Meniu

Apa la plamani (pleurizie): ce este, simptome si cauze

Verificat medical
Ultima verificare medicală a fost facuta de Dr. Cristian pe data de
Scris de Echipa Editoriala Med.ro, echipa multidisciplinară.

Apa la plămâni, cunoscută și sub numele de pleurezie, este o afecțiune caracterizată prin inflamația pleurei – membrana dublă care învelește plămânii. Această condiție medicală provoacă dureri toracice ascuțite, care se intensifică la respirație profundă, tuse sau strănut.

Alte simptome pot include dificultăți de respirație, tuse uscată și, în unele cazuri, febră. Durerea poate iradia către umăr sau spate, complicând astfel diagnosticul. Tratamentul vizează atât ameliorarea simptomelor, cât și abordarea cauzei subiacente, care poate varia de la infecții la afecțiuni autoimune sau neoplazii.

Ce este pleurezia

Pleurezia, sau apa la plămâni, este o inflamație a pleurei, membrana ce acoperă plămânii și peretele toracic interior. În mod normal, pleura permite plămânilor să se miște fără fricțiune în timpul respirației, datorită unui strat subțire de lichid situat între cele două foițe pleurale. Când inflamația intervine, această mișcare devine dureroasă, iar lichidul poate să se acumuleze în exces, ceea ce duce la complicații suplimentare. Cauzele pleureziei variază de la infecții virale sau bacteriene, la afecțiuni autoimune și chiar tumori. Diagnosticul corect și prompt este esențial pentru a determina tratamentul adecvat și pentru a preveni deteriorarea funcției pulmonare.

Simptome comune ale pleureziei

Durerea toracică și dificultățile de respirație: Durerea toracică este simptomul definitoriu al pleureziei și poate varia de la o senzație de disconfort până la dureri ascuțite, înțepătoare, care se agravează la inspirație profundă sau tuse. Pacienții pot experimenta o senzație de presiune sau strângere în piept, care adesea îi determină să adopte respirații scurte și superficiale pentru a evita durerea. Dificultățile de respirație sunt o consecință directă a durerii și a efortului de a minimiza mișcarea pleurei inflamate. În unele cazuri, pacienții pot prezenta și o respirație rapidă sau superficială, cunoscută sub numele de tahipnee.

Tuse, febră și simptome adiționale: Pe lângă durerea toracică, pleurezia poate fi însoțită de tuse uscată, care poate exacerba disconfortul. Febra indică adesea o infecție subiacentă și poate fi prezentă alături de alte simptome generale, cum ar fi oboseala sau transpirațiile nocturne. În funcție de cauza pleureziei, pacienții pot experimenta și alte simptome, precum pierderea în greutate neintenționată sau simptome specifice afecțiunii de bază, cum ar fi erupții cutanate în cazul bolilor autoimune.

Iradierile durerii către umeri sau spate: Durerea asociată cu pleurezia poate să iradieze din zona toracică către umeri sau spate, creând confuzie în diagnosticare, deoarece poate imita alte condiții, cum ar fi problemele cardiace sau musculoscheletale. Pacienții descriu adesea o durere care se extinde până la baza gâtului sau între omoplați, care se intensifică la mișcările corpului sau la schimbările de poziție. Această caracteristică a durerii pleuritice poate afecta mobilitatea și confortul zilnic al pacientului.

Cauzele și factorii de risc pentru pleurezie

Identificarea cauzelor și a factorilor de risc pentru pleurezie este esențială pentru prevenirea și tratamentul eficient al acestei afecțiuni.

Infecțiile care conduc la pleurezie

Infecții virale, bacteriene  și fungice: Infecțiile reprezintă una dintre cele mai comune cauze ale pleureziei. Virusurile, cum ar fi cele care provoacă gripa, sunt adesea responsabile pentru inflamația pleurei, ducând la apariția durerii toracice și a altor simptome asociate. Infecțiile bacteriene, precum pneumonia, pot de asemenea să cauzeze pleurezie, prin extinderea inflamației de la nivelul alveolelor pulmonare la pleura. Infecțiile fungice, deși mai puțin frecvente, pot provoca, de asemenea, pleurezie, în special la persoanele cu sistem imunitar slăbit. Tratamentul adecvat al acestor infecții este crucial pentru a preveni progresia bolii și pentru a reduce riscul de complicații.

Cauzele non-infecțioase

Tulburări autoimune: Bolile autoimune, precum lupusul eritematos sistemic și artrita reumatoidă, pot duce la inflamația pleurei și la dezvoltarea pleureziei. În aceste afecțiuni, sistemul imunitar al organismului atacă țesuturile proprii, inclusiv pleura, provocând acumularea de lichid și simptomele caracteristice. Managementul acestor boli autoimune este complex și necesită o abordare multidisciplinară pentru a controla inflamația și pentru a preveni deteriorarea țesuturilor.

Cancerul pulmonar și embolia pulmonară: Cancerul pulmonar poate provoca pleurezie prin extinderea tumorii la nivelul pleurei sau prin blocarea drenajului limfatic, ceea ce duce la acumularea de lichid. Embolia pulmonară, o altă cauză gravă, apare atunci când un cheag de sânge blochează o arteră din plămâni, provocând inflamație și potențial pleurezie. În toate aceste cazuri, tratamentul trebuie să fie rapid și țintit, pentru a reduce inflamația și a preveni complicațiile.

Traumatisme toracice și anumite medicamente: Traumatismele toracice, cum ar fi cele rezultate în urma accidentelor sau a intervențiilor chirurgicale, pot duce la inflamația pleurei și la apariția pleureziei. De asemenea, anumite medicamente, inclusiv unele categorii de anticoagulante și medicamente utilizate în chimioterapie, pot avea ca efect secundar inflamația pleurei. Este important ca pacienții să fie conștienți de aceste riscuri și să discute cu medicul lor despre orice simptom nou sau neobișnuit, în special dacă au suferit recent o traumă toracică sau au început un nou tratament medicamentos.

Factorii de risc

Vârsta, condițiile preexistente și factori ai stilului de viață: Vârsta înaintată, afecțiunile cronice preexistente, cum ar fi bolile pulmonare obstructive cronice sau insuficiența cardiacă, și factori ai stilului de viață, precum fumatul, pot crește riscul de a dezvolta pleurezie. De asemenea, expunerea la substanțe toxice, cum ar fi azbestul, poate contribui la inflamația pleurei. Este esențial ca persoanele cu risc să fie conștiente de acești factori și să ia măsuri preventive, inclusiv renunțarea la fumat și gestionarea eficientă a afecțiunilor cronice.

Drogurile recreaționale: Utilizarea drogurilor recreaționale, cum ar fi cocaina, poate duce la inflamația pleurei și la apariția simptomelor asociate. Pacienții trebuie să discute cu medicul lor despre toate substanțele pe care le folosesc, pentru a evalua riscul de pleurezie și pentru a identifica alternative mai sigure de tratament.

Întrebări frecvente

Cum se poate diferenția pleurezia de alte tipuri de dureri toracice?

Pleurezia se caracterizează prin durere toracică ascuțită și înțepătoare care se agravează la respirație profundă, tuse sau strănut, spre deosebire de alte dureri toracice care pot avea caracter constant sau pot fi legate de activitatea fizică.

Pleurezia poate duce la probleme de sănătate pe termen lung sau poate recidiva?

Da, pleurezia poate recidiva și, în unele cazuri, poate duce la probleme de sănătate pe termen lung, cum ar fi fibroza pleurală, dacă cauza subiacentă nu este tratată corespunzător.

Ce schimbări în stilul de viață pot ajuta la prevenirea sau gestionarea pleureziei?

Renunțarea la fumat, menținerea unei greutăți sănătoase, evitarea expunerii la substanțe iritante și practicarea exercițiilor fizice regulate pot ajuta la prevenirea pleureziei și la gestionarea simptomelor.

Cât timp durează, de obicei, recuperarea de la pleurezie?

Timpul de recuperare de la pleurezie poate varia de la câteva zile la câteva săptămâni, în funcție de cauza și severitatea inflamației, precum și de răspunsul la tratament.

Ce acțiuni imediate ar trebui luate dacă apare durerea pleuritică?

Dacă apare durerea pleuritică, este important să se reducă activitatea fizică, să se aplice căldură locală pentru a ameliora durerea și să se consulte un medic pentru evaluare și tratament adecvat.

Concluzie

Pleurezia este o afecțiune care necesită atenție medicală datorită simptomelor sale dureroase și potențialului de a indica probleme de sănătate mai grave. Diagnosticarea corectă, tratamentul eficient și adoptarea unui stil de viață sănătos sunt esențiale pentru gestionarea pleureziei și prevenirea complicațiilor. Prin înțelegerea factorilor de risc, a simptomelor și a opțiunilor de tratament, pacienții pot colabora cu profesioniștii din domeniul sănătății pentru a obține cele mai bune rezultate și pentru a menține o calitate bună a vieții.

Ti s-a parut folositor acest articol?

Da
Nu

Surse Articol

Durant, T. M., & Rodgers, L. R. (1947). Pleurisy and empyema. Medical Clinics of North America, 31(6), 1493-1503.

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0025712516357613

Fenton, W. J. (1937). Simple pleurisy with effusion. Tubercle, 18(8), 337-345.

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0041387937802998

Dr. Cristian

Consultați întotdeauna un Specialist Medical

Informațiile furnizate în acest articol au caracter informativ și educativ, și nu ar trebui interpretate ca sfaturi medicale personalizate. Este important de înțeles că, deși suntem profesioniști în domeniul medical, perspectivele pe care le oferim se bazează pe cercetări generale și studii. Acestea nu sunt adaptate nevoilor individuale. Prin urmare, este esențial să consultați direct un medic care vă poate oferi sfaturi medicale personalizate, relevante pentru situația dvs. specifică.