Meniu

Suturi chirurgicale: tipuri si alegerea acestora

Verificat medical
Ultima verificare medicală a fost facuta de Dr. Andreea pe data de
Scris de Echipa Editoriala Med.ro, echipa multidisciplinară.

Suturile chirurgicale reprezintă un element esențial în practica medicală, având rolul de a închide rănile și de a susține procesul natural de vindecare. Acestea variază de la materiale resorbabile, care se dizolvă în timp, la cele neresorbabile, care necesită îndepărtare manuală.

Alegerea tipului de sutură depinde de mai mulți factori, inclusiv localizarea și tipul rănii, precum și de particularitățile pacientului. Prin menținerea apropierii țesuturilor și promovarea vindecării cu minimizarea cicatricilor, suturile chirurgicale contribuie semnificativ la recuperarea postoperatorie și la reducerea riscului de complicații.

Tipuri de materiale pentru suturi chirurgicale

Materialele utilizate pentru suturi chirurgicale sunt diverse și se aleg în funcție de tipul rănii și necesitățile pacientului. Ele pot fi împărțite în două categorii principale: suturi resorbabile și suturi neresorbabile, fiecare având caracteristici și utilizări specifice.

Suturi resorbabile

Caracteristici și utilizări: Suturile resorbabile sunt concepute pentru a se descompune și a fi absorbite de corp după o anumită perioadă de timp. Acestea sunt ideale pentru utilizarea internă, unde îndepărtarea suturilor ar fi dificilă sau imposibilă. Suturile resorbabile sunt fabricate din materiale care îşi pierd treptat rezistența și sunt metabolizate de către organism. Utilizările comune includ închiderea țesuturilor moi, cum ar fi cele din procedurile ginecologice, urologice sau gastrointestinale, unde vindecarea rapidă este esențială și accesul pentru îndepărtarea suturii este limitat.

Tipuri comune (Vicryl, Monocryl, PDS): Printre cele mai utilizate tipuri de suturi resorbabile se numără Vicryl (poliglactin 910), Monocryl (poliglecaprona 25) și PDS (polidioxanonă). Vicryl este cunoscut pentru utilizarea sa versatilă și pentru rezistența inițială ridicată, Monocryl pentru rezistența la rupere și cicatrizarea estetică, iar PDS pentru durata lungă de susținere a țesuturilor, fiind adesea alegerea pentru suturi în straturi profunde sau în ortopedie.

Suturi neresorbabile

Caracteristici și utilizări: Suturile neresorbabile sunt create pentru a rămâne în corp pe termen lung sau pentru a fi îndepărtate manual după ce rana s-a vindecat. Acestea sunt realizate din materiale care nu sunt metabolizate de organism. Suturile neresorbabile sunt adesea folosite în situații care necesită susținere pe termen lung, cum ar fi închiderea pielii, în chirurgia vasculară sau la nivelul fasciei. Avantajul lor principal este rezistența la rupere pe termen lung, ceea ce le face ideale pentru țesuturi care se vindecă lent sau pentru zone supuse stresului mecanic.

Tipuri comune (Nailon, Polipropilenă, Mătase): Nailonul, polipropilena și mătasea sunt printre cele mai răspândite tipuri de suturi neresorbabile. Nailonul este apreciat pentru flexibilitatea sa și pentru faptul că provoacă o reacție tisulară minimă, fiind adesea utilizat în chirurgia pielii. Polipropilena este preferată pentru proprietățile sale de inerție și pentru rezistența la rupere, fiind frecvent folosită în chirurgia vasculară. Mătasea, deși este un material natural, rămâne o opțiune populară datorită manevrabilității sale excelente și a nodurilor sigure pe care le formează, fiind utilizată adesea pentru legarea vaselor de sânge sau pentru suturi la nivelul pielii.

Suturi monofilament

Caracteristici și avantaje: Suturile monofilament sunt alcătuite dintr-un singur fir de material, ceea ce le conferă o suprafață netedă și o capacitate redusă de a adăposti bacterii. Acestea trec prin țesuturi cu mai puțină rezistență, ceea ce reduce trauma tisulară și riscul de infecție. Suturile monofilament sunt de asemenea mai puțin susceptibile de a absorbi fluidele corpului, făcându-le o alegere bună pentru zonele expuse riscului de contaminare. Avantajele lor includ o vindecare mai rapidă și o incidență scăzută a reacțiilor inflamatorii.

Exemple (Nailon, PDS, Polipropilena): Nailonul este adesea folosit pentru suturi cutanate datorită flexibilității și durabilității sale. PDS, sau polidioxanona, este preferată pentru suturi interne, în special în chirurgia ortopedică și plastică, datorită rezistenței sale la rupere pe termen lung și a ratei lente de resorbție. Prolene, sau polipropilena, este frecvent utilizată în chirurgia cardiovasculară și oftalmologică, unde este esențială o sutură care să nu provoace reacții tisulare semnificative.

Suturi multifilament

Caracteristici și avantaje: Suturile multifilament sunt compuse din mai multe fire împletite sau răsucite împreună, ceea ce le conferă o flexibilitate și o ușurință în noduri superioară suturilor monofilament. Acestea sunt adesea preferate pentru capacitatea lor de a se lega într-un mod sigur și pentru manevrabilitatea crescută. Suturile multifilament pot fi mai confortabile pentru pacient, deoarece tind să fie mai moi și mai puțin iritante pentru țesuturile înconjurătoare. Cu toate acestea, suprafața lor texturată poate reține mai ușor bacteriile și pot necesita o atenție sporită în prevenirea infecțiilor.

Exemple (Vicryl, Mătase): Vicryl (poliglactin 910) este un exemplu proeminent de sutură multifilament resorbabilă, apreciată pentru rezistența sa inițială și pentru capacitatea de a susține țesuturile în timpul fazei critice de vindecare. Este adesea utilizată în chirurgia generală și obstetrică. Mătasea, deși este un material natural, rămâne o opțiune valoroasă în suturile neresorbabile datorită manevrabilității și nodurilor sigure pe care le oferă, fiind folosită într-o varietate de proceduri chirurgicale.

Suturi naturale vs. Suturi sintetice

Suturi naturale (Mătase, Catgut): Suturile naturale, cum ar fi cele din mătase sau catgut, sunt fabricate din fibre provenite din surse naturale. Mătasea este obținută din coconii viermilor de mătase și este prelucrată pentru a fi folosită în suturi. Catgutul, care este făcut din intestinele subțiri ale oilor sau caprelor, a fost unul dintre primele materiale utilizate în suturi. Aceste suturi naturale sunt adesea preferate pentru proprietățile lor de manevrabilitate și pentru nodurile sigure, dar pot induce o reacție inflamatorie mai mare comparativ cu suturile sintetice.

Suturi sintetice (Polyglactin 910, Polidioxanonă): Suturile sintetice, precum polyglactin 910 și polidioxanonă, sunt create din polimeri fabricați prin procese chimice controlate pentru a asigura proprietăți consistente și predictibile. Aceste suturi sunt proiectate pentru a provoca o reacție tisulară minimă și pentru a oferi o rezistență și o durabilitate superioare. Polyglactin 910 este cunoscut sub numele comercial Vicryl, iar polidioxanonă sub numele de PDS, ambele fiind alegeri populare pentru suturi resorbabile datorită profilului lor de siguranță și eficacitate.

Factori care influențează selecția suturii

Alegerea suturii potrivite este un proces complex care depinde de o serie de factori, inclusiv caracteristicile rănii și condițiile pacientului.

Caracteristicile rănii

Locația și tipul țesutului: Locația rănii și tipul de țesut implicat sunt factori critici în selecția suturii. Țesuturile moi, cum ar fi cele din cavitatea abdominală, necesită o abordare diferită față de țesuturile mai rezistente, cum ar fi pielea sau tendoanele. De asemenea, zonele cu mișcare frecventă, cum ar fi articulațiile, pot necesita suturi care oferă o flexibilitate și o rezistență mai mare.

Dimensiunea și adâncimea rănii: Dimensiunea și adâncimea rănii influențează tipul și mărimea suturii necesare. Rănile superficiale pot fi închise eficient cu suturi mai subțiri, în timp ce rănile profunde sau cele cu pierdere semnificativă de țesut pot necesita suturi mai groase și tehnici de suturare care oferă o susținere suplimentară. Este esențial ca sutura să fie capabilă să mențină apropierea țesuturilor pe durata necesară vindecării, fără a compromite integritatea țesutului sau funcția acestuia.

Pacientul

Vârsta și starea de sănătate: Vârsta și starea generală de sănătate a pacientului sunt factori esențiali în selecția suturii. La pacienții în vârstă sau la cei cu stări de sănătate precare, procesul de vindecare poate fi încetinit, ceea ce necesită utilizarea unor suturi care oferă o susținere mai îndelungată. De asemenea, afecţiunile medicale preexistente, cum ar fi diabetul sau tulburările circulatorii, pot influența tipul de sutură și tehnica de suturare aleasă pentru a optimiza vindecarea și pentru a reduce riscul de complicații.

Alergii și sensibilități: Sensibilitățile și alergiile pacientului la anumite materiale sunt de asemenea considerații importante. De exemplu, unii pacienți pot avea reacții alergice la suturi din materiale naturale, cum ar fi catgutul sau mătasea, necesitând utilizarea suturilor sintetice. Este crucial ca medicii să evalueze istoricul alergic al pacientului și să aleagă materialele de sutură care minimizează riscul de reacții adverse.

Preferința și experiența chirurgului

Preferințele personale ale chirurgului și experiența acestuia joacă un rol semnificativ în selecția suturii. Un chirurg poate prefera anumite tipuri de suturi sau tehnici de suturare bazate pe confortul și familiaritatea cu acestea, precum și pe rezultatele anterioare. De asemenea, chirurgii pot lua în considerare literatura medicală și ghidurile de practică pentru a alege suturile care au demonstrat cele mai bune rezultate în situații clinice similare.

Întrebări frecvente

Cât timp durează până se dizolvă suturile resorbabile?

Suturile resorbabile se dizolvă de obicei într-o perioadă cuprinsă între o săptămână și câteva luni, în funcție de tipul de material folosit și de rata individuală de vindecare a pacientului.

Pot să-mi ud suturile?

Este recomandat să păstrați suturile uscate și curate, mai ales în primele 24-48 de ore după aplicare. Consultați medicul pentru instrucțiuni specifice legate de îngrijirea suturilor.

Cum știu dacă suturile mele sunt infectate?

Semnele unei infecții includ înroșirea, umflarea, durerea crescută la nivelul rănii, secreție purulentă sau miros neplăcut. Dacă observați aceste simptome, contactați medicul.

Când pot să fac exerciții fizice după aplicarea suturilor?

Este important să evitați exercițiile fizice intense sau mișcările care pun presiune pe zona suturată până când medicul vă dă permisiunea de a reîncepe activitatea fizică.

Voi avea o cicatrice după ce mi se îndepărtează suturile?

Este posibil să rămâneți cu o cicatrice după îndepărtarea suturilor, dar severitatea acesteia depinde de mulți factori, inclusiv de tipul rănii și de îngrijirea postoperatorie.

Ce se întâmplă dacă o sutură se desface?

Dacă o sutură se desface, este important să contactați medicul cât mai curând posibil pentru evaluare și, dacă este necesar, pentru reparații suplimentare.

Pot să-mi îndepărtez singur suturile?

Nu este recomandat să vă îndepărtați singur suturile. Îndepărtarea suturilor ar trebui să fie efectuată de către un medic pentru a preveni infecțiile și alte complicații.

Cât de des ar trebui să-mi curăț suturile?

Curățarea suturilor ar trebui să se facă conform instrucțiunilor medicului, de obicei o dată sau de două ori pe zi, pentru a preveni infecția.

Ce ar trebui să fac dacă suturile mă mănâncă?

Mâncărimea ușoară este normală pe măsură ce rana se vindecă, dar dacă mâncărimea este severă sau însoțită de alte simptome, cum ar fi roșeața sau umflarea, contactați medicul.

Pot să aplic unguent sau cremă pe suturile mele?

Consultați medicul înainte de a aplica orice unguent sau cremă pe suturi, deoarece unele produse pot interfera cu procesul de vindecare.

Concluzie

În concluzie, suturile chirurgicale sunt esențiale în managementul rănilor și vindecarea postoperatorie. Alegerea corectă a suturii, tehnica de suturare adecvată și îngrijirea postoperatorie sunt cruciale pentru a asigura o vindecare optimă și pentru a minimiza riscul de complicații. Progresele în tehnologia suturilor continuă să îmbunătățească rezultatele chirurgicale și confortul pacienților. Este important ca pacienții să urmeze instrucțiunile medicului pentru îngrijirea suturilor și să fie conștienți de semnele care necesită atenție medicală.

Ti s-a parut folositor acest articol?

Da
Nu

Surse Articol

Byrne, M., & Aly, A. (2019). The surgical suture. Aesthetic surgery journal, 39(Supplement_2), S67-S72.

https://academic.oup.com/asj/article/39/Supplement_2/S67/5377467

Dr. Andreea

Consultați întotdeauna un Specialist Medical

Informațiile furnizate în acest articol au caracter informativ și educativ, și nu ar trebui interpretate ca sfaturi medicale personalizate. Este important de înțeles că, deși suntem profesioniști în domeniul medical, perspectivele pe care le oferim se bazează pe cercetări generale și studii. Acestea nu sunt adaptate nevoilor individuale. Prin urmare, este esențial să consultați direct un medic care vă poate oferi sfaturi medicale personalizate, relevante pentru situația dvs. specifică.