Meniu

Operatie varice

Actualizat pe:

Venele varicoase sau varicele, cum sunt cunoscute in randul oamenilor obisnuiti, sunt acele vene care au o forma sinuoasa si dilatata, amplasate imediat sub piele si care sunt, in primul rand inestetice, acesta fiind unul dintre motivele pentru care oamenii aleg operatia de varice, efectuata intr-o clinica medicala profesionista.
Desi metodele de tratament pentru varice sunt numeroase si variate – de la tratamente naturiste la cele non-invazive – multe dintre ele se pot dovedi a fi ineficiente, caz in care pacientii ajung tot la interventiile chirurgicale pentru tratarea acestor vene varicoase.

De ce este operatia de varice cea mai buna solutie?

Medicul care efectueaza o operatie de varice este chirurgul vascular, tot el fiind si cel care recomanda cea mai potrivita metoda de interventie chirurgicala, in urma unei investigatii amanuntite a starii generale de sanatate si a starii in care se afla vasele de sange din zona afectata.
Exista anumite persoane care sunt predispuse la a dezvolta vene varicoase, in primul rand fiind de mentionat ca femeile au mai multe sanse decat barbatii de a se confrunta cu astfel de probleme. Ulterior, greutatea excesiva, anumite meserii – care presupun statul in picioare pentru un timp indelungat – precum si ereditatea sau chiar o boala venoasa pre-existenta, sunt unii dintre cei mai comuni factori care determina aparitia varicelor.
Operatie de varice este o solutie mult mai eficienta decat alte tratamente non-invazive, mai ales in cazul pacientilor care se afla intr-un stadiu avansat al bolii. In plus, tipurile de astfel de interventii chirurgicale face ca rezultatele finale sa fie unele foarte bune, mai ales daca este vorba despre o interventie realizata cu laser, pentru care este necesara o incizie de foarte mici dimensiuni. Astfel ca aspectul estetic al zonelor afectate de varice – care se intalnesc cel mai des pe picioare – este imbunatatit, iar riscurile de complicatii, cum ar fi anevrismul, sunt reduse.

Care este cea mai populara operatie de varice?

Dupa cum este mentionat anterior, unul dintre avantajele de care se bucura pacientii care au nevoie de o operatie de varice este faptul ca aceasta poate fi efectuata prin mai multe tehnici, unele mai complicate decat altele. Este important insa de retinut ca medicul este cel care alege tipul interventiei chirurgicale pentru varice, dar care tine cont si de preferintele si dorintele pacientului sau.
Cea mai populara astfel de interventie este ligatura chirurgicala, care consta in eliminarea completa a venelor bolnave, numai dupa acestea sunt ligaturate. Desi este o solutie ireversibila, aceasta nu afecteaza in niciun fel circulatia periferica.
Aproape la fel de populara este si terapia cu laser endovenos, care este una dintre cele mai moderne solutii de tratament a vaselor varicoase si care se foloseste, in special, in cazul insuficientei venoase. Desi nu este o operatie chirurgicala, ci mai degraba o procedura minim invaziva, terapia cu laser presupune inserarea unei sonde pe vena vizata, pana in zona in care vena este dilatata, unde se foloseste lumina laserului.
De asemenea, pacientii mai au la dispozitie si scleroterapia, flebectomia ambulatorie sau radioablatia cu ultrasunete.
Pentru orice tip de operatie de varice ar opta pacientii, medicul este cel care ia decizia finala, in functie de specificul fiecarui caz.