Meniu

Computer Tomograf

Actualizat pe:

CT (computerul de tomografie) este o aparatura medicala cu ajutorul careia se realizeaza procedura de diagnosticare corecta si eficienta a pacientului, indiferent de afectiunea de care sufera. Cu ajutorul tehnologiei computerizate, medicii au posibilitatea de a oferi un diagnostic mult mai precis decat prin alte metode conventionale. Poate fi folosita pentru multe parti ale corpului, cum ar fi: cap, maini, oase, abdomen, plamani, ficat, rinichi, inima, pancreas, vase de sange, glande suprarenale.

In timpul investigarii radiologice, pacientul nu simte nicio urma de durere, fiind incadrata la procedurile neinvazive de depistare a unei afectiuni, indiferent de zona corpului in care se afla.

Cum se poate pregati pacientul pentru CT?

Inainte de inceperea investigatiei CT, prin computerul de tomografie, este necesar ca pacientul sa se pregateasca in mod adecvat, astfel incat totul sa decurga in parametri optimi, iar rezultatele obtinute sa fie cat mai exacte cu putinta. Din fericire, nu trebuie sa se realizeze etape dificile, dar, ce conteaza cu adevarat, este sa discute cu medicul specialist care ii recomanda cateva sfaturi de care sa tina cont in functie de zona corpului investigata. De exemplu, daca vrea sa realizeze o tomografie la abdomen, este necesar sa nu manance nimic cu patru ore inainte de procedura.

In cazul in care tomografia se realizeaza la nivelul capului, este necesar sa se indeparteze toate obiectele realizate din metal, printre care se numara si cerceii sau chiar protezele dentare, astfel incat sa se obtina rezultate exacte.

Bineinteles, exista si cateva contraindicatii in ceea ce priveste realizarea unei tomografii, printre care se numara si:

  • femeile gravide sau care sunt in perioada de alaptare;
  • pacientii care sunt alergici la unul sau mai multe dintre ingredientele substantei de contrast;
  • pacientii care sunt diagnosticati cu diabet;
  • pacientii care iau medicamente cu iod radioactiv;
  • pacientii care sufera de probleme cardiovasculare;
  • pacientii claustrofobici;
  • pacientii care sufera de diverse afectiuni la nivelul glandei tiroide.

Care sunt beneficiile si riscurile examinarii cu un CT (computer tomograf)?

Exista o multime de beneficii si riscuri in ceea ce priveste procesul de examinare a corpului prin intermediul CT (computerului tomograf), de care trebuie sa tii cont si in legatura cu care trebuie sa te informezi inainte de procedura. Printre beneficii se numara si:

  • procedura nu provoaca durere si este neinvaziva;
  • are o durata relativ scurta – in functie de zona corpului examinata, procedura poate sa dureze intre 30 si 60 de minute;
  • procedura precisa de diagnosticare – mai ales in situatii de urgenta, tomografia se dovedeste a fi de un real folos in identificarea neregulilor.

In ceea ce priveste riscurile la care te supui, trebuie sa stii ca nu sunt grave:

  • substanta de contrast utilizata de medicul specialist poate provoca dureri de cap, senzatii de greata sau reactii alergige;
  • este o procedura iradianta de diagnosticare – din acest motiv, medicul specialist trebuie sa fie pus la curent de pacient in legatura cu expunerile anterioare la radiatii.


Tinand cont de toate informatiile furnizate anterior in articol, este necesar ca pacientul sa se documenteze adecvat in legatura cu procedura de tomografie, inainte de a se expune radiatiilor. De asemenea, trebuie sa discute in prealabil cu medicul specialist.