Meniu

Cardiopatia ischemica si cafeaua

Actualizat pe:

Cardiopatia ischemică și cafeaua este un subiect foarte discutat deoarece este o băutură foarte consumată, iar odată primit diagnosticul de cardiopatie ischemică, numit și boala cardiacă ischemică, pacienților le este teamă să mai consume cafea. Sunt anumite situații când într-adevăr consumul de cafea trebuie diminuat sau eliminat, dar de cele mai multe ori, nu este nevoie de acest lucru. 

Ce este cardiopatia ischemică?

Cardiopatia ischemică este boala în care inima suferă din cauza lipsei cantității necesare de sânge. Acest lucru se întâmplă din cauză că arterele coronare (vasele de sânge de pe inimă) sunt blocate de depuneri de celule/grăsimi pe acestea. Astfel inima nu mai primește înde-ajuns de mult oxigen și nutrienți și începe să fie afectată capacitatea ei de funcționare.

De ce cafeaua este considerată a fi o problemă?

Cardiopatia ischemică și cafeaua este o combinație care pune pe gânduri mulți pacienți aflați în această situație, deoarece în mass-media s-a tot discutat subiectul conform căruia pacienții cu boli de inimă nu ar trebui să mai consume cafea. 

Studiile încă trebuie să continue pentru un răspuns clar și sigur, însă 2 lucruri sunt clare: sunt situații când trebuie să se oprească neapărat consumul și situații când pacientul poate consuma 2-3 căni de cafea pe zi (NU espresso!) – aceasta fiind și doza recomandată.

Ce face cafeaua în organism?

Per total, cafeaua este un stimulent. Adică, stimulează anumite organe din organism să funcționeze mai intens decât în mod normal, inclusiv sistemul nervos, inima și rinichii.

Are efect diuretic, de aceea după consumul de cafea majoritatea are necesitatea de a urina.

Poate da stare de agitație și anxietate în cazul în care sunteți mai sensibil la cofeină.

La nivelul inimii, cafeaua stimulează activitatea ei și astfel inima poate începe să bată mai repede și să crească tensiunea arterială. 

Sunt puține situațiile când bătăile și tensiunea ajung mai mari decât trebuie și provoacă probleme, însă există și această posibilitate.

Fără o boală cardiacă preexistentă, cafeaua poate produce aceste modificări în organism, însă dacă există deja o boală, este posibil ca aceste modificări să vă agraveze starea și să vă decompenseze.

Cardiopatia ischemică și cafeaua – cum poate afecta cafeaua inima?

Având în vedere efectele descrise anterior, cafeaua poate afecta inima atunci când aceasta este suprasolicitată de către efectele cafelei.

Procesul care poate avea loc este următorul: odată ce cafeaua începe să își facă efectul, este posibil ca bătăile și tensiunea să crească. De obicei, acest lucru se întâmplă atunci când și înainte de a avea cardiopatie ischemică cafeaua avea acest efect asupra dvs.. În acest moment, inima care deja suferea din cauza lipsei de oxigen, acum va suferi și mai mult.

Bătăile rapide și tensiunea mare de la sine duc la a nu mai primi sânge ca înainte inima, iar acumulat peste o boală de inimă care deja provoca acest lucru, poate duce la agravarea bolii sau apariția unor simptome precum dureri în piept sau lipsă de aer.

Când afectează cafeaua inima?

În caz de cardiopatie ischemică, cafeaua afectează inima și mai mult atunci când cofeina chiar produce aceste efecte asupra dvs.. Dacă consumul nu vă crește tensiunea foarte mult sau bătăile inimii, nu vă provoacă simptome și nu vă deranjează din alte puncte de vedere organismul, cofeina nu vă va afecta sănătatea.

Puteți consuma cafea?

Răspunsul corect este: depinde de situație!

  • NU – dacă vă face rău, așa cum am menționat anterior.
  • DA – dacă nu v-a provocat niciodată probleme și nu vă provoacă nici în prezent, chiar dacă aveți cardiopatie ischemică.

Indiferent de situație, această întrebare trebuie să o puneți medicului dumneavoastră curat, care va ști cel mai bine ce să vă spună, deoarece trebuie analizate și celelalte boli pe care le aveți și ce medicamente luați.

La prima modificare în simptome pe care o simțiți, trebuie să vă prezentați la medic și să le transmiteți. 

Câtă cafea puteți consuma pe zi?

Dacă nu aveți nicio contraindicație, 2-3 cafele clasice pe zi (NU espresso sau alte cafele tari – aici limita este mai mică), pot fi consumate fără nicio problemă. 

Unele studii, chiar arată că atunci când nu vă provoacă o problemă, chiar vă poate proteja de aritmii (bătăi anormale ale inimii) sau de alte boli cardiace sau din altă sferă.

Pentru mai multe detalii, puteți consuma și articolul despre Cafeaua crește tensiunea?, Cafea după infarct și Cafeaua și fibrilația atrială.

De reținut

Cardiopatia ischemică și cafeaua încă au o relație destul de mult pusă sub semnul întrebării, însă ceea ce este sigur este că puteți consuma cafea în limite normale fără nicio problemă dacă nu vă provoacă probleme sau dacă nu aveți contraindicații directe de la medicul dumneavoastră. Pe de altă parte, nu trebuie să o consumați dacă vă provoacă stare de agitație, simptome, tensiune mare sau puls mai mare decât trebuie.