Meniu

Chiropractor

Actualizat pe:

Durerile de spate si problemele de la nivelul sistemului nervos pot fi ameliorate sau chiar vindecate cu ajutorul unui chiropractor, care printr-un tehnici speciale, realizate manual sau cu un dispozitiv special, va alinia corect vertebrele coloanei, care are un rol esential in organismul si pentru sanatatea omului.
Chiropractica este o terapie care vizeaza, in special, problemele articulatiilor si prin intermediul careia se pot diagnostica, trata si chiar preveni probleme oseoarticulare. Aceasta terapie functioneaza pe principiul ca organismul uman are capacitatea de a se vindeca singur, cu conditia ca sistemul nervos sa functioneze corect, iar oasele sa fie corect aliniate.

In ce situatii se poate apela la serviciile unui chiropractor?

O postura incorecta este una dintre cauzele care duc la aparitia durerilor de spate, dar aceasta determina si o dislocare – chiar daca este minima, de numai cativa milimetri – a coloanei vertebrale, dar care poate fi identificata si corectata de un chiropractor.
Chiropractorul este specialistul care realizeaza terapia de chiropractica, adica un specialist care cunoaste tehnici si metode de masaj, cunostinte acumulate de-a lungul a aproximativ 4 ani de pregatire profesionala – in cadrul unei unitati preuniversitare de specialitate – si prin intermediul carora poate diagnostica anumite probleme de la nivelul oaselor, nervilor sau muschilor, dar pe care le si poate trata, prin corectarea pozitiei acestora si eliminarea tensiunii din organism.
Durerile de cap – migrene/ cefalee – durerile de la nivelul articulatiilor, de la nivelul coloanei vertebrale, durerile musculare sau accidentarile sportive sunt numai unele dintre situatiile in care cunostintele si indemanarea unui chiropractor se vor dovedi a fi de ajutor.
De asemenea, tehnicile folosite de un astfel de specialist sunt utile chiar si in cazul unor probleme mai grave ale oaselor, nervilor sau articulatiilor, cum ar fi durerile cauzate de nervul sciatic, tulburarile de concentrare, hernia de disc, discopatia sau lumbago. Astfel ca indiferent cu care dintre aceste probleme se confrunta o persoana, procedurile efectuate de un chiropractor vor ajuta la detensionarea nervilor si muschilor si la corectarea pozitiei oaselor.

Ce afectiuni pot fi tratate cu ajutorul unui chiropractor si cum decurge o sedinta de terapie?

Inainte de a incepe efectuarea procedurilor, un chiropractor trebuie mai intai sa evalueze starea de sanatate a pacientului sau si sa afle care este stilul de viata al acestuia, deoarece obiceiurile cotidiene au o influenta foarte puternica asupra starii de sanatate si pozitiei corpului.
Drept urmare, un astfel de specialist poate recomanda efectuarea unui RMN pentru a putea identifica cu exactitate problemele pe care le prezinta pacientul sau se poate baza pe diagnosticul unui medic ortoped. In plus, acesta va evalua si prin atingere coloana vertebrala si nervii. Ulterior va putea stabili planul de tratament, care, in general, este impartit in 3 etape: ameliorarea imediata a durerii, prevenirea recidivei si mentinerea starii de sanatate.
Numarul de sedinte de chiropractica necesare pentru fiecare etapa sau pentru un tratament complet difera de la un pacient la altul, in functie de afectiunile de care sufera sau de gravitatea acestora, printre problemele care pot fi ameliorate sau vindecate fiind sindromul de tunel carpian, cotul de tenismen, probleme digestive, otita medie, astm, ADHD.
Prin urmare, ajutorul pe care il poate oferi un chiropractor contribuie atat la imbunatatirea starii de sanatate, cat si a calitatii intregii vieti.