Chirurgie vasculara

Actualizat pe:

Marile spitale si centre medicale cuprind in portofoliul lor sectii de chirurgie vasculara, care au ca scop diagnosticarea si tratarea elementelor care fac parte din sistemul sangvin, adica vasele de sange si limfatice.
Sistemul sangvin al organismului uman este reteaua care alimenteaza toate organele si tesuturi periferice cu sange, al carui continut de oxigen si nutrienti are rolul de a mentine o stare buna de sanatate si de functionare a acestora. O categorie aparte, care nu este tratata prin intermediul acestor operatii, este cea reprezentata de vasele de sange aflate in torace, ale inimii, precum si cele de la nivelul creierului.

Ce afectiuni se pot trata prin intermediul chirurgiei vasculare?

Orice vas de sange din corp poate suferi, la un moment dat, de o afectiune care are ca efect obstructia sau dilatarea acestora, cazuri in care este necesara o evaluare a unui medic specializat in chirurgie vasculara.
Astfel ca prin intermediul unei aparaturi medicale performante, din cadrul sectiei de imagistica, utilizate pentru efectuarea de radiologie conventionala, angiografie sau arteriografie, medicul poate depista afectiunile de la nivelul vaselor de sange. Printre cele mai comune astfel de afectiuni sunt cele venoase sau cele vasculare arteriale, care duc la aparitia unor boli precum:
– boala varicoasa, cunoscuta de pacienti si ca varice;
– insuficienta venoasa cronica;
– ischemii acute, care apar ca urmare a unei cantitati tot mai mici de sange care ajunge in zona afectata, din cauza intreruperii circulatiei sangvine;
– arteroscleroza;
– arteriopatia diabetica;
– arterita;
– anevrisme;
– sindromul de crosa aortica;
– boala obstructiva aorto-iliaca;
– boala renovasculara;
– boala cerebrovasculara extracerebrala.
Acestea sunt numai o parte dintre afectiunile pentru care pacientii se prezinta la cabinetul de chirurgie vasculara, in vederea tratarii sau ameliorarii lor, pentru a imbunatatii starea generala de sanatate si, implicit, calitatea intregii vieti.

Care sunt operatiile specifice chirurgiei vasculare?

Medicii care activeaza in sectia de chirurgie vasculara pot face investigatii, pot prescrie tratamente sau, daca este cazul, pot efectuate operatii, in general minim invazive sau endovasculare, pentru a trata afectiunile pacientilor lor.
Cu toate ca in cele mai multe cazuri, pacientii ajung la un medic chirurg vascular in urma trimiterii unui medic de specialitate – de familie, cardiolog sau diabetolog – care suspecteaza ca simptomele cu care se confrunta pacientul sau sunt, de fapt, specifice bolilor vasculare sau venoase, chirurgul este cel care alege tipul de interventie chirurgicala. Factorii care influenteaza alegerea unei astfel de proceduri tin de specificul fiecarui caz in parte, astfel ca nu se poate vorbi de o anumita operatie chirurgicala folosita de medicii chirurgi.
Totusi, dintre cele specifice acestei specialitati medicale pot fi amintite tromboarterectomia, revascularizarea prin bypass, dezobstructie cu sonda Fogarty, operatii clasice de varice, scleroterapia sau tratamentul varicelor endoluminal cu laser sau radiofrecventa.
De asemenea, in foarte multe cazuri de interventii chirurgicale vasculare este necesara o abordare multidisciplinara, deoarece se intampla adesea ca bolile vasculare sa fie asociate si unor boli cronice, cum este, de exemplu, cazul diabetului.

In concluzie, interventiile de chirurgie vasculara sunt extrem de importante pentru prevenire agravarii afectiunilor venoase sau varicoase de care sufera oamenii.

Articole Chirurgie vasculara