Meniu

RMN Pelvis

Actualizat pe:
Scris de Dr. Aurora Albu

O scanare RMN utilizează magneți și unde radio pentru a capta imagini din interiorul corpului dumneavoastră fără a face o incizie chirurgicală. Scanarea îi permite medicului dumneavoastră să vadă țesuturile moi ale corpului, cum ar fi mușchii și organele, fără ca oasele dumneavoastră să obstrucționeze vederea.

Un RMN nu utilizează radiații, spre deosebire de razele X și tomografiile computerizate, astfel încât este considerată o alternativă mai sigură, în special pentru femeile însărcinate sau copiii mici.

Ce este o scanare IRM pelvină?

O scanare RMN (imagistică prin rezonanță magnetică) a pelvisului este un test de imagistică care utilizează un aparat cu magneți puternici și unde radio pentru a crea imagini ale zonei dintre oasele șoldului. Această parte a corpului se numește zona pelviană.

Structurile din interiorul și din apropierea pelvisului includ vezica urinară, prostata și alte organe reproductive masculine, organele reproductive feminine, ganglionii limfatici, intestinul gros, intestinul subțire și oasele pelviene.

De ce am nevoie de un RMN pelvin?

Deoarece în zona pelviană se află organele de reproducere, medicul dumneavoastră poate solicita acest test din diferite motive, în funcție de sexul dumneavoastră.

O scanare RMN pelvină este un test util pentru ambele sexe dacă aveți:

  • defecte congenitale
  • leziuni sau traumatisme în zona pelviană
  • rezultate anormale la raze X
  • dureri în regiunea abdominală inferioară sau pelviană
  • dificultăți inexplicabile la urinare sau defecație
  • cancer (sau suspiciune de cancer) la nivelul organelor de reproducere, vezicii urinare, rectului sau tractului urinar

În cazul femeilor, medicul dumneavoastră poate solicita un RMN pelvin pentru a investiga suplimentar:

  • infertilitatea
  • sângerările vaginale neregulate
  • nodulii sau masele în zona pelviană (cum ar fi fibroamele uterine)
  • dureri inexplicabile în partea inferioară a abdomenului sau în zona pelviană

Pentru bărbați, un RMN pelvian ar putea căuta afecțiuni precum:

  • un testicul necoborât
  • noduli în scrot sau testicule, sau umflături în zona respectivă

Medicul dvs. vă va explica de ce a recomandat testul și ce va căuta, înainte de a vă supune procedurii.

Care este costul unei scanări RMN a pelvisului?

Prețurile sunt în jur de 1.000 de lei (fără substanță de contrast) și 1.300 de lei (cu substanță de contrast) și acestea presupun:

  • examenul RMN pentru studiul unei game largi de afecțiuni care implică structurile și organele din pelvis (prostată, uter, ovar, vezică urinară, ganglioni limfatici etc.) efectuat cu indicații medicale precise și cu tehnică diferită în funcție de organul presupus a fi afectat și de patologia suspectată, în plus față de un examen clinic specializat, ecografie și/sau tomografie pelviană. Dacă este cazul, examenul se efectuează cu sau fără injectare de contrast paramagnetic.

Cum mă pregătesc pentru o scanare IRM pelvină?

Medicul dumneavoastră vă va ajuta să vă pregătiți pentru scanarea RMN pelvină.

Completați documentele necesare. Medicul dumneavoastră vă va cere să completați formularele de eliberare a documentelor necesare și chestionarele pentru a vă informa despre procedură. Citiți-le cu atenție pentru a vă asigura că totul decurge în siguranță și fără probleme. 

Discutați cu medicul dumneavoastră. Spuneți medicului dumneavoastră despre orice alergii pe care le aveți. De asemenea, ar trebui să-l anunțați dacă aveți implanturi (în special implanturi metalice). Acestea pot cauza probleme în timpul unui RMN.

Pregătiți-vă pentru un spațiu închis. Dacă sunteți sensibil la spațiile mici sau închise, discutați cu medicul dumneavoastră. Un RMN presupune să stați întins într-un spațiu mic pentru o perioadă de timp îndelungată, iar acest lucru vă poate provoca stres. Medicul dumneavoastră vă poate prescrie un relaxant pentru procedură, dacă este necesar. 

Aduceți un prieten. Luarea unui relaxant pentru a vă ajuta în timpul procedurii poate face ca după aceea să fie periculos să mergeți singur acasă. Dacă vă așteptați să aveți nevoie de un relaxant, aduceți cu dumneavoastră la procedură pe cineva care să vă poată conduce acasă. 

Nu mâncați și nu beți. Medicul dumneavoastră vă va prezenta un plan exact pentru procedura dumneavoastră. În general, va trebui să evitați să mâncați sau să beți cu până la patru ore înainte de scanare. 

Nu folosiți baia. Va trebui să vă goliți vezica cu 2 ore înainte de scanare și să nu mai mergeți până când totul este gata. Folosirea toaletei după ce procedura a început poate cauza probleme și poate prelungi RMN-ul. 

Îmbrăcăminte. Nu purtați bijuterii în timpul procedurii. Purtați haine confortabile.. Lăsați orice obiecte de valoare acasă, în mașină sau la persoana care a venit cu dvs. la scanare.

Care este procedura pentru o scanare IRM pelvină?

Un RMN pelvin este ușor și nedureros. Poate dura până la 60 de minute. 

  1. Vă veți schimba într-un halat și vi se va cere să vă întindeți pe masa de RMN. 
  2. În funcție de scopul RMN-ului dumneavoastră, pot fi utilizate instrumente suplimentare pentru a îmbunătăți calitatea imaginii. De exemplu, pot fi plasate bobine în jurul pelvisului dumneavoastră sau poate fi introdusă o sondă în rect. 
  3. Masa RMN va aluneca într-un magnet mare, în formă de tub. Trebuie să rămâneți nemișcat în timpul procedurii pentru a vă asigura că imaginile sunt cât mai clare posibil. 
  4. Nu veți simți nimic. Magnetul RMN va bâzâi, va face clic și va emite zgomote pe măsură ce câmpurile magnetice și undele radio vor trece prin dumneavoastră. Vi se vor da dopuri pentru urechi pentru a atenua zgomotul. 
  5. Tehnicianul care efectuează scanarea va putea să vă vadă și să vă audă în timpul examinării. Veți avea, de asemenea, un dispozitiv de urgență pe care îl puteți folosi pentru a atrage atenția tehnicianului, dacă aveți nevoie. 

Utilizarea substanței de contrast. Nu toate RMN-urile pelviene vor necesita substanță de contrast. Acesta este folosit pentru a obține mai multe informații și imagini mai precise de la scanarea dumneavoastră. 

Substanța de contrast se administrează de obicei printr-o perfuzie. Acesta trece prin fluxul sanguin și face ca venele dvs. să apară mai clar în timpul unui RMN. Acest lucru va crește șansele de a găsi orice anomalie în zona pelviană.

Ce se întâmplă după o scanare IRM pelvină?

După RMN-ul pelvin, sunteți liber să părăsiți spitalul (sau centrul de imagistică), cu excepția cazului în care medicul dumneavoastră vă spune altfel. Dacă vi s-a administrat un sedativ, va trebui să așteptați să conduceți până când efectul medicamentului dispare sau să cereți cuiva să vă conducă acasă după test.

Rezultatele inițiale de la o scanare RMN pot veni în câteva zile, dar rezultatele complete pot dura până la o săptămână sau mai mult.

Când rezultatele sunt disponibile, medicul dumneavoastră le va analiza împreună cu dumneavoastră și vă va explica imaginile. Este posibil ca medicul să dorească să recomande mai multe teste pentru a aduna mai multe informații sau pentru a pune un diagnostic. Dacă medicul dumneavoastră poate stabili un diagnostic pe baza imaginilor, vă poate cere să începeți un tratament pentru afecțiunea dumneavoastră, dacă este necesar.

Ce înseamnă rezultatele dvs.

Dacă RMN-ul pelvian prezintă anomalii, acest lucru ar putea sugera o serie de afecțiuni. Rezultatele anormale pot varia în funcție de sexul dumneavoastră. 

Rezultatele anormale pentru bărbați și femei pot sugera: 

  • Defecte congenitale, fracturi sau necroză avasculară (pierderea alimentării cu sânge a osului) la nivelul șoldului dvs.
  • Tumori osoase
  • Osteoartrită, osteomielită sau alte afecțiuni osoase
  • Cancer la vezica urinară sau la colon

Rezultatele anormale ale RMN-ului pelvin pentru bărbați pot sugera:

  • Cancer al testiculelor
  • Cancer de prostată

Rezultatele anormale pentru femei pot sugera: 

  • Cancer de col uterin, endometrial sau ovarian
  • Adenomioză, atunci când un țesut similar cu mucoasa uterină se atașează de peretele muscular al uterului dumneavoastră
  • Malformații congenitale ale organelor de reproducere
  • Endometrioză, atunci când țesutul similar cu mucoasa uterului crește în afara uterului în zone precum trompele uterine și ovarele
  • Creșteri ovariene
  • Probleme structurale ale organelor de reproducere
  • Fibroame uterine, excrescențe necanceroase care apar pe uterul dumneavoastră

Este RMN-ul pelvian riscant?

Un RMN pelvian este sigur. Nu există radiații și nu există riscuri pe termen lung cauzate de câmpurile magnetice sau de undele radio.

Riscurile prezentate de RMN pelvian includ: 

  • Dacă nu se face cu prudență în cazul implanturilor metalice pe care le aveți.
  • Zgomotele puternice produse de aparate
  • Spațiul închis al aparatului

Deși rare, unele persoane au reacții alergice la substanța de contrast. Este important să îi spuneți medicului dumneavoastră despre orice alte alergii pe care le aveți pentru a evita orice complicații cu substanța de contrast.

Cât durează testul?

Testul durează de obicei între 30 și 60 de minute, dar poate dura până la 2 ore.

Care este diferența dintre o scanare a pelvisului prin RMN și o radiografie cu raze X a pelvisului?

O scanare a pelvisului prin RMN este mult mai precisă în detectarea leziunilor și problemelor din pelvis decât o radiografie cu raze X. Aceasta utilizează un câmp magnetic puternic și unde radio pentru a crea imagini clare și detaliate din mai multe unghiuri ale interiorului corpului. Pe de altă parte, o radiografie utilizează radiații pentru a produce o singură imagine plată. 

Un RMN poate arăta lucruri precum oasele, ligamentele, mușchii și alte țesuturi din pelvis. În timp ce o radiografie este bună pentru a detecta leziuni ale oaselor din pelvis, aceasta nu oferă atât de multe detalii ale țesuturilor moi precum un RMN. 

Așadar, dacă vă confruntați cu dureri sau disconfort la nivelul pelvisului, este foarte recomandat să faceți un RMN pentru a determina cauza.

Concluzie

RMN-ul pelvisului le permite medicilor să examineze anatomia pelviană pentru a exclude orice anomalie structurală. Un RMN pelvian creează imagini ale zonei dintre șolduri. Acest lucru se face pentru a găsi probleme cu oasele pelviene, intestinele, vezica urinară, organele de reproducere, ganglionii limfatici și multe altele.

Medicul dumneavoastră vă poate ajuta să stabiliți dacă un RMN este cel mai bun mod de acțiune pentru diagnosticarea durerii dumneavoastră pelviene. Așadar, dacă vă gândiți să vă faceți un RMN, asigurați-vă că vă consultați mai întâi cu medicul dumneavoastră pentru a discuta dacă este opțiunea potrivită pentru dumneavoastră.