alimentare ar putea provoca pierderea părului.

Medicamentele 

Un posibil efect secundar al unor medicamente este pierderea părului. Dacă o persoană crede că un medicament cauzează căderea părului, poate întreba medicul despre preparatul prescris, pentru a determina dacă acesta este un posibil efect secundar. Este esențial să nu se înceteze tratamentul cu medicamentul respectiv înainte de a discuta cu medicul. Acesta ar putea să reducă doza sau să-l schimbe în general. Oprirea bruscă a unor tratamente medicamentoase poate cauza probleme grave de sănătate. Anumite preparate care au efecte secundare ce pot provoca căderea părului sunt:

  • Diluanții de sânge
  • Medicamentele pentru tratarea acneei
  • Antidepresivele
  • Beta-blocantele
  • Medicamente pentru scăderea colesterolului
  • Excesul de vitamina A, fie din suplimente, fie din alimente

Deficiențele nutriționale

Vitaminele și nutrienții esențiali, cum ar fi proteinele, care se pot obține printr-o dietă sănătoasă, variată și echilibrată, asigură o stare de sănătate bună în tot corpul, garantând că toate organele și sistemele interne funcționează așa cum trebuie. O alimentație deficitară, dietele drastic restrictive sau dietele la modă pot duce la tot felul de deficiențe nutritive, care, la rândul lor, pot fi cauza căderii părului, de la subțierea firelor până la pete de chelie. Dietele extreme, care sunt prea sărace în proteine și în anumite vitamine, cum ar fi fierul și zincul, pot provoca uneori o cădere excesivă a părului. Alte vitamine a căror aport scăzut poate dăuna sănătății părului sunt grăsimile, vitamina D, vitamina B-12, vitamina C, vitamina A, cupru, seleniu și biotina. O persoană ar trebui să meargă la medic pentru un test de sânge ca să verifice dacă are o deficiență nutrițională. De asemenea, este important să se ceară sfatul unui medic înainte de a lua orice fel de suplimente, deoarece excesul de anumiți nutrienți, cum ar fi vitaminele A și E, poate determina căderea părului.

Tricotilomania

În timp ce stresul este adesea o cauză pe termen scurt a căderii părului, stresul sever sau anxietatea pot fi asociate cu tulburarea de smulgere a părului sau tricotilomania. Cercetătorii cred că această afecțiune de sănătate mintală este legată de tulburarea obsesiv-compulsivă și de alte tipuri de tulburări de anxietate. Alte semne ale tricotilomaniei includ senzația de ușurare sau plăcere după ce firele de păr sunt trase, precum și pete vizibile de cădere a părului. Tricotilomania se dezvoltă cel mai adesea între 10 și 17 ani, fiind considerată o problemă cronică care se poate ameliora cu tratament. Tratamentele utile în confruntarea tricotilomaniei sunt terapia cognitiv-comportamentală și antrenamentul de inversare a obiceiurilor. În plus, deși nu există medicamente aprobate doar pentru tricotilomanie, anumite antidepresive sau antipsihotice servesc pot fi administrate,  însă trebuie discutate cu un medic.

Genele

Există mai mulți factori implicați în chelie sau căderea masivă a părului, iar un element cheie este reprezentat de gene. Persoanele care suferă în mare parte de chelie au tendința de a avea membri ai familiei cu același tip de cădere a părului. Existența unei rude apropiate cu chelie tipică, crește riscul de a dezvolta această afecțiune. Se consideră că aceasta provine din partea familiei mamei, dar nu există foarte multe studii în acest sens. Genele responsabile de căderea părului sunt, de fapt, moștenite din ambele părți ale familiei, nu doar de la mamă sau de la tată. Cu toate acestea, căderea părului cu model ereditar nu este doar un efect al prezenței genei respective, este de fapt, o combinație dintre genetică, niveluri hormonale și procesul natural de îmbătrânire. 

Îngrijirea excesivă a părului

Dacă o persoană obișnuiește să aibă mereu părul coafat, trebuie să se asigure că face o pauză din când în când de la coafuri. Cea mai frecventă problemă a stilizării părului în exces este alopecia de tracțiune. Aceasta este caracterizată de căderea părului din cauza forțelor de tragere repetate și prelungite aplicate foliculilor. Exemple de stilizare extremă includ împletituri strânse, relaxante chimice pentru îndreptarea părul, tratamente cu ulei fierbinte sau orice fel de produse chimice dure și ondularea sau uscarea părului la temperaturi ridicate. Deoarece practicile respective afectează rădăcina părului, este posibil ca părul să nu mai crească la loc. O persoană trebuie să se asigure doar că își aranjează ușor marginile, astfel încât acestea să reziste pe termen lung și să nu necesite utilizarea unor instrumente sau produse dăunătoare.

Simptomele căderii părului

Semnele de cădere a părului apar în mai multe moduri. Este posibil să fie observate:

  • Subțierea treptată a părului 
  • Chelie care se mărește încet
  • Linia părului care devine mai vizibilă 
  • Părul prins într-o coadă de cal care devine mai subțire

Persoanele dezvoltă aceste semne, care tind să apară treptat, însă acestea pot fi atât de subtile, încât să se observe o cădere a părului timp de luni sau ani de zile. Pe lângă aceste semne, căderea părului poate apărea și în alte moduri, cum ar fi, brusc și dramatic. Este posibil să fie observat în astfel de cazuri un petic sau o fâșie de chelie în decurs de 1 sau 2 zile, smocuri de păr care cad în rutina de pieptănare, sau o cădere a întregului păr de pe cap. Alte persoane pot observa că pierderea părului se poate dezvolta în altă zone, în afară de scalp, cum ar fi sprâncenele, genele sau barba. Unii oameni dezvoltă și alte semne odată cu căderea părului:

  • Arsuri sau înțepături înainte de căderea bruscă a părului. Unele persoane care au alopecia areata experimentează acest lucru.
  • Mâncărime intensă, arsură și sensibilitate în zonele unde a căzut părul. Dacă acestea apar, este posibil să existe o infecție.
  • Pete de chelie salzoase, adesea cu răni sau bășici. Acest lucru înseamnă că s-a format o infecție fungică pe scalp.
  • Roșeață, umflături și răni care pot provoca mâncărimi și scurgeri de puroi. O afecțiune numită foliculită decalvină poate provoca acest lucru.
  • Pete solzoase de psoriazis pe scalp. Majoritatea persoanelor care au psoriazis, îl au pe scalp la un moment dat, iar acest lucru poate provoca pierderea temporară a părului.

Semnele și simptomele pe care o persoană le dezvoltă depind de ceea ce cauzează căderea părului.

Când trebuie să fie consultat un medic și ce se întâmplă la consultație?

Dacă este observată o cădere bruscă a părului, chelie circulară sau peticită sau o subțiere treptată a părului în vârful capului, o persoană trebui să se adreseze unui medic pentru ajutor. În timpul consultației, trebuie efectuate unele teste înainte de a se ajunge la o concluzie cu privire la tratament. Unele dintre acestea sunt: 

  • Tragerea ușoară de păr pentru a vedea câte fire ies.
  • Teste de sânge. Acestea verifică nivelul de vitamine și minerale (cum ar fi vitamina D, vitamina B, zinc și fier) și nivelul de hormoni (inclusiv hormoni tiroidieni și hormoni sexuali).
  • Examinarea scalpului la microscop și trichoscopie.
  • Biopsie a scalpului pentru a îndepărta și examina o bucată foarte mică de piele a scalpului.

Medicul poate întreba pacientul despre obiceiurilelui, istoricul și propriile observații, cum ar fi:

  • Ce tipuri de produse pentru păr folosește
  • Ce tipuri de coafuri poartă
  • Ce tipuri de alimente consumă
  • Dacă are obiceiul de a-și smulge părul
  • Dacă cineva din familia apropiată a suferit de căderea părului
  • Dacă au fost evenimente stresante recent 
  • Ce medicamente și suplimente ia
  • Dacă a fost observată căderea părului în alte locuri decât scalpul

O persoană trebuie să fie pregătită să răspundă la aceste întrebări. În acest fel, va oferi o imagine mai amplă a problemei de cădere a părului și medicul va putea prescrie cel mai potrivit tratament.

Întrebări frecvente

  1. Este normal să cadă părul odată ce se trece cu degetele prin el?
    Da, asta este normal. Acest tip de cădere a părului se numește efluviu telogen. Părul tinde să iasă în smocuri atunci când o persoană se șamponează, piaptănă sau trece mâinile prin el. Este posibil să nu se observe acest lucru timp de săptămâni sau luni după episodul de stres.
  2. De ce se pierde atât de mult păr toamna?
    La sfârșitul verii și toamna, fazele telogene sunt mai frecvente, ceea ce duce la căderea părului mai intens. Motivul acestei creșteri poate fi urmărit din radiația solară intensă în timpul verii, iar ca mecanism de protecție pentru scalp, mai multe rădăcini de păr trec din faza de creștere la faza de repaus.
  3. Cum se poate determina că părul nu trece doar printr-un proces normal de cădere?
    Este normal să cadă între 50 și 100 de fire de păr pe zi. Când este observată căderia semnificativă, adică mai mult de 100 de fire de păr în fiecare zi, atunci este timpul ca o persoană să se adreseze la un dermatolog.
  4. Părul căzut crește înapoi?
    S-ar putea să fie posibilă inversarea părului căzut sau, cel puțin, se poate încetini. În cazul unor afecțiuni, cum ar fi alopecia areata, părul poate să crească fără tratament în decurs de un an. Tratamentele pentru căderea lui includ medicamente și intervențiile chirurgicale.
  5. În ce lună cade cel mai mult părul?
    În lunile de toamnă, cum ar fi septembrie și octombrie, și la un moment dat în primăvară, cum ar fi aprilie și mai, de obicei, cade părul cel mai mult. Această cronologie coincide adesea cu a doua jumătate a ciclului de creștere a părului.
  6. Căderea părului ar trebui să fie un semnal de alarmă?
    Căderea părului nu este de obicei ceva de care o persoană ar trebui să-și facă griji, dar, ocazional, poate fi un semn al unei afecțiuni medicale. Unele tipuri de căderea părului sunt permanente, cum ar fi chelia masculină și feminină. Acest tip de cădere a părului este, de obicei, transmisă genetic. Alte tipuri de căderea a părului pot fi temporare.
  7. De ce pierd atât de mult păr când îl spăl?
    Părul cade adesea sub duș pentru că este stimulat scalpul atunci când este șamponat sau îți condiționat părul. Firele de păr care erau deja destinate să cadă sunt doar afectate de un stres fizic în timpul șamponării, astfel se desprinde de pe cap.
  8. Lipsa somnului adecvat poate provoaca căderea părului?
    Da, din păcate, lipsa somnului este unul dintre factorii care contribuie la problemele de cădere a părului.
  9. Cum arată căderea părului de la stres?
    Căderea părului cu efluviu telogen, tipul de cădere a părului legat de stres, afectează de obicei scalpul și poate apărea ca o cădere neregulată. Cu toate acestea, poate face o persoană, de asemenea, să piardă mai mult păr de pe corp sau să observe mai puțin păr pe corp decât o face în mod normal.
  10. Este căderea părului un simptom al cancerului?
    Se presupune pe scară largă că, dacă o persoană are cancer, în cele din urmă își va pierde tot părul. Însă alopecia sau căderea părului apare ca rezultat secundar al chimioterapiei și al radioterapiei.

Concluzie

Este normal ca o anumită cantitate de păr să cadă în fiecare zi, de obicei, oamenii pierd până la 100 de fire de păr zilnic. Dacă o persoană observă că pierde mai mult decât de obicei, este posibil să aibă o afecțiune la bază. În acest caz, ar trebui să consulte un medic și să ceară sfaturi cu privire la care sunt cele mai bune opțiuni de tratament. De cele mai multe ori, părul unei persoane va reveni la starea sa normală odată ce un medic va oferi un tratament corespunzător pentru afecțiunea subiacentă.