Meniu

Chirurgie bariatrica

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Chirurgia bariatrică presupune modificări ale sistemului digestiv pentru a facilita procesul de pierdere a greutății. Aceasta se face doar în cazul în care dieta și exercițiile fizice nu au funcționat sau când o persoană are probleme grave de sănătate din cauza obezității. Pe lângă capacitatea de a trata obezitatea, aceste operații sunt foarte eficiente în tratarea diabetului, a hipertensiunii arteriale, a apneei de somn și a colesterolului ridicat. La fel acestea au capacitatea de a preveni viitoarele probleme de sănătate. În timp ce chirurgia bariatrică poate oferi multe beneficii, toate tipurile de chirurgie pentru scăderea în greutate sunt proceduri complexe care pot prezenta riscuri și efecte secundare grave. După operație este recomandat să se facă schimbări permanente în dietă și să se implementeze exerciții fizice regulate pentru a contribui la asigurarea succesului pe termen lung în ceea ce privește pierderea în greutate.

Ce este chirurgia bariatrică?

Chirurgia bariatrică, denumită și chirurgie pentru slăbire, este o categorie de operații destinate să ajute persoanele cu obezitate să slăbească. Medicii autorizați pot să recomande chirurgia bariatrică dacă alte metode de pierdere în greutate au eșuat și dacă obezitatea pare să prezinte un risc mai mare pentru sănătate decât o intervenție chirurgicală. Scopul acestor operații este de a modifica stomacul și intestinele pentru a trata obezitatea și bolile aferente. Operațiile pot face stomacul mai mic și, de asemenea, pot ocoli o porțiune din intestin. Acest lucru are ca rezultat un consum mai mic de alimente și modifică modul în care organismul absoarbe alimentele pentru a obține energie, ceea ce duce la o scădere a senzației de foame și la o mai mare sațietate. Aceste proceduri îmbunătățesc capacitatea organismului de a atinge o greutate sănătoasă. Dar, intervenția chirurgicală pentru pierderea în greutate nu este o soluție rapidă sau ușoară. Pentru a avea succes, este necesară pregătirea în prealabil și schimbări pe termen lung ale stilului de viață.

Când este recomandată chirurgia bariatrică?

Operația bariatrică se face pentru a ajuta o persoană să piardă excesul de greutate și pentru a reduce riscul de probleme de sănătate legate de greutate, precum:

  • Boli de inimă și accident vascular cerebral
  • Tensiune arterială ridicată
  • Boala ficatului gras non-alcoolic (BFGNA) sau steatohepatita non-alcoolică (NASH)
  • Apnee de somn
  • Diabet de tip 2

Cine este eligibil pentru chirurgia bariatrică?

Operația bariatrică se face de obicei doar după ce s-a încercat slăbirea prin îmbunătățirea regimului alimentar și implementarea obiceiurilor de exerciții fizice, fără a obține rezultate semnificative. În general, chirurgia bariatrică ar putea fi o opțiune pentru o persoană dacă:

  • Indicele de masă corporală (IMC) este de 40 sau mai mare, numit obezitate extremă.
  • IMC-ul este cuprins între 35 și 39,9, numit obezitate, și persoana respectivă are probleme grave de sănătate legată de greutate, cum ar fi diabetul de tip 2, hipertensiune arterială sau apnee severă în somn. 
  • În unele cazuri, persoanele se pot califica pentru anumite tipuri de intervenții chirurgicale pentru pierderea în greutate chiar dacă IMC-ul este cuprins între 30 și 34. Astfel de cazuri sunt atunci când persoanele au probleme grave de sănătate legate de greutate.

Chirurgia obezității nu poate fi aplicată tuturor persoanelor care sunt foarte supraponderale. De aceea, este necesar să se îndeplinească anumite criterii medicale pentru a verifica dacă un pacient se poate califica pentru o operație de slăbire. De asemenea, este important ca acestea să fie dispuse să facă schimbări permanente pentru a duce un stil de viață mai sănătos. Persoanele respective sunt nevoite să-și creeze planuri de urmărire pe termen lung care includ monitorizarea nutriției, a stilului de viață și a comportamentului, precum și a afecțiunilor medicale. În plus, chirurgia bariatrică este o procedură costisitoare, iar nu orice persoană își permite o astfel de operație.

Tipuri de chirurgie bariatrică

Gastric Sleeve

Această procedură se efectuează laparoscopic, ceea ce presupune introducerea unor instrumente mărunte prin mai multe incizii mici în partea superioară a abdomenului. În timpul procedurii se folosesc capsatoare chirurgicale pentru a îndepărta 80% din stomac, făcându-l mult mai mic și dându-i forma unui tub de mărimea unei banane. Prețurile pentru operația de sleeve gastric pot varia în funcție de condițiile pieței locale din regiunea în care se află pacientul, de nivelul de experiență al medicului care va efectua operația și de starea spitalului sau clinicii în care se va efectua operația. Prețul unei astfel de operație poate să înceapă de la 3.500 Euro și poate ajunge chiar și peste 6.000 Euro.

Cum funcționează?

După operație, stomacul reține mai puține alimente și lichide, ajutând la reducerea cantității de alimente care sunt consumate. Prin îndepărtarea porțiunii din stomac care produce cea mai mare cantitate a grelinei „hormonului foamei”, este impactat metabolismul. Aceasta scade senzația de foame, crește senzația de sațietate și permite organismului să atingă și să mențină o greutate sănătoasă, precum și să mențină controlul glicemiei. Natura simplă a operației o face foarte sigură, fără potențialele complicații ale unei intervenții chirurgicale la nivelul intestinului subțire.

Avantaje

  • Simplu din punct de vedere tehnic 
  • Timp redus pentru îndeplinirea operației
  • Pierdere eficientă în greutate și ameliorarea afecțiunilor legate de obezitate
  • Poate fi efectuată la anumiți pacienți cu afecțiuni medicale cu risc ridicat
  • Poate fi efectuată ca prim pas pentru pacienții cu obezitate severă
  • Poate fi utilizată ca o punte de legătură cu procedurile de bypass gastric sau SADI-S

Dezavantaje

  • Procedură nereversibilă
  • Poate agrava sau provoca reflux gastric și arsurile cardiace
  • Impact mai mic asupra metabolismului în comparație cu procedurile de bypass

Inelul gastric reglabil 

Inelul gastric este un dispozitiv realizat din silicon care este plasat în jurul părții superioare a stomacului creând o mică pungă deasupra inelului, acesta este utilizat pentru a limita cantitatea de alimente pe care o persoană o poate consuma. Eficiența procedurii asupra bolilor legate de obezitate și asupra pierderii în greutate pe termen lung este mai mică decât alte proceduri. Prin urmare, utilizarea sa a scăzut în ultimul deceniu. Prețul unei astfel de operație poate să înceapă de la 2.000 Euro și poate ajunge chiar și peste 3.500 Euro. În raport cu alte proceduri, aceasta este considerată una din cele mai accesibile la nivel de preț.

Cum funcționează?

Senzația de sațietate depinde de mărimea deschiderii dintre pungă și restul stomacului. Dimensiunea deschiderii poate fi ajustată prin injectarea de lichid printr-un port sub piele. Alimentele trec prin stomac în mod normal, dar sunt limitate de mărimea inelului deschis. Această procedură este mai puțin eficientă împotriva diabetului de tip 2 și are efecte modeste asupra metabolismului.

Avantaje

  • Cea mai mică rată de complicații post-operatorii
  • Nu există divizare a stomacului sau a intestinelor
  • Pacienții pot pleca acasă în ziua operației
  • Inelul poate fi îndepărtat dacă este necesar
  • Cel mai mic risc de deficiențe de vitamine și minerale

Dezavantaje

  • Inelul poate necesita mai multe ajustări și vizite lunare la cabinet în primul an
  • Pierdere în greutate mai lentă și mai mică decât alte proceduri chirurgicale
  • Există un risc de mișcare a inelului sau de deteriorare a stomacului în timp
  • Necesită un implant străin pentru a rămâne în organism
  • Are o rată ridicată de reoperare chirurgicală
  • Poate duce la probleme de înghițire și la mărirea esofagului

Bypass gastric 

Bypassul gastric este una dintre cele mai frecvente operații și este foarte eficientă în tratarea obezității și a bolilor legate de obezitate. În primul rând, stomacul este împărțit într-o porțiune superioară mai mică numită pungă, care are aproximativ dimensiunea unui ou. Partea mai mare a stomacului este izolată astfel nu mai poate să stocheze sau digere alimente. Intestinul subțire este divizat și conectat la noua pungă a stomacului pentru a permite trecerea alimentelor.  Prețul unei operație bypass gastric poate să înceapă de la o sumă de 4.000 Euro și ajunge până la 5.000 Euro.

Cum funcționează

Bypassul gastric funcționează în mai multe moduri. La fel ca multe proceduri bariatrice, punga stomacului nou creată este mai mică și capabilă să rețină mai puțină mâncare, ceea ce înseamnă că sunt ingerate mai puține calorii. În plus, alimentele nu intră în contact cu prima porțiune a intestinului subțire, ceea ce duce la o absorbție mai mică. Cel mai important lucru este că, modificarea cursului alimentelor prin tractul gastro-intestinal are un efect profund de diminuare a foamei și de creștere a senzației de sațietate și permite organismului să atingă și să mențină o greutate sănătoasă. Impactul asupra hormonilor și a sănătății metabolice are adesea ca rezultat îmbunătățirea diabetului cu debut la adulți, chiar înainte de a avea loc orice pierdere în greutate. De asemenea, operația ameliorează rapid simptomele la pacienții care suferă de reflux (arsură cardiacă). Pe lângă alegerile alimentare adecvate, pacienții trebuie să evite produsele din tutun și medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul și naproxenul.

Avantaje

  • Pierdere în greutate fiabilă și de lungă durată
  • Eficientă pentru remedierea afecțiunilor asociate obezității
  • Tehnică perfecționată și standardizată

Dezavantaje

  • Mai complexă din punct de vedere tehnic în comparație cu gastric sleeve sau inelul gastric.
  • Crează mai multe deficiențe de vitamine și minerale decât gastric sleeve sau inelul gastric.
  • Există un risc de complicații și obstrucție a intestinului subțire.
  • Există un risc de apariție a ulcerelor, în special în cazul utilizării medicamentelor antiinflamatoare sau tutunului.
  • Poate provoca „sindromul de dumping”, apare atunci când conținutul nedigerat al stomacului se deplasează prea repede în intestinul subțire, provocând greață, crampe, diaree și leșin.

Diversia biliopancreatică

Diversiunea biliopancreatică începe cu crearea unei pungi stomacale în formă de tub, asemănătoare cu gastric sleeve, iar prin faptul că nu se folosește o parte din intestinul subțire, procedura se aseamănă cu bypass-ul. În urma creării stomacului în formă tub, prima porțiune a intestinului subțire este separată de stomac. O parte a intestinului subțire este apoi adusă și conectată la ieșirea stomacului nou creat, astfel încât, atunci când pacientul mănâncă, alimentele trec prin pungă și ajung în ultima parte a intestinului subțire. Prețul unei proceduri de diversie biliopancreatică poate să înceapă de la 4.000 Euro și poate să ajungă chiar și la o sumă de peste 8.000 Euro.

Cum funcționează?

Stomacul mai mic, în formă de tub, le permite pacienților să mănânce mai puțină mâncare. Fluxul de alimente ocolește aproximativ 75% din intestinul subțire, ceea ce se se întâmplă în mod obișnuit la majoritatea procedurilor de micșorare a stomacului. Acest lucru duce la o scădere semnificativă a absorbției de calorii și nutrienți. Pacienții trebuie să ia vitamine și suplimente minerale după operație. Chiar mai mult decât în procedurile bypass-ul gastric și gastric sleeve, diversia biliopancreatică afectează hormonii intestinali într-o manieră care reduce foamea, crește senzația de sațietate și îmbunătățește controlul zahărului din sânge. 

Avantaje

  • Printre cele mai bune rezultate pentru ameliorarea obezității
  • Afectează hormonii intestinali pentru a provoca mai puțină foame și mai multă sațietate după masă.
  • Este cea mai eficientă procedură pentru tratamentul diabetului de tip 2

Dezavantaje

  • Are rate de complicații ușor mai mari decât alte proceduri
  • Cel mai ridicat grad de malabsorbție și posibilitate mai mare de deficiențe de vitamine și microelemente.
  • Refluxul și arsurile cardiace pot apărea sau se pot agrava
  • Risc de scaune moi și  frecvente
  • Intervenție chirurgicală mai complexă care necesită mai mult timp de operare

SADI-S

SADI-S este este cea mai recentă procedură aprobată de societatea de chirurgie metabolică și bariatrică la nivel internațional. În România nu există clinici care să presteze o astfel de operație, la momentul actual. Însă există companii care oferă servicii de transport și cazare pacienților români care aleg să treacă prin această procedură în altă țară. Deși este similar cu Diversia biliopancreatică, SADI-S este mai simplă și durează mai puțin timp pentru a fi efectuată, deoarece se realizează cu o singură conexiune chirurgicală a intestinului. Operația începe în același mod ca și gastric sleeve, se formează un stomac mai mic în formă de tub. După aceea prima parte a intestinului subțire este divizată imediat după stomac. O bucată de intestin este măsurată la câțiva metri de la capătul său și este apoi conectată la stomac. Aceasta este singura conexiune intestinală realizată în cadrul acestei proceduri. Prețurile pentru o operația gastrică SADI-S variază în funcție de condițiile pieței locale din regiunea în care se află pacientul, ca de exemplu în Turcia o astfel de procedură începe de la o sumă de la 3.500 Euro în Spania 10.000 Euro.

Cum funcționează?

Atunci când pacientul consumă alimente acestea trec prin pungă și ajung direct în ultima porțiune a intestinului subțire. Alimentele se amestecă apoi cu sucurile digestive din prima parte a intestinului subțire. Acest lucru permite o absorbție suficientă a vitaminelor și mineralelor pentru a menține un nivel sănătos de nutriție. Această operație oferă o pierdere în greutate eficientă, împreună cu posibilitatea de a controla glicemia și de a gestiona corect diabetul.

Avantaje

  • Foarte eficientă pentru pierderea în greutate pe termen lung și remiterea diabetului de tip 2.
  • Mai simplu și mai rapid de realizat deoarece are doar o singură conexiune intestinală, în comparație cu alte operații.
  • O opțiune excelentă pentru un pacient care a suferit eșec la operația de gastric sleeve  însă care dorește să piardă în continuare în greutate.

Dezavantaje

  • Vitaminele și mineralele nu sunt absorbite la fel de bine ca în cazul gastric sleeve sau al inelului gastric.
  • Lipsă de date privind rezultatele pe termen lung
  • Potențial de agravare sau de apariție a unui nou reflux
  • Risc de scaune mai moi și mai frecvente

Ce afecțiuni poate trata chirurgia bariatrică?

Obezitatea este asociată cu multe boli cronice, dintre care multe pot pune în pericol viața. Aceste afecțiuni și factori de risc se ameliorează după chirurgia bariatrică și pierderea în greutate. O persoană supraponderală poate să rezolve oricare dintre aceste boli printr-o operație bariatrică:

  • Colesterol ridicat
    Hiperlipidemia, colesterolul ridicat înseamnă că sângele are prea multe lipide în el. Acestea se pot aduna și pot duce la blocaje în vasele de sânge, motiv pentru care colesterolul ridicat poate expune la riscul unui accident vascular cerebral sau al unui atac de cord.
  • Tensiune arterială ridicată
    Hipertensiunea arterială înseamnă că presiunea cu care sângele circulă prin vasele sangvine este prea mare. Acest lucru uzează pereții vaselor și expune la un risc mai mare de atac de cord și accident vascular cerebral.
  • Nivel ridicat de zahăr în sânge
    Hiperglicemia este legată de rezistența la insulină și este considerată un precursor al diabetului. Lăsată netratată, aceasta poate afecta nervii, vasele de sânge, țesuturile și organele, crescând riscul de a suferi de mai multe boli.
  • Diabetul de tip 2
    Stocarea excesivă a grăsimilor poate duce la rezistență la insulină, care poate duce la diabet cu debut la vârsta adultă de tip 2. Riscul de a dezvolta diabet de tip 2 crește cu 20% pentru fiecare creștere de punct pe scara indicelui de masă corporală.
  • Boli de inimă
    Obezitatea poate duce la afectarea funcției cardiace și la insuficiență cardiacă congestivă. De asemenea, poate provoca acumularea de plăci în interiorul arterelor și crește riscul de atac de cord și de accident vascular cerebral.
  • Boala de rinichi
    Sindroamele metabolice asociate cu obezitatea, inclusiv hipertensiunea arterială, rezistența la insulină și insuficiența cardiacă congestivă, contribuie în mare măsură la boala cronică de rinichi și la insuficiența renală.
  • Apnee obstructivă în somn
    Persoanele cu apnee în somn netratată încetează să mai respire în mod repetat în timpul somnului atunci când tractul respirator superior se blochează. Aceste episoade reduc fluxul de oxigen către organele vitale și pun în pericol în special inima.
  • Osteoartrita
    A avea un exces de greutate pune o presiune suplimentară asupra articulațiilor, cum ar fi genunchii. Acest lucru face mai probabilă apariția osteoartritei, o boală articulară degenerativă, sau o agravează în cazul care o persoană suferă deja de această afecțiune.
  • Boala ficatului gras non-alcoolică (BFGNA)
    Aceasta apare atunci când organismul începe să depună exces de grăsime în ficat. Aceasta poate duce la steatohepatită non-alcoolică (NASH), o inflamație cronică care poate provoca daune pe termen lung ficatului.
  • Cancer
    Deși legătura nu este pe deplin înțeleasă, obezitatea este corelată cu un risc crescut de a dobândi mai mult de o duzină de tipuri de cancer. De asemenea, crește riscul de deces din cauza cancerului cu peste 50%.

Riscurile chirurgiei bariatrice

Cheaguri de sânge

Se urmează un tratament pentru a reduce riscul de formare de cheaguri de sânge după intervenția chirurgicală, cum ar fi ciorapi speciali pentru picioare sau medicamente pentru subțierea sângelui, dar uneori acestea nu sunt eficiente și oricum se pot creea cheaguri de sânge. Locurile obișnuite în care se formează cheaguri de sânge sunt în partea inferioară a piciorului, în tromboză venoasă profundă, sau în plămâni cum ar fi embolie pulmonară.

Simptomele pot include:

  • Partea inferioară a piciorului devine dureroasă și sensibilă
  • Umflături, roșeață sau căldură în partea inferioară a piciorului
  • O durere toracică ascuțită, înjunghiată, care poate fi mai puternică atunci când se inspiră.
  • Dificultăți de respirație sau tuse
  • Senzație de leșin sau amețeală

Este necesară contactarea unui medic de familie cât mai curând posibil dacă se observă sau se presupune că s-a creat un cheag de sânge.

Infecția rănilor

Uneori, rănile de la operație se pot infecta în timpul vindecării. Semnele unei infecții a rănilor pot include:

  • Durere în interiorul sau în jurul rănii
  • Piele roșie, fierbinte și inflamată
  • Puroi care iese din rană

Este necesară contactarea unui medic de familie cât mai curând posibil dacă se observă sau se presupune că rana ar putea fi infectată. Pe baza unei consultații se poate prescrie un tratament cu antibiotice.

Inelul gastric care alunecă de la locul său

Dacă s-a efectuat o intervenție chirurgicală cu inel gastric reglabil, există un mic risc ca acesta să se deplaseze din poziția inițială. Acest lucru poate provoca:

  • Arsuri la stomac
  • Senzație de greață
  • Vărsături

În cazul care se manifestă aceste simptome și nu dispar este recomandată consultarea cu medicul de familie. Dacă inelul s-a deplasat, va fi  nevoie de o nouă intervenție chirurgicală pentru al pune la loc sau pentru al îndepărta.

Scurgere în intestin

În zilele sau săptămânile de după un bypass gastric sau o gastric sleeve, există o mică șansă ca mâncarea să se scurgă în intestin. Acest lucru poate provoca o infecție gravă în interiorul acestuia. Simptomele unei scurgeri pot include:

  • Temperatură ridicată
  • Bătăi rapide ale inimii
  • Dureri de burtă
  • Frisoane și tremurături
  • Respirație accelerată

Este necesară contactarea unui medic de familie cât mai curând posibil dacă se observă aceste simptome. Este posibil să fie nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a rezolva scurgerea și de un tratament cu antibiotice pentru a remedia orice infecție.

Intestin blocat

Uneori, stomacul sau intestinul subțire se poate îngusta sau bloca după o operație de slăbire. Acest lucru se poate întâmpla ca urmare a efectelor secundare ale operației, cum ar fi cicatrizarea și reducerea fluxului sanguin în zonă. Blocajul poate cauza o serie de complicații, inclusiv alimente care rămân blocate și intestinul care se îndoaie sau se răsucește. Acest lucru poate provoca următoarele simptome:

  • Dificultate la înghițire
  • Stare de greață, vărsături
  • Dureri de burtă
  • Scaune mai rare ca înainte

Este necesară contactarea unui medic de familie cât mai curând posibil dacă se observă aceste simptome. Este posibil să fie necesară o procedură pentru a lărgi sau a elimina blocajul cu ajutorul unui endoscop. Tăierea alimentelor în bucăți mici, mestecarea temeinică și eliminarea lichidelor în timpul meselor pot ajuta la reducerea riscului de blocaj.

Malnutriție

Chirurgia bariatrică poate face ca intestinul să absoarbă mai greu vitaminele și mineralele din alimente, astfel că există riscul de subnutriție. Acest lucru ar putea să nu fie întotdeauna evident, dar posibilele simptome pot include:

  • Senzație de oboseală sau lipsă de energie în majoritatea timpului
  • Dificultăți de respirație
  • Bătăi de inimă sesizabile, palpitații
  • Piele palidă
  • Furnicături și înțepături
  • Slăbiciune

O dietă echilibrată poate ajuta la reducerea riscului de malnutriție, dar majoritatea persoanelor trebuie să ia suplimente nutritive suplimentare pe viață. După operație se vor face analize de sânge regulate pentru a măsura nivelul de vitamine și minerale, astfel încât orice problemă să poată fi detectată și tratată.

Calculi biliari

Este obișnuit să apară calculi biliari în primul sau al doilea an după o chirurgie bariatrică. Acestea sunt pietre mici și dure în vezica biliară, care se pot forma când o persoană slăbește rapid. Principalul simptom al calculilor biliari este reprezentat de episoade de dureri puternice de burtă care apar brusc și pot dura de la câteva minute la câteva ore. De asemenea, aceștia pot provoca uneori:

  • O temperatură ridicată
  • Bătăi rapide ale inimii
  • Îngălbenirea pielii și a ochilor (icter)
  • Mâncărimi ale pielii
  • Frisoane sau tremurici
  • Confuzie

Este necesară contactarea unui medic de familie dacă se observă simptome de calculi biliari. Medicul ar putea oferi opțiunea de a scoate vezica biliară.

Exces de piele

Pe măsură ce o persoană slăbește după operație, este posibil ca aceasta să rămână cu un exces de pliuri și rulouri de piele, în special în jurul sânilor, burții, șoldurilor și membrelor. O intervenție chirurgicală, cum ar fi o operație de abdominoplastie, poate fi folosită pentru a îndepărta excesul de piele. Se poate stabili o consultație cu un medic specializat pentru a înțelege mai bine avantajele și dezavantajele unei astfel de operații estetice.

Riscul de deces

Chirurgia bariatrică este o operație complexă și există riscul de deces în timpul procedurii sau ca urmare a unei complicații grave după aceea.

Recuperarea după chirurgia bariatrică

În general după o operație bariatrică, nu se permite consumarea alimentelor într-un interval timp de 1-2 zile deoarece stomacul și sistemul digestiv se află într-un proces de recuperare. După această perioadă este necesar să se urmeze o dietă specifică timp de câteva săptămâni. Este posibil să fie nevoie să se implementeze multe restricții sau limite cu privire la cât și ce se poate de consumat. La fel, este necesar să fie făcute controale medicale frecvente pentru a monitoriza sănătatea în primele câteva luni după chirurgia bariatrică, în cadrul cărora pot fi efectuate teste de laborator, analize de sânge și diverse examene.

Chirurgia obezității poate facilita procesul de pierdere în greutate pe termen lung, capacitatea de a efectua activități zilnice de rutină, ceea ce poate contribui la îmbunătățirea calității vieții. Totuși cantitatea de greutate pe care o pierde o persoană depinde de tipul de operație și de ce schimbări sunt făcute în obiceiurile de viață. După operație, o persoană poate să piardă jumătate sau chiar mai mult din excesul de greutate, în decurs de doi ani. 

Dieta după operația de pierdere în greutate

O dietă postoperatorie  poate să varieze de la persoană la alta, dar un plan general care poate fi urmat de pacienți este:

  • Primele câteva zile – apă și lichide, de exemplu, supă slabă
  • Primele 4 săptămâni – alimente lichide, de exemplu, iaurt sau piureuri
  • Săptămânile 4-6 – alimente moi, de exemplu, piure de cartofi 
  • Începând cu săptămâna 6 – se revine treptat la o alimentație sănătoasă și echilibrată

Alte sfaturi în privința alimentației:

  • Este importantă consumarea alimentelor într-un ritm lent,  amestecarea  cu atenție și consumarea în cantități mici în special în primele etape ale recuperării.
  • Este recomandată limitarea sau chiar evitarea consumului de alimente care pot bloca stomacul, cum ar fi pâinea albă moale.
  • Este necesar să se ia suplimente de vitamine și minerale.

Exerciții fizice după operația de slăbire

Pe lângă o alimentație sănătoasă, după operație este recomandat să se facă exerciții fizice în mod regulat pentru a ajuta la atingerea unei greutăți corporale optime. Este important să fie urmat un plan de exerciții fizice recomandat de specialiști pentru o recuperare mai sănătoasă. Acesta va implica, de obicei, creșterea treptată a nivelului de activitate pe măsură ce o persoană se recuperează după operație. După recuperarea completă, ar trebui să se facă activitate fizică regulată. Este recomandat că aceste activități să fie îndreptate către preferințele personale, astfel de activități ar putea fi:

  • Plimbarea la pas rapid
  • Mersul pe bicicletă
  • Grădinăritul 
  • Înotul

Întrebări frecvente

  1. Ce tip de chirurgie bariatrică este considerată cea mai bună?
    Toate tipurile de chirurgie bariatrică vă pot ajuta să pierdeți o cantitate semnificativă de greutate, dar fiecare dintre ele are avantaje și dezavantaje proprii. De exemplu:
    – Mai multe persoane tind să obțină o pierdere semnificativă și mai rapidă în greutate cu un bypass gastric sau cu  gastric sleeve decât cu un inel gastric.
    – Riscul de complicații chirurgicale grave este, în general, mai mare în cazul unui bypass gastric sau gastric sleeve.
    – Inelele gastrice sunt detașabile, astfel încât operația poate fi inversată dacă provoacă probleme grave.
    Dacă vă gândiți la o intervenție chirurgicală pentru pierderea în greutate, discutați cu un specialist despre diferitele tehnici pentru a decide care este cea mai bună variantă în funcție de nevoile personale.
  2. La ce vă puteți aștepta în urma unei intervenții chirurgicale bariatrice?
    Chirurgia bariatrică se face în spital, folosind anestezie generală. Acest lucru înseamnă că sunteți inconștient în timpul procedurii.Particularitățile intervenției chirurgicale depind de situația individuală, de tipul de chirurgie bariatrică pe care o aveți și de practicile spitalului sau ale medicului. Unele operații de pierdere în greutate se fac cu incizii mari tradiționale în abdomen. Aceasta este cunoscută sub numele de chirurgie deschisă. În prezent, majoritatea tipurilor de chirurgie bariatrică sunt efectuate laparoscopic. Un laparoscop este un instrument mic, tubular, cu o cameră atașată. Laparoscopul este introdus prin incizii mici în abdomen. Camera minusculă de pe vârful laparoscopului permite chirurgului să vadă și să opereze în interiorul abdomenului fără a face inciziile mari tradiționale. Chirurgia laparoscopică poate face recuperarea mai rapidă și mai scurtă, dar nu este potrivită pentru toată lumea. Intervenția chirurgicală durează, de obicei, câteva ore. După care vă treziți într-o cameră de recuperare, unde personalul medical vă monitorizează pentru orice complicații. În funcție de procedura dumneavoastră, este posibil să fie nevoie să rămâneți câteva zile în spital.
  3. Cum se pregătește pentru o operație bariatrică?
    Dacă vă calificați pentru o intervenție chirurgicală bariatrică, echipa medicală vă va oferi toate instrucțiunile despre cum să vă pregătiți pentru tipul specific de intervenție chirurgicală. Este posibil să fie nevoie să faceți diverse teste de laborator și examene înainte de operație, să aveți restricții privind mâncarea și băutura și ce medicamente puteți lua, să vi se ceară să începeți un program de activitate fizică și să renunțați la orice consum de tutun. De asemenea, este posibil să trebuiască să vă pregătiți din timp de recuperare după operație. De exemplu, aranjați să primiți ajutor la domiciliu dacă credeți că veți avea nevoie de el.
  4. Când chirurgia bariatrică poate să nu funcționeze?
    În cazul în care o procedură bariatrică nu funcționează bine sau nu mai funcționează, este posibil să nu pierdeți în greutate și să dezvoltați probleme grave de sănătate. Respectați toate întâlnirile de monitorizare programate după operație. Dacă observați că nu mai pierdeți în greutate sau dacă dezvoltați complicații, adresați-vă imediat medicului care urmărește procesul de recuperare. Procesul de slăbire poate fi monitorizat pentru a evalua ce factori au contribuit la stoparea pierderii în greutate. De asemenea, este posibil să nu pierdeți suficient de mult în greutate sau să vă îngrășați din nou după orice tip de operație de slăbire, chiar dacă procedura în sine funcționează corect. Această creștere a masei corporale se poate întâmpla dacă nu urmați modificările recomandate ale stilului de viață, cum ar fi practicarea activităților fizice regulate și consumul de alimente sănătoase.
  5. Care este procesul de recuperare după chirurgia bariatrică?
    Operația de slăbire poate obține o pierdere în greutate dramatică, dar nu este un remediu pentru obezitate în sine. Va trebui să vă angajați să faceți schimbări permanente ale stilului de viață după operație pentru a evita să vă îngrășați din nou:
    – Să vă schimbați dieta. Veți urma o dietă cu lichide sau alimente moi în săptămânile de după operație, dar veți trece treptat la o dietă normală și echilibrată pe care trebuie să o urmați toată viața.
    Să faceți exerciții fizice în mod regulat. După ce v-ați recuperat după operație, veți fi sfătuit să începeți un plan de exerciții fizice și să îl continuați pe viață.
    Participați la întâlniri regulate de control pentru a verifica cum decurg lucrurile după operație și pentru a primi sfaturi sau sprijin dacă aveți nevoie.
  6. Cum influențează chirurgia bariatrică sarcina și contracepția?
    Femeile sunt sfătuite, de obicei, să evite să rămână însărcinate în perioada în care au pierdut cel mai mult în greutate, în primele 12-18 luni după operație. Acest lucru se datorează faptului că operația de slăbire poate afecta nivelul de vitamine și minerale. Dacă nivelurile vitaminelor și mineralelor sunt scăzute în timp ce sunteți însărcinată, există riscul ca acest lucru să dăuneze bebelușului.
    Este o idee bună să folosiți metode contraceptive până când vi se recomandă să rămâneți însărcinată în siguranță, întrebați medicul despre cel mai bun tip de contracepție, deoarece unele nu sunt potrivite pentru femeile care au suferit o operație de slăbire, de exemplu, pilula contraceptivă și injecția contraceptivă. Vorbiți cu medicul dumneavoastră dacă rămâneți însărcinată la scurt timp după operație sau dacă planificați o sarcină în orice etapă după operație – acesta vă poate verifica nivelul de vitamine și minerale și vă poate sfătui cu privire la suplimente.  
  7. Când să obțineți sfaturi medicale?
    În zilele sau săptămânile de după operație, apelați imediat la medicul de familie dacă aveți:
    – Dureri de burtă foarte puternice care nu dispar sau se agravează
    – O bătaie neobișnuit de rapidă a inimii
    – Temperatură ridicată
    – Dureri în piept sau dificultăți de respirație
    – Stare de greață, vomă sau vomă cu sânge
    – Dificultăți de înghițire
    – Scaun închis la culoare, lipicios
    – Semne de infecție a unei răni, cum ar fi durere, roșeață, inflamație sau puroi
    În lunile de după operație, faceți o programare la un medic de familie dacă:
    Aveți dureri în burtă care reapar
    – Vomitați periodic
    – Aveți arsuri la stomac
    – Aveți tusă de noapte
    – Vă simțiți rău în cea mai mare perioadă a zilei
    – Aveți diaree care nu dispare
    – Aveți momente în care vă înroșiți și simțiți că transpirați sau că leșinați
  8. Cum se realizează chirurgia bariatrică?
    Operația de slăbire se realizează, de obicei, prin metode minim invazive, precum chirurgia laparoscopică. Aceasta presupune incizii mici, astfel vindecarea este mai rapidă și mai puțin dureroasă, la fel, sunt mai puține cicatrici decât în cazul unei operații deschise tradiționale. Foarte rar, unii pacienți sunt mai bine tratați cu o operație deschisă, din cauza condițiilor lor specifice.
  9. Ce fel de îngrijire postoperatorie este necesară după o chirurgie bariatrică?
    În primul an după operație, medicii responsabili pentru recuperare vor face consultări în mod regulat pentru vizite de control și teste. Aceștia vor face analize de sânge metabolice pentru a monitoriza modul în care se îmbunătățește starea de sănătate și pentru a depista eventualele deficiențe nutriționale. După primul an, dacă aveți o stare de sănătate bună și ați slăbit cu multe kilograme, este posibil să doriți să discutați opțiunile de remodelare corporală cu un specialist. Remodelarea corporală poate ajuta la eliminarea pliurilor de piele în exces și la strângerea țesuturilor libere.
  10. Cât de multă greutate se poate pierde cu ajutorul chirurgiei bariatrice?
    Majoritatea oamenilor, aproximativ 90%, pierd în jur de 50% din excesul de greutate după o intervenție chirurgicală bariatrică și îl mențin. Diferite proceduri au rezultate ușor diferite. De exemplu, pierderea medie în greutate după bypass gastric este de aproximativ 70% din excesul de greutate corporală, după o diversie biliopancreatică, este de aproximativ 80%, iar după gastric sleeve variază între 30% și 80%. Aceste rezultate sunt măsurate după o perioadă de 18 până la 24 de luni.
  11. Care sunt avantajele chirurgiei bariatrice?
    – Pierdere semnificativă și susținută în greutate. Intervenția chirurgicală este singurul tratament care s-a dovedit a fi eficient pe termen lung pentru obezitatea de clasa III.
    – Reducerea hormonilor de foame și îmbunătățirea metabolismului. Chirurgia este singurul tratament pentru obezitate care reconectează programarea metabolică a organismului după obezitate pentru a preveni recăpătarea greutății.
    – Gestionarea colesterolului și a zahărului din sânge. Intervenția chirurgicală pentru pierderea în greutate determină adesea remiterea simptomelor diabetului și permite persoanelor cu diverse sindroame metabolice să renunțe la medicamente.
    – O viață mai lungă și mai sănătoasă. Pe lângă reducerea bolilor și a disconfortului legate de obezitate, operația de slăbire vă poate prelungi efectiv viața. Studii științifice de amploare au arătat că chirurgia bariatrică reduce cu peste 40% riscurile de deces din orice cauză.
  12. Cât durează recuperarea după o operație bariatrică?
    Veți petrece probabil câteva zile de recuperare în spital, apoi câteva săptămâni de recuperare acasă înainte de a vă simți pregătit să vă întoarceți la muncă. Este posibil să trebuiască să evitați activitățile intense timp de până la șase săptămâni și este posibil să dureze până la 12 săptămâni pentru a relua o dietă normală.
  13. Care este rata de succes a operației bariatrice?
    Intervenția chirurgicală pentru pierderea în greutate este considerată de succes dacă pierdeți 50% din excesul de greutate și vă mențineți. Conform acestui standard, rata de succes este de 90%. Mulți oameni înregistrează o pierdere constantă în greutate în primii doi ani, apoi stagnează sau recuperează ceva greutate după aceea. De obicei, greutatea recâștigată este mai mică de 25%.
  14. Care sunt riscurile chirurgiei bariatrice?
    Atunci când sunt analizate argumentele pro și contra ale operației bariatrice, este important să se ia în considerare riscurile operației în sine, precum și posibilele efecte secundare care pot apărea după aceea. Toate intervențiile chirurgicale implică anumite riscuri. Operațiile mai lungi și mai complexe pot implica mai multe: sângerare, infecție, cheaguri de sânge, hernii, obstrucția intestinului subțire și scurgeri anastomotice.
    Efecte secundare ale intervenției chirurgicale
    Operațiile chirurgicale care modifică sistemul digestiv pot provoca anumite complicații digestive. Acestea se numesc uneori sindroame post-gastrectomie.
    Sindromul Dumping. Acesta este un set de simptome precum greață, diaree, crampe abdominale și hipoglicemie care pot apărea atunci când mâncarea consumată traversează prea rapid stomacul și ajunge în intestinul subțire. Echipa de îngrijire medicală vă poate îndruma prin sfaturi dietetice pentru a ajuta la prevenirea sau reducerea sindromului de dumping în timp ce vă recuperați.
    Malabsorbție și malnutriție. Multe proceduri de chirurgie bariatrică induc în mod intenționat malabsorbția în intestinul subțire pentru a reduce caloriile pe care le absorbiți. Dar aceasta poate duce la scaune moi. De asemenea, poate duce la deficiențe nutriționale dacă nu sunteți atent.
    – Reflux biliar. Intervențiile chirurgicale care afectează valva pilorică, deschiderea dintre stomac și intestinul subțire, pot cauza funcționarea defectuoasă a acesteia. Dacă valva pilorică nu se închide corect, un rezultat posibil este refluxul biliar. Aceasta înseamnă că bila pe care vezica biliară o trimite către intestinul subțire pentru a ajuta la digerarea alimentelor poate refula în stomac. Refluxul biliar poate eroda mucoasa stomacului, ducând la gastrită și ulcer gastric.
    Calculi biliari. Pierderea rapidă în greutate trimite o încărcătură mare de colesterol la ficat pentru a fi procesat. Atunci când ficatul trimite bila către vezica biliară, aceasta transportă cu ea colesterol suplimentar. Acest colesterol suplimentar se poate acumula în vezica biliară, formând calculi biliari de colesterol. Aceștia nu cauzează întotdeauna probleme, dar pot fi periculoși dacă se deplasează și rămân blocați în canalele biliare. Apelați la medicul care urmărește procesul de recuperare pentru a primi un medicament pe bază de rețetă și pentru a preveni apariția calculilor biliari după operație.

Concluzie

Chirurgia bariatrică a revoluționat tratamentul obezității, oferind speranță și o nouă șansă la viață pentru persoanele care se luptă cu greutatea excesivă. Această procedură chirurgicală a demonstrat un succes remarcabil în ceea ce privește obținerea unei pierderi semnificative și susținute în greutate, ceea ce duce la numeroase beneficii pentru sănătate și la o bunăstare generală îmbunătățită. Chirurgia bariatrică nu numai că îi ajută pe pacienți să scape de kilogramele în exces, dar oferă, de asemenea, un instrument puternic pentru gestionarea și chiar rezolvarea afecțiunilor legate de obezitate, cum ar fi diabetul, hipertensiunea și apneea de somn. Cu toate acestea, este important să se abordeze această metodă ca parte a unui plan de tratament complex, ce include schimbări ale stilului de viață, modificări ale dietei și sprijin continuu din partea profesioniștilor din domeniul sănătății. Decizia de a recurge la o intervenție chirurgicală bariatrică trebuie luată după o analiză atentă, ținând cont de riscurile și beneficiile potențiale. După intervenția chirurgicală, pacienții trebuie să se angajeze la modificări ale stilului de viață pe termen lung, inclusiv exerciții fizice regulate și o dietă echilibrată, pentru a-și menține pierderea în greutate și pentru a-și optimiza rezultatele în materie de sănătate.