Un abces dentar este o infecție a gurii, feței, maxilarului sau gâtului care începe ca o infecție a gingiilor, a dinților sau a cariei. Aceste infecții sunt frecvente la persoanele cu o sănătate dentară precară și rezultă din lipsa unei îngrijiri dentare adecvate și la timp.
Ce este un abces dentar și un abces gingival?
Abcesul dentar
Un abces dentar este o pungă de puroi, cauzată de o infecție bacteriană, care poate apărea în diferite zone din apropierea dintelui. Infecția rezultată cu iritație și umflături poate provoca un abces la vârful rădăcinii. Deteriorarea dinților și gingiilor este provocată de bacteriile existente în placa bacteriană, care se lipește de dinți și este formată ca rezultat al alimentelor, salivei și altor bacterii din gură. Dacă placa bacteriană nu este îndepărtată prin periaj și folosirea regulată și corectă a aței dentare, bacteriile se pot răspândi în interiorul țesutului moale al dintelui sau al gingiilor. Acest lucru poate duce, în cele din urmă, la apariția unui abces. Abcesele dentare sau infecțiile periapicale apar de obicei ca urmare a cariilor dentare (putregai dentar legat de o igienă dentară precară), a unor traumatisme sau a unui tratament de canal dentar eșuat. Lăsate netratate, aceste infecții pot fi nu numai extrem de dureroase, dar prezintă și un risc semnificativ de a coborî în spațiul profund al gâtului sau de a urca în sinusurile intracraniene. Identificarea, tratarea și educarea pacienților cu privire la un abces dentar nu numai că va acorda o ameliorare simptomatică, dar poate preveni și complicații periculoase.
Abcesul gingival
Atunci când bacteriile prezente în placa bacteriană infectează gingiile, pacientul suferă de parodontită. Gingiile se inflamează, ceea ce poate face ca țesutul care înconjoară rădăcina dintelui să se separe de baza dintelui, formând o pungă parodontală, un mic gol. Buzunarul se murdărește ușor și este foarte greu de menținut curat. Pe măsură ce bacteriile se acumulează în acesta, se formează un abces parodontal. Utilizarea antibioticelor în parodontita netratată, care poate masca simptomele unui abces, poate duce la apariția unui abces parodontal. Uneori, leziunile gingivale pot duce la apariția abceselor parodontale, chiar dacă nu este prezentă parodontita.
Abcesele gingivale sunt ușor diferite de abcesele dentare, deși pot împărtăși unele dintre aceleași simptome și tratamente. Remediile casnice pot ajuta la tratarea simptomelor, dar abcesul va avea nevoie de tratament și drenaj din partea unui medic dentist. Unii oameni dezvoltă un abces dentar care afectează zona din jurul dintelui, însă, uneori acesta se poate forma pe gingii. Denumit și abces parodontal, un abces gingival este o afecțiune dureroasă care poate duce la complicații grave. Este important să recunoașteți semnele unui abces gingival și să primiți tratament medical dacă dezvoltați unul.
Simptomele abcesului dentar
Principalul simptom al unui abces dentar este durerea, fie pulsatilă sau adesea intensă. De obicei, aceasta începe brusc și devine mai intensă în următoarele ore sau zile. În unele cazuri, durerea poate iradia spre ureche, maxilar și gât.
Semnele și simptomele unui abces dentar includ:
- Durere de dinți severă, constantă, pulsatilă, care se poate răspândi la maxilar, gât sau ureche.
- Durere sau disconfort la temperaturi calde și reci.
- Durere sau disconfort la presiunea exercitată de mestecat sau mușcat.
- Febră
- Umflături la nivelul feței, obrajilor sau gâtului care pot duce la dificultăți de respirație sau de înghițire.
- Ganglioni limfatici sensibili și umflați sub maxilar sau în gât.
- Miros neplăcut în gură.
- O scurgere bruscă de lichid urât mirositor și cu gust urât, sărat în gură, și ameliorarea durerii, dacă abcesul se rupe.
- Durere care este mai puternică în timpul somnului, ceea ce poate perturba odihna în timpul nopții.
- Roșeață și umflături la nivelul feței.
- Un dinte sensibil, decolorat și/sau slăbit.
- Gingii strălucitoare, roșii și umflate.
Un dinte cu abces sever poate provoca formarea unui coș pe gingie, iar dacă este apăsat, acesta va supura puroi. Un abces dentar poate afecta starea generală de sănătate, deoarece bacteriile se pot răspândi în alte părți ale corpului. Semnele de care trebuie să fiți conștienți includ ganglionii limfatici umflați, umflarea feței, febră și o senzație generală de stare de rău. De asemenea, acesta poate provoca probleme de respirație sau de înghițire și o durere de cap.
Unele afecțiuni orale ale gurii și gingiilor pot trece neobservate și pot provoca puține simptome în stadiile incipiente, însă acesta nu este cazul unui abces dentar. Dacă sunteți îngrijorat că aveți un abces dentar și credeți că infecția s-a răspândit, trebuie să solicitați asistență medicală de urgență. În cazuri rare, o infecție dentară severă se poate răspândi la creier și poate deveni amenințătoare pentru viață.
Cauzele abcesului dentar și ale abcesului gingival
Cauzele abcesulului dentar
Bacteriile pătrund în dinte prin găuri mici cauzate de cariile dentare, care se formează în stratul exterior dur al dintelui. În cele din urmă, cariile distrug stratul mai moale de țesut de sub smalț, numit dentină. Dacă acea carie continuă, gaura va pătrunde în cele din urmă în pulpa moale interioară a dintelui și se va infecta. Acest lucru este cunoscut sub numele de pulpită. Pe măsură ce pulpita progresează, bacteriile își croiesc drum spre osul care înconjoară și susține dintele, numit os alveolar, și se formează un abces periapical. Orice lucru care creează o deschidere pentru ca bacteriile să pătrundă în dinte sau în țesuturile din jur poate duce la o infecție dentară. Abcesele dentare apar, de obicei, atunci când se acumulează puroi sub dinți și gingii, sau atunci când există o infecție în gură.
O persoană poate face un abces dentar dacă:
- Are un dinte care nu a ieșit corect din gingii
- Are carii dentare sau boli ale gingiilor
- Și-a rănit dinții, gingiile sau gura
- Face radioterapie sau chimioterapie
- Are o carie dentară severă, care presupune distrugerea suprafețelor dure ale dintelui și apare atunci când bacteriile descompun zaharurile din alimente și băuturi, creând acid care atacă smalțul.
- Are dinți sparți, ciobiți sau crăpați: bacteriile se pot infiltra în orice deschidere a unui dinte și se pot răspândi la pulpă.
- Boala gingivală (parodontită), care este o infecție și o inflamație a țesuturilor din jurul dinților, pe măsură ce boala gingivală progresează, bacteriile au acces la țesuturile mai profunde.
Cauzele abcesului gingival
Pulpa este partea cea mai interioară a dintelui care conține vase de sânge, nervi și țesut conjunctiv. Un abces gingival apare atunci când bacteriile din gură, care provoacă o infecție în spațiul dintre dinți și gingii nu sunt eliminate printr-o igienă orală sănătoasă. O altă cauză este boala parodontită, care se manifestă ca o afecțiune inflamatorie a gingiilor și se dezvoltă atunci când placa bacteriană se acumulează sub gingii. Un abces gingival poate apărea și din cauza unei pungulițe parodontale adânci. Un buzunar parodontal este un spațiu care se dezvoltă în jurul dinților din cauza unei boli gingivale. Bacteriile, formate din alimente și placa bacteriană, pot trăi în acest spațiu.
Alți factori de risc pentru boala parodontală includ:
- Diabetul
- Obezitatea
- Artrită
- Boli de inimă
- Hepatita C
- Modificări hormonale (la femei)
- Unele boli
- Anumite medicamente care perturbă fluxul de salivă
- Genetică
Sistem imunitar compromis
O persoană cu un sistem imunitar mai slab poate fi, de asemenea, mai predispusă să se confrunte cu un abces gingival, deoarece organismului îi poate fi mai greu să lupte împotriva infecțiilor. Afecțiunile care compromit sistemul imunitar, cum ar fi HIV, pot face ca organismul să lupte mai greu cu bacteriile care duc la boli ale gingiilor și abcese. Printre factorii care pot reduce apărarea organismului se numără oboseala, stresul sau o boală cronică. Este mai probabil să existe acest tip de probleme dacă persoana nu se spală pe dinți de cel puțin două ori pe zi sau dacă există mult zahăr în dieta sa. Alimentele și băuturile zaharoase ajută bacteriile să se dezvolte, iar acest lucru poate duce la apariția cariilor și a altor probleme. Intrarea bacteriilor în dinți sau în gingii duce la apariția unui abces dentar.
Complicații legate de abcesul dentar și abcesul gingival
Complicații ale unui abces dentar
Un abces dentar nu va dispărea fără tratament, chiar dacă abcesul se rupe, iar durerea se poate ameliora cu mult. Dacă abcesul nu se drenează, infecția se poate răspândi la maxilar și în alte zone ale capului și gâtului. În marea majoritate a cazurilor, complicațiile apar doar dacă abcesul este lăsat netratat. Cu toate acestea, pot apărea, chiar și după un tratament aparent eficient, dar acest lucru este foarte rar.
- Infecție a cavității sinusale – se dezvoltă dacă dintele infectat este localizat în apropierea sinusului maxilar, două spații mari sub ochi și în spatele obrajilor, și poate apărea o deschidere între abcesul dentar și sinus, iar dintele este localizat în apropierea sinusului maxilar.
- Septicemie – o infecție care pune viața în pericol și care se răspândește în tot corpul. Dacă persoana are un sistem imunitar slăbit și lasă un abces dentar netratat, riscul de răspândire a unei infecții crește și mai mult.
- Chisturi dentare – este o cavitate plină de lichid, care se poate dezvolta în partea de jos a rădăcinii dintelui dacă abcesul nu este tratat. Dacă se întâmplă ca acestea să se infecteze, pacientul va avea nevoie de antibiotice și, eventual, de o intervenție chirurgicală.
- Osteomielita – este bacteria din abces, care dacă ajunge în fluxul sanguin poate infecta osul. Pacientul va avea o temperatură corporală ridicată, dureri severe la nivelul osului afectat și, eventual, greață. De obicei, osul respectiv va fi în apropierea locului abcesului. Cu toate acestea, deoarece s-ar fi putut răspândi în fluxul sanguin, orice os din organism poate fi afectat. Tratamentul implică antibiotice orale sau intravenoase.
- Tromboza sinusului cavernos – răspândirea bacteriilor determină formarea unui cheag de sânge la nivelul sinusului cavernos, o venă mare de la baza creierului. Tromboza sinusului cavernos este tratată cu antibiotice și, uneori, cu o intervenție chirurgicală pentru a drena sinusul. În unele cazuri, afecțiunea poate fi fatală, însă este o complicație foarte rară.
- Angina lui Ludwig – aceasta este o infecție a podelei gurii atunci când bacteriile abcesului dentar se răspândesc. Există umflături și dureri intense sub limbă și în gât. În cazurile severe, pacientului îi poate fi greu să respire. Angina lui Ludwig este o afecțiune potențial fatală, care trebuie tratată cu antibiotice. Persoanele cu angină Ludwig severă pot avea nevoie de o procedură de deschidere a căilor respiratorii dacă există probleme de respirație.
- Sinuzita maxilară – bacteriile se răspândesc în spațiile mici din spatele pomeților, numite sinusuri maxilare. Aceasta nu este o afecțiune gravă, dar poate fi dureroasă. Pacientul poate face febră și poate avea obrajii sensibili. Uneori, afecțiunea se rezolvă de la sine. În funcție de gravitate, medicul poate prescrie antibiotice.
Este important ca un dinte abcesat să fie tratat de un medic dentist. Chiar dacă s-a rupt deja, zona trebuie să fie examinată și curățată de medic pentru a se asigura că infecția nu se răspândește. Lăsată netratată, o infecție se poate răspândi la maxilar și la alte părți ale capului și gâtului, inclusiv la creier. Mergeți la dentist de urgență dacă aveți un dinte abcesat însoțit de:
- Febră mare
- Umflătură facială
- Dificultăți de înghițire
- Ritm cardiac rapid
- Confuzie
Complicațiile unui abces gingival
Dacă un abces gingival nu este tratat, infecția se poate răspândi mai adânc în țesutul gingival și poate afecta dinții și oasele din jur. Acest lucru poate provoca o durere și o umflătură mai mare, iar infecția ar putea ajunge în alte părți ale feței și ale corpului. În cazuri rare, o infecție gingivală se poate deplasa în fluxul sanguin și poate provoca septicemie.
Simptomele sepsisului includ:
- O temperatură de peste 38˚C
- Dificultăți de respirație
- Dureri abdominale
- Ritm cardiac ridicat
Tratamentul pentru abcesul dentar și abcesul gingival
Abcesele dentare sunt tratate de obicei de către un medic dentist, care va drena puroiul. Dacă o problemă la nivelul dintelui a cauzat abcesul, este posibil să fie nevoie de un tratament de canal sau dintele poate fi îndepărtat. Se va administra un anestezic local, astfel încât să nu fie simțită nicio durere. Este posibil ca medicul să recomande analgezice și antibiotice, care trebuie să fie luate timp de câteva zile după tratament. Orice persoană cu simptome legate de un abces dentar trebuie să consulte imediat un medic dentist, deoarece sunt ușor de diagnosticat. Persoanele care au probleme de înghițire și de respirație ar trebui să meargă direct la departamentul de urgență al spitalului local.
Metode de tratare a unui abces dentar:
- Incizia. Abcesul trebuie să fie tăiat și puroiul, care conține bacterii, drenat.
- Îndepărtarea obiectelor străine. Dacă abcesul este cauzat de un obiect străin în gingii, medicul dentist îl va îndepărta. Acesta va termina prin curățarea zonei cu o soluție salină. Dacă nu puteți ajunge imediat la dentist, puteți lua un medicament antiinflamator fără prescripție medicală, cum ar fi ibuprofenul pentru a vă ajuta cu durerea. Clătirea gurii cu apă caldă cu sare poate fi, de asemenea, de ajutor.
- Tratarea unui abces periapical. Tratamentul de canal va fi folosit pentru a elimina abcesul.Un tratament de canal presupune forarea dintelui afectat pentru a drena abcesul și a îndepărta orice pulpă infectată. Apoi, medicul dentist va umple și sigila camera pulpară, care conține pulpa, și canalul radicular. De asemenea, este posibil să vă acopere dintele cu o coroană pentru a-l consolida. O procedură de coroană se face de obicei în timpul unei programări separate.
- Tratarea unui abces parodontal. Abcesul va fi drenat și buzunarul parodontal va fi curățat. Suprafețele rădăcinii dintelui vor fi apoi netezite prin detartraj și pilire sub linia gingivală. Acest lucru ajută dintele să se vindece și previne apariția altor infecții.
- Intervenție chirurgicală. Persoanele cu un abces periapical și o infecție recurentă pot avea nevoie să li se îndepărteze chirurgical țesutul bolnav. Acest lucru va fi făcut de un chirurg oral. Cei care au un abces parodontal și o infecție recurentă pot fi nevoiți să li se remodeleze țesutul gingival și să li se îndepărteze punga parodontală. Dacă un abces dentar revine, chiar și după operație, dintele poate fi scos.
- Gestionarea durerii. Analgezicele fără prescripție medicală pot ajuta la reducerea durerii în timp ce o persoană așteaptă tratamentul. Este important să se urmeze cu atenție informațiile de pe ambalaj. Analgezicele au doar rolul de a reduce durerea și nu pot înlocui o vizită la dentist. Aspirina, ibuprofenul sau paracetamolul sunt analgezice eficiente.
- Antibioticele pot fi prescrise pentru a preveni răspândirea infecției și pot fi luate împreună cu analgezicele. Printre exemplele de antibiotice se numără amoxicilina sau metronidazolul. În niciun caz antibioticele nu ar trebui să fie privite ca o modalitate de înlocuire a tratamentului cu un dentist sau de amânare a tratamentului.
Remedii la domiciliu
Există acțiuni pe care le puteți întreprinde acasă pentru a ameliora durerea.
- Evitați mâncarea și băutura prea caldă sau prea rece.
- Mestecatul pe partea gurii fără abces va fi probabil mai puțin dureros.
- Nu folosiți ața dentară în jurul zonei afectate.
- Folosiți o periuță de dinți foarte moale.
În timp ce remediile de acasă pot ajuta o persoană să se simtă mai confortabil cât timp se așteaptă tratamentul, este important să se viziteze un profesionist din domeniul sănătății pentru a evita oricare dintre complicațiile unui abces dentar.
Opțiunile pentru tratamentul unui abces gingival includ:
- Proceduri dentare
În cabinetul medicului stomatolog, tratamentul pentru un abces gingival include drenarea abcesului, precum și îndepărtarea oricăror contaminanți din zona dintre gingii și dinți. În cazul în care o persoană prezintă semne de acumulare de placă sau de boală parodontală, se poate recomanda proceduri de curățare specializate pentru a ajuta la eliminarea plăcii și a acumulării de tartru. Abcesul va avea nevoie, de asemenea, de drenaj. Medicul dentist poate face o mică incizie în zona umflată pentru a o drena. Atunci când abcesul este deschis și elimină puroi, acesta poate aplica pur și simplu presiune în zonă pentru a permite ca puroiul să se dreneze complet. În general, stomatologii vor comanda o radiografie pentru a vedea dacă abcesul a provocat vreo degradare a osului. Pierderea osoasă poate apărea în cazul unei infecții severe sau dacă abcesul gingival rămâne fără tratament pentru o perioadă lungă de timp. Dacă pierderea osoasă este severă, medicul dentist poate recomanda proceduri pentru a ajuta la repararea osului și a țesuturilor din jur. În cazul în care un abces gingival afectează pulpa interioară a dintelui, poate fi nevoie de un canal radicular. În unele cazuri, este nevoie de extragerea dintelui de lângă abces. Persoanele cu abcese periapicale, care apar atunci când bacteriile invadează pulpa dentară, din cauza unei carii extinse, a unui traumatism sau a unui dinte fisurat, de exemplu, pot avea nevoie de un canal radicular sau de o extracție.
- Antibiotice
Medicamentele antibiotice sunt o altă parte esențială a procesului de tratament standard pentru un abces gingival. Antibioticele orale pot ucide bacteriile care cauzează infecția și o împiedică din a se răspândi sau a reinfecta zona. Acest lucru poate reduce, de asemenea, umflarea și durerea din zonă. Cu toate acestea, antibioticele nu înlocuiesc lucrările dentare și nu vor vindeca abcesul.
- Remedii la domiciliu
Un dentist poate recomanda, de asemenea, câteva remedii simple de casă pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor. De exemplu, administrarea de analgezice fără prescripție medicală, cum ar fi ibuprofenul și clătirea gurii cu apă caldă cu sare poate ajuta la reducerea durerii și a sensibilității. Remediile casnice ar putea ajuta la gestionarea simptomelor, dar buzunarul de bacterii și puroi va necesita tratament de la un dentist.
Cum să prevenim abcesele dentare?
Evitarea cariilor dentare este esențială pentru a preveni un abces dentar. Iată câteva sfaturi care pot contribui la menținerea cariilor departe de dinți:
- Beți apă care conține fluor.
- Spălați-vă pe dinți timp de două minute, cel puțin de două ori pe zi, cu pastă de dinți cu fluor.
- Folosiți ața dentară sau un irigator bucal pentru a vă curăța zilnic dinții.
- Înlocuiți periuța de dinți la fiecare 3-4 luni sau ori de câte ori perii sunt uzați.
- Consumați alimente sănătoase, limitați produsele zaharoase și gustările dintre mese.
- Vizitați-vă dentistul în mod regulat pentru controale și curățări profesionale.
- Luați în considerare utilizarea unui antiseptic sau a unei clătiri bucale cu fluor pentru a adăuga un strat suplimentar de protecție împotriva cariilor dentare.
Contra-indicații
- Nu folosiți apa de gură imediat după ce v-ați spălat pe dinți
- Nu fumați
- Nu consumați des alimente și băuturi zaharoase
Preveniți un abces gingival
Practicați o bună igienă orală pentru a preveni un abces gingival. Aceasta include periajul și folosirea aței dentare în mod regulat. Spălați-vă pe dinți de două-trei ori pe zi, în special după mese. Acest lucru reduce cantitatea de placă care se acumulează pe dinți și sub linia gingiei. De asemenea, folosiți ața dentară cel puțin, o dată pe zi pentru a îndepărta alimentele și placa bacteriană, blocate în gingii. Asigurați-vă că programați curățări dentare regulate. Faceți-vă curățarea profesională a dinților la fiecare șase luni. Dentistul poate observa sănătatea dinților și a gingiilor și poate diagnostica din timp problemele orale pentru a preveni bolile și infecțiile.
Întrebări frecvente
- Ce este un abces gingival?
Un abces gingival este unul dintre cele trei tipuri de abcese dentare. În timp ce un abces dentar este localizat în pulpa dentară, iar un abces periapical atacă rădăcinile unui dinte, un abces gingival apare în țesutul gingival de deasupra dinților dumneavoastră. Un abces gingival este un sac plin de puroi cauzat de inflamație și bacterii. - Care sunt cauzele unui abces dentar?
Dintele este dur la exterior, dar în interior este umplut cu o pulpă formată din nervi, țesut conjunctiv și vase de sânge. Uneori, aceasta se infectează din cauza:
– Unei carii adânci sau dentare
– Unei boli a gingiilor, cunoscută și sub numele de boală parodontală
– Unui dinte crăpat - Care sunt simptomele unui abces dentar?
În unele cazuri, zona din jurul dintelui doare, dar nu întotdeauna. Dacă o face, este de obicei o durere ascuțită, pulsatilă, mai ales atunci când puneți presiune pe dinte. De asemenea, s-ar putea să se răspândească la maxilar sau la alte părți ale feței pe partea care este afectată. - Cum este diagnosticat un abces dentar?
Un abces dentar nu va dispărea de la sine. Mergeți imediat la medicul stomatolog dacă prezentați semne ale unuia. Este important să îl tratați, deoarece există posibilitatea ca acesta să se extindă la maxilar sau la alte părți ale capului sau gâtului. Acest lucru este valabil mai ales dacă sistemul imunitar este slăbit din cauza unei afecțiuni, cum ar fi HIV sau SIDA. Anumite medicamente, inclusiv unele tratamente împotriva cancerului, pot, de asemenea, să îngreuneze lupta organismului împotriva infecțiilor. Pentru a afla dacă aveți un dinte abcesat, probabil că dentistul: va bate pe dinți, iar dacă un abces, vă va durea când va atinge dintele afectat, sau vă va face o radiografie. Acest lucru îi poate spune dentistului dacă aveți un abces și dacă acesta s-a extins la alte părți ale gurii. - Poate fi prevenit un abces dentar?
Faceți acești pași simpli pentru a vă păstra dinții și gingiile sănătoase:
– Faceți controale dentare regulate și curățări dentare.
– Spălați-vă pe dinți de două ori pe zi timp de 2 minute cu pastă de dinți cu fluorură.
– Folosiți zilnic ața dentară pentru a curăța locurile greu accesibile dintre dinți și gingii.
– Faceți o programare la dentist cât mai curând posibil dacă aveți un dinte slăbit sau crăpat.
– Limitați alimentele și băuturile zaharoase, dulciurile și sucurile duc la apariția cariilor, care pot provoca un abces.
– Reduceți numărul de gustări între mese. - Cine face infecții dentare?
Aveți mai multe șanse să dezvoltați infecții dentare dacă:
– Fumați – fumătorii sunt de aproximativ două ori mai predispuși să facă infecții dentare decât nefumătorii.
– Aveți gura uscată – bacteriile se dezvoltă într-o gură cu o cantitate scăzută de salivă.
– Aveți o igienă dentară precară – periajul regulat, folosirea aței dentare și efectuarea de curățări dentare reduce bacteriile.
– Aveți un sistem imunitar slăbit -bolile sau medicamentele pot scădea răspunsul imunitar, făcând mai dificilă lupta împotriva germenilor. - Care sunt complicațiile unei infecții dentare?
Lăsată netratată, o infecție dentară se poate răspândi la maxilar, la țesuturile moi ale feței și gâtului și chiar mai departe. În cazuri extrem de rare, infecția se poate deplasa la inimă (endocardită) și la creier (meningită bacteriană). - O infecție dentară va dispărea de la sine?
O infecție dentară nu va dispărea de la sine. Durerea de dinți poate înceta dacă o infecție face ca pulpa din interiorul dintelui să moară. Durerea încetează pentru că nervul nu mai funcționează, așa că este posibil să nu o mai simțiți. Cu toate acestea, bacteriile vor continua să se răspândească și să distrugă țesuturile din jur. Dacă aveți simptome de infecție dentară, mergeți la medicul dentist chiar dacă nu mai aveți dureri. - Cum puteți ameliora durerea provocată de o infecție dentară?
Durerea dentară este un semn că ar trebui să vă consultați medicul dentist. În timp ce așteptați programarea, clătirile cu apă caldă cu sare și analgezicele fără prescripție medicală pot ușura disconfortul. - Când ar trebui să mergeți la dentist?
Ar trebui să mergeți la un dentist în mod regulat pentru controale. Dacă bănuiți că aveți un abces dentar sau aveți o durere de dinți, mergeți cât mai curând posibil. Un abces dentar nu se va ameliora de la sine, iar dacă este netratat s-ar putea înrăutăți și ar putea duce la complicații care pun viața în pericol dacă infecția se răspândește în alte părți ale corpului. - Ce se întâmplă cu infecțiile măselelor de minte?
Măselele de minte ies, de obicei, în timpul adolescenței târzii și la începutul vârstei de 20 de ani și pot cauza probleme dacă nu pot erupe în mod corespunzător și devin impactate sau blocate sub dinții adiacenți. Adesea, există un spațiu inadecvat pentru măselele de minte, astfel încât acestea pot cauza probleme de supraaglomerare, afectând dinții adiacenți. Unele măsele de minte vor erupe parțial, astfel încât sunt dificil de menținut curate și se cariază și se infectează mai ușor. O măsea de minte inclusă și infectată poate provoca dureri de dinți și de maxilar și trebuie îndepărtată. - Cum arată un abces gingival?
Un abces gingival poate să nu se vadă prea mult. Adesea, apare mai întâi ca o pată albă sau galbenă pe gingie. În timp, pata poate părea că se mărește și se umflă pe măsură ce buzunarul se umple cu bacterii și puroi, care seamănă cu un coș pe gingie. Un abces gingival netratat va încerca în cele din urmă să se răspândească. Bacteriile vor roade gingia și osul, forând un tunel pentru a crea un drenaj al abcesului gingival. Acest tunel se numește fistulă sau tract sinusal și este vizibil ca o mică gaură în gingie. Abcesele periapicale sau dentare pot să nu aibă multe simptome vizibile, dar un abces gingival este vizibil aproape din momentul în care începe să se formeze. - Poate fi tratat un abces acasă?
Tratamentul la domiciliu al abcesului dentar este posibil și cel mai eficient atunci când este combinat cu observarea și tratamentul la medicul dentist. Odată ce abcesul este diagnosticat, puteți controla durerea și umflarea la domiciliu prin aplicarea de comprese cu gheață pe zona afectată. Ibuprofenul poate ajuta, de asemenea, la combaterea durerii și a inflamației. Odată ce acesta a explodat, clătirile regulate cu sare pot ajuta la menținerea acestuia curat și fără bacterii. - Cum puteți preveni reapariția unui abces?
Cel mai bun mod de a preveni reapariția unui abces dentar după tratament este de a practica o igienă dentară adecvată. Spălați-vă atent pe dinți de două ori pe zi, folosiți ața dentară și apă de gură fără alcool o dată pe zi. Vizitați-vă medicul dentist pentru controale de două ori pe an, de asemenea. - Aveți nevoie de antibiotice ca tratament al abcesului dentar?
Medicul dentist poate decide să aplice antibiotice pe abcesul drenat. De asemenea, vă poate prescrie antibiotice orale dacă infecția se dovedește a fi intratabilă. Deși antibioticele pot ajuta cu siguranță la combaterea infecției, mulți medici sunt precauți și nu doresc să le prescrie în exces. Dentistul va lucra cu pacientul pentru a decide dacă antibioticele fac parte din cele mai bune opțiuni de tratament.
Concluzie
Un abces dentar ar trebui să se vindece în câteva zile de la începerea tratamentului. Chiar dacă pare să se scurgă de la sine, este important să vă consultați medicul dentist pentru a vă asigura că infecția nu se răspândește în altă zonă. Vă puteți reduce riscul de a avea un abces dentar practicând o bună igienă orală și efectuând controale dentare regulate la fiecare șase luni. Cu un tratament timpuriu, perspectivele pentru un abces dentar sunt pozitive. Dentistul poate să dreneze puroiul și să elimine infecția, reducând riscul de complicații. Dar, dacă nu este tratat, un abces dentar se poate agrava și poate duce la o infecție care poate pune viața în pericol.