Meniu

Mastectomie: tipuri de proceduri si pregatirea preoperatorie

Verificat medical
Ultima verificare medicală a fost facuta de Dr. Andreea pe data de
Scris de Echipa Editoriala Med.ro, echipa multidisciplinară.

Mastectomia, cunoscută și sub denumirea de chirurgie pentru îndepărtarea sânului, este o procedură majoră utilizată în tratamentul și prevenția cancerului de sân. Această intervenție chirurgicală implică îndepărtarea completă a țesutului mamar și poate include, de asemenea, eliminarea pielii, mamelonului și a nodurilor limfatice învecinate.

Mastectomia este adesea recomandată în cazurile în care dimensiunea tumorii este mare comparativ cu sânul sau când există multiple focare de cancer în același sân. De asemenea, poate fi o opțiune preventivă pentru persoanele cu risc înalt de a dezvolta cancer mamar. Recuperarea după mastectomie variază în funcție de complexitatea intervenției și de alegerea pacientului de a efectua reconstrucția mamară simultan sau ulterior.

Tipuri de proceduri de mastectomie

Există diverse abordări chirurgicale în cadrul mastectomiei, fiecare adaptată la nevoile specifice ale pacientului și la caracteristicile tumorii.

Mastectomie totală (simplă)

Îndepărtarea întregului țesut mamar, mamelonului și areolei: Mastectomia totală sau simplă implică eliminarea completă a sânului, incluzând țesutul mamar, mamelonul și areola. Această procedură este frecvent recomandată când conservarea sânului nu este posibilă sau când pacientul optează pentru o abordare mai radicală în tratamentul sau prevenția cancerului de sân. În timpul intervenției, chirurgul va îndepărta toate componentele sânului, lăsând în urmă doar pielea necesară pentru a acoperi și a închide rana chirurgicală. În cazurile în care se dorește reconstrucția mamară, păstrarea unei cantități suficiente de piele este esențială pentru a facilita procedura reconstructivă.

Indicații pentru mastectomie totală: Mastectomia totală este indicată în diverse situații, inclusiv atunci când tumora este prea mare pentru a permite o abordare conservatoare sau când există multiple focare de cancer în sân. De asemenea, este o opțiune pentru pacienții care doresc să minimizeze riscul de recidivă a cancerului sau pentru cei care nu pot urma radioterapia. Alte indicații includ diagnosticul de carcinom ductal in situ (DCIS) extins sau prezența mutațiilor genetice care cresc riscul de cancer mamar, cum ar fi mutațiile BRCA.

Mastectomie radicală modificată

Îndepărtarea întregului sân, mamelonului, areolei și a nodurilor limfatice: Mastectomia radicală modificată este o procedură amplă care implică îndepărtarea sânului, a mamelonului, a areolei și a nodurilor limfatice din axilă. Această abordare este adesea necesară în cazurile de cancer mamar invaziv, unde există suspiciunea că boala s-a răspândit la nodurile limfatice. Prin eliminarea acestor structuri, se urmărește reducerea riscului de metastază și se oferă informații valoroase pentru stadializarea cancerului și planificarea tratamentului adjuvant.

Conservarea mușchilor pieptului: Conservarea mușchilor pectorali în timpul unei mastectomii radicale modificate este o practică standard în chirurgia modernă a cancerului de sân. Această abordare reduce semnificativ impactul estetic și funcțional al intervenției chirurgicale, permițând o recuperare mai rapidă și o calitate a vieții îmbunătățită postoperator. Prin păstrarea mușchilor pieptului, pacienții beneficiază de o mai mare forță și mobilitate în membrul superior, precum și de opțiuni mai variate și rezultate estetice superioare în cazul reconstrucției mamare. În plus, menținerea integrității structurale a toracelui contribuie la o mai bună protecție a organelor vitale și la o simetrie posturală optimă.

Mastectomie radicală

Îndepărtarea întregului sân, mamelonului, areolei, nodurilor limfatice și a mușchilor pieptului: Mastectomia radicală, cunoscută și sub numele de mastectomie Halsted, este o procedură amplă care implică îndepărtarea completă a sânului, a mamelonului, a areolei, a nodurilor limfatice axilare și a mușchilor pectorali. Această abordare chirurgicală este considerată agresivă și este rezervată cazurilor avansate de cancer mamar, unde tumora s-a extins la structurile adiacente, inclusiv la mușchii toracelui. Deși în prezent este rar efectuată datorită progreselor în tratamentele conservatoare și a tehnicilor de mastectomie mai puțin invazive, mastectomia radicală rămâne o opțiune vitală în managementul cazurilor complexe, unde alte metode nu sunt fezabile sau au eșuat.

Rareori efectuată, rezervată pentru cazuri avansate: Datorită naturii sale invazive și a impactului semnificativ asupra corpului pacientului, mastectomia radicală este efectuată doar în situații excepționale, unde cancerul de sân a invadat mușchii pectorali sau când există o implicare extinsă a nodurilor limfatice. Această procedură este adesea ultima linie de tratament pentru pacienții care nu au răspuns la alte forme de terapie și prezintă o boală extinsă, cu un risc crescut de metastază. În aceste cazuri, mastectomia radicală poate oferi cea mai bună șansă de control al bolii și de îmbunătățire a supraviețuirii.

Mastectomie cu conservarea pielii

Conservarea învelișului cutanat al sânului: Mastectomia cu conservarea pielii este o tehnică chirurgicală avansată care permite îndepărtarea țesutului mamar, inclusiv a mamelonului și a areolei, în timp ce se păstrează majoritatea pielii sânului. Această abordare este deosebit de valoroasă pentru pacienții care doresc să urmeze reconstrucția mamară, deoarece conservarea pielii facilitează crearea unui sân nou cu un aspect cât mai natural. Prin menținerea integrității pielii, chirurgii pot utiliza tehnici de reconstrucție care să imite forma și conturul sânului original, contribuind astfel la o recuperare emoțională și fizică îmbunătățită pentru pacient.

Facilitează reconstrucția mamară imediată: Mastectomia cu conservarea pielii este o tehnică chirurgicală care facilitează reconstrucția mamară imediată, oferind un rezultat estetic superior și o recuperare emoțională mai rapidă pentru pacient. Prin menținerea învelișului cutanat al sânului, chirurgii pot reconstrui sânul în aceeași procedură cu îndepărtarea țesutului afectat de cancer. Acest lucru reduce numărul de intervenții chirurgicale necesare și permite pacientelor să se trezească din anestezie cu un contur mamar deja format, ceea ce poate avea un impact pozitiv asupra stimei de sine și a adaptării la schimbările post-mastectomie.

Mastectomie cu păstrarea mamelonului

Conservarea mamelonului și areolei: Mastectomia cu păstrarea mamelonului și areolei reprezintă o opțiune chirurgicală avansată care permite îndepărtarea țesutului mamar patologic, menținând în același timp aspectul exterior al sânului. Această procedură este posibilă doar dacă analizele preoperatorii indică absența celulelor canceroase în mamelon și areolă. Păstrarea acestor structuri oferă un rezultat estetic îmbunătățit și este preferată de multe paciente care doresc să mențină o imagine corporală cât mai apropiată de cea inițială.

Selecția atentă a pacienților pentru a minimiza riscul de cancer: Alegerea pacienților pentru mastectomia cu păstrarea mamelonului și areolei necesită o evaluare atentă a riscului oncologic. Nu toate paciente sunt potrivite pentru această procedură, iar decizia se bazează pe criterii stricte, inclusiv dimensiunea și localizarea tumorii, precum și distanța acesteia față de mamelon. Scopul este de a reduce la minimum riscul de a lăsa celule canceroase în sân, asigurând în același timp beneficiile estetice ale conservării mamelonului și areolei.

Pregătirea pentru operația de mastectomie

Pregătirea pentru operaţia de mastectomie implică o serie de pași importanți pentru a asigura cele mai bune rezultate și o recuperare rapidă.

Consultații și evaluări preoperatorii

Planificarea chirurgicală și așteptările: Consultațiile preoperatorii sunt esențiale pentru a discuta planul chirurgical detaliat și pentru a stabili așteptările realiste ale pacientului. În această etapă, chirurgul va revizui istoricul medical, va efectua un examen fizic și va discuta despre diferitele opțiuni de mastectomie și reconstrucție mamară. Este important ca pacientul să înțeleagă procedura, riscurile asociate și să aibă oportunitatea de a adresa orice întrebări sau preocupări.

Evaluarea anesteziei: Evaluarea anesteziei este o parte crucială a pregătirii preoperatorii și implică întâlnirea cu anestezistul pentru a discuta despre tipurile de anestezie disponibile și pentru a identifica orice potențiale riscuri anestezice. În această fază, se vor lua în considerare istoricul medical al pacientului, alergiile, medicația actuală și orice experiențe anterioare cu anestezia pentru a asigura cea mai sigură și confortabilă experiență chirurgicală.

Instrucțiuni preoperatorii

Medicamente de evitat: Înainte de o intervenție chirurgicală, este crucial să se identifice și să se evite medicamentele care pot crește riscul de sângerare sau care pot interacționa cu anestezia. Pacienții trebuie să informeze echipa medicală despre toate medicamentele pe care le iau, inclusiv suplimentele și remediile pe bază de plante. Medicamente precum aspirina, antiinflamatoarele nesteroidiene și anticoagulantele pot necesita întreruperea utilizării cu câteva zile înainte de operație. Este esențială o comunicare deschisă cu medicul pentru a asigura o pregătire optimă și pentru a evita complicațiile.

Cerințe de post: Postul preoperator este o cerință standard pentru a reduce riscul de aspirație pulmonară în timpul anesteziei. Pacienții vor primi instrucțiuni specifice privind ultima masă și lichidele permise înainte de intervenția chirurgicală. De obicei, este necesar să se evite consumul de alimente solide, lichide și chiar apă cu un număr de ore stabilit înainte de operație. Respectarea acestor indicații este vitală pentru siguranța pacientului.

Internarea în spital și durata șederii

Internarea în spital pentru o mastectomie variază în funcție de complexitatea intervenției și dacă se efectuează sau nu reconstrucția mamară simultan. Durata șederii poate fi de la o zi la câteva zile, permițând monitorizarea inițială și recuperarea postoperatorie. Echipa medicală va oferi instrucțiuni clare privind pregătirea pentru internare și va discuta așteptările legate de durata necesară de şedere în spital.

Întrebări frecvente

Cât timp durează recuperarea după o mastectomie?

Recuperarea completă după o mastectomie poate dura de la câteva săptămâni până la câteva luni, în funcție de tipul de intervenție și de prezența complicațiilor.

Pot face în continuare mamografii după o mastectomie?

Mamografiile nu sunt de obicei necesare pentru sânul îndepărtat prin mastectomie, dar pot fi recomandate pentru sânul rămas, dacă este cazul.

Voi avea nevoie de tratamente suplimentare după o mastectomie?

Este posibil să aveți nevoie de tratamente suplimentare, cum ar fi radioterapie sau chimioterapie, în funcție de stadiul și tipul cancerului de sân.

Cum aleg între reconstrucția mamară imediată și cea întârziată?

Alegerea între reconstrucția mamară imediată și cea întârziată depinde de preferințele personale, starea de sănătate generală și recomandările medicului.

Care sunt semnele unei infecții după o mastectomie?

Semnele unei infecții includ roșeață, umflare, durere, căldură la nivelul inciziei și febră.

Când pot relua activitățile normale și exercițiile fizice după o mastectomie?

Activitățile normale și exercițiile fizice pot fi reluate treptat, în funcție de recomandările medicului și de cum vă simțiți.

Cum pot face față impactului emoțional al unei mastectomii?

Căutarea suportului emoțional prin consiliere, grupuri de suport și discuții deschise cu familia și prietenii poate ajuta în gestionarea impactului emoțional al mastectomiei.

Există precauții specifice pe care trebuie să le iau pentru brațul afectat după o mastectomie?

Da, este important să evitați ridicarea greutăților cu brațul afectat și să urmați recomandările medicului pentru a preveni limfedemul.

Care este rata de succes a mastectomiei în prevenirea recurenței cancerului de sân?

Rata de succes a mastectomiei în prevenirea recurenței cancerului de sân variază în funcție de mulți factori, dar este considerată o opțiune eficientă de tratament.

Cât de des voi avea nevoie de programări de control după o mastectomie?

Programările de control vor fi stabilite de medic în funcție de nevoile individuale și pot varia de la câteva săptămâni la câțiva ani.

Concluzie

Mastectomia rămâne o componentă esențială în tratamentul cancerului de sân, oferind o gamă largă de opțiuni chirurgicale adaptate nevoilor individuale ale fiecărui pacient. Deși este o decizie majoră cu implicații fizice și emoționale semnificative, suportul adecvat și informațiile corecte pot ajuta pacienții să navigheze procesul de decizie și să se recupereze cu succes. Este crucial ca pacienții să colaboreze îndeaproape cu echipa medicală pentru a alege cea mai bună cale de tratament și pentru a asigura o calitate a vieții optimă după mastectomie.

Ti s-a parut folositor acest articol?

Da
Nu

Surse Articol

McLaughlin, S. A. (2013). Surgical management of the breast: breast conservation therapy and mastectomy. Surgical Clinics, 93(2), 411-428.

https://www.surgical.theclinics.com/article/S0039-6109(12)00259-9/abstract

Dr. Andreea

Consultați întotdeauna un Specialist Medical

Informațiile furnizate în acest articol au caracter informativ și educativ, și nu ar trebui interpretate ca sfaturi medicale personalizate. Este important de înțeles că, deși suntem profesioniști în domeniul medical, perspectivele pe care le oferim se bazează pe cercetări generale și studii. Acestea nu sunt adaptate nevoilor individuale. Prin urmare, este esențial să consultați direct un medic care vă poate oferi sfaturi medicale personalizate, relevante pentru situația dvs. specifică.