Meniu

Flegmele din gat tratament – Remedii casnice si medicamente

Verificat medical
Ultima verificare medicală a fost facuta de Dr. Cristian pe data de
Scris de Echipa Editoriala Med.ro, echipa multidisciplinară.

Flegmele din gât pot fi nu doar inconfortabile, dar și un semn al unor afecțiuni respiratorii. Înțelegerea și abordarea corectă a acestei probleme poate duce la ameliorarea simptomelor și la o respirație mai ușoară.

Acest articol oferă o privire de ansamblu asupra metodelor eficiente de a reduce prezența flegmei, de la remedii casnice până la opțiuni medicamentoase, pentru a vă ajuta să respirați mai liber și să vă îmbunătățiți calitatea vieții.

Remedii casnice pentru eliminarea flegmei

Remediile casnice pot fi o metodă eficientă și la îndemână pentru a reduce sau a elimina flegmele din gât. De la hidratare până la inhalarea aburilor, aceste metode naturale pot ajuta la ameliorarea disconfortului și la îmbunătățirea respirației.

Hidratarea

Consumul abundent de apă: Hidratarea adecvată este esențială pentru menținerea sănătății și pentru funcționarea optimă a organismului, inclusiv a sistemului respirator. Apa ajută la subțierea mucusului, facilitând astfel eliminarea flegmei. Este recomandat să se consume zilnic cantități suficiente de apă, adaptate nevoilor individuale și nivelului de activitate fizică. Pe lângă efectul de hidratare, apa poate ajuta la curățarea căilor respiratorii și la prevenirea acumulării de flegmă.

Lichide calde: Consumul de lichide calde, cum ar fi ceaiurile din plante și supele, poate avea un efect calmant asupra gâtului iritat și poate contribui la diluarea flegmei. Ceaiurile din plante, precum cele de mentă sau eucalipt, pot oferi, de asemenea, beneficii terapeutice prin proprietățile lor expectorante și antiinflamatoare. Supele, în special cele pe bază de supă clară, sunt ușor de consumat și pot fi o sursă de nutrienți esențiali în timpul convalescenței.

Inhalarea aburilor

Dușuri sau băi fierbinți: Expunerea la abur în timpul unui duș sau al unei băi fierbinți poate ajuta la deschiderea căilor respiratorii și la subțierea mucusului. Căldura și umiditatea pot reduce vâscozitatea flegmei, facilitând expectorația și ameliorând simptomele de congestie. Expunerea la abur este o metodă simplă și relaxantă de a ajuta la curățarea gâtului și a plămânilor de excesul de mucus.

Inhalarea aburilor cu uleiuri esențiale: Inhalarea aburilor îmbogățiți cu uleiuri esențiale poate oferi un efect decongestionant și poate calma căile respiratorii. Uleiurile de eucalipt și mentă sunt cunoscute pentru proprietățile lor expectorante și pentru capacitatea de a facilita respirația. Adăugarea câtorva picături de ulei esențial într-un bol cu apă fierbinte și respirarea aburilor poate contribui la reducerea flegmei și la ameliorarea simptomelor asociate cu infecțiile respiratorii.

Irigarea nazală

Spray-uri nazale cu soluție salină: Utilizarea spray-urilor nazale cu soluție salină este o metodă eficientă pentru hidratarea și curățarea pasajelor nazale. Acestea pot ajuta la diluarea mucusului și la facilitarea eliminării flegmei, oferind un efect decongestionant. Spray-urile pe bază de apă sărată sunt delicate cu mucoasa nazală și pot fi folosite frecvent, inclusiv în cazul copiilor și al persoanelor cu sensibilitate crescută la alte tipuri de decongestionante nazale.

Irigatorul nazal sau clătirea nazală: Irigatorul nazal, o practică tradițională în medicina ayurvedică, este utilizat pentru a clăti și curăța cavitatea nazală. Procedura implică utilizarea unei soluții saline pentru a elimina mucusul și alergenii din nas, contribuind astfel la reducerea congestiei și a flegmei. Clătirea nazală poate fi deosebit de utilă în sezoanele alergice sau în cazul răcelilor frecvente, fiind o metodă naturală și non-invazivă de menținere a sănătății căilor respiratorii superioare.

Modificări ale stilului de viață

Ridicarea capului în timpul somnului: Dormitul cu capul ușor ridicat poate preveni acumularea de mucus în gât pe timpul nopții. Această poziție poate fi obținută prin utilizarea mai multor perne sau a unui pat reglabil. Ridicarea capului facilitează drenajul mucusului și poate reduce simptomele de tuse și congestie nocturnă, contribuind la un somn mai odihnitor.

Evitarea iritanților: Expunerea la fumul de țigară, poluare și alergeni poate irita căile respiratorii și poate crește producția de mucus. Pentru a reduce flegma, este important să se evite acești factori declanșatori. Acest lucru poate include renunțarea la fumat, purificarea aerului din locuință și evitarea locurilor cu poluare ridicată sau a contactului cu animalele de companie, în cazul alergiilor la blana acestora. Adoptarea acestor schimbări poate avea un impact pozitiv asupra sănătății respiratorii și poate reduce necesitatea medicamentelor decongestionante.

Utilizarea umidificatorului: Umidificatoarele pot juca un rol important în menținerea unui nivel optim de umiditate în aer, ceea ce este benefic pentru căile respiratorii. Aerul uscat poate contribui la deshidratarea mucoasei nazale și la îngroșarea flegmei, făcându-o mai dificil de eliminat. Prin utilizarea unui umidificator, mai ales în timpul lunilor de iarnă sau în încăperi cu aer condiționat, se poate preveni uscarea excesivă a aerului și se poate facilita expectorația naturală. Este important să se curețe și să se întrețină umidificatoarele conform instrucțiunilor producătorului pentru a preveni dezvoltarea mucegaiului și a bacteriilor.

Medicamente fără prescripție medicală pentru flegmă

Există diverse opțiuni de medicamente disponibile fără prescripție medicală care pot ajuta la gestionarea flegmei. Acestea includ expectorante și mucolitice, care acționează prin subțierea mucusului și facilitarea eliminării acestuia.

Expectorante

Mecanism de acțiune: Guaifenesina este un expectorant comun care acționează prin subțierea mucusului din căile respiratorii, facilitând astfel expectorația. Acest medicament crește volumul secrețiilor bronșice, reducând vâscozitatea flegmei și ajutând la curățarea mai eficientă a plămânilor și a gâtului. Prin îmbunătățirea funcției ciliilor din căile respiratorii, guaifenesina contribuie la o mai bună eliminare a mucusului acumulat.

Dozaj și administrare: Guaifenesina este disponibilă sub diverse forme, inclusiv tablete, capsule și siropuri. Dozajul recomandat variază în funcție de vârstă și de forma de prezentare a medicamentului. Este important să se respecte instrucțiunile de pe etichetă sau recomandările medicului și să se mențină o hidratare adecvată pentru a spori eficacitatea medicamentului.

Mucolitice

Mecanism de acțiune: Mucoliticele, cum ar fi acetilcisteina și carbocisteina, acționează prin ruperea legăturilor chimice din mucus, ceea ce duce la subțierea acestuia și la o eliminare mai ușoară. Aceste medicamente pot fi deosebit de utile în cazurile de bronșită cronică sau alte afecțiuni pulmonare care se caracterizează prin producția excesivă de mucus vâscos.

Dozaj și administrare: Mucoliticele sunt disponibile sub formă de tablete, capsule și soluții pentru inhalare sau administrare orală. Dozajul trebuie ajustat individual, iar administrarea acestor medicamente trebuie să se facă conform indicațiilor medicului sau farmacistului. Este esențial să se respecte dozele recomandate și să se evite supradozajul, care poate avea efecte adverse.

Decongestionante

Mecanism de acțiune: Decongestionantele, cum ar fi pseudoefedrina și fenilefrina, sunt medicamente care reduc inflamația și umflarea mucoasei nazale, facilitând astfel respirația. Acestea acționează prin constricția vaselor de sânge din căile nazale, ceea ce duce la diminuarea congestiei. Decongestionantele sunt adesea utilizate pentru a ameliora simptomele răcelilor, alergiilor și sinuzitei, oferind un efect rapid de desfundare a nasului.

Precauții și efecte secundare: Deși decongestionantele sunt eficiente, ele trebuie utilizate cu precauție. Acestea pot crește tensiunea arterială sau pot cauza palpitații, agitaţie și dificultăți de somn. Decongestionantele nu sunt recomandate persoanelor cu hipertensiune arterială, boli cardiace sau glaucom. Este important să se respecte dozajul recomandat și să se consulte un medic înainte de utilizare, mai ales dacă se iau și alte medicamente.

Întrebări frecvente

Cât timp durează de obicei să scapi de flegmă?

De obicei, flegma cauzată de o răceală comună se reduce pe măsură ce infecția se vindecă, ceea ce poate dura de la câteva zile la o săptămână. În cazul infecțiilor mai serioase sau alergiilor, poate persista mai mult timp.

Pot alergiile cauza producția excesivă de flegmă?

Da, alergiile pot stimula producția excesivă de flegmă ca răspuns la iritanți, ducând la simptome precum tuse și congestie nazală.

Este mai bine să înghiți flegma sau să o scuipi?

Este mai bine să scuipi flegma pentru a ajuta la eliminarea bacteriilor și a particulelor străine din căile respiratorii, în loc să le înghiți.

Pot anumite alimente ajuta la reducerea flegmei?

Da, alimente precum ghimbirul, ceaiurile din plante și fructele bogate în vitamina C pot ajuta la reducerea și subțierea flegmei.

Când ar trebui să consult un medic în privința flegmei mele?

Ar trebui să consulți un medic dacă flegma este persistentă, se înrăutățește, este însoțită de febră, dificultăți de respirație sau dacă observi sânge în flegmă.

Există suplimente naturale care pot ajuta cu flegma?

Da, suplimente precum bromelaina din ananas și N-acetilcisteina pot ajuta la subțierea flegmei și la îmbunătățirea eliminării acesteia.

Poate flegma excesivă să fie un semn al unei afecțiuni de sănătate mai grave?

Da, flegma excesivă poate indica o infecție respiratorie serioasă, cum ar fi bronșita sau pneumonia, și necesită evaluare medicală.

Cum pot preveni acumularea flegmei în gât?

Pentru a preveni acumularea de flegmă, menține o bună hidratare, evită iritanții cum ar fi fumul și poluarea și menține o dietă sănătoasă.

Este normal să ai flegmă dimineața?

Da, este normal să ai mai multă flegmă dimineața deoarece mucusul se acumulează și se îngroașă peste noapte.

Poate stresul contribui la creșterea producției de flegmă?

Da, stresul poate influența sistemul imunitar și poate crește producția de mucus și flegmă ca răspuns la tensiune.

Concluzie

Flegma este o parte normală a mecanismelor de apărare ale organismului, dar producția excesivă poate fi un semn al unei afecțiuni subiacente. Abordările de gestionare a flegmei variază de la remedii casnice și schimbări dietetice, până la utilizarea medicamentelor fără prescripție și consultarea medicului. Este important să recunoaștem când flegma poate indica o problemă de sănătate mai gravă și să căutăm atenție medicală atunci când este necesar.

Ti s-a parut folositor acest articol?

Da
Nu

Surse Articol

Landry, J. 33+ Ways to Get Rid of Mucus and Phlegm (Home Remedies).

https://www.respiratorytherapyzone.com/get-rid-of-mucus-and-phlegm/

Dr. Cristian

Consultați întotdeauna un Specialist Medical

Informațiile furnizate în acest articol au caracter informativ și educativ, și nu ar trebui interpretate ca sfaturi medicale personalizate. Este important de înțeles că, deși suntem profesioniști în domeniul medical, perspectivele pe care le oferim se bazează pe cercetări generale și studii. Acestea nu sunt adaptate nevoilor individuale. Prin urmare, este esențial să consultați direct un medic care vă poate oferi sfaturi medicale personalizate, relevante pentru situația dvs. specifică.