Meniu

Mezoterapie par

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Mezoterapia a devenit populară de-a lungul anilor ca fiind una dintre cele mai sigure și fiabile mijloace de tratare a diferitor afecțiuni ale pielii, inclusiv ale scalpului și părului. Mezoterapia este un tratament nedureros și minim invaziv, care implică administrarea de injecții superfine de vitamine, minerale și cocktailuri de aminoacizi în stratul mezodermal al pielii. Acesta are mai multe aplicații și poate fi utilizat pentru a aborda probleme cum ar fi căderea părului, stimularea bulbilor inactivi, asigurarea hranei foliculilor de păr și eliminarea mătreții.

Ce este mezoterapia pentru păr?

Mezoterapia este o tehnică medicală care constă în biostimulare, un tratament care activează biologic celulele părului prin intermediul unor mici injecții, de obicei nedureroase și subcutanate. Substanța care se injectează în scalp este compusă din vitamine, minerale și cocktailuri de aminoacizi necesare creșterii părului. Scopul acestei proceduri este să hrănească foliculii de păr, și prin urmare, să îngroașe firele subțiri, să le întărească și să prevină căderea acestora.

Care sunt avantajele mezoterapiei pentru păr?

Există o mulțime de beneficii ale mezoterapiei pentru păr. Însă, înainte de a lua în considerare această procedură, e util de cunoscut în detaliu avantajele și dezavantajele ei. 

  • Eficacitate
    Ajută la livrarea de componente benefice în foliculii de păr cu ajutorul injecțiilor. În acest fel, hrănește scalpul, oferind în siguranță ceea de ce are nevoie, promovând regenerarea scalpului și stimulând creșterea părului. Nici un șampon, nici o mască și nici remediile populare nu pot oferi aceeași eficacitate.  
  • Economie de timp
    O sesiune durează între 20-40 de minute. Deși trebuie efectuată de mai multe ori pe săptămână, balsamurile, șampoanele necesită o aplicare și mai frecventă pentru a obține un rezultat cât de cât vizibil. De asemenea, nu poate fi comparată nici cu pastilele pentru păr, care trebuie luate cu regularitate zilnic și necesită timp pentru a observa rezultatele.
  • Oferă imunitate scalpului
    Mezoterapia pentru păr permite ca și scalpul să fie regenerat. Procedura permite dezvoltarea de noi vase de sânge și, prin urmare, reușește să restabilisească sănătatea scalpului care va asigura creșterea părului mai lung, mai strălucitor și mai gros, de asemenea, controlează microinflamația din scalp. Așadar, dacă o persoană se confruntă cu mătreață sau mâncărimi, poate fi sigură că mezoterapia va ameliora toate acestea și va ajuta scalpul să devină mai sănătos.
  • Neutralizează excesul de DHT
    Excesul de dihidrotestosteron (DHT) este cea mai frecventă cauză a alopeciei și a cheliei de tip masculin. Supraproducția de DHT scurtează ciclurile de viață ale firelor de păr, dar substanțele nutritive utilizate în mezoterapie neutralizează excesul de DHT, permițând astfel, rădăcinilor părului să își reia ciclul normal de viață pentru o creștere sănătoasă.
  • Oferă efect stimulativ suplimentar
    Injecțiile respective nu afectează sistemul digestiv și nu dăunează nicicum corpului. Injectarea direct în zonele afectate sau care se dorește a fi tratate, scade sensibilitatea și crește șansa de a ajunge la rezultatul dorit. Chiar și după prima aplicare, rezultatele sunt vizibile, părul se înviorează treptat și capătă un aspect sănătos. Cu toate acestea, rezultate semnificative pot fi obținute doar după 3 până la 4 săptămâni de tratament.
  • Oferă siguranță fără durere
    În comparație cu tratamentele chirurgicale, mai invazive, mezoterapia este o alternativă mai sigură atunci când vine vorba de combaterea căderii părului. În plus, nu lasă nici o deteriorare a țesuturilor din jur și își face efectul promis.

Care sunt dezavantajele mezoterapiei pentru păr

  • Rezultate compromițătoare
    Ținând cont de faptul că, mezoterapia este o procedură ca oricare alta, înseamnă că există posibilitatea unor efecte negative cu privire la rezultate. Chiar și un medic calificat nu poate garanta sută la sută că procedura va fi eficientă în toate cazurile. Mezoterapia nu tratează toate problemele părului, prin urmare, poate să nu fie utilă pentru multe persoane. De asemenea, în unele cazuri e nevoie de repetat procedura în jur de 1-2 ori pe an, sau la fiecare șase luni, pentru a păstra rezultatul, aceste ședințe se numesc ședințe suplimentare.
  • Costurile mari
    Procedura este costisitoare, iar pentru a avea rezultate bune e nevoie de cel puțin zece ședințe, de aceea, este necesar ca o persoană să fie foarte bine informată cu privire la proces, ingredientele amestecului, medicamentul în sine și despre cei mai buni medici care pot efectua mezoterapia.
  • Prezența efectelor adverse
    Au fost raportate unele efecte secundare, cum ar fi: greața, durerea, sensibilitatea, umflăturile, mâncărimile, roșeața, vânătăile, umflăturile la locul de injectare, petele întunecate ale pielii, erupțiile cutanate, infecțiile și cicatricile. Dar, majoritatea acestora trec în câteva zile, iar altele sunt foarte rare și pot fi rezolvate dacă o persoană se adresează imediat medicului. Pentru a evita alte efecte secundare, mezoterapia trebuie evitată în cazuri precum:
    – Sarcina și alăptarea
    – Alergia la componentele cocktailului de aminoacizi
    – Menstruația
    – Tulburările sistemului endocrin
    – Tumorile benigne și maligne
    – Infecțiile

Pregătirea pentru procedura de mezoterapie pentru păr

Înainte de procedură

Deși procedura poate părea intimidantă, de fapt, nu este atât de înfricoșătoare, deoarece este non-invazivă și ușor de realizat. Pacienții care se supun mezoterapiei pentru regenerarea părului experimentează, în general, dureri minime și abia dacă simt disconfort, mai ales în comparație cu procedurile chirurgicale. Ceea ce o face o soluție ușoară pentru a scăpa de căderea excesivă a părului.  Înainte de a efectua procedura propriu-zisă, un pacient va trebui să se întâlnească cu medicul. La această primă întâlnire, se stabilesc așteptările cu privire la rezultatul final, iar pacientul este informat despre tot ceea ce trebuie să facă sau să evite înainte de procedura propriu-zisă. În cele mai multe cazuri, trebuie evitate aspirina și alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, timp de o săptămână înainte de procedură. Aceste analgezice pot crește riscul de sângerare și vânătăi în timpul mezoterapiei.

Procedura propriu-zisă

În timpul fiecărei ședințe, este posibil ca pacientului se i aplice un anestezic, apoi va primi o serie de injecții cu ajutorul unui ac scurt special. Acul poate fi atașat la un pistol mecanic pentru a administra mai multe injecții la rând, fiind administrate la diferite adâncimi, de la 1 la 4 milimetri în piele, în funcție de afecțiunea care trebuie tratată. Fiecare injecție poate plasa doar o picătură mică de soluție în piele. Medicii selectează fiecare amestec în mod individual pentru fiecare pacient, în funcție de nevoile părului. Aceste amestecuri au în jur de 2 până la 6 ingrediente active. De obicei se pot găsi:

  • Vitamine din grupa B, care asigură un metabolism natural și sunt eficiente în creșterea și refacerea părului.
  • Cuprul și Zincul, care previn slăbirea structurii părului și sunt utilizate pentru căderea ereditară a părului. 
  • Acid hialuronic, care este responsabil pentru nutriția bulbilor, accelerând creșterea părului. 
  • Aminoacizi, care reprezintă fundamentul părului, contribuind la formarea fibrelor de cheratină.
  • Factori de creștere, care normalizează fluxul sanguin la nivelul scalpului, făcând foliculii de păr mai puternici și asigurând densitatea părului.
  • Coenzima, utilizată pentru a umple părul cu energie vitală.

Un ingredient care trebuie evitat în aceste amestecuri este minoxidilul. Acesta este considerat unul dintre cele mai eficiente mijloace care pot face față căderii părului, însă, care este folosit atunci când alte metode nu aduc rezultate, deoarece este foarte toxic și poate provoca multe reacții adverse.

După procedură

După procedură rămân mici răni de la injecții și va fi nevoie de ceva timp pentru a se vindeca. Deși nu este nevoie de o îngrijire post procedură foarte complicată, există câteva lucruri de care pacientul trebuie să țină cont. 

  • Evitarea expunerii la soare (în special direct pe scalp) după tratament, deoarece contactul cu soarele poate provoca reacții alergice. 
  • Evitarea spălării părului în următoarele 3-4 zile, în special cu balsamuri și șampon. Apa și produsele de îngrijire a părului pot afecta negativ rezultatul procedurii, iar procesul de vindecare va fi mai lung.
  • Evitarea aplicării vopselei de păr înainte și după procedură.
  • Monitorizarea a orice tip de reacție alergică care apare după tratament, deoarece chiar și o mică neglijență poate crea dificultăți. 
  • Evitarea alcoolului în următoarele 48 de ore.  Acesta stimulează vasodilatația și poate afecta în mod negativ eficiența mezoterapiei. 
  • Evitarea saunei sau piscinei timp de cel puțin 7 zile.
  • Evitarea masării zonele injectate până la vindecarea completă a acestora.
  • Aplicarea cremelor reparatorii recomandate de medic.

Un pacient va avea probabil nevoie de mai multe ședințe de mezoterapie pentru a obține efectul dorit. Ar trebui să se aștepte la un număr de 3-15 proceduri. Primele luni, va primi injecțiile la fiecare 7-10 zile. Dacă pielea începe să se îmbunătățească, tratamentele vor fi extinse la o dată la două săptămâni sau o dată pe lună.

Cine este potrivit pentru mezoterapia pentru păr?

În timp ce tratamentul a fost prescris inițial pentru cei cu alopecie, o afecțiune în care există o absență parțială sau completă a părului din anumite zone ale corpului, oricine care se confruntă cu pierderea părului poate beneficia de mezoterapie. Dar, cei care chelesc sau cei care genetic suferă de căderea părului, s-ar putea să nu vadă aceeași eficiență în urma mezoterapiei. Acest lucru se explică prin faptul că tratamentul stimulează doar bulbii inactivi și hrănește foliculii de păr, însă nu poate regenera părul complet. În plus, femeile  însărcinate sau persoanele care au afecțiuni ale pielii, inflamații dermice, diabet sau hemofilie ar trebui să evite acest tratament, deoarece le poate dăuna sănătății. În general, oricine care este complet sănătos poate fi un bun candidat pentru mezoterapie. Înainte de orice fel de terapie, se va face în primul rând o analiză completă legată de sănătate. Fiecare persoană care dorește să încerce procedura de mezoterapie va fi examinată pentru a vedea dacă este potrivită pentru această procedură și dacă nu există riscuri pentru sănătate.

Mezoterapie păr – preț

Compoziția soluției injectate este aleasă de medic în funcție de problema pacientului, respectiv, prețul procedurii va varia în funcție de efectul dorit și de soluția injectată. De asemenea, numărul de ședințe necesare pentru a obține un anumit rezultat, va influența prețul. În general, o singură ședință costă între 200 de euro și 400 de euro. În cazul în care se ia un pachet de mai multe ședințe, prețul poate varia cu 100 euro.

Întrebări frecvente

  1. Cât timp trebuie așteptat după procedură înainte de a spăla părul?
    Apa și produsele pentru păr pot deteriora scalpul și părul după tratament deoarece pielea este foarte sensibilă. De aceea, se recomandă să se aștepte aproximativ 3-4 zile înainte de a spăla părul după tratament.
  2. Cât durează procedura de mezoterapie pentru păr și cât de des ar trebui efectuată?
    În general, ședința de mezoterapie pentru păr durează între 20 și 30 de minute. Frecvența ședințelor de mezoterapie variază între 1-2 ori pe săptămână, iar durata tratamentului este inițial de 3 luni. După această perioadă, se pot efectua sesiuni de întreținere la un termen stabilit cu medicul, în funcție de necesități. Efectele mezoterapiei durează între 12 și 18 luni, dar acestea sunt mai vizibile după a cincea ședință. Atât durata tratamentului, cât și frecvența vor fi evaluate la fiecare pacient în parte, de către medicul specialist, în funcție de patologia capilară ce urmează a fi tratată.

Concluzie

Mezoterapia este o procedură eficientă de a obține un păr sănătos și voluminos. Procesul este bine adaptat atât pentru bărbații, cât și pentru femeile care se confruntă cu alopecia în mai multe stadii de dezvoltare, și nu numai. Pentru a stabili dacă mezoterapia este soluția potrivită, o persoană trebuie să discute cu specialiștii în acest domeniu.