Meniu

Vopsirea parului in timpul sarcinii

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Când o persoană este însărcinată, este normal să se îndoiască de siguranța multora dintre activitățile sale obișnuite. Este posibil să se pună sub semnul întrebării aspecte ale rutinei zilnice, cum ar fi exercițiile fizice, dieta și consumul de cofeină. Multe persoane se întreabă, de asemenea, dacă continuarea rutinei lor obișnuite de înfrumusețare, inclusiv vopsirea părului, este sigură în timpul sarcinii. Vopseaua de păr conține substanțe chimice despre care se consideră că ar putea afecta fătul, dar, de fapt, doar o cantitate mică de vopsea poate fi absorbită de scalp.

Vopsirea părului în timpul sarcinii

Nu există multe dovezi în ceea ce privește vopseaua de păr și sarcina. Multe studii au exclus participantele însărcinate din studii din cauza preocupărilor etice de a studia efectele medicamentelor și ale produselor cosmetice asupra femeilor însărcinate. Cu toate acestea, utilizarea vopselei de păr este în general considerată sigură în timpul sarcinei, dacă se respectă normele de precauție. Totuși, deoarece nimeni nu cunoaște riscurile exacte, multe surse recomandă să se amâne vopsirea părului pentru a fi în siguranță.  Dacă o persoană și-a vopsit părul înainte de a realiza că este însărcinată, riscul de a afecta copilul nenăscut este scăzut. Ar trebui totuși, să discute cu medicul, pentru ca acesta să poată oferi îndrumări suplimentare, dacă este nevoie.  

Vopseaua conține substanțe chimice, însă doar o cantitate foarte mică din aceasta poate fi absorbită de scalp. Părul care a trecut de foliculul de pe cap este de fapt mort, așa că nu are cum să absoarbă culoarea în organism, chiar dacă stă prea mult timp. Așadar, riscul ca substanțele chimice să ajungă la făt pare extrem de limitat. De asemenea, persoanele care își mențin părul mereu vopsit, o fac la un interval de 8 săptămâni, ceea ce înseamnă că o femeie însărcinată și-ar vopsi părul doar de 2-3 ori în timpul sarcinii. 

Dacă o persoană însărcinată decide să nu-și vopsească părul în timpul sarcinii, aceasta este alegerea ei. În perioada aceasta, persoanele se pot întoarce la culoarea naturală a părului, mai ales că este timpul în care părul are tendința să fie mai sănătos și mai bogat decât de obicei. Dacă se dorește o soluție rapidă totuși, în locul vopselelor, există spray-uri și pudre de retușare a rădăcinilor care sunt opțiuni temporare. Acestea durează între una și trei zile sau până când părul este din nou spălat.

Cum se vopsește părul în siguranță în timpul sarcinii?

Alegeți o perioadă sigură de vopsire a părului 

Mulți medici recomandă să se aștepte până după încheierea primului trimestru pentru a vopsi părul. Primul trimestru este o perioadă importantă în care se dezvoltă multe dintre organele cheie ale bebelușului, precum creierul și măduva spinării. Prin urmare, pentru siguranța fătului, este cel mai bine să se așteptați până atunci. De asemenea, este important să se evite vopsirea părului dacă sunt tăieturi sau abcese deschise sau o afecțiune a pielii. Micile leziuni sau răni pe scalp pot facilita pătrunderea în fluxul sanguin a substanțelor chimice din vopseaua de păr. Chiar și dacă o persoană nu este însărcinată, vopsirea părului atunci când există o afecțiune precum eczema sau psoriazisul poate provoca o reacție negativă la nivelul scalpului. Se recomandă vizitarea unui medic în privința acestor probleme pentru a evita efecte secundare nedorite.

Respectați măsurile de siguranță

Atunci când o persoană își vopsește părul, este important să efectueze mai întâi un test pentru a se asigura că nu are reacții alergice sau efecte secundare. Pentru a face acest lucru, trebuie să aplice o cantitate mică de vopsea pe piele și să o lase să se usuce pentru a vedea dacă apar mâncărimi sau iritații. Dacă se folosește colorantul acasă, trebuie purtate mănuși și nu trebuie depășit timpul de așteptare recomandat. Urmează clătirea consistentă a scalpului cu apă și ștergerea excesului de vopsea. Dacă o persoană își vopsește părul la un salon, trebuie anunțat imediat stilistul despre sarcină. Atâta timp cât o persoană merge la un salon acreditat, care are un spațiu bine ventilat și ia măsurile de siguranță adecvate, nu ar trebui să existe niciun motiv de alarmă.

Aerisiți încăperea

Un semn distinctiv al multor sarcini este acela de a avea un miros ultrasensibil. Chiar și mirosurile care anterior puteau fi tolerate, acum pot afecta o persoană aflată în această perioadă. Majoritatea vopselelor de păr au un miros puternic înțepător, ceea ce s-ar putea să afecteze și mai mult o femeie însărcinată. Pentru a evita simptomele precum greața sau durerile de cap, se recomandă ca părul să fie coloart într-o zonă bine ventilată. Mai mult, o ventilație adecvată este o modalitate bună de a reduce expunerea la substanțele chimice din aer, iar dacă persoana are alergii sau astm, mirosurile pot deranja și mai mult.

Folosiți vopsea de păr fiabilă

Există diferite moduri de a vopsi părul, dar anumite metode reduc la minimum contactul dintre vopsea și scalp. Dacă se folosește o colorare completă sau doar se retușează rădăcinile, aceasta se numește tratament de colorare într-un singur proces. De obicei, colorarea de acest tip implică aplicarea colorantului pe scalp, ceea ce înseamnă o expunere mai mare la substanțe chimice. Dacă se dorește expunerea la minim la substanțele chimice, se pot lua în considerare în schimb vopsirea direct pe firele de păr, în acest fel, substanțele chimice au un contact redus, sau chiar deloc, cu scalpul. Deși nu există vopsea de păr fără chimicale, deoarece chiar și apa este, din punct de vedere tehnic, o substanță chimică, formulele mai blânde sunt o altă modalitate de a minimiza expunerea la substanțe chimice. Vopseaua de păr fără amoniac poate oferi rezultate frumoase acasă sau la salon, sau s-ar putea lua în considerare o vopsea vegetală naturală, cum ar fi henna, deși, aceasta poate adăuga doar pigment, deci nu poate decolora părul. Aceste formule pot fi văzute ca o opțiune de vopsire a părului mai sigură în sarcină.

Întrebări frecvente

  1. Se poate vopsi părul în timpul alăptării?
    Laptele matern conține, de obicei, aceleași tipuri de substanțe chimice care se găsesc în sânge, inclusiv în ceea ce o persoană consumă. Acesta este motivul pentru care medicii recomandă evitarea alcoolului sau consumul de alimente foarte picante atunci când se alaptează. Substanțele chimice din vopseaua de păr sunt absorbite în cantități foarte mici spre deloc și vor fi și mai puțin prezente în laptele. Deși, nu există dovezi sigure că acestea pot să pătrundă în lapte și să reprezinte un risc pentru un sugar, medicii nu recomandă vopsirea părului în timpul alăptării. Dacă alegeți să vă vopsiți sau să vă tratați părul în alt mod în timp ce alăptați, luați aceleași măsuri de precauție pe care le-ați lua și în timpul sarcinii, inclusiv urmând îndeaproape instrucțiunile, folosind o cameră bine ventilată și făcând un test de reacție alergică.
  2. Se poate decolora părul în timpul sarcinii?
    Dacă doriți să obțineți o nuanță mai deschisă a părului, decolorarea este, de obicei, instrumentul utilizat pentru astfel de rezultate. Și, la fel ca vopseaua de păr, produsele de decolorare a părului se presupune a fi sigure pentru a fi folosite în timpul sarcinii. Multe persoane își decolorează părul în timpul sarcinii. Urmați aceleași precauții ca și în cazul vopselei de păr: aplicați-o fiind într-o cameră bine ventilată, purtați mănuși și așteptați până în al doilea trimestru pentru mai multă siguranță.
  3. Vopseaua de păr provoacă cancer?
    Unele studii au arătat că vopsirea frecventă a părului poate fi o cauză potențială a cancerului de sân. Chiar dacă rezultatele sunt variabile, s-a dovedit existența unei legături între riscul crescut de cancer de sân și utilizarea frecventă a vopselei de păr.
  4. Poate utilizarea vopselei de păr să crească șansele de pierdere a sarcinii?
    Deoarece nu au fost efectuate studii referitoare la vopseaua de păr pe femei însărcinate, nu există dovezi că utilizarea acestei soluții de înfrumusețare în timpul sarcinii poate crește șansele de pierdere a acesteia. Însă, unele studii sugerează că scalpul poate absorbi doar o cantitate mică de substanțe chimice din produsele de vopsire a părului, astfel că există șanse foarte mici ca acestea să ajungă la făt.

Concluzie

Nu există dovezi care să sugereze că un tratament pentru păr, cum ar fi produsele de colorare, este dăunător în timpul sarcinii. Ca măsură de precauție, însă, un medic poate recomanda ca o persoană să aștepte până după sarcină, sau până în primul trimestru, înainte de a-și vopsi părul. De asemenea, femeile însărcinate ar trebui să urmeze anumite măsuri de precauție pentru a limita expunerea la substanțele chimice din vopseaua de păr. Sunt disponibile diverse vopsele vegetale sau pe bază de plante, dacă o persoană nu dorește să le folosească pe cele chimice. Dar, acestea pot să își piardă efectul mai repede sau să producă rezultate mai puțin intense. Dacă o persoană are orice îngrijorare cu privire la tratamentul părului în timpul sarcinii, ar trebui să discute cu un profesionist din domeniul sănătății.