Meniu

De ce nu creste parul: Influenta varstei, rutinei si starii acestuia

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Uneori, apare tendința de a considera că părul nu mai crește, chiar dacă au fost testate mai multe metode precum utilizarea uleilor esențiale sau a tratamentelor care promit un păr mai lung și sănătos. Există mai multe motive pentru care acesta încetează să mai crească după o anumită lungime. Orice, de la alimentație, dezechilibre hormonale sau produsele folosite pot face ca acesta să crească cu dificultate. 

De ce părul încetează să mai crească?

  • Vârsta
    Cele mai multe femei sunt prea îngrijorate de îmbătrânirea feței pe măsură ce înaintează în vârstă, și, prin urmare, nu se concentrează prea mult asupra părului. Cu toate acestea, la fel ca și bărbații, femeile se pot confrunta cu o creștere lentă și pierderea părului pe măsură ce îmbătrânesc, din cauza foliculilor slăbiți. Pe măsură ce corpul îmbătrânește, acesta tinde să devină mai slab din cauza tuturor factorilor la care este supus de-a lungul vieții, cum ar fi coafarea, prelucrarea cu produse chimice, decolorarea, dar și a obiceiurilor alimentare și a sănătății fizice. Acest lucru poate fi, bineînțeles, prevenit printr-o îngrijire corespunzătoare, hidratare și protecție împotriva factorilor externi dăunători.
  • Vârfurile despicate
    Una dintre principalele cauze care nu permite unei persoane să aibă părul lung, sunt vârfurile despicate sau tricopiloza, care apare atunci când părul este uscat și slăbit, ceea ce duce la ruperea firelor. Acest lucru poate fi cauzat de o gamă largă de factori, inclusiv stresul, vopsirea, vremea prea rece sau prea uscată, coafarea cu instrumente la temperatură înaltă. Dacă vârfurile despicate sunt lăsate, acestea pot face ca părul să nu mai crească, deoarece ruperea se va deplasa mai sus pe firul de păr, făcând și mai dificilă obținerea lungimii dorite. Pentru a preveni apariția vârfurilor despicate, se recomandă evitarea coafării și vopsirii și protecția părul atunci când vremea este rece. Ar trebui, de asemenea, să se încerce o micro tunsoare pentru a elimina vârfurile deja despicate.
  • Rutină slabă de îngrijire a părului
    Un regim necorespunzător de îngrijire a părului poate avea un impact negativ major asupra creșterii părului. Coafarea excesivă, spălarea și utilizarea  inadecvată a produselor, utilizarea de produse chimice și accesoriile care deteriorează, indică o rutină de îngrijire a părului sub standarde, care trebuie schimbată cât mai curând posibil dacă o persoană își dorește un păr mătăsos, lung și sănătos. Pentru a promova creșterea acestuia, ar trebui să fie construită o rutină proprie în baza propriilor observații și necesitățile părului. De exemplu, ar trebui să se investească într-un șampon de bună calitate, care să nu conțină sulfați sau parabeni. De asemenea, ar trebui să se încerce utilizarea produselor naturale, măști și tratamente cu ulei, care pot fi ținute pe păr peste noapte pentru a hrăni și întări firul ca acestea să crească sănătos.
  • Părul și scalpul uscat
    Scalpul uscat și firele fragile sunt semne ale unui păr nesănătos. Lipsa de hidratare sau dezechilibrul nivelului de hidratare a scalpului face ca părul să fie uscat, ceea ce duce la rupere și nu-i permite să crească. Uscăciunea prelungită duce, de asemenea, la apariția infecțiilor care provoacă pierderea părului. Prin urmare, trebuie hidratat cu produse și metode naturale pentru a promova o creștere sănătoasă. Unele hidratante bune sunt balsamurile fără clătire. Acestea sunt excelente pentru toate tipurile de păr și pot fi folosite și ca produse de protecție împotriva coafării cu instrumente de temperatură înaltă.

Întrebări frecvente

  1. La ce vârstă încetează părul să mai crească?
    De fapt, părul nu se oprește din creștere la o anumită vârstă. Părul urmează un ciclu de creștere cu următoarele faze: anagen, catagen, telogen și exogen. Anagenul este faza în care celulele din foliculi se divid rapid, astfel încât părul crește în ritm normal. Catagenul este faza în care creșterea încetinește. Telogenul este faza în care părul încetează să mai crească. Faza exogenă, cunoscută și sub numele de faza de cădere, este cea în care firele de păr sunt eliberate din foliculul pilos și cad. Deși părul continuă să treacă prin aceste faze chiar și pe măsură ce îmbătrânim, durata fiecărei faze se poate schimba, influențând rapiditatea cu care crește părul. 
  2. Ce se poate face dacă părul nu crește?
    Există câteva lucruri care pot fi făcute pentru a stimula creșterea părului: alegerea unor produse în funcție de tipul și nevoile părului, utilizarea diferitor tratamente cu ulei, masarea scalpul și protejearea în timpul somnului. Dacă sunteți îngrijorată că există o problemă mai gravă, este mai bine să vă adresați unui medic. 

Concluzie

Părul poate înceta să mai crească, dacă ciclul de dezvoltare al acestuia este întrerupt. Mai mulți factori, cum ar fi genetica, stresul, vârsta, o dietă necorespunzătoare sau coafarea agresivă a părului pot duce la căderea acestuia. Poate fi, de asemenea, un semn al unei afecțiuni medicale subiacente. Cel mai bun mod de a menține părul sănătos este să se identifice nevoile și carențele acestuia. Pentru a face acest lucru trebuie să se țină cont de tipul de păr, porozitatea lui, iar apoi să se creeze o rutină de îngrijire care să fie optimă pentru tipul de păr al persoanei. Cu toate acestea, dacă continuă căderea severă, trebuie consultat un medic pentru un diagnostic corect și un tratament ulterior.