Meniu

Alimente interzise la afte bucale: Ce trebuie evitat si ce poti manca

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

O aftă este o rană superficială în formă de ulcer pe limbă sau pe interiorul buzei sau al obrazului. Aftele au o margine roșie și un centru alb sau galben. Spre deosebire de herpes, o persoană nu poate răspândi aftele la alte persoane. O persoană poate avea una sau mai multe afte în același timp, acestea pot fi dureroase și pot îngreuna vorbirea și consumul de alimente.

Alimente de evitat pentru a nu provoca afte bucale

Fructele citrice

Deși sunt bogate în vitamina C, care poate oferi sprijin sistemului imunitar, citricele conțin un alt tip de acid. La fel ca cel din cafea, acidul citric poate, de asemenea, să irite țesuturile moi din interiorul gurii și să provoace sau să agraveze aftele. În cazul în care o persoană este foarte predispusă la afte sau are deja afte active în gură, se recomandă evitarea fructelor și sucurilor de citrice, cum ar fi portocalele, grepfrutul, lămâile, lime-urile și ananasul.

Roșiile

Roșiile sunt foarte acide, iar acest lucru înseamnă că și sosul de roșii și supele de roșii sunt la fel. Cel puțin pentru o vreme, roșiile și mâncarea ce conține roșii trebuie evitate. 

Ciocolata

Pe lângă aciditate, alimentele la care o persoană este sensibilă sau alergică pot duce, de asemenea, la iritarea țesuturilor și la afte, iar pentru mulți oameni, ciocolata este o alergie alimentară. Cu toate acestea, chiar dacă o persoană nu este alergică la boabele de cacao în sine, ea ar putea fi alergică la lapte, soia sau nucile conținute în ciocolată. Atunci când o persoană vrea să se răsfețe, ar putea căuta ciocolată care să fie fără ingrediente predispuse să cauzeze alergii.

Alimente picante

La fel ca și alimentele acide, alimentele care conțin ardei iute și alte condimente picante pot, de asemenea, să irite țesuturile moi din gură. Dacă o persoană predispusă la afte, nu trebuie să renunțe cu totul la alimentele picante, cu toate acestea, trebuie să opteze pentru doar unul sau doi ardei iuți. 

Sucul acidulat

Băuturile răcoritoare conțin cantități mari de acid și sirop de porumb. Ambele ingrediente duc la inflamații și iritații care pot provoca afte în gură. Deși trecerea la un suc dietetic elimină o parte din zahăr, sucurile dietetice sunt la fel de acide ca și sucurile obișnuite și conțin îndulcitori artificiali care prezintă o serie întreagă de riscuri pentru sănătate. În plus, zahărul și acizii din băuturile răcoritoare sunt teribile pentru dinți, deoarece erodează smalțul dentar în timp ce sunt sorbite, ceea ce duce la apariția cariilor dentare. 

Alimente abrazive

Multe persoane care poartă aparate ortodontice metalice tradiționale se plâng de afte. Din același motiv pentru care aparatul dentar poate provoca răni în interiorul gurii, alimentele abrazive o pot face și ele. Dacă o persoană este predispusă la afte, se recomandă evitarea oricăror alimente ascuțite sau abrazive care ar putea irita țesuturile moi din gură. Acestea includ alimente precum covrigi, chipsuri, snack-uri sărate și nuci.

Ce alimente provoacă afte?

Anumite deficiențe alimentare pot contribui la apariția ulcerelor aftoase recurente, de exemplu, faptul că nu se consumă suficiente cereale integrale, fibre sau produse lactate poate face ca unele persoane să fie mai predispuse la apariția aftelor decât altele, cu excepția persoanelor care au alergii la lapte sau cereale, desigur, caz în care este adevărat contrariul. În cazul în care o persoană este predispusă la afte, este important să se acorde atenție la ce alimente și băuturi mănâncă persoana respectivă. Anumite alimente pot provoca reapariția aftelor în 48 până la 72 de ore de la expunere. Atunci când o persoană știe ce să nu mănânce în cazul aftelor și ce alimente declanșează o acutizare, este mai ușor să le gestioneze în general. O persoană predispusă la afte trebuie să țină cont de dietă, recunoscând în același timp și alți factori declanșatori, cum ar fi stresul, traumatismele fizice cauzate de aparatele ortodontice,  mușcarea obrajilor, sau schimbările hormonale.

Regim alimentar pentru aftele bucale

Trebuie adoptată o dietă alimentară ușoară cu alimente moi, cum ar fi:

  • Cerealele calde și fulgii de ovăz.
  • Piureul de cartofi făcut cu lapte
  • Supa limpede
  • Compot de mere
  • Legume fierte
  • Budincă și cremă
  • Omletă sau ouă prăjite
  • Tofu
  • Fructe fierte sau conservate, cum ar fi compotul de mere
  • Pui, carne de vită și de porc gătită moale și mărunțită

Concluzie

Aftele pot îngreuna mâncatul, băutul și înghițitul. O persoană poate ameliora durerea cu ajutorul unor lucruri cum ar fi bucățele de gheață, apă de gură, spray-uri anestezice și mâncând mese mai mici și mai frecvente. Alimentele pe care le mănâncă o persoană pot face, de asemenea, o mare diferență. Este bine să se aleagă alimente moi, bine gătite, reci sau sub formă de piure și se recomandă evitarea alimentelor picante, fierbinți, sărate, acide sau crocante, precum și a cofeinei și a alcoolului.