Meniu

Fatete Dentare

Actualizat pe:

Fațetele dentare sunt cochilii făcute la comandă care se potrivesc pe suprafețele frontale ale dinților. Acestea ascund crăpăturile, așchiile, petele și alte imperfecțiuni cosmetice. Fațetele sunt unul dintre cele mai frecvente tratamente stomatologice cosmetice. Există mai multe tipuri de fațete disponibile, în funcție de obiectivele fiecărei persoane în parte.

Ce sunt fațetele dentare?

Fațetele dentare sunt cochilii subțiri, de culoarea dinților, care sunt atașate pe suprafața frontală a dinților pentru a le îmbunătăți aspectul. Acestea sunt adesea realizate din porțelan sau din materiale compozite de rășină și sunt lipite permanent de dinți. Fațetele pot fi folosite pentru a trata o serie de probleme cosmetice diferite, inclusiv dinți ciobiți, sparți, decolorați sau mai mici decât media.

Fațetele nu numai că restaurează dinții în cel mai frumos și natural aspect, dar asigură și longevitatea restaurărilor. Acestea sunt standardul de aur în stomatologia estetică, deoarece oferă o estetică maximă și pe termen lung și ajută la îmbunătățirea aspectului zâmbetului, oferind un aspect foarte natural al dinților. Fațetele dentare imită incredibil de bine proprietățile de reflectare a luminii ale dinților naturali și caracteristicile smalțului dentar, deoarece pot fi realizate foarte subțiri și translucide. Tratamentul implică o anumită pregătire dentară, deși aceasta este foarte conservatoare și se păstrează în interiorul smalțului. 

Unele persoane pot primi doar o singură fațetă în cazul unui dinte rupt sau ciobit, dar mulți primesc între șase și opt fațete pentru a crea un zâmbet uniform și simetric. Cei opt dinți din față de sus sunt cei pe care se pun fațete cel mai des.

Tipuri de fațete dentare

Fațetele dentare sunt cel mai frecvent realizate din porțelan sau rășină compozită și necesită o pregătire intensă. Dar există și fațete “fără pregătire prealabilă”, care se aplică printr-un proces diferit. Aplicarea fațetelor dentare tradiționale implică, de obicei, șlefuirea structurii dentare, uneori îndepărtând o parte din dinte – chiar și dincolo de smalț. Acest lucru permite o plasare adecvată, dar este, de asemenea, o procedură ireversibilă care poate fi dureroasă și care necesită adesea un anestezic local. Reducerea dinților depinde de preocupările dentare și de numărul de dinți implicați. Atunci când sunt implicați mai mulți dinți, un dentist poate comanda un model de ceară pentru a prezenta cum ar arăta fațetele. Pe de altă parte, fațetele fără preparare pot necesita o anumită pregătire sau modificare a dinților, dar aceste modificări sunt minime. Există câteva tipuri diferite de fațete, inclusiv fațete din compozit, fațete din porțelan, fațete no-prep și fațete detașabile.

  • Fațete din compozit – pot ascunde probleme cosmetice ușoare. Dacă acestea sunt din rășină compozită, medicul dentist va grava suprafața dintelui înainte de a aplica un strat subțire de material compozit pe dintele pregătit. Se folosește o rășină compozită de culoarea dintelui, același material folosit pentru lipirea dentară, pentru a obține rezultatele dorite. Este posibil să fie necesare straturi suplimentare de compozit pentru a obține aspectul dorit. Dentistul va finaliza prin polimerizarea, sau întărirea, fațetei din compozit cu o lumină specială.
  • Fațetele din porțelan – pot rezolva o serie de imperfecțiuni estetice. Aceste restaurări sunt realizate la comandă pentru a se potrivi anatomiei dentare individuale. Înainte de plasare, medicul dentist va începe prin șlefuirea dinților și apoi va face o amprentă a dinților pentru crearea unui mulaj. Acest lucru asprește suprafețele dinților ajută noile fațete să rămână la locul lor. Apoi, se va trimite matrița la un laborator pentru ca fațeta de porțelan să fie realizată. Odată ce furnirul este gata, dentistul îl poate plasa pe dintele pregătit și îl poate cimenta la locul lui. Fațetele temporare pot fi folosite până când fațetele permanente se întorc de la laborator. Între timp, alți dentiști pot folosi o tehnologie specială, astfel încât un computer să poată proiecta fațeta. 
  • Fațetele fără pregătire sau cu pregătire minimă – sunt o opțiune mai puțin invazivă. La fel ca și fațetele tradiționale din porțelan, fațetele no-prep sunt realizate la comandă și nu necesită anestezie locală sau fațete temporare. În plus, acestea presupun mai puțină îndepărtare a smalțului decât fațetele tradiționale. Fațetele no-prep nu sunt potrivite pentru toată lumea, iar la o consultare cu medicul dentist se poate vedea dacă o persoană este un candidat.
  • Fațetele detașabile – numite și fațete pop-on sau fațete snap-on, acoperă dinții naturali pentru a ascunde imperfecțiunile. La fel ca și aparatele de retenție, fațetele detașabile pot fi scoase oricând. Fațetele detașabile pot pune în valoare zâmbetul, dar pot îngreuna alimentația și ar putea avea un impact negativ asupra vorbirii. Nu există multe cercetări disponibile cu privire la fațetele detașabile, deoarece acestea există doar de câțiva ani. Întrebați-vă medicul dentist dacă această opțiune este sigură pentru dvs.

Pentru a decide ce tip de fațete sunt cele mai bune pentru fiecare pacient individual, se vor lua în considerare următorii factori:

  • costul
  • durata de timp a procesului de instalare
  • aspectul fațetelor
  • longevitatea fațetelor
  • recomandările medicului dentist

Avantajele și dezavantajele fațetelor dentare

Cel mai mare beneficiu al fațetelor dentare este îmbunătățirea aspectului dinților, oferind un zâmbet mai strălucitor și mai uniform. Fațetele dentare sunt adesea folosite pentru a trata următoarele apariții cosmetice: dinți sparți sau ciobiți, decolorare severă sau colorare neuniformă care nu poate fi reparată prin albire, spații între dinți, dinți mai mici decât media și dinți ascuțiți sau cu forme neobișnuite. Fațetele pot dura mai mult de un deceniu, în funcție de tipul ales, ceea ce le face o investiție semipermanentă. Beneficiile fațetelor dentare sunt: 

  • Albirea cu ușurință zâmbetul. Perioade lungi în care se consumă cafeaua, se fumează țigări sau se mănâncă alimente foarte pigmentate pot, în cele din urmă, să-și pună amprenta asupra dinților, transformându-i într-o nuanță neatrăgătoare de galben sau maro. Smalțul pătat poate fi albit acasă sau de către medicul dentist, dar se poate, de asemenea, păta din nou. Dacă sunteți în căutarea unei modalități mai ușoare de a vă albi zâmbetul pentru totdeauna, fațetele dentare pot fi o soluție potrivită. Acestea sunt în cea mai mare parte rezistente la pete, așa că nu sunt necesare îngrijorările cu privire la decolorare sau la necesitatea de a albi fațetele.
  • Rezolvarea problemelor cosmetice minore. Fațetele pot repara ciobituri, crăpături, spații între dinți, mici abateri de aliniere și/sau decolorare. Acestea ajută la corectarea multor probleme dentare cosmetice. Fațetele sunt atașate pe suprafețele frontale ale dinților, așa că, deși nu schimbă poziția dinților, camuflează problemele ortodontice minore odată ce sunt aplicate. Este posibil ca dinții naturali să fie în continuare întredeschiși sau strâmbi, dar acest lucru nu va fi vizibil. Fațetele nu pot înlocui întotdeauna tratamentul ortodontic, iar dentistul vă poate trimite la un ortodont în loc să pună fațete.
  • Înlocuirea smalțului deteriorat. Smalțul este puternic, dar nu indestructibil. Acesta poate fi încă uzat în urma unui periaj dentar prea zelos sau erodat de alimente și băuturi foarte acide. Acidul gastric asociat cu boala de reflux acid poate deteriora, de asemenea, smalțul. Acest lucru poate deveni un motiv de îngrijorare, deoarece smalțul pierdut nu crește la loc. Din fericire, acesta poate fi înlocuit cu fațete.

Fațetele vin, de asemenea, cu anumite dezavantaje. De exemplu:

  • Costuri ridicate. Prețul fațetelor variază în funcție de locația dvs., profesionalismul dentistului și numărul de dinți care trebuie să fie restaurați. Costul mediu al unei singure fațete este de aproximativ 800-1000 RON și, deoarece fațetele sunt cosmetice, de obicei nu sunt acoperite de asigurare, dar acest lucru trebuie verificat cu compania de asigurări.
  • Sensibilitate crescută. Unele persoane se confruntă cu o creștere a sensibilității dentare după ce își pun fațete, mai ales la temperaturi calde sau reci în primele câteva zile după procedură, dar de obicei dispare. Sensibilitatea dentară poate fi incomodă și neplăcută, dar poate fi gestionată cu produsele potrivite.
  • Este ireversibilă. Dentistul va trebui să modifice structura dinților naturali pentru a așeza corect fațetele. De aceea, procedura este permanentă, deoarece smalțul ras înainte de plasare nu poate fi refăcut. Cu toate acestea, multe fațete vor trebui în cele din urmă să fie înlocuite. Acestea durează, în medie, aproximativ 10 ani sau poate fi aleasă o altă opțiune de restaurare care să le ia locul.

Fațetele dentare sunt o modalitate excelentă de a ascunde dinții decolorați, strâmbi sau deteriorați, dar este important să se ia în considerare avantajele și dezavantajele înainte de a le obține. Faceți o programare la medicul dentist pentru a afla dacă fațetele dentare sunt soluția potrivită pentru îmbunătățirea dinților.

Cum funcționează fațetele dentare?

Înainte de procedură

Înainte de a vă pune fațetele, veți avea o întâlnire preliminară cu medicul dentist pentru a discuta despre opțiunile valabile și despre câte fațete doriți să vă puneți. Dentistul va examina dinții și gingiile pentru a stabili dacă sunteți eligibil pentru fațete. În unele cazuri, dacă dinții sunt strâmbi sau neuniformi, este posibil să fie nevoie de un aparat dentar înainte să se poată plasa fațetele. În această etapă, medicul dentist va face adesea radiografii pentru a evalua sănătatea dinților și se vor căuta semne de carii dentare, boli ale gingiilor sau necesitatea unui canal radicular. Dacă aveți oricare dintre aceste afecțiuni, este posibil să nu fiți un candidat pentru fațete.

Odată stabilit faptul că sunteți eligibil pentru fațete, se va obține dimensiunea exactă pentru fațete, la următoarea programare, prin îndepărtarea unor cantități mici de smalț. Dentistul taie aproximativ o jumătate de milimetru din dintele, adică îndepărtează smalțul folosind un instrument de șlefuit, înainte de a lua o matriță (amprentă) a dinților. Această matriță este apoi trimisă la laborator pentru a crea fațetele. Un tehnician de laborator stomatologic va folosi aceste amprente pentru a realiza fațetele personalizate. Dacă alegeți fațete din compozit, nu este nevoie de amprente dentare. Poate dura câteva săptămâni până când laboratorul dentar va finaliza fațetele. Dacă este necesar, dentistul poate plasa între timp fațete temporare. 

În timpul procedurii

În timpul unei a doua vizite la cabinet, medicul dentist va verifica forma, culoarea și potrivirea fațetelor, apoi le va lipi definitiv în poziție cu ajutorul cimentului dentar. În cele din urmă, vă va verifica mușcătura și va face orice ajustare necesară. Dacă doriți să schimbați ceva la fațete, cum ar fi forma sau culoarea, anunțați dentistul. Acesta va colabora cu dvs. și cu laboratorul dentar pentru a se asigura că rezultatele sunt satisfăcătoare.

Nu există timp de nefuncționare după plasarea fațetelor. Persoanele care primesc fațete dentare se pot întoarce la activitățile normale în aceeași zi. De asemenea, puteți mânca sau bea imediat după programare, atât timp cât efectul anesteziei a dispărut.

În funcție de tipul de fațete pe care îl primiți, procedura poate fi diferită. În cazul fațetelor de porțelan, un dentist, după ce trimite matrița la un laborator care fabrică fațetele de porțelan personalizate, poate plasa unele temporare pe dinți. La următoarea programare, dentistul va testa dacă fațetele se potrivesc sau nu și dacă au o culoare bună și va face orice ajustare necesară. Apoi, dentistul va lipi fațetele pe dinți.

Dacă primiți fațete compozite pe bază de rășină, dentistul va începe prin curățarea, remodelarea și pregătirea dinților. După ce pregătește dinții, acesta va lipi și va sculpta materialul compozit, ajustând culoarea astfel încât fațetele să arate natural în gura persoanei. Apoi, dentistul va folosi o lumină pentru a usca și întări materialul compozit. După ce fațetele s-au întărit, dentistul le va netezi și le va lustrui, astfel încât să arate și să se simtă ca niște dinți adevărați.

După procedură

Spre deosebire de alte proceduri dentare, procesul de recuperare nu durează o perioadă de timp extinsă. În schimb, odată ce fațetele sunt cimentate și orice anestezic dispare, puteți mânca și mesteca așa cum ați face-o în mod normal. În timp ce efectul anestezicului dispare, fiți conștient să nu vă mușcați obrajii sau limba.

În unele cazuri, imediat după aplicarea fațetelor, este posibil să observați că le simțiți puțin aspre. Aceste puncte aspre sunt, de obicei, din cauza cimentului suplimentar care poate adera la fațete, dar se estompează după câteva zile de alimentație și periaj dentar normal. Dacă nu se întâmplă acest lucru, dentistul le poate netezi.

Luarea anumitor măsuri de precauție vă poate ajuta să vă asigurați că veți obține o durată de viață cât mai lungă de la fațete. Aceste precauții includ:

  • Spălarea și folosirea aței dentare în mod regulat
  • Folosirea unei periuțe de dinți cu peri moi și a unei paste de dinți neabrazive cu fluorură
  • evitarea produselor de albire, deoarece acestea vă pot zgâria fațetele
  • Nu mestecați obiecte dure, cum ar fi pixuri, gheață sau unghiile
  • Nu vă folosiți niciodată dinții pentru a deschide ambalaje
  • Evitați să mușcați direct din alimente tari sau crocante, cum ar fi merele, morcovii și carnea tare. Încercați să nu mestecați cu dinții din față. Mâncați alimentele mai tari doar cu dinții din spate, tăiați alimentele tari astfel încât acest lucru să fie posibil.
  • Dacă scrâșniți sau strângeți dinții noaptea, procurați-vă o apărătoare sau un aparat de retenție pentru a vă proteja fațetele.
  • Dacă faceți sport, ar trebui să purtați o apărătoare bucală.
  • Unele tipuri de fațete, cum ar fi fațetele din porțelan, sunt rezistente la pete, dar este totuși o idee bună să evitați alimentele și băuturile de culoare închisă, cum ar fi fructele de pădure, vinul roșu, cafeaua și ceaiul. Aceste alimente și băuturi vă pot păta fațetele în timp.

Cât costă fațetele?

Fațetele nu sunt adesea acoperite de asigurare, deoarece sunt considerate o procedură cosmetică. Costul fațetelor depinde de factori cum ar fi tipul pe care-l alegeți, ce marcă de fațete are la dispoziție dentistul, costul vieții din zona dvs. și expertiza dentistului.  În general, vă puteți aștepta să plătiți între 800-1200 RON pe dinte pentru fațete ceramice. 

Întrebări frecvente

  1. Cum funcționează fațetele?
    Fațetele acoperă suprafețele frontale ale dinților pentru a vă îmbunătăți zâmbetul. Acestea funcționează prin camuflarea defectelor cosmetice.
  2. Ce tipuri de probleme remediază fațetele dentare?
    Fațetele sunt utilizate în mod obișnuit pentru a remedia:
    – dinții care sunt decolorați din cauza: tratament de canal, pete cauzate de tetraciclină sau alte medicamente, exces de fluorură și obturații mari din rășină.
    – dinți care sunt uzați
    – dinți care sunt ciobiți sau rupți
    -dinți care sunt nealiniați, neuniformi sau de formă neregulată (de exemplu, au cratere sau umflături în ei)
    – dinți cu spații între ei (pentru a închide spațiul dintre acești dinți)
  3. Fațetele vă deteriorează dinții?
    Nu. Fațetele nu vă deteriorează în mod activ dinții. Cu toate acestea, este totuși posibil ca structura dentară naturală de dedesubt să se deterioreze. Prin urmare, este important să vă spălați pe dinți, să folosiți ața dentară și să vă vizitați dentistul în mod regulat pentru curățări.
  4. Sunt fațetele permanente?
    Majoritatea tipurilor de fațete dentare sunt permanente, ceea ce înseamnă că nu sunt reversibile. Unele tipuri de fațete, cum ar fi cele fără pregătire sau cu pregătire minimă, sunt reversibile. În medie, fațetele dentare durează între 10 și 15 ani, cu o îngrijire și o întreținere corespunzătoare.
  5. Cine are nevoie de fațete dentare?
    Oricine dorește să îmbunătățească aspectul zâmbetului său poate explora fațetele. Aceste restaurări dentare pot camufla:
    – Dinții ciobiți sau sparți
    – Diastema (lacune sau spații în zâmbet)
    – Petele care nu se ameliorează cu albirea dinților
    – Dinți care sunt prea mici
    – Dinți diformi
    Este important să rețineți că fațetele sunt o opțiune doar dacă nu aveți carii extinse și boli ale gingiilor. Dacă aveți probleme serioase de sănătate orală, ar trebui să le rezolvați mai întâi înainte de a explora tratamentele cosmetice.
  6. Poți avea fațete cu afecțiuni gingivale sau gingii în retragere?
    Dacă aveți orice formă de boală gingivală sau carii dentare, va trebui să urmați un tratament înainte de a vă pune fațete. În cadrul consultației, medicul dentist va folosi o radiografie pentru a căuta orice problemă și pentru a vă recomanda următorii pași. Dacă aveți gingii în retragere, este posibil să fiți totuși eligibil pentru fațete. Dentistul va trebui să vă examineze gura înainte de a lua o decizie. Acesta vă poate recomanda fațete gingivale, care sunt concepute pentru a acoperi zona de țesut gingival pierdut.
  7. Cum puteți să vă păstrați fațetele în stare bună?
    Iată câteva recomandări pentru a vă păstra fațetele în stare excelentă:
    – Periați-vă cel puțin de două ori pe zi cu o pastă de dinți neabrazivă cu fluor și o periuță de dinți cu peri moi.
    – Folosiți ața dentară între dinți o dată pe zi.
    – Folosiți o apă de gură antibacteriană de două ori pe zi.
    – Nu vă folosiți niciodată dinții ca instrumente, cum ar fi pentru deschiderea pachetelor sau ruperea etichetelor de îmbrăcăminte.
    – Vizitați-vă dentistul pentru examinări și curățări de rutină.
  8. Când ar trebui să mergeți la medic?
    Dacă sunteți nemulțumit de aspectul zâmbetului, fațetele dentare pot fi o soluție. Discutați cu medicul dentist despre preocupările dvs. cosmetice și aflați dacă fațetele ar putea funcționa. Dacă aveți deja fațete și ceva nu vi se pare în regulă, sunați-vă imediat medicul dentist.
  9. Care sunt alternativele la fațete?
    Există mai multe tratamente cosmetice alternative disponibile. Acestea includ:
    Lipirea cu compozit – lipirea cu compozit presupune aplicarea de rășină pe un dinte, pentru a umple orice ciobituri și lacune minore sau pentru a îmbunătăți decolorarea. Lipirea este o opțiune rapidă și neinvazivă pentru a restabili forma și culoarea naturală a dintelui.
    Albirea dinților – dacă doriți să corectați dinții pătați, ați putea lua în considerare albirea profesională a dinților. Medicul dentist vă va sfătui dacă aceasta este cea mai potrivită opțiune.
    Coroane – o coroană este un capac în formă de dinte care este plasat peste întreaga porțiune vizibilă a unui dinte. Se simte și funcționează la fel ca dinții.
    Ortodonție – aparatele dentare fixe sau detașabile pot fi folosite pentru a îndrepta dinții nealiniați și pentru a închide spațiile. Sunt disponibile opțiuni practic invizibile.
    Este important să luați în considerare toate opțiunile care vă sunt disponibile. În cadrul unei consultații inițiale, medicul stomatolog va putea să vă explice diferitele procese și să vă sfătuiască ce tratament se potrivește cel mai bine nevoilor dvs. individuale.
  10. Care este diferența dintre fațete și coroane?
    O fațetă din porțelan acoperă doar suprafața frontală a unui dinte pentru a-i îmbunătăți aspectul. O coroană dentară, pe de altă parte, acoperă întreaga structură dentară pentru a adăuga rezistență și protecție.
    Fațetele dentare sunt un tratament cosmetic. Cu alte cuvinte, acestea vă îmbunătățesc zâmbetul, dar nu vă întăresc sau repară neapărat dinții. În timp ce coroanele dentare pot, de asemenea, să îmbunătățească aspectul, scopul lor principal este de a reface dinții care sunt grav afectați de carii sau de traume.
  11. Care este diferența dintre fațete, coroane și implanturi?
    Fațetele nu sunt același lucru cu implanturile sau coroanele dentare, deoarece acoperă doar suprafața frontală a dintelui, în timp ce coroanele învelesc întregul dinte. Fațetele sunt, de asemenea, mai subțiri decât coroanele – aproximativ 1 mm, față de 2 mm, și mai puțin invazive. Dacă aveți nevoie de o coroană, dentistul va trebui să vă șlefuiască dintele mai mult pentru a-l pregăti pentru coroană față de cât ar fi necesar pentru aplicarea unei fațete. Pe de altă parte, un implant este instalat în os pentru a înlocui un dinte lipsă, iar deasupra acestuia este plasată o coroană. Poate dura câteva luni după ce implantul este plasat pentru ca zona din jurul acestuia să se vindece suficient pentru ca dintele de înlocuire să fie plasat deasupra.

Concluzie

Fațetele dentare sunt un dispozitiv cosmetic care modifică aspectul dinților unei persoane. Fațetele dentare ajută la îmbunătățirea culorii, oferă o formă naturală a dinților, reduc lacunele și ascund așchiile și alte deteriorări minore ale dinților. Fațetele pot varia atât în ceea ce privește costul, cât și durabilitatea. Cele din porțelan sunt, în general, mai rezistente și durează mai mult, dar vin cu un preț mult mai mare. Fațetele compozite pe bază de rășină sunt mai accesibile, dar nu durează la fel de mult și se pot rupe mai ușor. Fațetele dentare sunt o soluție pe termen lung pentru problemele cosmetice ale dinților. O persoană care se gândește la o lucrare dentară cosmetică ar trebui să discute opțiunile sale cu un dentist.